De top 10 van de beste boeken over de Hanzestad Zwolle 2024
Hanzestad Zwolle, de hoofdstad van de provincie Overijssel. Zwolle ligt aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht en is via het Zwolle-IJsselkanaal verbonden met de IJssel. De stad heeft een rijke geschiedenis en ook vele interessante bezienswaardigheden. Zwolle staat ook bekend als zeer goede stad om te winkelen, op de vrijdag en zaterdag vind je een grote mooie markt in het Centrum van de stad.
Op deze pagina vind je de 10 mooiste boeken over de Hanzestad Zwolle. De boeken zijn heel divers van boeken met de mooiste plekjes tot de geschiedenis van de stad.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben
Zwolle herbergt vele verborgen schatten. Bezoek kunstwarenhuis Blauwdruck, beluister een concert op cultuurschip Thor of dineer hoogstaand in de hoefsmederij van Poppe. Stap op de fiets voor het Rondje Zwolle en laat je door idyllische veerpontjes richting de historische vestingstadjes Hattem en Hasselt vervoeren. Trek je laarzen aan en struin door de uiterwaarden van de Vreugderijkerwaard, het walhalla van vogelspotters. Overnacht daarna in een van de sfeervolle B&B’s in de achtertuin van Zwolle! Friso Schotanus en Sjoerd Litjens wijzen de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Ze bieden de beste insidertips en tonen Zwolle op haar veelzijdigst.
onZichtbaar Zwolle
Achter de voorgevel van een monument is nog zoveel meer te ontdekken. OnZichtbaar Zwolle maakt in zestien bijdragen zichtbaar wat de afgelopen halve eeuw onzichtbaar is geweest. De nieuwste inzichten op het gebied van archeologie en bouwhistorie worden u gepresenteerd. Het is derhalve niet zomaar het zoveelste boek over de geschiedenis van een stad. Zo zijn er in Zwolle kapconstructies die in geen van de andere Overijsselse steden zijn toegepast, en kent Zwolle specifieke dwarshuizen.
Een zeventiende-eeuwse projectontwikkelaar bouwde zes identieke huizen op de Nieuwmarkt en leerlooiers hebben 400 jaar de bolwerken aan de zuidrand van de stad in beslag genomen om hun beroep uit te oefenen. Melkmarkt 14 kent een prachtig geschilderd plafond uit de 17de eeuw, maar er blijken veel meer van dit soort plafonds geweest te zijn. Sommige zijn onzichtbaar voor het publiek, andere niet.
In archeologisch opzicht blijkt dat Zwolle pas in de tweede helft van de achtste eeuw bewoning heeft gekend, maar dat die in de twaalfde en dertiende eeuw fors toenam. De eerste stadsmuur omvatte een aanzienlijk veel groter terrein dan tot nog toe werd aangenomen en de archeologen hebben de afgelopen 28 jaar geen enkel bewijs gevonden voor een stadsbrand die in 1324 vrijwel de gehele stad in as heeft gelegd. Alles gaat om vondsten die niet eerder aan het licht zijn gebracht en evenmin direct zichtbaar waren voor de burgers van Zwolle.
Daarom is deze rijk geïllustreerde publicatie met 372 pagina’s een waardevolle aanwinst voor de boekenkast van iedereen die geïnteresseerd is over de stedelijke ontwikkeling van een stad
Zo was Zwolle
Zwolle in de tijd zonder smartphone, Facebook en Twitter
Een herinneringsboek aan “die goeie, oude tijd” in Zwolle. Maar ook vele niet-Zwollenaren zullen de foto’s en verhalen van Minke herkennen!
“Soms vraag ik mij af, was het in Zwolle in de jaren ’50, ’60, ’70 wel een mooie tijd? Iemand heeft mij ooit gezegd: ‘Vroeger, praat mij er niet van!’
In dit boek krijgt u een terugblik naar een tijd waar de huidige generatie waarschijnlijk geen weet van heeft, een tijd waar mensen gemoedelijk met elkaar om gingen, normen en waarden kenden en blij waren met wat zij hadden. Een gezellig boek vol herinneringen en nostalgie!” – Uit het Voorwoord van Minke Kraijer
Wandelen buiten de binnenstad van Zwolle
In deze fraaie gids neemt ervaren routemaker en wandelgidsenschrijver Marycke Janne Naber je mee op een tiental rondwandelingen door haar woonplaats. De binnenstad van Zwolle, in de Middeleeuwen een Hanzestad, daarna een vestingstad met nog rondom de stadsgracht, is prachtig. Maar ook de buitenwijken en het buitengebied met rivieren, weteringen en havezaten zijn de moeite waard.
Zwollenaren worden Blauwvingers genoemd, maar als een van de groenste steden van Europa bevat Zwolle ook een aantal ‘ groene vingers’ van het buitengebied naar de binnenstad. Twee routes voeren over de grens van de gemeente en één ervan zelfs over die van de provincie: naar het pittoreske Hattem. De wandelingen variëren van 11 tot 20 km. De wandelingen zijn voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie, een duidelijke routebeschrijving en een routekaartje. Naast wandelgenot biedt de gids een uitgelezen mogelijkheid om de stad in al haar geledingen te leren kennen.
Zwolse Blauwvingers
Geschreven door Paul Reichenbach, omslag en illustraties van Paul Geerts. Zwolle is een stad met een rijke geschiedenis die in dikke boekwerken is opgeschreven. Toch zijn er nog veel Zwolse verhalen die niet in de geschiedenisboeken staan, zoals het verhaal over de papegaai van Meester Eekhout, of over de optocht van de blikken trommels. De verhalen in deze bundel berusten alle deels op waarheid. Welk deel? Dat mag u zelf uitzoeken, maar er valt in ieder geval veel te lachen met de Zwolse Blauwvingers.
Zwolle jaren later
Beter kun je de veranderingen die de laatste honderd jaar in Zwolle hebben plaatsgevonden niet in beeld brengen.
Fotograaf Joop van Putten heeft zo’n 80 oude foto’s en ansichtkaarten verzameld en deze zo exact mogelijk opnieuw gefotografeerd. Niet alleen heeft hij de plaats opgezocht waar de vroegere fotograaf heeft gestaan, hij heeft zich ook verdiept in diens techniek en zo de brandpuntsafstand van de gebruikte lens, het gekozen perspectief en de uitsnede van de foto zo precies mogelijk benaderd.
De foto’s zijn voorzien van teksten met aardigheden en wetenswaardigheden. Het resultaat is een prachtig en vooral interessant fotoboek over het Zwolle van toen en ‘Zwolle, jaren later’.
Alle fietsroutes in de regio Zwolle
Een bijzonder complete fietsgids voor tochten in de veelzijdige regio Zwolle. 25 compleet uitgeschreven routes brengen je op de mooiste plekjes. Achterin vind je een compleet overzicht van alle gepubliceerde en te downloaden routes in de regio. Inclusief toeristische knooppuntenkaart.
De Zwolse lente
Zwolle na de oorlog. Voor veel mensen een stilstaande, misschien zelfs slapende stad. Maar de foto’s van persfotograaf Dolf Henneke laten toch een genuanceerder beeld zien. Er wordt gewerkt aan de toekomst, er wordt cultuur be4dreven, gesport. De Koningin komt op bezoek, een vierling wordt geboren. Er komen nieuwe wijken en de binnenstad wordt vernieuwd. De veranderingen die Zwolle ondergaat zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling van de stad. Door de gemeentelijke herindeling van 1967 komt er extra ruimte in de stad. Er wordt een gezonde basis gelegd voor de uitzonderlijke groei en welvaart die de stad tot op de dag van vandaag doormaakt. De Zwolse lente. Dolf Henneke fotografeert de stad 1945-1976 geeft een caleidoscopisch en treffend beeld van een stad die zichzelf na de oorlog oppakt en weer tot bloei weet te brengen.
PEC Man – Zwolse voetbalverhalen
Daar staat hij, Yuri Banhoffer. Op het veld van PEC Zwolle, een plaats waar hij 38 jaar niet meer is geweest. De Uruguayaanse spits van weleer krijgt een staande ovatie van het publiek. Want hij is niet vergeten. Yuri Banhoffer is een echte ‘PEC Man’ en zo zijn er veel meer. Veertig portretten van oud-spelers en -trainers zijn daarom opgetekend in dit boek. Zij hebben mede de geschiedenis van PEC Zwolle gekleurd, elk op eigen wijze. Veertig prachtige Zwolse voetbalverhalen!
Ken je Zwolle
Bent u een beginnende, gemiddelde of een ras-Zwollenaar? Met het boekje Ken je Zwolle kunt u dit ontdekken aan de hand van 250 vragen. Zwollekenner en auteur Frank Inklaar test aan de hand van tien thema’s de kennis van de lezer.
De vragen gaan over allerlei aspecten van de stad: sport, natuur, buurten, gebouwen, bedrijvigheid, straten, Zwollenaren, vertier, kunst en verkeer. De vragen hebben soms een historische insteek, maar meestal zijn er aanknopingspunten in het heden. De nieuwe foto’s van Joop van Putten weerspiegelen dat. Foto’s uit het Historisch Centrum Overijssel tonen de geschiedenis van de stad. Frank Inklaar is historicus. Hij is docent Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit. Hij is ook actief op het gebied van de Zwolse geschiedenis.
Over de fotograaf: Joop van Putten fotografeert de laatste twaalf jaar professioneel onder de naam Ruilof Images. Hij heeft een brede interesse wat betreft zijn onderwerpen voor fotografie, waaronder de stad Zwolle.