De top 10 van beste boeken over de Economie 2024
Economie is niet alleen een prachtig vak, maar ook belangrijk in ons leven en het land. Dit maakt de Economie ook zeer divers en belangrijk. Voor deze pagina heb ik op zoek gegaan na de 10 beste boeken die met economie te maken heeft van dit moment.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een uitgebreide boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link van Bol.com geeft veel extra informatie over het boek, via de link kun je het boek over de Economie eenvoudig en snel bestellen.
Economie
Economie voor iedereen
Het boek van bestsellerauteur Ha-Joon Chang is een bijzonder onderhoudende en toegankelijke introductie in de wereld van de economie. Wat is economie? Wat doen economen? Waarom zijn economen zulke slechte voorspellers? Chang biedt niet alleen de handvatten voor een beter begrip van de financiële wereld, maar geeft ook zijn visie op wat de economie voor iedereen kan betekenen, en dus niet alleen voor superrijken. Economie is onontbeerlijk voor het begrijpen van de krachten die bepalen hoe mensen, naties en economische systemen functioneren. En het laat helder zien hoe we de huidige economische rampspoed moeten begrijpen, en wat we eraan kunnen doen.
De pers over 23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme:
- Hij heeft een feilloos oog voor de zwakke plekken in het neoliberale harnas en prikt daar graag en dikwijls geestig doorheen.’, Trouw
- Ha-Joon Chang heeft een bijsluiter geschreven voor het kapitalisme.’, de Volkskrant
- Zijn recente boek leest als een lange aanklacht tegen de excessen van het vrije marktdenken.’, NRC Handelsblad
De waarde van alles
In onze economie wordt het onttrekken van waarde – het toe-eigenen van winsten, zoals dividenden voor aandeelhouders en bonussen voor bankiers – beter beloond dan het scheppen van waarde: de motor van een gezonde economie en samenleving. Als we ons verziekte kapitalische systeem radicaal willen veranderen, moeten we nadenken over waar onze welvaart vandaan komt. Wie creëeren welvaart, wie eigenen zich die welvaart toe en wie vernietigen het?
De antwoorden vormen de sleutel voor het vervangen van het huidige parasitaire systeem door een type kapitalisme waarin iedereen meetelt. De waarde van alles is een bevlogen bijdrage aan het debat over de wereld waarin we willen leven.
De pers over De ondernemende staat:
‘
- Een fascinerend boek waarin Mazzucato de vloer aanveegt met de ene na de andere mythe over innovatie.’ De correspondent
- Lees haar boek. Ze daagt je denken uit.’ Forbes
- Een excellent boek.’ Time
Waarom cola duurder is dan melk
Bas Haring verdiepte zich in de economie en geeft hij antwoord op vragen als: waar komt geld vandaan? Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen? En waarom is cola duurder dan melk?
Wat moeten we vinden van marktwerking, economische groei en recessies? We worden geacht iets van economie af te weten, maar begrijpen er vaak maar weinig van. En dat terwijl economie over ons dagelijks leven gaat: ons werk, de verdeling van rijkdom, de toekomst. Zaak dus dat we er meer van begrijpen. Bas Haring verdiepte zich in de economie en geeft hij antwoord op vragen als: waar komt geld vandaan? Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen? En waarom is cola duurder dan melk?
Kapitaal in de 21ste eeuw
Een van de grootste problemen van de economie is de opeenhoping en de verdeling van kapitaal. Dat hangt nauw samen met problemen van ongelijkheid, van concentratie van welvaart en van economische groei. Bevredigende oplossingen voor die problemen waren tot nu toe moeilijk te vinden. Theorieën te over, maar relevant historisch onderzoek was niet voorhanden.
In Kapitaal in de 21ste eeuw analyseert Thomas Piketty een groot aantal gegevens uit de laatste twee eeuwen en uit twintig landen. Zo weet hij fundamentele economische en sociale processen bloot te leggen. Hij toont aan dat de moderne economische groei en de spreiding van kennis ons in staat hebben gesteld om de ongelijkheid op apocalyptische schaal die Marx had voorspeld te voorkomen. Maar de diepere structuur van kapitaal en ongelijkheid is er in wezen niet door veranderd, zoals we in ons optimisme na de Tweede Wereldoorlog dachten.
De belangrijkste oorzaak van de ongelijkheid is de tendens dat de opbrengst op kapitaal groter is dan de economische groei – iets wat nu tot extreme ongelijkheid dreigt te leiden. Het wakkert de onvrede aan en ondermijnt democratische verworvenheden. Het is aan de politiek om die tendens in te tomen.
Kapitaal in de 21ste eeuw is een buitengewoon ambitieuze onderneming, waarvan de grote waarde alom wordt erkend. Het is een herbezinning op de economische geschiedenis en het dwingt ons de werkelijkheid nuchter onder ogen te zien.
Economie voor Dummies
Als je alles over de basis van de economie te weten wilt komen en wilt begrijpen hoe dit ons allemaal iedere dag weer beïnvloedt, kun je dit lezen in de pocketeditie van Economie voor Dummies. Deze handzame gids behandelt alles van macro- en micro-economie tot complexe onderwerpen als kapitalisme en recessie. Deze bijgewerkte editie neemt je mee door de geschiedenis langs de principes en theorieën die met economie te maken hebben en biedt een uitleg van alle gecompliceerde termen, zodat je in korte tijd alle ins en outs van de economie begrijpt.
Peter Antonioni is Universitair Docent bij het Department of Management, Science and Innovation aan het University College London. Hij heeft zowel in het onderwijs als in het bedrijfsleven gewerkt. Sean Masaki Flynn is Assistent Professor Economie
Economie om van te smullen
‘Een van de meest uitdagende economen van deze tijd.’ Owen Jones, schrijver, commentator en activist
Met ansjovis valt van alles te vertellen over industrialisatie, en met aardbeien over de gevolgen van automatisering voor de werkgelegenheid. Melk is in tegenspraak met het idee dat concurrentie de enige manier is om economische efficiëntie en groei te bewerkstelligen. En chocola biedt een verrassend inzicht in het functioneren van postindustriële kenniseconomieën.
Aan de hand van voedsel en ingrediënten legt de vooraanstaande econoom Ha-Joon Chang uit hoe onze economieën werken en wat op dit moment de belangrijkste economische en maatschappelijke vraagstukken zijn, zoals de groeiende kloof tussen arm en rijk, automatisering, klimaatverandering en immigratie.
Economie om van te smullen is een bijzondere mix van voedsel, geschiedenis en economie. Met dit toegankelijke en onderhoudende boek is het niet heel moeilijk om je wat meer met economie bezig te houden. Het is Changs vurige wens, en volgens hem zelfs onze democratische plicht, want voordat we het in de gaten hebben heeft de financiële en politieke elite ons leven ingrijpend veranderd.
De pers over Economie: De gebruiksaanwijzing
‘Chang is het vriendelijke gezicht van een groeiende protestbeweging binnen de economie.’ De Groene Amsterdammer
‘Een prikkelend, provocatief boek, dat aanzet tot reflectie.’ De Standaard
‘Een fascinerend boek dat vlot leest.’ Nederlands Dagblad
Economie – De essentie zonder formules
WAT IS ECONOMISCHE GROEI?
WAT IS GELDCREATIE?
WAT ZIJN DE NADELEN VAN INTERNATIONALE HANDEL EN HYPERGLOBALISERING?
Dagelijks horen en lezen we over inflatie, rente, begroting, overheidsschuld, werkloosheid … Niet verdwalen in de wirwar van begrippen is een hele klus. Hoe dan ook is economie te belangrijk om alleen aan experts over te laten.
Dit boek transformeert de technische discipline economie in een publieke dialoog, het legt de voornaamste politiek-economische begrippen en het verband ertussen helder uit. Zonder wiskundige formules of abstracte grafieken neemt Johan Lambrecht actuele vraagstukken zoals het beleid van de Europese Centrale Bank, economische groei, globalisering en de evolutie van de euro onder de loep.
Na het lezen van dit boek begrijp en spreek je zelf de politiek-economische taal en kun je economische beleidsmaatregelen kritisch volgen.
Freakonomics
`Als Indiana Jones econoom zou zijn, zou hij Steven Levitt heten. Freakonomics leest als een detective. Wall Street Journal Wat is gevaarlijker: een pistool of een zwembad? Wat hebben sumoworstelaars en schoolmeesters gemeen? En waarom wonen drugsdealers bij hun moeder? Het zijn vragen die je niet gauw van een econoom zou verwachten. Maar Steven Levitt is geen typische econoom.
In Freakonomics onderzoekt hij met co-auteur Stephen Dubner de verborgen kant van de dingen om ons heen. De geheimen van de Klu Klux Klan, bijvoorbeeld. Of de waarheid over vastgoedmakelaars. En, stelt hij, heeft het dalen van de misdaadcijfers in plaats van met een goed draaiende economie niet eigenlijk alles te maken met de legalisering van abortus?
Freakonomics is het leukste en verhelderendste boek over economie dat je je kunt voorstellen.
Een mix van essentiële feiten en een meeslepende vertelling, die onze blik op de moderne wereld voorgoed verandert en verscherpt. `Een fascinerend en belangrijk boek, leesbaar, compact en barstensvol informatie over de wereld om ons heen. Wie dit boek over de raadsels van het alledaagse leven heeft gelezen moet wel concluderen: economie is belangrijk, interessant en erg leuk. de Volkskrant `Levitt stelt ongewone vragen en geeft provocatieve antwoorden. Slim, precies en tot in detail. New York Times
Keerpunt 1971
Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld, waardoor de economie en onze maatschappij voorgoed veranderen. De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken veroorzaakt te zijn in 1971 met de loskoppeling van de goudstandaard; een keerpunt in onze geschiedenis.
Op basis van vele gesprekken door de jaren heen met onder andere de geestelijk vader van dat besluit in 1971, Paul Volcker (voormalig Fed-voorzitter en adviseur van president Obama) en lessen uit de historie, beschrijft de auteur de ontwikkelingen en voorspelt hij daarnaast een nieuwe periode van economische bloei
Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers
Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we overduidelijk niet zonder kunnen – vuilnismannen, politieagenten, verplegers – zo slecht verdienen, terwijl onbelangrijke, overbodige of zelfs schadelijke bankiers, lobbyisten en consultants veel beter boeren?
Dit is de vraag waarmee Rutger Bregman en Jesse Frederik de patstelling in het debat over ongelijkheid doorbreken. Aan de hand van oude en moderne denkers, van Aristoteles tot Piketty, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekend is aan de verdeling van inkomen en vermogen.
In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen ze de discussie naar een hoger plan.
Het is hoog tijd om die oude vraag opnieuw te stellen: welke rijkdom is echt verdiend?
Reacties:
- Een glashelder en prikkelend betoog’ – NRC Handelsblad
- Verfrissend en origineel’ -Vrij Nederland
- Een schop onder de kont’ – De Standaard