| |

De top 10 van de beste kinderboeken over de kunst 2024

Het is belangrijk om de kinderen met vele zaken in het leven kennis te laten maken, kunst is hier een goed voorbeeld van. Bij musea en kunst wordt vaak gedacht dat dit saai en niet interessant is, maar het tegendeel is vaak waar.

De 10 kinderboeken over kunst laten zien dat kunst spannend, uitdagend en vooral ook heel mooi en interessant kan zijn. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link geplaatst van Bol.com.

De link van Bol.com geeft veel extra informatie over de kunstboeken voor kinderen, zoals de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het kunstboeken ook eenvoudig en snel bestellen.


Kunst voor kinderen

Een kennismaking met de indrukwekkendste schilderijen en beeldhouwwerken van de wereld. Van Aboriginalkunst tot abstracte kunst, van Michelangelo tot Matisse. Een kleurrijk en duidelijk overzicht van internationale kunst door de eeuwen heen. Bewonder de mooiste meesterwerken en ontdek hoe stijlen voortdurend evolueren


Grote kunst voor kleine kenners 2

Kinderen spelenderwijs laten kennismaken met kunst is kinderspel met dit leuke boek. ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners 2’ gaat over wereldberoemde schilderijen. Van de middeleeuwen tot nog-niet-zo-lang-geleden…

Bij elk kunstwerk past een uniek verhaal met bijzondere wistje-datjes. Aan de hand van die grappige kleine vertelsels wandel je met lichte pootjes doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Samen met de blauwe kever, die zich in elk tafereel verstopt.

Thaïs Vanderheyden is illustratrice en auteur van de kinderboeken ‘De Warenhuismuisjes’ en ‘Spiekpietjes’. In ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners 2’ leert ze kinderen de Grote Kunst kennen door van elk schilderij haar eigen, creatieve versie te maken. Kleine Kenners kunnen in dit prachtige boek haar vrolijke schilderijen vergelijken met het origineel. En op elke pagina op zoek gaan naar de blauwe kever.


Het grote Rijksmuseum voorleesboek

De beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum

Kunst is er om naar te kijken. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel – kunsthistorisch – verhaal. Zo’n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar in goede kunst kun je vooral ook je eigen fantasie kwijt. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Wat staat er in de brief die de Brieflezende vrouw van Vermeer aan het lezen is? Waarom is De bedreigde zwaan die Jan Asselijn schilderde zo boos?

De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum.


Tijd voor kunst

Kunst maken. Zo moeilijk is het niet. Dankzij dit boek heb je samen met je kind in een mum van tijd een kunstwerk gemaakt in de stijl van beroemde en minder beroemde kunstenaars zoals Rembrandt, Van Gogh, Picasso, Herman Brood, Peter Struycken, Gaudí en Andy Warhol. Bovendien kom je ook meer te weten over het leven en werk van deze kunstenaars! Een inspirerend boek voor opa’s, oma’s, oppassen, papa’s en mama’s die graag de tijd nemen om samen iets te creëren. Zo verandert de tijd samen met je kind in ‘kwali-tijd’. En natuurlijk is dit boek ook fantastisch voor jonge kunstenaars, vanaf 6 jaar.


Kunstprentenboeken – En toen De Stijl

Prachtig kunstprentenboek met een verbeelding van De Stijl voor alle leeftijden.

Aan het begin van de vorige eeuw waren er kunstenaars die de kunst wilden vernieuwen.
Er veranderde veel in die tijd, de wereld werd in hoog tempo ‘modern’. De kunst liep daarbij achter, vonden ze. Waarom nog schilderijen maken die net echt lijken, als je door de nieuwe techniek ook een foto kon maken?

Schilderijen, gebouwen, speelgoed en meubels die passen bij de nieuwe tijd, dat wilden ze. Alles vormgegeven met eenvoudige middelen. Rechthoekige vlakken, rood, blauw en geel. Zwart, wit en grijs konden ook. En heldere, rechte lijnen.
Hun ideeën kwamen samen in een nieuw tijdschrift dat de naam De Stijl kreeg.
De Stijl wilde een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld en wijst honderd jaar later nog altijd de weg.

Joost Swarte koos tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden beïnvloed. Hij verbeeldt hun atelier en hoe ze werkten, in een hommage die toont wat deze kunstenaars, architecten en ontwerpers onvergetelijk maakt.

Bekroond met een Vlag en Wimpel.


De gele ballon

Dit prentenboek van Charlotte Dematons heeft geen tekst en een verhaal lijkt te ontbreken. Maar de goede kijker ontdekt al snel dat de verschillende platen van de stad, de woestijn, het oerwoud en de zee iets met elkaar te maken hebben. Telkens opnieuw duikt er een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenistenue en een gele ballon. Jong en oud zullen met plezier op zoek gaan naar deze terugkerende elementen en zo zelf het verhaal reconstrueren.

In De gele ballon toont Charlotte Dematons zich niet alleen een meesteres in het scheppen van sfeer – zij heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina’s en maken dit prentenboek een feest van herkenning.

Om eindeloos te bekijken!


Het kunstboek voor kinderen Wit

s verkleden kunst? Hoe schilder je gevoelens? Hoe maak je een Alberto Giacometti? Kun je een neus schilderen? Waarom maakte Jeff Koons een enorm kunstwerk van zeventigduizend planten? Het kunstboek voor kinderen onderzoekt de verschillende ideeën, betekenissen, rollen en functies van kunst.

Waarom maakt een kunstenaar bepaalde keuzes? Waarom werkt hij in een bepaalde stijl? De creativiteit en verbeelding van kinderen wordt op vrolijke wijze uitgedaagd door prikkelende vragen bij de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis van de schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie. Helder, eenvoudig en bijzonder leuk –

Het kunstboek voor kinderen is ideaal voor ouders en leraren die kinderen voor het eerst in aanraking willen brengen met kunst, maar ook voor alle anderen die op een nieuwe, verfrissende manier naar kunst willen kijken. Met kunstwerken van o.a : Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Simone Martini, Claude Monet, Pablo Picasso en Rembrandt van Rijn.


Een hele kunst

Kunst is niet zomaar een paar kloddertjes verf op een doek, wat letters in een boek of losse muzieknoten in een compositie.

Arend van Dam en Alex de Wolf hebben na het daverende succes van Lang geleden…, In een land hier ver vandaan en Overal en ergens hun talenten weer gebundeld in een kleurrijk geïllustreerde voorleesbundel met vijftig verhalen over de belangrijkste kunstenaars uit de Nederlandse geschiedenis en het heden.

Een hele kunst neemt je mee langs diverse artistieke disciplines, zoals de schilderijen van Rembrandt van Rijn en de gedichten van Joost van den Vondel, maar ook de choreografieën van Hans van Manen en de gebouwen van Rem Koolhaas komen in deze bundel aan de orde.


Echte kunst maak je zo

Kinderen tekenen graag. Dat verklaart ook de populariteit van alle tekenboeken die momenteel op de markt verschijnen. En volwassenen zien niet alleen graag dat kinderen tekenen, maar vinden het ook prettig als ze iets leren over kunst. Het is maar zelden dat die twee dingen samenkomen en dan ook nog op een manier die kinderen aanspreekt.

Echte kunst maak je zo is een tekenboek dat er echt uitspringt. Het belerende toontje van de volwassene ontbreekt gelukkig helemaal. Kinderen kunnen er zo mee aan de slag. Aan de hand van een paar aardige voorbeelden kunnen ze letterlijk de kunst afkijken van grote namen als Picasso, Calder, Matisse, Van Gogh, Pollock, Klee en Mondriaan. En dankzij de heldere uitleg van de technieken kunnen kinderen er helemaal hun eigen invulling aan geven.


Spelen met gedichten

In dit boek maken kinderen kennis met de vele mogelijkheden die taal en poëzie ons bieden. Het boek bevat zo’n 60 gedichten met creatieve opdrachten voor kinderen van 6 – 10 jaar. Allerlei onderwerpen komen aan bod: er zijn dierengedichten, familiegedichten, limericks, sprookjesgedichten, moderne gedichten en gedichten van vroeger. Er zijn korte en lange gedichten, gedichten met en zonder rijm, serieuze en grappige.

Op verschillende manieren kan er met deze bundel gewerkt worden: de docent kan op een vast tijdstip in de week een gedicht voorlezen, maar een gedicht kan ook gebruikt worden als ondersteuning bij een bepaald lesonderdeel. De docent heeft de mogelijkheid zelf te bepalen welke opdrachten geschikt zijn voor de groep. Het boek is ingedeeld in vier categorieën: gedichten voor kinderen vanaf 6/7 jaar, gedichten voor kinderen vanaf 7/8 jaar, gedichten voor kinderen vanaf 8/9 jaar en tot slot zelf gedichten maken.

Pierre Eggels studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij volgde de opleiding voor docent drama aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven en is leraar Nederlands, CKV en drama. Hij is auteur van de succesvolle dramamethode ‘Doe gewoon alsof!’ en het ‘Schrijfselboek’.


Vergelijkbare berichten