De top 10 van de beste boeken over Israël 2024
Israël ligt in het zuidwesten van het Aziatische continent. Het land wordt begrensd door Libanon en Syrië in het noorden, Jordanië in het oosten, Egypte in het zuidwesten en de Rode Zee. naar het zuiden. De totale grenslengte is 1006 km, waarvan 255 km wordt gedeeld met Egypte en 51 km wordt gedeeld met de Gazastrook. De historische en culturele betekenis van het land is geworteld in de Bijbel geschiedenis, waaronder de verhalen over Jezus en zijn wonderen.
Israël is officieel een parlementaire democratie en een eenheidsrepubliek. Het land heeft te maken (gehad) met politieke spanningen, waaronder boycots van de Palestijnse gebieden, die economische en politieke gevolgen hebben gehad.
Over de politieke onrust en de rijke geschiedenis lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Naast informatie boeken vind je hier ook reisgidsen. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Israël – Reis door het heilige land
In het fotoboek ‘Israël’ van Jutta M. Ingala en Andrea Lammert reis je mee door het land van melk en honing.
In het fotoboek ‘Israël’ van Jutta M. Ingala en Andrea Lammert reis je mee door het land van melk en honing. Van een betoverende zonsondergang over de Negev-woestijn tot het bruisende Tel Aviv: dit fotoboek is een tijdloos eerbetoon aan Israël. De vele foto’s laten de diversiteit van het land van de Bijbel zien. Israël staat ook voor de geschiedenis van het Joodse volk en de grote wereldgodsdiensten. Steden als Jeruzalem, Betlehem en Nazaret zijn een opeenstapeling van geschiedenis en zijn een bezoek meer dan waard. Dit prachtige boek met uitklapbare panoramafoto’s brengt Israël dichtbij en wekt het land en zijn bewoners tot leven.
TLV – Recepten en verhalen uit Tel Aviv
Eten we nou in een discotheek, of dansen we in een restaurant?!’ vroeg mijn Nederlandse tafelgenoot zich verwonderd af, terwijl een in minirok gestoken schone stond te swingen boven zijn dampende lamsshoarma. Het was zijn eerste kennismaking met het nachtleven van Tel Aviv, waar alle vormen van vermaak naadloos in elkaar overvloeien.
Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. De kuststad is het paradijs op aarde: het hele jaar door geweldig weer, prachtige stranden, toonaangevende musea, unieke architectuur en een florerende economie. De inwoners zijn knap, jong, creatief, en stralen een tomeloze levenslust uit.
Nergens eet je beter dan in Tel Aviv. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel, sjaksjoeka en sabich. In de laagdrempelige restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Het resultaat is een inventieve fusion-keuken zonder regels en taboes.
TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto’s wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV.
Israël, een wereld apart
Een boeiende inkijk in de geschiedenis van Israël.
Israël, een wereld apart van Piet van Midden biedt een interessante inkijk in de geschiedenis van de staat Israël. De oppervlakte van de staat Israël is de helft van die van Nederland. Toch is dit land al sinds zijn stichting 75 jaar geleden het gesprek van de dag. Aan de ene kant is er een blijvende spanning tussen Israël en de Palestijns-Arabische wereld, tegelijkertijd zoeken gezworen vijanden uit het verleden weer contact met Israël. Wat maakt Israël zo bijzonder? Daarop probeert dit boek het begin van een antwoord te geven. De auteur beschrijft de geschiedenis van Israël vanaf de eerste eeuwen, met nadruk op de laatste 75 jaar. Een geschiedenis vol conflicten en verrassende overwinningen.
Jeruzalem – De biografie
Overdonderende geschiedenis van de belangrijkste stad op aarde.’ – NRC Handelsblad
Jeruzalem vertelt de turbulente geschiedenis van drieduizend jaar geloof, fanatisme en bloedvergieten in het middelpunt van de wereld. Van koning David tot de eenentwintigste eeuw en van de geboorte van het jodendom, het christendom en de islam tot het Israëlisch-Palestijns conflict: de geschiedenis van de Heilige Stad is de geschiedenis van de wereld.
In deze complete en grootse biografie komt de stad Jeruzalem opnieuw tot leven. Aan de hand van de vele kleurrijke historische figuren die de Eeuwige Stad rijk is onthult historicus Simon Sebag Montefiore hoe Jeruzalem is uitgegroeid tot de belangrijkste stad in de geschiedenis van niet alleen het Midden-Oosten, maar van de hele wereld. En hoe de stad ook in de moderne geschiedenis nog altijd een sleutelrol speelt.
Montefiores levenslange fascinatie en de meest recente studies komen op briljante wijze samen in deze fenomenale geschiedenis. Jeruzalem is een waar meesterwerk dat intrigeert van begin tot eind.
De pers over Jeruzalem:
- ‘Montefiore heeft een fraai portret geschilderd van een even mooie als explosieve stad.’ de Volkskrant
- ‘Magistrale biografie.’ Trouw
- ‘Onmogelijk om weg te leggen… Enorm vermakelijk.’ New York Times Book Review
- ‘Een klassieker. Jeruzalem is een buitengewone prestatie, geschreven vol verbeelding en energie.’ Financial Times
De Bron – Roman Over Israel
Een onovertroffen verhaal over het geboorteland van het christendom, de islam en het Jodendom. De Bron beslaat tienduizend jaar geschiedenis en is het boeiende verhaal van mensen die leefden en leven in en om de stad Makor. De heuvel van Makor wordt opgegraven door een Amerikaanse archeoloog.
Hij graaft vijftien verschillende lagen uit, in ouderdom variërend van tienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling tot aan de jongste geschiedenis. Het verhaal van Makor (‘de bron’) vertelt over de hoogtepunten uit de geschiedenis van Israël, het langzamerhand ontstaan van het besef van één God – de basis van het joodse geloof – de verovering van Kanaän door de Israëlieten, de strijd tegen vreemde veroveraars, de tijd van koning David, de Romeinse bezetting, de kruisvaarders, de komst van de Arabieren, de terugkeer naar Erets Israël en de stichting van de Joodse staat.
James Michener (1907-1997) geldt als een van de grootste vertellers van de afgelopen decennia. Hij werd vooral beroemd door zijn historische romans. Voor het schrijven van De Bron woonde hij twee jaar in Israël. Michener combineert in dit magistrale epos feiten uit de officiële geschiedschrijving met de vrije interpretatie daarvan door de romanschrijver.
Israel Een Onherstelbare Vergissing
Zestig jaar geleden, 14 mei 1948, werd de staat Israël uitgeroepen. Het leek, in ieder geval vanuit Joods perspectief, het begin van een nieuwe en vooral veiliger fase in de geschiedenis. Het tegendeel blijkt het geval: in de loop van ruim een halve eeuw is Israël steeds meer het brandpunt geworden van het wereldgeweld, een nachtmerrie voor bijna iedereen en voor een slinkend groepje niet meer dan de herinnering aan verlopen idealen. De vraag, hoe precair ook, is daarom onvermijdelijk: is de stichting van de staat Israël een vergissing geweest? Zo ja, hoe was zo’n vergissing mogelijk?
En tot slot: hoe verder? Zoals bijna alles wat betrekking heeft op Isra l leidt het antwoord op deze en dergelijke vragen tot een dilemma dat alleen oplosbaar lijkt door het tevoren ingenomen standpunt: voor of tegen Israël. Maar wat nu als je zo’n keuze niet kunt of wilt maken en je evenmin wilt neerleggen bij een uitzichtloos drama?
Israël, een onherstelbare vergissing is niet alleen een compacte geschiedenis van een land en een internationaal debat maar vooral een zoektocht naar een standpunt. Daarbij ligt de klemtoon op de periode dat het land ontstond, de jaren kort na de Tweede Wereldoorlog.
Israël-Palestina
Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak, verloop en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.
Israël en Palestina roepen veel associaties op: terreuraanslagen, raketaanvallen, Joodse kolonisten, Palestijnse vluchtelingen, zionisme, antisemitisme, Hamas en Netanyahu. Het conflict sleept al decennia aan en beroert ook in Vlaanderen en Nederland de gemoederen. Ludo Abicht, bekend om zijn pro-Palestijnse standpunten, en André Gantman, een pleitbezorger van het zionisme, staan vaak lijnrecht tegenover elkaar over Israël en Palestina. Toch willen ze allebei een verstandige en humanistische oplossing voor het conflict.
Abicht en Gantman overlopen in dit boek chronologisch de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten: van de Bijbelse tijden over de opkomst van het antisemitisme en de Zesdaagse Oorlog tot de recente Abraham-akkoorden en de nieuwe, ‘meest extreme Israëlische regering ooit’. Abicht eist het recht op een Palestijnse Staat, al gelooft hij niet langer in een tweestatenoplossing.
Gantman gelooft daar nog wel in, maar enkel als de Palestijnen het bestaansrecht van Israël erkennen. Beiden zijn eerder pessimistisch over een snelle en duurzame oplossing. Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak en verloop van en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.
Mijn beloofde land
Indringend boek over de geschiedenis van Israël.
Aan de hand van menselijke verhalen, ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen en gesprekken met hoofdrolspelers vertelt Ari Shavit in Mijn beloofde land het complexe verhaal van de moderne geschiedenis van de staat Israël.
Mijn beloofde land is een monumentaal portret van een klein, levendig land op de rand van de afgrond, dat een cruciale rol speelt in de hedendaagse internationale politiek. Journalist Ari Shavit dringt door tot in de kern van de staat Israël. In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.
Ari Shavit is een van de meest gewaardeerde journalisten van Israël. Hij is politiek columnist voor Haaretz, de invloedrijkste krant van het land.
Israël en de Palestijnse gebieden
De herziene en uitgebreide populaire reisgids Israël en de Palestijnse gebieden van Piet van Midden is een reisgids voor de bewuste bezoeker van Israël en de Palestijnse gebieden. Israël is een geliefde bestemming en trekt bezoekers vanuit de hele wereld.
Deze populaire reisgids biedt verdieping, en vertelt het verhaal achter bekende plekken als de Klaagmuur, Getsemane, Massada en Betlehem. Maar ook minder bekende plaatsen komen ruimschoots aan bod. Dit is ook een gids voor wie zich wil verdiepen in de plaatsen van de Bijbel. De praktische informatie, registers en vele foto’s maken de gids extra toegankelijk.
Israël – De zoektocht naar het beloofde land
In mei 1948 werd de staat Israël gesticht. Coen Verbraak beschrijft de Hollandse zoektocht naar het beloofde land. Een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden.
75 jaar geleden werd de staat Israël gesticht. Ter gelegenheid daarvan sprak Coen Verbraak met een breed palet aan mensen; van jong tot oud, bekend en onbekend. Maar allemaal hebben ze diezelfde liefde voor Israël. Waarom gingen ze er wonen? En waarom keerden sommigen toch weer terug? Sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat geen vanzelfsprekendheid? Verbraak tekent verhalen op over hoopvolle tijden en bange dagen. Hij spreekt getuigen van de Zesdaagse Oorlog, de aanslagen op de Olympische Spelen, het Eichmann-proces en de Intifada. Hij schrijft over Sabra en Shatila en de geheime dienst Mossad. Dit boek is niet alleen een portret van Israël door de ogen van Nederlandse Joden, maar ook een portret van de Joodse gemeenschap in Nederland.