| |

De top 7 van de beste boeken over John F Kennedy 2024

John Fitzgerald Kennedy geboren op 29 mei 1917 in Brookline (Massachusetts) overleden in  Dallas (Texas) op 22 november 1963). John F Kennedy is ook wel bekend onder de initialen JFK. Hij was Amerikaans politcus van de Democratische Partij. Vanaf 20 januari 1961 was JFK president van de Verenigde Staten. Met 35 jaar was John F Kennedy de jongst gekozen president van de Verenigde Staten.

Tijdens een Officieel bezoek in Dallas werd JFK op 46 jarige leeftijd doodgeschoten in een open Limousine. John F Kenndy werd gezien als een pragamatisch als een ideologisch geïnspireerd leider.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over John F Kennedy. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de boeken en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

JFK 1 – JFK

‘De meest meeslepende biografie die ik in jaren heb gelezen.’ Max Hastings, The Sunday Times

Toen John F. Kennedy in 1963 werd vermoord, was hij het staatshoofd van het machtigste land ter wereld. De Verenigde Staten floreerden en JFK had het land door een aantal van de meest hachelijke momenten van de Koude Oorlog geloodst. Kennedy’s razendsnelle opkomst in de politiek, zijn agressieve buitenlandbeleid, zijn betrokkenheid met de burgerrechtenbeweging en zijn charmante persoonlijkheid resulteerden in een bijna mythologische reputatie. Desondanks is de man achter de publieke figuur zelfs decennia na zijn voortijdige dood voor velen nog een enigma.

In deze allesomvattende, tweedelige biografie brengt Pulitzerprijswinnaar Fredrik Logevall de ware JFK dichterbij dan ooit. Dit eerste deel omspant de eerste 39 jaar van zijn leven; van zijn ziekelijke jeugd, zijn rusteloze studententijd en een heldenrol in de Tweede Wereldoorlog naar zijn stormachtige politieke opkomst en de beslissing om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Logevall verweeft Kennedy’s levensverhaal met de opkomst van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw en de problemen die het land teisterden; van Pearl Harbor en mccarthyisme tot de toenemende invloed van televisie op de politiek. Het resultaat is een ingrijpende geschiedenis van de Verenigde Staten in de eerste helft van de twintigste eeuw en het meest complete en persoonlijke portret van een Amerikaans icoon.

‘Een fenomenaal boek.’ The Guardian

‘Logevall … brengt JFK op intrigerende wijze tot leven, alsof je voor de eerste keer over hem leest. [Hij] portretteert de jonge Kennedy met de meesterlijke intimiteit en sympathie zoals alleen een grote geleerde en schrijver dat kan.’ – George Packer, auteur van Our Man

‘Een fantastisch boek … Logevall heeft een bekend verhaal genomen en het op enerverende en overtuigende wijze opnieuw verteld.’ The Times


Anatomie van een aanslag

Een schokkende reconstructie van het onderzoek naar de aanslag op Kennedy die verklaart waarom de moord nooit is opgelost.

Onderzoeksjournalist Philip Shenon werd enkele jaren geleden in het diepste geheim benaderd door leden van de commissie-Warren. Ze waren vijftig jaar geleden betrokken bij het onderzoek naar de moord op John F. Kennedy – nu was het tijd dat de waarheid boven tafel kwam.
Shenon sprak met tientallen betrokkenen, onder wie juristen, politici, spionnen en andere sleutelfiguren, en ontdekte dat de commissie bewust is tegengewerkt door onder andere CIA en FBI. De privacy van de Kennedy’s bleek voor commissievoorzitter Earl Warren belangrijker dan de waarheid.

Met Anatomie van een aanslag legt Shenon nieuwe feiten bloot. De vraag die zich onontkoombaar opdringt: had de moord op JFK voorkomen kunnen worden?


Mijn leven met John F. Kennedy

Er zijn vele boeken geschreven over John en Jackie Kennedy, maar aan geen enkele gaf Jackie haar medewerking. Daardoor weet niemand echt hoe zij de 1000 dagen als First Lady heeft beleefd. Dat verandert nu. In Mijn leven met John F. Kennedy vertelt ze haar verhaal. Gebaseerd op zeven nooit eerder gepubliceerde interviews uit 1964 met Arthur Schlesinger, vertelt deze buitengewone vrouw ons haar verhaal in haar eigen woorden.

Begin maart 1964, terwijl Jacqueline Kennedy nog midden in het rouwproces zat na het verlies van John Fitzgerald Kennedy, heeft ze meerdere urenlange interviews gehad met historicus Arthur Schlesinger. Deze opnames zijn bijna een halve eeuw verborgen gebleven. Ze geven een nieuwe kijk op het leven van John F. Kennedy als senator, presidentskandidaat en president, en bevatten daarnaast de ervaringen van Jacqueline Kennedy tijdens die periodes, inclusief details van hun persoonlijke gesprekken, haar rol in zijn politieke leven en haar aandachtige en originele blik op de entourage en de mensen die hun leven bepaalden.


JFK: idealist zonder illusies

Den Haag, het Plein. Augustus 1937. Een twintigjarige Amerikaanse student zit op de bumper van zijn uit New York meegenomen Ford Convertible. Samen met een studievriend maakt hij twee reizen door Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, in 1937 en 1939. Hij geniet van zijn vrijheid en schrijft op verzoek van zijn vader, vanaf 1938 Amerikaans ambassadeur in Londen, zijn observaties op. De aantekeningen geven een ontluisterend beeld van een continent in totale verwarring.

De student heet John F. Kennedy, geboren in 1917. Kennedy heeft als student, journalist, afgevaardigde, senator en president veel geschreven en gesproken over de kwetsbaarheid van de democratie. Zijn ideeën om die democratie te versterken en te vernieuwen blijven relevant en toepasbaar, zeker ook in onze tijd waarin het vertrouwen tussen burgers en het politieke establishment zo onder druk staat.


Wie vermoordde John F. Kennedy?

Wie vermoordde president John F. Kennedy? Er bestaan veel uiteenlopende complottheorieën. Waren individuen binnen de CIA betrokken en knapte de maffia het vuile werk op? Waarom frustreerde de FBI het onderzoek? Wat was de rol van Castro, de Cubaanse ballingen, het leger en de conservatieve olie-industrie? Wat had opvolger Lyndon B. Johnson ermee te maken? Naast deze aannemelijke mogelijkheden zijn er ook de ronduit kolderieke theorieën. Zo vermoeden sommige mensen dat Jackie Kennedy haar echtgenoot vermoordde, waar anderen beweren dat zelfs buitenaardse wezens niet helemaal vrijuit gaan. Of handelde de snel gearresteerde Lee Harvey Oswald toch op eigen initiatief?

In iedere moordzaak is ruimte voor speculatie, maar het aantal vraagtekens en mysteries dat ontstond na 22 november 1963 is enorm. Bijna vijftig jaar later is de moord nog steeds actueel. Voor de Verenigde Staten is de gebeurtenis in Dallas een belangrijker keerpunt dan onder andere de landing op de maan, de rassenproblematiek en de oorlog in Vietnam, zo bleek uit een recente enquête. Meer dan 80% van de ondervraagden gelooft in een samenzwering, daar waar de minderheid iedere theorie direct verwijst naar het rijk der fabelen. In dit boek komen alle feiten en speculaties van de afgelopen 50 jaar aan de orde.

Wie vermoordde JFK? is een overzichtswerk over de moord zoals hij in onze taal nog niet is verschenen. Perry Vermeulen (1982) doet al tien jaar onderzoek naar de moord op Kennedy. In zijn vorige boek deed hij onderzoek naar het intrigerende leven van Lee Harvey Oswald. Twee dagen na de dood van Kennedy werd de vermeende dader ook vermoord, waarna de zoektocht naar antwoorden pas echt begon. Zou de moord op de president ooit opgelost worden? Met de visie van o.a. Peter R. de Vries en Willem Post


De glamourpresident John F. Kennedy

John F. Kennedy is voor velen de meest tot de verbeelding sprekende president die Amerika heeft gekend. Hij was jong, charismatisch en had de allure van een Hollywoodster. Over de mens Kennedy, die schuilging achter de facade van krachtige leider van het machtigste land ter wereld, is na de moord op 22 november 1963 een steeds completer beeld ontstaan. Met daarin ook een plaats voor zijn zwakheden. Zijnlichamelijke conditie bijvoorbeeld.

De glamourpresident zoomt in op de relatie macht, seks en drugs tijdens het presidentschap van een van de grootste leiders die de twintigste eeuw heeft voortgebracht.


John F. Kennedy – De Geschiedenis Van Een Imago

Amerika weende toen Ted Kennedy in augustus 2008 de Democratische conventie toesprak om zijn steun aan Barack Obama kenbaar te maken. Ondersteund door Caroline Kennedy keek de natie toe hoe Ted fragiel maar vastberaden het spreekgestoelte beklom en duidelijk maakte dat Obama de personificatie was van een droom die bij zijn broer John F. Kennedy begonnen was.

Met zijn opmerking dat Obama de ware erfgenaam van JFK was, gaf hij aan dat de zwarte presidentskandidaat de Amerikaanse natie kon voorzien van het ware Kennedy-gevoel van idealisme en vooruitgang. Met de verkiezing van Obama als president werd de vergelijking tussen hem en Kennedy steeds krachtiger. Zo sterk, dat Obama zelfs de eerste JFK genoemd wordt. Is deze vergelijking terecht en is Obama wel zo gediend met een alter ego van JFK? Ter beantwoording van deze vraag wordt ingegaan op de vraag waarom Kennedy, ondanks alle negatieve berichtgevingover hem, nog steeds zo tot de verbeelding spreekt.

Duidelijk wordt gemaakt dat de JFK-mythe een geënsceneerd sprookje was en het idealisme van JFK weinig substantie had. Evenzeer wordt ingegaan op de vraag hoe de moord op JFK bijdroeg aan zijn mythologisering en welke speciale positie Nederland inneemt in de discussie over de motieven achter de aanslag op JFK. Kortom, een hernieuwde kijk op het tragische leven van JFK en op Obama als vermeende erfgenaam ervan


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten