De top 10 van de beste boeken over eetstoornissen 2024
De laatste jaren is er geregeld aandacht voor anorexia, maar er zijn meer eetstoornissen en ook deze verdienen aandacht. Een eetstoornis treft niet alleen de persoon zelf maar ook de naasten en de familie. Op deze pagina vind je ook boeken met aandacht voor de familie, naasten en ouders.
De boeken worden uitgebreid beschreven en hebben een foto en een link van Bol.com. Met als doel je een goed beeld te geven van het boek. De link geeft onder andere de waardering van de lezers aan. Als je op de link klikt vind je informatie over de auteur en de recensie van de lezers. Het boek is ook eenvoudig te bestellen via de link.
Wat is een eetstoornis
Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening waarbij iemands eetgewoonten en houding ten opzichte van voedsel verstoord zijn. Deze stoornissen gaan vaak gepaard met extreme emoties, attitudes en gedrag met betrekking tot eten, gewicht en lichaamsbeeld. Eetstoornissen hebben invloed op zowel de fysieke gezondheid als de emotionele en sociale welzijn van een persoon.
Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, waaronder:
- Anorexia nervosa: Mensen met anorexia hebben een intense angst voor gewichtstoename en hebben een vertekend lichaamsbeeld. Ze beperken hun voedselinname drastisch en hebben vaak een extreem laag lichaamsgewicht.
- Boulimia nervosa: Personen met boulimia hebben terugkerende episoden van overeten gevolgd door gedrag om gewichtstoename te voorkomen, zoals braken, vasten of overmatig sporten.
- Binge eating disorder (BED): Bij BED ervaren mensen herhaalde episodes van overeten, maar anders dan bij boulimia, nemen ze geen maatregelen om het ingenomen voedsel kwijt te raken, zoals braken.
- Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis (OSFED): Dit is een categorie die eetstoornissen omvat die niet volledig voldoen aan de criteria voor anorexia, boulimia of BED, maar wel ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
- Red mij niet – Hoe steun je iemand in moeilijke tijden?
- Nora & Co – Zeven meisjes in een eetstoornistragedie
- Emma wil leven – Een waargebeurd verhaal over de strijd tegen anorexia
- Wanneer kap jij ermee? – denk- en doeboek voor mensen met een eetstoornis
- Overwin je eetbuien – waarom je te veel eet, en hoe je daarmee kunt stoppen
- Patronen doorbreken – negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen
- Gids voor herstel van eetstoornissen
- Innerlijke kritiek bij eetproblemen – Op weg naar zelfacceptatie
- Dag eetstoornis, genoeg is genoeg
- Hongerklop – Dochter en vader over een eetstoornis
Red mij niet – Hoe steun je iemand in moeilijke tijden?
Dit praktische handboek helpt je hoe je iemand die het zwaar heeft daadwerkelijk kunt steunen in plaats van meteen het probleem te willen oplossen.
Hoe steun je iemand die het moeilijk heeft? De meeste mensen doen hun best, helpen uit liefde en zitten vol goede bedoelingen, maar vaak is het resultaat teleurstellend. Ze zijn redder in plaats van supporter.
Het inzicht dat je een naaste die het moeilijk heeft meestal niet kunt redden, is van belang om iemand daadwerkelijk tot steun te kunnen zijn. In deze tijd van lange wachtlijsten voor gezondheidszorg wordt de rol van de omgeving steeds belangrijker en is een gids voor het effectief steunen van een naaste onmisbaar.
Red mij niet is een toegankelijk en praktisch boek waarin theorie over gedragsverandering en zelfsturing wordt afgewisseld met ervaringen uit de praktijk.
Nora & Co – Zeven meisjes in een eetstoornistragedie
In 2016 overlijdt Nora, de oudste dochter van Koos Neuvel. Op de dag na haar achttiende verjaardag.
Jaren heeft Nora aan een eetstoornis geleden. Haar familie blijft verslagen achter. Dit drama blijkt niet op zichzelf te staan: in een jaar tijd zijn een aantal meisjes met wie zij in de eetstoorniskliniek verbleef eveneens overleden.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Als Neuvel met behandelaars spreekt, merkt hij dat zij evengoed in het duister tasten. Aan de hand van de levensverhalen en ziektegeschiedenissen van zeven meisjes reconstrueert Neuvel hoe deze tragedie zich heeft kunnen voltrekken.
Hoe kan het dat in de behandeling de ziekte alleen maar verergerd is? Hebben ze elkaar misschien ‘besmet’? Koos Neuvel vertelt in Nora & Co niet alleen zijn hartverscheurende persoonlijke verhaal, hij legt ook pijnlijk bloot wat er in een eetstoorniskliniek mis kan gaan.
Emma wil leven – Een waargebeurd verhaal over de strijd tegen anorexia
Emma wil leven is het waargebeurde verhaal van een jong meisje dat strijd tegen anorexia. Bekend van de documentaire van BNN.
‘Emma wil leven’ van Josha Zwaan gaat over een meisje dat 12 is als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed Emma tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan.
Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong. Dit boek, dat leest als een roman, diept het verhaal van Emma uit, en plaatst haar gevecht in een breder perspectief.
Auteur Josha Zwaan bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak intensief met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en haar artsen.
De perspectieven van de betrokkenen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Emma zelf. Naar de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius.
Wanneer kap jij ermee? – denk- en doeboek voor mensen met een eetstoornis
Draait het bij een eetstoornis inderdaad om wel of niet, te veel of juist te weinig eten? Stel nu eens dat jouw eetstoornis eigenlijk vooral een vluchtroute is: om allerlei andere, onderliggende problemen te ontlopen. En stel nu eens dat je stopt met vluchten en de confrontatie met die problemen durft aan te gaan. Stopt dat ook je eetstoornis?
Kun jij er dan eindelijk mee kappen?
Dit is een DENK- en DOEboek voor mensen met een eetstoornis, waarin ervaringsdeskundige Isabelle Plasmeijer en haar 17 ‘reisgenoten’ omschrijven hoe zij hun eetstoornis hebben verslagen.
Het boek biedt naast erkenning en herkenning, vooral inspiratie en motivatie. Natuurlijk staat het boek vol met talloze praktische tips en oefeningen waarmee ook jij, jouw eetstoornis kan verslaan.
Een boek waarin meisjes, jongens, mannen, vrouwen, jong en oud, allen openhartig vertellen over hun anorexia, boulimia, binge eating disorder en alles wat er tussen in zit.
Isabelle sprak met verschillende deskundigen over de oorzaak en oplossingen van eetstoornissen. Namelijk met Dick Swaab (hersenonderzoeker en schrijver), Greta Noordenbos (psycholoog op het gebied van eetstoornissen), Cees Boerhout (PMT Therapeut eetstoornissen), Ron Meijering (oprichter van twee online platforms voor jongens met eetstoornissen) en Scarlet Hemkes (oprichter van Proud2bme).
Lees en ontdek zelf:
- Waarom mensen vluchten in een eetstoornis.
- Hoe je negatieve gedachtes de baas leert zijn.
- Hoe je oude overtuigingen los kan laten.
- Hoe je oude patronen kan doorbreken.
- Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt.
- Hoe je een beter zelfbeeld kunt ontwikkelen.
- Hoe je beter om kunt gaan met je emoties.
- Hoe je controle los kan laten.
- Hoe je schaamte leert omzetten in trots.
- Hoe je angsten leert omzetten in kansen.
- Hoe je emotionele vrijheid bereikt.
- Hoe je van eetstoornis af kunt komen.
Overwin je eetbuien – waarom je te veel eet, en hoe je daarmee kunt stoppen
Heb jij regelmatig momenten dat je maar door blijft eten? Dat je alles wat er in
huis te eten is in je mond stopt tot je propvol zit? Voel je je daarna schuldig en
ben je boos op jezelf omdat je weer over de schreef bent gegaan?
Als je een probleem hebt met het onder controle krijgen van je eetgedrag, is dit
boek voor jou, ongeacht je gewicht. Het geeft je inzicht in je eetprobleem en laat
zien waarom dit probleem zichzelf in stand houdt. Het helpt je om je eetbuien te
overwinnen zelfstandig of onder begeleiding van een therapeut.
In dit boek leer je stapsgewijs:
- De drang tot eetbuien te weerstaan
- Controle te krijgen over wat je eet
- Jezelf te bevrijden van strikt lijnen en andere gewoontes die tot eetbuien leiden
- Een stabiel en gezond eetpatroon op te bouwen
- Je lichaamsbeeld te verbeteren
- Het risico op terugval te verminderen
Overwin je eetbuien bespreekt de meest recente feiten en inzichten in de psychische en lichamelijke aspecten van eetstoornissen. Het biedt een zeer effectief, wetenschappelijk getoetst zelfhulpprogramma. Daarnaast is het een nuttige handleiding voor huisartsen, therapeuten en diëtisten.
Christopher G. Fairburn is hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Oxford en directeur van het centrum voor onderzoek naar eetstoornissen in Oxford.
Patronen doorbreken – negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen
Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.
Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.
Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.
Hannie van Genderen is klinisch psycholoog en coördinator research, development & education bij de RIAGG Maastricht. Gitta Jacob en Laura Seebauer zijn beiden als psychotherapeut verbonden aan de universiteit van Freiburg, Duitsland.
Gids voor herstel van eetstoornissen
Eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornissen zijn vaak erg hardnekkig. Herstel is een moeizaam en langdurig proces.
Dit boek geeft inzicht in het herstelproces van mensen met een eetstoornis. Hoe verloopt dit proces? Wat maakt het voor eetstoornispatiënten zo moeilijk om hun eetgedrag te veranderen? Waardoor raken ze uiteindelijk gemotiveerd om te herstellen? Welke angsten moesten ze overwinnen? Wat zijn voor hen de belangrijkste criteria voor herstel? Hoe kan voorkomen worden dat ze terugvallen in hun oude eet- en denkpatroon? Deze vragen worden uitvoerig beantwoord.
Doordat in Gids voor herstel van eetstoornissen veel ex-patiënten aan het woord komen die vertellen over hun herstelproces, wordt duidelijk dat niet alleen herstel van eetgedrag en gewicht belangrijk is, maar dat ook het krijgen van meer zelfvertrouwen en eigenwaarde essentieel is.
Verder zijn het uiten van gevoelens en behoeften en het beter opkomen voor zichzelf belangrijke elementen bij het herstel. Ook vermindering van faalangst en perfectionisme zijn belangrijk, evenals het krijgen van een positievere lichaamsbeleving en de verbetering van sociale contacten. De ervaringen van ex-patiënten kunnen als voorbeeld en gids functioneren voor mensen met een eetstoornis.
Dit boek is niet alleen bedoeld voor patiënten, maar ook voor eenieder die op de een of andere manier met een eetstoornis te maken heeft, zoals hulpverleners en ouders, partners, vrienden en vriendinnen van patiënten.
Dr. Greta Noordenbos is universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar preventie van eetstoornissen, herstelmogelijkheden en langdurige eetstoornissen, waarover zij diverse boeken en artikelen publiceerde.
Zo vormde zij samen met prof.dr. Walter Vandereycken de redactie van het Handboek eetstoornissen. Ook maakte zij deel uit van de werkgroep voor het ontwikkelen van de richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van eetstoornissen 2006.
Innerlijke kritiek bij eetproblemen – Op weg naar zelfacceptatie
‘Sla het ontbijt maar over, want als jij eenmaal gaat eten kun je je toch niet meer beheersen.’ ‘Je ziet er niet uit met die dikke reet.’ ‘Je bent echt een waardeloos, stom, vet varken!’ ‘Wat je ook doet, het lukt je toch niet, je bent nu eenmaal een zwakkeling.’
Stel je voor dat iemand dit tegen je zou zeggen … En stel je nu eens voor dat je dit dagelijks tegen jezelf zegt … Als jij problemen hebt met eten of je gewicht, of als je een eetstoornis hebt, dan is de kans groot dat je last hebt van kritische gedachten over jezelf, over je lichaam en je eetgedrag. Die kritische gedachten of stemmen kunnen heel heftig zijn en worden alleen maar sterker naarmate je strenger wordt voor jezelf en nog meer gaat lijnen.
Uiteindelijk kunnen ze je hele denken en doen beïnvloeden. In dit boek leer je hoe deze kritische gedachten over jezelf, je lichaam en je eetgedrag ontstaan, maar vooral hoe je er weerbaarder tegen kunt worden.
Door allerlei oefeningen leer je om die kritische gedachten te herkennen, ter discussie te stellen en er meer afstand van te nemen. Uiteindelijk leer je positiever over jezelf en je lichaam denken.
Dag eetstoornis, genoeg is genoeg
Laurence Bauffe strijdt al meer dan 13 jaar tegen een eetstoornis. Ze is ondertussen mama van twee kindjes en in 2022 besliste ze dat ze écht wil genezen.
In Dag Eetstoornis, genoeg is genoeg deelt Laurence haar eigen verhaal, met alle ups en downs. Van hoe het allemaal begon in haar jeugdjaren, doorheen haar opname en hoe ze nu uiteindelijk opnieuw positief in het leven staat. Met als doel herkenbaarheid te bieden aan mensen die zelf worstelen met een eetstoornis, en het taboe rond dit onderwerp te doorbreken.
Hongerklop – Dochter en vader over een eetstoornis
‘Misschien kunnen we beter gaan schrijven,’ zei journalist Peter Henk Steenhuis tegen zijn dochter Hille, toen ze voor de zoveelste keer ruzie kregen. Nog diezelfde avond schreef Hille haar vader een eerste mail.
Over haar uitwisseling naar Erfurt, waar ze een week eerder meer dan zes kilo lichter van was teruggekomen. Vader en dochter bleven elkaar vervolgens schrijven, ook toen bleek dat Hille een fikse eetstoornis had, en haar behandeling nog maanden op zich liet wachten.
Die mailwisseling is de basis geworden voor Hongerklop. Hille schreef over alles wat ze meemaakte. Over de fitgirls die haar rolmodel waren. Over discipline en doorzettingsvermogen, of juist het gebrek daaraan.
Over de zwarte en witte wolf, die bezit van haar namen. Over haar drang te sporten. En over haar borstbeen, dat op een ochtend dwars doormidden werd gezaagd, omdat ze een openhartoperatie moest ondergaan.
Hongerklop is het relaas van een dochter en een vader die zich door een van de smerigste ziektes van onze tijd worstelen.
Hille Steenhuis (2002) is geboren in Amsterdam en doet dit jaar eindexamen. Peter Henk Steenhuis (1969) is filosofieredacteur bij Trouw en publiceerde meer dan vijftien boeken, onder meer Andere Achterhuizen (met Marcel Prins) en Door het beeld door het woord (met René Gude).