De top 10 van de beste boeken over vlees 2024
Ontdek de fascinerende wereld van vlees, van culinaire hoogstandjes tot diepgaande inzichten in de vleesindustrie. Deze verzameling boeken biedt een gevarieerd perspectief op alles wat met vlees te maken heeft, van recepten en bereidingstechnieken tot ethische overwegingen en de culturele betekenis van vleesconsumptie.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de beste en leukste boeken over vlees. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Vleesbijbel – Alles over rund & kalf, varken en lam
- Vlees!
- Het slagershandboek voor de thuiskok
- Handboek voor de perfecte steak
- Smokey goodness – het ultieme BBQ boek
- De vegan slager
- Het vleeskookboek – meer dan 300 internationale recepten voor wild, gevogelte, lams-, rund- en varkensvlees
- Hamburgers – uit het atelier van Big Fernand
- Het ultieme mannenkookboek
- Vlees roken – gereedschappen, technieken, recepten, perfectioneer de kunst van het roken
Vleesbijbel – Alles over rund & kalf, varken en lam
Vleesbijbel is hét naslagwerk voor de vleesliefhebber. Gertjan Kiers leert hoe je kwaliteit herkent, hoe je uitbeent, verdeelt, splitst en bereidt. Je leest over het slachtproces, het rijpen, over mager en vet, over mals of stug.
Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en stap-voor-stap fotografie leert deze meesterslager je de kneepjes van het slagersvak en geeft hij zijn favoriete vleesrecepten prijs, variërend in tijd en moeilijkheidsgraad.
Gertjan Kiers is een geboren slager met een zere brede kennis van vlees. Hij deelt deze passie regelmatig tijdens workshops, al dan niet in combinatie met een proeverij.
Gertjan is trots op zijn ambacht en voert dit met verve uit.
Een ambachtelijk vak mag tenslotte gezien en geproefd worden! Als gastdocent helpt hij bij het begeleiden van jongeren om de top van de gastronomie te bereiken.
Vlees!
Vlees, mits goed en diervriendelijk: Herman den Blijker is er dol op. In het kookboek Vlees! leert Herman je alles over rund- en kalfsvlees. Van rood of gegaard vlees tot orgaanvlees. Herman den Blijker weet er altijd een heerlijk gerecht bij.
Je leest alles over de technieken en bereidingen komen aan bod, van bakken en stoven tot rijpen, evenals aankoop- en bewaaradvies. Na het lezen van dit kookboek weet je altijd wat voor vlees je in de kuip hebt, en vooral: hoe je er het lekkerste gerecht van maakt.
Herman den Blijker combineert het ondernemerschap met het kookambacht. Hij is eigenaar van restaurant Las Palmas, presenteert succesvolle tv-programma’s als Mijn tent is top en Herrie gezocht.
Het slagershandboek voor de thuiskok
Deze moderne handleiding voor de vleesliefhebber onthult de best bewaarde geheimen van ’s werelds beste fokkers en slagers.
Het bevat ook het nieuwste culinaire en wetenschappelijke onderzoek naar het selecteren, slachten, bereiden en koken van alle soorten vlees, waaronder rundvlees, varkensvlees, lam, pluimvee en vrij wild.
In Het slagershandboek voor de thuiskok neemt auteur Arthur Le Caisne lezers stap voor stap mee door de steeds evoluerende en ambachtelijke wereld van vlees. Ingedeeld naar type eiwit – rund, kalf, varken, lam, gevogelte en kalkoen – categoriseert en beschrijft hij de oorsprong en kenmerken van het beste van elk type.
Dit boek bevat ook state-of-the-art informatie over technieken en weinig bekende kneepjes van het vak. Nauwkeurig en volledig geïllustreerd met duidelijke en nuttige vierkleurenillustraties en aangepast aan het hier verkrijgbare aanbod, is
Het slagershandboek voor de thuiskok een must voor iedereen die serieus met vlees koken wil. Arthur Le Caisne is kookboekenauteur, illustrator en ontwerper. Hij woont in Frankrijk.
Handboek voor de perfecte steak
Een biefstukje bakken kan iedereen. Maar hoe bak je dé perfecte steak? Culinair journalist Marcus Polman ging op onderzoek uit.
Hij sprak met ambachtelijke slagers, eco-boeren, chef-koks en andere culikenners. Hij keek letterlijk in de keuken van beroemde Parijse brasseries en de beste steakhouses van New York.
En hij deed het nodige fysieke veldwerk: van het persoonlijk selecteren van de beste runderrassen in de hooglanden van Schotland tot het volgen van een mini-slagerscursus uitbenen.
Hoe herken je een échte biefstuk? En hoe krijg je een perfect knapperig bruin korstje? Welk materiaal kun je het beste gebruiken stalen koekenpan, grillpan, steakmes? Wat is dry-aging? En hoe maak je zon ouderwets lekkere jus voor je biefstuk met wittebrood?
Behalve 33 recepten voor het creëren van de perfecte steak bevat dit boek een top-10 klassieke sauzen, de top-5 beroemdste biefstukken en hoe je die maakt en favoriete adresjes.
Én, niet te vergeten: een apart hoofdstuk over die onafscheidelijke metgezel van de ware steak: de allerbeste friet.
Marcus Polman is culinair journalist en auteur van de succesvolle kookboekenserie De perfecte kok waarvan ruim 40.000 exemplaren werden verkocht.
Hij schrijft over eten in drinken in onder andere Esquire, NRC Handelsblad en SpecialBite. Hij is carnivoor én flexitariër.
Smokey goodness – het ultieme BBQ boek
Smokey Goodness is door de vakjury uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2016! Het boek won ook in de categorie beste vormgeving en fotografie (Erik Rikkelman en Remko Kraaijeveld).
De jury over Smokey Goodness: ‘Het BBQ thema is in dit boek van voor tot achter, op alle vlakken, doorgevoerd. Je ruikt de BBQ bijna. Het is een persoonlijk verhaal en een lekker vet boek met ruige recepten. Althuizen heeft zich werkelijk verdiept in de Amerikaanse barbecuecultuur en belicht die van alle kanten.’
Smokey Goodness is het BBQ-kookboek van wereldkampioen Barbecue, Jord Althuizen. Met Smokey Goodness haal je het beste uit je BBQ. Met alles over (voor)bereidingen en temperatuurbeheersing, gouden tips en inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje.
Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!
De vegan slager
Plantaardige kipsaté, zalm of pekingeend? De schappen van de supermarkten liggen vol met vegan schnitzels, gehakt, hamburgers, rookworsten en meer. Veel (parttime) veganisten hebben behoefte aan een stukje vlees of vis of bereiden nog steeds graag de perfecte pasta bolognese.
De vegan slager is hét handboek om zelf je plantaardige vlees- en visvervangers te maken, zonder ondefinieerbare toevoegingen. Dit handboek gaat per vleessoort in op welke plantaardige vleesvervangers het beste werken – van aubergines, paddenstoelen, tofu, jackfruit, peulvruchten, bananenbloesem en nog veel meer natuurlijke producten- en hoe je dit zelf maakt. Maak saté van seitan of een braadstuk op basis van tofu en aquafaba. Trakteer jezelf op kibbeling op basis van palmhart of bananenbloesem.
De mogelijkheden zijn eindeloos: maak je eigen borrelplanken met charcuterie of probeer jerky, vispie, ‘faux-gras’ en gevulde kalkoen. Van lunchgerechten als tuna melt tot en met rundergebraad als klapstuk van het diner. Met een zeer goede handleiding die De vegan slager je biedt, heb je veel meer keuze uit plantaardige vlees- en visvervangers dan het aanbod uit de supermarkt.
Het vleeskookboek – meer dan 300 internationale recepten voor wild, gevogelte, lams-, rund- en varkensvlees
Word een echte vleeskenner! Ontdek hoe u topkwaliteit kunt herkennen, welke stukken er zijn, hoe u vlees moet laten rusten en de gaarheid kunt controleren, en nog veel meer.
Met meer dan 300 internationale recepten voor gevogelte, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild, zoals Langzaam gebraden varkensschouder met ciderjus, Kerala-rundvleescurry en Marokkaanse gegrilde lamsbout.
Haal het beste uit uw vlees met de helder uitgelegde voorbereidings- en bereidingstechnieken, en leer alle basistechnieken voor de thuisslager.
Hamburgers – uit het atelier van Big Fernand
De perfecte hamburgers maken doe je met behulp van dit kookboek. Het lijkt zo simpel, een smaakvolle hamburger bereiden. Maar toch komt er heel wat bij kijken wil je de perfecte hamburger kunnen serveren.
Hoe kies je het beste vlees en hoe kruid je dat, hoe bak je een lekker broodje, welke kaassoort en welke verse kruiden neem je en hoe maak je een goede saus? Op al deze vragen krijg je antwoord in het kookboek ‘Hamburgers’.
Een klassieker als de cheeseburger, maar ook verrassende burgers met courgette en geitenkaas, tonijntartaar of lam en chorizo; Big Fernand geeft verleidelijke hamburgerrecepten en bijpassende sausrecepten prijs.
Het ultieme mannenkookboek
Alle mannen de keuken in! Want nu zijn er perfecte recepten voor elk type man. Recepten voor echte vleeseters, familiemannen, verleiders en beginnende koks.
Makkelijke, voedzame, gezonde, zoete en klassieke recepten. Met en zonder vlees. En allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn lekker! En ze lukken altijd! Raak niet van de kook.
In dit boek vindt u alle benodigde basiskennis en de beste tips en trucs. Kook- en eetplezier gegarandeerd. En voor wie niet zonder de barbecue kan, is er een speciaal grillhoofdstuk.
Vlees roken – gereedschappen, technieken, recepten, perfectioneer de kunst van het roken
De nieuwe manier om te barbecueën – met rook! Combineer precisie met alchemie en produceer het lekkerste, meest malse vlees dat u ooit heeft geproefd.
Met meer dan 50 fantastische recepten voor het roken van rundvlees, varkensvlees, gevogelte en zeevruchten van de bekroonde Texaanse pitmaster Will Fleischman.
Je krijgt deskundig advies voor het kiezen van de juiste rookoven en houtsoorten, het reguleren van de hitte en het maken van heerlijke rubs en sauzen.
Met recepten en instructies die stapsgewijs worden uitgelegd om de technieken te leren die u nodig heeft om als een echte professional te kunnen roken, of u nu een gewone barbecue of speciale rookoven gebruikt.