|

De top 7 van de beste boeken over Jozef Stalin 2024

Als een van de meest controversiële figuren uit de moderne geschiedenis heeft Jozef Stalin een blijvende stempel gedrukt op de wereldpolitiek en het verloop van de twintigste eeuw. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, geïnteresseerd bent in Jozef Stalin of gewoon op zoek bent naar een dieper begrip van de gebeurtenissen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd, deze lijst met de beste boeken over Jozef Stalin biedt een boeiende en informatieve reis door zijn leven en het tijdperk van het Stalinisme.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft je extra informatie over het boek, via de link kun je het boek over Stalin ook snel en eenvoudig bestellen.

BoekenBoeken

Stalin – Het hof van de rode tsaar

Simon Sebag Montefiores veelgeprezen standaardwerk over Jozef Stalin

‘Een meeslepend boek.’ NRC Handelsblad

‘Enerverend en tijdloos. […] Een van de weinige Stalin-boeken dat nog jarenlang gelezen zal worden.’ The Guardian

In zijn uitvoerige en veelomvattende Stalin-biografie schetst historicus Simon Sebag Montefiore een intiem portret van een man die even gecompliceerd als wreed en huiveringwekkend was. Aan de hand van een schat aan brieven, memoires en aantekeningen van Stalin en zijn gevolg geeft hij een levendig overzicht van het hof van de rode tsaar en de tumultueuze geschiedenis van de Sovjet-Unie en Europa tijdens zijn bewind. Daarnaast belicht Montefiore het begaafde maar gebrekkige karakter van de beruchte Sovjet-Russische leider.

Stalin, geschreven met Montefiores karakteristieke verhalende enthousiasme, is nog altijd een magnifiek staaltje geschiedschrijving en mag met recht tot de klassiekers gerekend worden.


Stalin: De jeugdjaren

Simon Sebag Montefiores klassieker over de jonge Jozef Stalin

‘Spannende en voortreffelijke biografie. Magistraal.’ NRC

In het veelgeprezen Stalin: De jeugdjaren gaat historicus Simon Sebag Montefiore op zoek naar de oorsprong van de Sovjet-Russische dictator en diens schrikbewind in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Op basis van jarenlang archiefonderzoek vertelt Montefiore het bloedstollende verhaal van de zoon van een charismatische schoenmaker die uitgroeide tot een leerling-priester, romantische dichter, beruchte minnaar, sluwe strateeg en moorddadige revolutionair. Montefiores standaardwerk over de jonge Jozef Stalin geeft de lezer een radicaal nieuwe kijk op de begaafde politicus en fanatieke marxist die de Sovjet-Unie naar zijn hand zou zetten. Dit is het verhaal van hoe Stalin Stalin werd.

‘Aangrijpend! Montefiores onderzoek is briljant. Het boek biedt een schat aan serieuze en ijzingwekkende details en creëert een gedenkwaardig portret van een van de grootste monsters van de 20e eeuw.’ Antony Beevor, auteur van Stalingrad


De dochter van Stalin

Svetlana Alliloejeva groeit op binnen de muren van het Kremlin. Ze is eigenwijs, intelligent, maar ook eenzaam, vooral na de zelfmoord van haar moeder. Ze heeft geen weet van de verschrikkingen die buiten het Kremlin plaatsvinden. Ook begrijpt ze niet waarom het ene na het andere familielid plotseling verdwijnt. Pas als ze ouder wordt, beseft ze wat voor man haar vader is en wat voor gruweldaden hij op zijn geweten heeft. Na zijn dood vlucht ze naar de Verenigde Staten. Maar ook al was ze geen onderdeel van haar vaders regime, Svetlana kan zijn reputatie niet ontlopen.


Fluisteraars

Hoe is het om onder de druk van een totalitair systeem te leven? Wie is vijand? Wie is vriend? Het bijzondere aan Fluisteraars is dat het gaat over de ervaringen van álle Russen onder Stalin. Orlando Figes baseert zijn verhaal op een veelheid aan bronnen: brieven, memoires, interviews en vertelt hoe de Russen zich onder Stalin staande probeerden te houden. Op aangrijpende wijze schetst hij de realiteit van de vaak onmogelijke keuzes waar mensen voor werden geplaatst. Een schitterend voorbeeld van de verpletterende kracht die van geschiedschrijving kan uitgaan.


Stalins jeugdjaren

‘Later zullen er voor niemand zaken verborgen blijven,’ voorspelde Stalin. Het is Simon Sebag Montefiore inderdaad gelukt om met Stalins jeugdjaren de meeste geheimen te ontsluieren. Tien jaar onderzoek, in 23 steden en in negen landen, ligt ten grondslag aan dit magistrale boek.

Mede op basis van nieuw, opzienbarend archiefmateriaal schreef Montefiore een meeslepende biografie van de in 1878 geboren schoenmakerszoon, de idealistische seminarist, bendeleider, dichter, echtgenoot en charmeur, die in de jaren dertig aan de macht kwam en een van de grootste dictators van de twintigste eeuw werd. Stalins jeugdjaren is het portret van een zoekende jongen met een jeugd zonder veel vooruitzichten, die in de revolutionaire idealen zijn romantische, messianistische missie vond.

Simon Sebag Montefiore is een schrijver van uitzonderlijke klasse. In 2004 verscheen zijn Stalin. Het hof van de rode tsaar over het leven van Stalin vanaf de jaren dertig tot aan zijn overlijden in 1953. Met Stalins jeugdjaren heeft Montefiore een groots overzicht voltooid van de bewogen geschiedenis van Rusland in de eerste helft van de vorige eeuw.


Stalin – de biografie

Dé Stalinbiografie voor de komende jaren Oleg Chlevnjoek concentreert zich in deze nieuwe Stalinbiografie op zes sleutelperiodes in het leven van Stalin: de jaren vlak voor de revolutie, de macht die van Lenin naar Stalin verschuift, de collectivisatie en de hongersnood, de terreur van de late jaren dertig, de oorlog met nazi-Duitsland en het begin van de Koude Oorlog. De auteur heeft uitputtend onderzoek verricht in alle archieven die sinds begin jaren negentig openbaar zijn geworden. Alle belangrijke stukken van en over Stalin heeft hij onder ogen gekregen. Het resultaat is een zeer toegankelijke en compacte biografie vol nieuwe inzichten, die de standaard voor het komende decennium zal worden.


Rode hongersnood

Rode hongersnood van Anne Appelbaum vertelt het verhaal van de Oekrainse genocide door de Sovjets in 1931-1932 en die tot op de dag van vandaag diepe sporen achterlaat en onbedoeld actueel is

In Rode hongersnood vertelt Anne Applebaum het onthullende en controversiële verhaal over de hongersnood in Oekraïne die Stalin doelbewust veroorzaakte, en die tot op de dag van vandaag sporen achterlaat.

Het jaar is 1929. Stalin voert in de gehele Sovjet-Unie de collectivisatie van de landbouw in: boeren worden gedwongen hun land en bedrijf op te geven. Het leidt tot een weerzinwekkende hongersnood, de zwaarste die Europa ooit zou teisteren. Tussen 1931 en 1933 komen vijf miljoen Sovjetburgers om van de honger. Maar in plaats van te hulp te schieten, maakte de Sovjetregering van de catastrofale situatie gebruik om een eind te maken aan een slepende politieke kwestie: de Oekraïense hang naar onafhankelijkheid.

Anne Applebaum toont in Rode hongersnood overtuigend aan wat al decennialang wordt vermoed: nadat Oekraïense rebellen pogingen deden de regio te destabiliseren, sloeg Stalin terug met een aanval op de boerenstand. De grenzen gingen dicht en voedsel werd stelselmatig aan het land onttrokken. Mensen aten alles wat voorhanden was: gras, boomschors, huisdieren, en in sommige gevallen zelfs elkaar.

In haar alom geprezen boek vertelt Applebaum het huiveringwekkende verhaal van de Oekraïense genocide, de Holodomor, een verhaal dat de Sovjets moedwillig uit de geschiedenis hebben geprobeerd te wissen. Nog altijd werpen de gevolgen van Stalins bruutheid een schaduw over de Oekraïens-Russische relatie, die sinds de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht mh17 ook de internationale verhoudingen op een alarmerende manier bedreigt.

Anne Applebaum is historicus en columnist voor The Washington Post. Haar boeken Goelag, waarvoor ze de Pulitzerprijs voor non-fictie ontving, en IJzeren Gordijn, dat werd genomineerd voor de National Book Award, gelden als standaardwerken over de Sovjet-Unie. Applebaum is verbonden aan de London School of Economics. Ze woont met haar man en kinderen in Polen.

‘Met Rode hongersnood bevestigt Applebaum haar reputatie van toonaangevend historicus op het gebied van Russische oorlogsmisdaden.’ – The Times

‘Anne Applebaum is een geschiedkundig wonderkind. We mogen haar dankbaar zijn voor dit belangwekkende boek.’ – The Washington Post


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten