| |

De 10 beste boeken over de Nederlandse geschiedenis 2023

Geschiedenis is erg populair dit zie je terug aan het aanbod op de televisie, op het internet, musea, maar ook in de boeken. Er zijn vele geschiedenis boeken verkrijgbaar. Voor deze pagina heb ik gekozen voor de Nederlandse Geschiedenis, omdat veel gebeurtenissen in het verleden in ons land nog lang niet allemaal bekend zijn bij het grote publiek.

Dit maakte de keuze ook extra moeilijk om maar 10 boeken te selecteren over de Vaderlandse geschiedenis. Het was echt appels met peren vergelijken. Ondanks de moeilijke keuzes is er een prachtige top 10 ontstaan met veel verrassende boeken over de Nederlandse Geschiedenis.

Je vind boeken over verschillende onderwerpen en uit verschillende tijdperken, maar allemaal hebben ze te maken met de Nederlandse Geschiedenis. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl


Verleden van Nederland – Een nieuwe geschiedenis

In ‘Verleden van Nederland’ vertellen vijf tophistorici het verhaal van Nederland van de prehistorie tot aan de coronacrisis op eigentijdse wijze.

‘Verleden van Nederland’ verschijnt in geheel vernieuwde heruitgave. Over het verleden stelt iedere generatie andere vragen. Iedere generatie verwerft nieuwe inzichten. ‘Verleden van Nederland’ is een geschiedenis voor liefhebbers en professionals, passend bij de eenentwintigste eeuw.

Het is het verhaal van de prehistorie tot en met de coronacrisis, van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de opkomst van de verzorgingsstaat, van Rembrandt tot en met Karel Appel. ‘Verleden van Nederland’, vol feiten, data, anekdotes en analyses, biedt een nieuwe blik op de geschiedenis, soms ontnuchterend, maar telkens weer verrassend. En tegelijk is het een meeslepend en fascinerend verhaal, hoofdstuk na hoofdstuk, geschreven door een enthousiast en uniek samenwerkingsverband van vijf bijzondere historici.

Dit rijk geïllustreerde boek is voor deze nieuwe editie geheel herzien, uitgebreid en geactualiseerd.


De Bourgondiërs – Aartsvaders van de Lage Landen

Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende
steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.
Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.


Historische atlas NL – Hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt

Historische Atlas NL is een compleet mooi vormgegeven geschiedenis boek hoe Nederland in de loop van de jaren tot stand is gekomen. Het boek laat zien dat er maar weinig anders had moeten verlopen of Nederland had er anders uitgezien.

Naast de duidelijk geschreven teksten zodat het voor iedereen goed leesbaar is zijn er ook mooi illustraties aan het boek toegevoegd, zoals kaarten van Nederland.

Dit boek is zeer geschikt als je meer te weten wil komen over de vaderlandse geschiedenis van ons eigen kikkerlandje. Vele belangrijk gebeurtenissen passeren de revue. Ook kom je veel meer over Nederland en gewoontes en afbeelding zoals de “Hollandse Leeuw” te weten.


Gouden Eeuw – Het raadsel van de Republiek

Waarom kon de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw zo’n bloei doormaken? Dit boek geeft heldere antwoorden op de lastige vragen rond een raadselachtige republiek.
Namen van zeventiende-eeuwers als Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter, Johan de Witt of de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), klinken velen nog altijd bekend in de oren. Maar waarom waren ze eigenlijk belangrijk?

En hoe komt het dat Nederland het in de zeventiende eeuw zo goed deed? Op dergelijke vragen geeft Gouden Eeuw een antwoord. In dit boek is het voornaamste onderzoek van de afgelopen decennia samengevat.

Deze uitgave is herzien. Ook zijn er nieuwe hoofdstukken toegevoegd over literatuur en media, en over wetenschap en filosofie.

Maarten Prak (1955) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Werkgroep Zeventiende Eeuw. Eerder schreef hij Republikeinse veelheid, democratisch enkelvoud. Sociale verandering in het Revolutietijdvak: ‘s-Hertogenbosch 1770-1820.


De Nederlandse Burgeroorlog (1748-1815)

Op 5 september 1786 stuurde stadhouder Willem V van Oranje-Nassau achthonderd man troepen naar de opstandige stadjes Hattem en Elburg. De inwoners waren in verzet gekomen tegen de in hun ogen tirannieke macht van Willem V en diens aanhangers.

De gebeurtenissen in Gelderland vormden de opmaat tot de burgeroorlog die in mei 1787 in alle hevigheid in de provincie Utrecht losbarstte en vier maanden later zijn dieptepunt bereikte toen een Pruisische interventiemacht van 20.000 man de Republiek binnentrok en Holland bezette.

Het gangbare beeld van de Nederlandse Burgeroorlog is er een van een schertsvertoning. De patriotten zouden goed zijn geweest in het spelen van soldaatje, maar geen benul hebben gehad van het echte oorlog voeren, en de rol van de Nederlandse beroepssoldaat in het binnenlandse conflict wordt gemarginaliseerd tot die van toeschouwer.

Het doel van dit boek is om dit beeld te corrigeren en daardoor een nieuwe impuls te geven aan het debat over het erfstadhouderschap van Willem V, de patriottenbeweging en de rol die het leger heeft gespeeld in de binnenlandse politieke verhoudingen tussen 1748 en 1815.

Dit is nodig omdat anders de werkelijke aard, betekenis en draagwijdte van de Burgeroorlog voor onze geschiedenis in nevelen gehuld blijven.


De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop

Het woord ‘slavernij’ roept vandaag de dag bij iedereen in het Westen gevoelens van ontzetting en schaamte op. Het is een instituut waarvan we al meer dan een eeuw geleden met trots afscheid hebben genomen.

In De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop geeft Piet Emmer een analyse van de slavernij in de Europese koloniën in Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Hij beschrijft hoe het instituut van de slavernij is ontstaan, wie slaaf werd en waarom West-Europa vanaf 1350 geen slavernij meer kende en tot een vreemde enclave zonder slavenmarkten was geworden in een wereld vol slavernij.

De slavernij in de Europese koloniën kon bestaan omdat de Europeanen er buiten hun eigen werelddeel bijna vier eeuwen lang andere normen en waarden op na hielden dan thuis.

De opkomst en afschaffing van de slavernij in de koloniale Nieuwe Wereld komen dan ook uitvoerig aan bod.

Tot slot volgt een overzicht van het recente slavernijdebat in Nederland.

P.C. Emmer (1944) is emeritus hoogleraar geschiedenis van Europese expansie en migratie aan de Universiteit Leiden. Hij is onder meer auteur van De Nederlandse slavenhandel 1500-1850 en, samen met Jos Gommans, Rijk aan de rand van de wereld.


1000 jaar Amsterdam – Ruimtelijke geschiedenis van een wonderbaarlijke stad

Hoe zag het gebied van Amsterdam eruit voor Amsterdam bestond? Waarom verschilt de Jordaan zo sterk van de grachtengordel? Staat het Centraal Station op de juiste plek? Waardoor kwam de indrukwekkende Amsterdamse planningsmachine rond 1970 tot stilstand, en wat gebeurde daarna? Van wie is Amsterdam, en trouwens, hoe groot is Amsterdam? Deze vragen, en nog veel meer, komen aan de orde in dit trefzeker geïllustreerde boek over duizend jaar ruimtelijke geschiedenis van Amsterdam.

Auteur Fred Feddes rijgt een snoer van veertig verhalen over het oorspronkelijke landschap, de ontginning, de veranderlijke relatie tussen water en land, en de nog altijd voortdurende geschiedenis van het bouwen en verbouwen aan de stad.

Vanaf de Dam waaiert het boek uit door de stad en het ommeland, en door de tijd vanaf het jaar 1000 tot nu, langs de hoogtepunten van de geschiedenis en ook over intrigerende zijpaden, om te eindigen met een welverdiend dagje naar het strand van IJburg. “1000 jaar Amsterdam” is een onmisbaar en prikkelend standaardwerk over de fascinerende ruimtelijke geschiedenis van een wonderbaarlijke stad.


De Gouden Eeuw – proeftuin van onze wereld

Het verhaal van het zeventiende-eeuwse Nederland blijft een mirakel. Een ratjetoe aan gewesten komt in opstand tegen de Spaanse koning, bouwt met vallen en opstaan aan een nieuwe staat en groeit uit tot een experiment zoals de wereld nooit eerder heeft gezien.

Een samenleving die wordt geleid door de burger zelf. Met ongekende vrijheden en allerlei geloven. Met schepen die over de hele wereld varen, wetenschappers die de wonderen van de natuur ontraadselen en schilders die de werkelijkheid als nieuw laten zien.

Dit boek beziet de Gouden Eeuw als proeftuin voor onze eigen tijd. Een periode waarin Nederland, en dan vooral Holland en Amsterdam, het laboratorium wordt waar de wereld proefondervindelijk onderzoek doet naar globalisering, migratie, tolerantie, consumentisme, beurs- en mediahypes en nog veel meer moderns.


Algemene geschiedenis van Nederland 1 – Onze vroegste voorouders – De geschiedenis van Nederland, tot 5000 v. Chr.

De menselijke geschiedenis strekt zich ver uit vóór de tijd waarin de mensen opschreven wat er zoal gebeurde. Dat is de periode die we – ten onrechte – prehistorie noemen. De geschiedenis van die tijd kunnen we enkel aflezen uit de sporen en resten die mensen in de bodem achterlieten, gedurende meer dan 100.000 generaties, meer dan een miljoen jaren.

Dat is een lang traject van menselijke evolutie, culturele en maatschappelijke ontplooiing, van creativiteit en innovatie. Drie grote vragen houden ons daarbij bezig: wie zijn wij, waar komen wij vandaan en hoe kan het dat wij geen jagers meer zijn maar boeren? Onze vroegste voorouders vertelt het verhaal van drie grote migraties: twee vanuit Afrika en een derde uit het Nabije Oosten. En we lezen hoe men op die momenten leerde om te gaan met de ijstijdcondities en reeds aanwezige Neanderthalers en jagers.

Onze vroegste voorouders gaat over de steentijd, toen Nederland aanvankelijk nog slechts een klein en anoniem stukje van de grote Europese ruimte was. Maar aan het einde van ons verhaal heeft de bevolking hier een eigen karakter gekregen en begint met de inrichting van ons land een nieuw hoofdstuk van onze geschiedenis. Leendert Louwe Kooijmans (1940) was tot 2008 hoogleraar prehistorie aan de Universiteit Leiden.


Het achterhuisdag – boekbrieven 12 juni 1942 – 1 augustus 1944

nne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken.

Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis.

Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht. ‘

Eén enkele Anne Frank ontroert ons meer dan de ontelbaren die net zo leden als zij, maar wier beeld in de schaduw is gebleven. Misschien moet dat ook zo zijn: als we het leed van alle mensen moesten en konden meelijden, zouden we niet kunnen leven.’


Vergelijkbare berichten