|

De 10 leukste en beste voetbalboeken over Ajax 2024

Over geen voetbalclub in Nederland zijn zoveel boeken geschreven als over Ajax. De club is 18 maart 1900 opgericht. De officiële naam is ook AFC Ajax: Amsterdamsche Football Club Ajax. De bijnamen zijn: De Joden, Godenzonen en De Ajacieden. Het stadion is vernoemd naar Ajaxs grootste speler Johan Cruijff. De naam van het stadion is sinds het voetbalseizoen 2018-2019 de Johan Cruijff Arena. De Amsterdamse club is de club met de meeste landstitel in Nederland 35 stuks. (Bron: Wikipedia)

Op deze pagina vind je de 10 leukste, mooiste en spraakmakende voetbalboeken over de voetbalclub Ajax. Ondanks dat de boeken 1 hoofdonderwerp hebben zijn de boeken toch heel divers en horen de meeste zeker bij de Ajax fan op het nachtkastje of in de boekenkast.

De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Ook is er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze geef nog extra informatie over de boeken zoals: informatie over de auteur, de waardering en de recensies van de lezers. Uiteraard kan het boek ook eenvoudig besteld worden via de link.


20 jaar Ajax & ArenA

De Amsterdam ArenA viert dit jaar z’n twintigste verjaardag. Het hypermoderne en multifunctionele stadion­-mét-schuifdak maakte een flitsende start als poptempel, bewees zich als evenementenpaleis en werd gaandeweg ook echt het nieuwe, warme huis van Ajax.

Eerst was nog de heimwee naar dat goeie-ouwe stadion De Meer voelbaar. Maar vooral nadat Ajax er op 15 mei 2011 in een zinderende wedstrijd tegen FC Twente naar ‘de derde ster’ op het shirt als onderscheiding voor de dertigste landstitel werd gedragen, voelt de club zich prima thuis in de ArenA.

In dit boek wordt teruggekeken op 20 jaar Amsterdam ArenA – ook nu nog steeds het riante stadion van de toekomst.


Abdelhak Nouri -een onvervulde droom

Ontroerend en confronterend verhaal over verdriet, hoop en verbinding

Abdelhak Nouri wordt alom beschouwd als een van de meest talentvolle voetballers van zijn generatie. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat hij definitief door zou breken bij Ajax en ook internationaal naam zou gaan maken.

Op 8 juli 2017 verandert echter voorgoed zijn leven, en dat van zijn familie, wanneer hij tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werden Bremen in het Oostenrijkse Hippach twintig minuten voor het eindsignaal in elkaar zakt op het veld.

Niet veel later wordt duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg. Het nieuws dat hij nooit meer zal kunnen voetballen slaat in als een bom, niet alleen bij zijn naasten, maar bij fans wereldwijd.

Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van Abdelhak vanuit het perspectief van zijn familie en vrienden. Een verhaal over de lange weg die de familie Nouri als migrantengezin afgelegd heeft. Over de droom die zij verwezenlijkt zagen in het onmiskenbare talent van hun zoon.

Een verhaal over Abdelhak als voetballer en als mens, over het ongeluk en de nasleep ervan, over de band met de club Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.


101 dingen die je weten moet over Ajax

Schrijver, journalist en Ajaxsupporter Menno Pot maakte een geweldige selectie van feiten, weetjes en verhalen die het Ajax-gevoel typeren: over spelers, successen, records, hoogte- en dieptepunten, Amsterdam, het beroemde shirt, de stadions, de supporters en nog veel meer.

Het resultaat is een boek dat gloeit van liefde voor de club.

Ajax heeft zo’n rijke historie en is zo populair dat er kasten vol boeken over de club geschreven zijn.

Maar wat zijn nu precies de dingen die iedere Ajacied echt zou moeten weten? Gewoon, omdat ze typisch Ajax zijn en de club maken tot wat die is?


Het nieuwe Ajax – Hoe een voetbalclub zichzelf opnieuw uitvond

Met Het nieuwe Ajax vereeuwigt Menno Pot het mooiste voetbalseizoen van Ajax, 2018-2019, en de historische Champions League-campagne van de Amsterdamse topclub.

In dit boek vereeuwigt Menno Pot het mooiste voetbalseizoen, 2018-2019, en de historische Champions League-campagne van de Amsterdamse topclub. De overwinningen op Real Madrid (1-4) en Juventus (1-2) boezemden wereldwijd ontzag in, maar de ware betekenis ervan was nog groter.

Wie Ajax goed kent, weet dat deze jaargang meer was dan gewoon een zeer succesvol voetbalseizoen. Ajax plukte de vruchten van een nieuw beleid: niet meer met engelengeduld bouwen met spelers uit de eigen jeugd, maar gedurfd investeren en inzetten op direct succes.

Trainer Erik ten Hag vertaalde de aanvallende huisstijl naar de eenentwintigste eeuw. Op de tribune werd een nieuw soort Ajax-vreugde voelbaar.


Mijn zoon, Ajacied. Twee seizoenen binnen de beroemde Ajax-opleiding

Hajo de Boer is zijn hele leven al Ajax supporter.

Zijn verhouding met de club verandert op het moment dat zijn zoontje Felix wordt uitgenodigd om keeper te worden van Ajax F1.

De Boer komt terecht in de coulissen van zijn lievelingsclub en verbaast zich in een humorvol relaas over de club, over de voetbalwereld, over zijn zoontje maar bovenal over zichzelf.

Een persoonlijk verhaal van een vader over een keeper in de jeugd van Ajax.


En Johan zag dat het goed was – Ajax 2016-2019 in 32 portretten

GODSKOLERE, AJAX, zelden lagen tranen van geluk en verdriet zo dicht bij elkaar als in de seizoenen 2016-2019. Het eerste seizoen onder Peter Bosz: de zegetocht van Ajax door de Europa League, die helaas eindigde in de finale.

Het mooie voetbal waar heel -Europa over sprak. Het werd gevolgd door een inktzwart seizoen 2017/2018, waarin Appie door het noodlot werd getroffen en het jaar dat de club geen enkele prijs in de wacht wist te slepen. En dan het krankzinnige seizoen 2018/2019 waarin Ajax Europese reuzen versloeg, maar in Nederland nu en dan punten liet liggen tegen kleinere ploegen.

Als fans werden we heen en weer geslingerd tussen totale wanhoop en orgastische blijdschap. Meer en meer speelde Ajax weer het voetbal dat Johan Cruijff voor ogen stond. En daarom zag Johan dat het goed was.

Robbert Tilli (1961) en Rodney Rijsdijk (1977) delen een welhaast religieuze liefde voor voetbal in het algemeen en Ajax in het bijzonder. Daarom weten ze nagenoeg alles over de club en de spelers, en -beleven ze iedere wedstrijd met al hun zintuigen.

In dit boek doen ze verslag van die drie absurd -enerverende Ajaxjaren, en tekent Tilli in -treffende pen–streken de portretten van de belangrijkste hoofdrolspelers.


Sjaak Swart 80

Jesaja Swart, Meneer Ajax, wordt op 3 juli 2018 tachtig. Hij is al 45 jaar met voetballerspensioen, maar is nog altijd net zo fanatiek clubman als in zijn gloriejaren op het veld.

Volgens de legendarische voetbalschrijver wijlen Nico Scheepmaker was hij ‘de echtste rechtsbuiten’ die Nederland ooit had. Sjaak Swart, Sjakie, was de lieveling van het publiek die de kunst van het versnellen en passeren een beetje had afgekeken van balkunstenaars als Stanley Matthews en Garrincha.

Het boek Sjaak Swart 80 is het spectaculaire carrièreboek van een onverbeterlijke liefhebber die langs het lijntje snelde toen beroepsvoetbal in Nederland eigenlijk nog vrijblijvend amateurisme was, maar die ook een hoofdrol speelde in het grote Ajax van de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig.

Sjaak Swart 80 is een boeiende reis door de rijke carrière van de kleurrijke voetballer die vaker dan wie ook in het eerste elftal van Ajax speelde, 603 keer in een officiële wedstrijd.


Het mooie van Ajax – een literaire lofzang

In HET MOOIE VAN AJAX komen alle grote voetballers voorbij. Van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Patrick Kluivert tot Dennis Bergkamp en van Rafael van der Vaart tot Frenkie de Jong. Niet in journalistieke vorm, maar in opmerkelijke proza en poëzie waarin feiten en fictie elkaar hartstochtelijk omarmen. Het boek, voorzien van veel unieke foto’s, is een echte pageturner.

Ajax is een nooit opdrogende inspiratiebron voor schrijvers en dichters. Zo ook voor Chris Willemsen. Hij bejubelt de heroïsche club al vele jaren in diverse media, boeken en bundels. Daarbij bedient hij zich van opvallend proza waarin feiten en fictie elkaar hartstochtelijk omarmen, terwijl zijn poëzie wordt vergeleken met die van fameuze voorgangers als Nico Scheepmaker en Cees Buddingh.

In deze literaire lofzang – met eerder gepubliceerde én fonkelnieuwe verhalen en gedichten – op de meest succesvolle Nederlandse voetbalclub aller tijden is aandacht voor de gouden jaren ’70 toen Ajax driemaal de Europa Cup voor landskampioenen en eenmaal de Wereldbeker won. Grote namen komen langs, zoals Johan Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer, Johnny Rep, Ruud Krol, Wim Suurbier, Dick van Dijk, Gerrie Mühren, Barry Hulshoff, Johan Neeskens, Rinus Michels en vele anderen.

Maar ook volgende generaties staan in de schijnwerpers, want Ajax slaagt er elke keer weer in om voetbalgeschiedenis te schrijven. Zoals in 1995 toen de club opnieuw de sterkste van Europa en de wereld was, en in de jaren daarna toen het ene na het andere grote clubtalent doordrong tot de absolute voetbaltop.

Zo wordt in Het mooie van Ajax in verhalen en gedichten de loftrompet gestoken over Patrick Kluivert, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Wim Kieft, Danny Blind, Edgar Davids, Frank Rijkaard, Ronald en Frank de Boer, Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga, Wesley Sneijder, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Nigel de Jong, Louis van Gaal, Davy Klaassen, Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en al die anderen van wie de prestaties – in Ajax én in Oranje – voor eeuwig onderdeel zijn van ons collectieve voetbalgeheugen.


Ajax in Afrika

Op 11 januari 1999 leidt de fusie van de Kaapse voetbalclubs Seven Stars en Cape Town Spurs tot de geboorte van Ajax Cape Town, waarin de club uit Amsterdam een meerderheidsbelang van 51 procent neemt.

De satellietclub is opgericht om Afrikaans voetbaltalent via Kaapstad naar Nederland te halen. De transfer van Benni McCarthy in 1997 is de aanleiding voor de samenwerking, maar er treden slechts vier spelers in het voetspoor van de aanvaller; alleen Steven Pienaar, Eyong Enoh, Thulani Serero en recent Lassina Traoré halen Ajax 1.

Inmiddels is de club gedegradeerd, als enige eerste elftal van Ajax ooit. Na een felle strijd om de macht begin 2020, waarin hoofdtrainer Andries Ulderink en technisch directeur Hans Vonk het veld moesten ruimen, lijkt Amsterdam de grip op de dochterclub kwijt.

In Ajax in Afrika beschrijft Jonathan Ursem hoe de samenwerking eind jaren 90 tot stand is gekomen en benoemt hij de rise and fall van Ajax Cape Town. Maar vooral gaat hij in op de vraag: wat heeft Ajax eigenlijk te zoeken in Zuid-Afrika?


Jongensdromen – Het gouden seizoen van Ajax

In Jongensdromen, het gouden seizoen van Ajax volgt verslaggever Willem Vissers van de Volkskrant de opkomst van het nieuwe Ajax op de voet.

In het boek zijn de belangrijkste wedstrijdverslagen, reportages, interviews en columns chronologisch afgedrukt.

Hierdoor krijg je een compleet beeld van het verloop van het seizoen, het opportunisme en de euforie.


Vergelijkbare berichten