De top van de 5 beste boeken van Auteur Jan Wolkers 2024

Jan Wolkers is bij het grote publiek bekend geworden met de Romans Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit. Ook staat hij bekend als weigeraar van verschillende prijzen waaronder de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooft-prijs. De meeste boeken en verhalen gaan over het gereformeerde geloof en de seksualiteit.

Naast het schrijven was Jan ook een beeldhouwer en schilder. Op deze pagina vertel ik in het kort meer over het lezen van Jan Wolkers en alles over de 5 beste boeken van Jan.

Biografie van Jan Wolkers

Jan Hendrik Wolkers geboren op 26 oktober 1925, Jan is opgegroeid in een gereformeerd milieu en heeft hier in zijn tienerjaren afstand van genomen. De ouders van Jan hadden in totaal 11 kinderen waarvan Jan het derde kind was. Door de slechte resultaten op school ging Jan als vrij snel van school en hielp onder andere zijn vader in de kruidenierswinkel. Daarnaast werkt bij als dierenverzorger in een laboratorium van de Universiteit Leiden, ook was hij tuinman en schilderde hij landschappen. In de oorlog dook Jan Wolkers onder, kort na de bevrijding woonde Wolkers in Parijs.

Jan Wolkers is in totaal 3 keer getrouwd, in 1947 trouwde Jan met Maria de Roo uit dit huwelijk zijn 3 kinderen geboren. Dochter Eva overleed op 10 juni 1951 door een ongeluk in bad in 1963 bracht Jan Wolkers een roman uit over de tragische gebeurtenis het boek heeft de titel “Een roos van vlees“.

In 1958 trouwde Wolkers in Frankrijk met Annemarie Nauta, lang duurde dit huwelijk niet. Dit huwelijk gaf Jan wel de inspiratie voor de roman “Turks Fruit”.

Het derde huwelijk was met Karina Gnirrep, in 1980 verhuisde Jan en Karina van Amsterdam (zomerdijkstraat 22) naar de buurtschap westermient op het eiland Texel. In 1981 krijgen zij samen een tweeling, 2 jongetjes.

Boeken

Het debuut was schrijver was in 1961 met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat, in 1962 verscheen de eerste roman “Kort Amerikaans”. De jaren erna verscheen er regelmatig een boek van Jan Wolkers. Het grote succes kwam in 1969 met het boek “Turks Fruit”, dit boek is verfilmd door Paul Verhoeven in 1973. De hoofdrollen werden gespeeld door Rutger Hauer en Monique van de Ven.

De boeken van Wolkers hebben sterke autobiografische elementen, seks, de dood, zijn lichamelijk verval, het geloof en de afgunst tegen zijn (schoonouders) spelen geregeld een grote rol in zijn boeken. Niet alleen in zijn boeken zijn deze onderwerpen te lezen maar ook te zien in zijn kunstwerken. Bij zijn eerste schilderijen gebruikt hij de dood.

Bijzonder aan Jan Wolkers was dat hij prijzen die hij won op literatuur gebied weigerde of terugstuurde zoals de  literatuurprijs van de gemeente Amsterdam in 1963. Na een protest in 1966 tegen het optreden van de politie bij rellen rond het huwelijk van Beatrix en Claus sturde hij deze prijs terug.

In 1982 weigerde hij de Constantijn Huygensprijs vanwege het feit dat in zijn ogen het vorige werk miskend werd. Dit gebeurde ook in 1989 met de P.C. Hooftprijs omdat Marten Toonder nog nooit een grote literatuurprijs had gekregen, maar ook omdat hij vond dat hij al eerder prijzen had verdiend voor zijn boeken. In 1991 nam Jan Wolkers wel de Busken Huetprijs voor zijn essays Tarzan in Arles in ontvangst.

Kunst

Wolkers had zijn middelbare school misschien niet afgemaakt maar studeerde na de oorlog wel voor beeldend kunstenaar onder andere in Den Haag, Amsterdam, Parijs en Salzburg. Naast beeldhouwwerk maakte Jan ook schilderijen. Inspiratie bronnen voor zijn abstracte werken kwam van de abstracte werken zijn de zee, het landschap en de rust.

In 1956 kreeg Jan zijn eerste belangrijke opdracht, het Watersnoodmonument in Kruiningen. In 1957 werd het monument voltooid, Het is een bronzen beeld geworden van een jonge vrouw met een verdronken kind op haar arm. Dit monument is ter herinnering aan de watersnood van 1953 in Zeeland.

Jan Wolkers maakte vele beelden en kunstwerken, maar helaas werden zijn beelden regelmatig slachtoffer van vandalisme zoals het Auschwitz monument in Amsterdam en het monument op de dijk bij Ceres op Texel. In 2003 maakte Jan Wolkers bekend minder met glas te gaan werken en meer met staal om de vernielen te kunnen weerstaan.

Wolkers ontwierp ook veel posters: Zoals voor het Komitee Bevrijdingsfront Vietnam, de CPN, voor het Nederlands Palestina Komitee. Maar ook het anti-apartheidsaffiche in de vorm van een hakenkruis in 1978.

Televisie en bijzonderheden

  • In 2002 en 2003 was Jan te zien het VPRO programma Villa Achterwerk met de serie De Achtertuin van Jan Wolkers. Dit ging over de over planten en dieren in de tuin die Wolkers en Karina bij hun huis op Texel.
  • Voor de Europese Parlementsverkiezingen 2004 en de Tweede Kamerverkiezingen 2006 stond Wolkers als lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.
  • In 2006 werd Wolkers ereburger van Texel.
  • In Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Groningen, Kloetinge en Utrecht straten, singels en lanen naar Jan Wolkers vernoemd.
  • Vanaf 2013 wordt jaarlijks de Jan Wolkers Prijs toegekend aan het beste Nederlandse natuurboek.

Overlijden

Jan Wolkers overleed op 19 oktober 2007 in zijn slaap in zijn huis op Texel. Een week voor zijn 82ste verjaardag. Een week voor zijn overlijden werd Jan opgenomen met wondroos in het Ziekenhuis van Den-Helder. Op 15 oktober van 2007 werd er een levercirrose geconstateerd die niet meer te behandelen was.

24 oktober 2007 werd Jan Wolkers gecremeerd, de plechtigheid was op de begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam en was te volgend op de tv.

Enkele maanden voor zijn dood had Jan literair journalist Onno Blom toestemming gegeven voor het schrijven van zijn biografie.  Het boek “Het litteken van de dood” De biografie van Jan Wolkers verscheen in 2017 en won in 2018 de Nederlandse Biografie prijs.

Het persoonlijke en literaire archief van Jan Wolkers is sinds 2019 beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Bron: Wikipedia

De 5 beste boeken van Jan Wolkers

Door het grote aantal boeken en de verschillende soorten boeken was het lastig om maar 5 boeken te selecteren. Het was soms net appels met peren vergelijken. Ondanks dit is er toch een prachtige top 5 tot stand gekomen met de mooiste, leukste en beste boeken van Jan Wolkers.

De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beelden te geven van de boeken. Daarom heb ik ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd die laat onder andere de waardering en de recensie van de lezers zien. Via de link kun je ook eenvoudig de boeken bestellen via deze link.

Turks Fruit

Turks fruit is een roman waarin Wolkers op een perfecte manier grote thema’s als liefde, dood en vergankelijkheid heeft weten te verbinden; geschreven in een stijl die niets aan kracht heeft verloren.’ Pieter Steinz

In Turks fruit beschrijft Wolkers de heftige liefde tussen de jonge beeldhouwer Erik en zijn grote liefde Olga.

Ze beleven een grandioze, romantische zomer en besluiten te trouwen, tegen de zin van Olga’s rijke ouders.

Totdat Olga zich vreemd begint te gedragen, abrupt breekt met Erik en terug gaat naar haar ouders.


Terug naar Oegstgeest

Elke gelijkenis van figuren in dit boek met bestaande personen berust op toeval, behalve in het geval van de ijscoman Blanchard aan de ingang van de Leidse Hout’, schreef Jan Wolkers in het voorwerk van Terug naar Oegstgeest. Toch zou deze roman niet alleen zijn meest gewaardeerde, maar ook zijn meest persoonlijke werk worden.

In Terug naar Oegstgeest probeert Wolkers de voorbije wereld uit zijn jeugd terug te halen naar het heden van de jaren zestig waarin hij zijn roman schreef.

Herinneringen aan zijn calvinistische ouders en de dood van zijn broer gaan samen met beschrijvingen van zijn ontluikende seksualiteit.


Zomerhitteboekenweek geschenk 2005

Tijdens een hete zomer op het eiland Texel ontmoet een natuurfotograaf een beeldschoon meisje.

Er ontwikkelt zich een vurige romance, die een onverwacht criminele wending krijgt als het meisje betrokken blijkt bij drugssmokkel.

Zomerhitte is een Wolkers pur sang.

Waarin alle elementen uit zijn rijke oeuvre terugkeren: liefde en dood, kunst en religie, noodlot en geweld.


Een roos van vlees

Herinneringen aan het verleden en schuldgevoelens om de dood van zijn dochtertje beheersen het leven van Daniël.

Indrukwekkend en aangrijpend is de manier waarop Jan Wolkers in Een roos van vlees de emoties van Daniël heeft weten te verwoorden.

Het boek is geschreven na de dood van Jan Wolkers dochtertje Eva in 1951.


Onno Blom – Het litteken van de doodde biografie van Jan Wolkers

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit.

Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Naast deze toegankelijke ‘volkseditie’ verschijnt een luxe editie in cassette, met daarin de biografie in een gebonden uitgave, een gebonden beeldboek met leven en werk van Jan Wolkers aan de hand van foto’s, portretten, kunstwerken en egodocumenten, en een facsimiledruk van een zelfportret van Jan Wolkers uit 1945.


Vergelijkbare berichten