De top 10 van de beste boeken over schaatsen 2024
Schaatsen is de populairste wintersport van Nederland. Zodra het kan worden de schaatsen uit het vet gehaald er wordt het ijs betreden om een mooie schaatstocht te maken. In Nederland zijn we gelukkig niet afhankelijk van het natuurijs of de buitenijsbanen, we kunnen in Nederland ook op verschillende plekken het hele jaar door schaatsen in de indoor schaatshallen.
Als het om boeken gaat is het wel bijzonder dat er relatief weinig boeken over schaatsen zijn uitgebracht, terwijl de stadions vol zitten als de Nederlandse schaatsers voor de prijzen gaan strijden, ook worden de schaatswedstrijden goed bekeken als deze op de televisie zijn.
Ondanks dat er niet veel boeken zijn uitgebracht dan bij andere sporten, zoals bij wielrennen is nog steeds een behoorlijke keuze. De meeste boeken gaan over de schaatser zelf, toch heb ik een top 10 kunnen selecteren met veel diversiteit.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Keessie
- It giet oan', zei Kroes! – Elfstedentocht 1997: het verhaal van 127 wedstrijdrijders
- Het complete schaatsboek voor jong en oud
- Smeekens – Hoe ik goud verloor en mezelf terugvond
- Effectief trainen, hard schaatsen
- Top 100 van het Schaatsen – de honderd beste schaatsers en schaatssters aller tijden sinds 1892
- IJsvogels – Nederlandse schaatsgekte over de grens
- De eenzame schaatser
- 1000x Schaatsen
- Op eigen houtje
Keessie
Kees Verkerk is kastelein, campinghouder en kampioen.
In de jaren zestig wordt Keessie een volksheld vanwege zijn vlotte babbels en zijn vechtlust op de schaatsbaan.
En natuurlijk vanwege zijn prestaties, waarmee hij Nederland – in de jaren zestig nog geen groot sportland – op de kaart zet.
Kees wint in 1968, precies vijftig jaar geleden, als eerste Nederlandse man goud op de Winterspelen.
It giet oan’, zei Kroes! – Elfstedentocht 1997: het verhaal van 127 wedstrijdrijders
Op 4 januari 1997 werd de 15e Elfstedentocht verreden. Een unieke dag waarop heel Nederland in de ban was van de Tocht der Tochten. Ruim 13.000 schaatsliefhebbers wisten het felbegeerde kruisje te behalen.
Onder deze groep bevonden zich 122 wedstrijdrijders. Henk Angenent: ‘Ik deel mijn leven in voor en na 1997!’ Erik Hulzebosch: ‘Er is een tijd geweest dat touringcars voor mijn huis stopten, en wildvreemden aanbelden voor een handtekening.’ Wie zijn deze 112 mannen en 10 vrouwen?
Twintig jaar na de laatste Elfstedentocht blikken zij terug op deze bijzondere dag en gaan zij in op de betekenis daarvan voor hun leven.
Auteur Mark Hilberts reconstrueerde het wedstrijdverloop en tekende hun verhalen op. Klasina Seinstra: ‘Door de Elfstedentocht ben ik figuurlijk een rijker mens geworden.’ Peter de Vries: ‘Midden op een immens grote plas lig je daar in het pikkedonker opeens te kermen van de pijn.’ ‘It giet oan!’, zei Kroes biedt daarnaast een fascinerende terugblik op de periode tussen 1996 en 2016.
Aan de hand van nieuwsberichten en herinneringen aan het leven van alledag wordt duidelijk hoeveel er veranderd is in de twintig jaar waarin er geen Elfstedentocht verreden kon worden.
Mark Hilberts (1973) is schrijver en journalist. Eerder schreef hij Deelnemen mag, winnen is een ander verhaal; Vrouwen in de Elfstedenwedstrijdtocht en de biografie Reinier Paping, held van de Elfstedentocht.
Het complete schaatsboek voor jong en oud
Dit boek is zeer geschikt om kennis te maken met schaatsen. Onderwerpen die de revue paseren in de prachtige boek zijn:
Hoe je moet schaatsen met uitgebreide lessen en trainingsrichtlijnen, verschillende spelvormen om beter te leren schaatsen. Maar ook veel informatie over de schaatsverenigingen, schaatstochten, schaatstoernooien en wedstrijden.
Daarnaast is er ook aandacht voor het materiaal, schaatskleding, blessures preventie en veiligheid. Kortom een compleet schaatsboek met alle informatie wat je moet weten over schaatsen.
Smeekens – Hoe ik goud verloor en mezelf terugvond
Smeekens van schaatser Jan Smeekens en Jeroen Kleijne is een eerlijke, ontroerende en inspirerende autobiografie over hoe in slechts 34 seconden schaatsen alle facetten van het leven samenkomen.
Smeekens van schaatser Jan Smeekens is dé autobiografie van de wereldkampioen 500-meter, opgetekend door journalist Jeroen Kleijne.
Topatleet Jan Smeekens specialiseerde zich als eerste langebaanschaatser in de 500 meter, een race die 34 seconden duurt. Zijn hele leven staat in het teken van deze afstand, en alles komt in 2014 samen tijdens de Winterspelen. Daar denkt hij goud te winnen – tot door een fout in de tijdwaarneming zijn droom uiteenspat. Smeekens wordt tweede.
In deze unieke sportbiografie schrijft Jan over zijn zoektocht naar de perfecte race en zijn ongelooflijke toewijding aan de sport. Na Sotsji gooit hij alles om: hij verdiept zich in meditatie, maakt een aantal heftige EMDR-sessies bij de psycholoog door en gaat zelfs boksen. En ondertussen maakt hij tijd om de perfecte sushi te vinden, en de allerbeste koffie.
Smeekens is een eerlijk, ontroerend en inspirerend boek over hoe in slechts 34 seconden schaatsen alle facetten van het leven samenkomen.
‘Bescheiden bij winst, groots bij verlies! Het typeert en siert oud-collega topschaatser Jan Smeekens. Achter deze woorden schuilt een strijd van een perfectionist met zichzelf.’ – Sven Kramer
‘Heel, heel fijne beschrijving van wat topsport zo vaak is: balanceren op een dun lijntje tussen professionaliteit en obsessie.’ – Thijs Zonneveld
Effectief trainen, hard schaatsen
Schaatsboek. Een schaatser wil zo lang mogelijk een bepaalde snelheid volhouden. Of dat nu een sprint is, een 1500 meter of een marathon of een Elfstedentocht.
Daarvoor is een goede conditie nodig en een als het kan perfecte techniek. In Efficiënt Trainen.
Hard Schaatsen komt alles aan de orde hoe dat is te bereiken: gebruik van energiesystemen, techniek, voeding, gezondheid, kenmerken en wetmatigheden van trainingen, krachttraining, hoogtetraining, trainen voor verschillende afstanden, warming-up, cooling down etc.
Trainen is niet zo moeilijk, maar goed trainen is zo makkelijk nog niet.
Top 100 van het Schaatsen – de honderd beste schaatsers en schaatssters aller tijden sinds 1892
Sven Kramer en Ireen Wüst zijn ontegenzeggelijk de meest succesvolle schaatsers van deze generatie.
Maar waar is hun plaats in de gehele schaatsgeschiedenis? Hoe goed zijn ze werkelijk? Beiden voeren niet eens de ranglijst aller tijden, de Adelskalender aan. Dat is voorbehouden aan twee Noord-Amerikanen; Shani Davis en Cindy Klassen. En hoe goed was Erik Heiden ten opzichte van Sven Kramer? En wat is de plaats van Ard Schenk in dit geheel? Waar staan al die Noorse toppers uit het verleden? Is Ireen Wüst net zo goed als al die Duitse schaatssters door de jaren heen?
Vragen die niet zo maar te beantwoorden zijn, maar die wel regelmatig tot discussie leiden. Wilfred Luijckx (1979) probeert dit soort discussie te ondersteunen met feiten en cijfers. In navolging van zijn vierde boek “Top 100 van het Wielrennen” schreef hij “Top 100 van het Schaatsen”.
Hij heeft getracht op een objectieve manier de beste 100 schaats(st)ers uit de geschiedenis te rangschikken. Hij geeft op die manier antwoord op de bovenstaande vragen. Niet op gevoel, maar op basis van statistiek. Al zal er over de gemaakte keuzes natuurlijk nog wel gediscussieerd worden.
IJsvogels – Nederlandse schaatsgekte over de grens
Wanneer Bas van Oort uitgenodigd wordt om mee te gaan op een schaatsmarathon in Siberië, zegt hij direct ja. Er is echter één probleem: hij kan niet schaatsen. Na een spoedcursus op de Amsterdamse Jaap Eden IJsbaan vertrekt hij naar Siberië, samen met een bont reisgezelschap vol doorgewinterde schaatsers met sterke verhalen.
Van Oort krijgt gaandeweg een unieke inkijk in de Nederlandse schaatscultuur. Niet die van een vol Thialf met dweilorkest, maar schaatsen zoals het voor bijna iedereen ooit begon: buiten, op een slootje of ondergelopen weiland.
IJsvogels is niet alleen een verslag van een ongebruikelijke en onvergetelijke reis, maar schetst vooral een beeld van de onvoorwaardelijke liefde die Nederlanders hebben voor natuurijs. Een liefde die steeds meer op de proef wordt gesteld, maar niet zomaar wordt opgegeven. Want als het ijs niet meer naar Nederland komt, dan zoekt de Nederlander het ijs zelf wel op.
Bas van Oort (1987) is schrijver en reisjournalist. Hij werkt voor onder meer De Standaard en National Geographic Traveler. IJsvogels is zijn tweede boek.
De eenzame schaatser
De Elfstedentocht van 18 januari 1963 staat bekend als de zwaarste van alle tot nu toe verreden tochten. Slechts een fractie van degenen die hadden ingeschreven kwam aan.
De Elfstedentocht van 18 januari 1963 staat bekend als de zwaarste van alle tot nu toe verreden tochten. Slechts een fractie van degenen die hadden ingeschreven kwam aan. Willem Brouwer is een van hen die de ’tocht der tochten’ in die barre winter rijdt.
Tijdens het schaatsen gaan zijn gedachten terug naar het dorp met de wieken waar hij als jongetje leerde schaatsen en waar zijn vader huisarts was. Hij is dan nog een 21-jarige geneeskundestudent die zo’n indruk maakt op een medestudente, dat die dag grote gevolgen zou krijgen voor de rest van hun leven.
1000x Schaatsen
Na 1000x Tour de France en na 1000x Oranje wordt de succesreeks voortgezet: 1000x Schaatsen (inclusief Elfstedentocht). Meer dan duizend quotes, anekdotes, drama’s en hosanna’s, lijstjes, rangen en standen en wetenswaardigheden. Is duizend niet wat veel? Nee, het is een zorgvuldige selectie, met gevoel voor het kleinste detail. Een geweldig naslagwerk voor een winterlang gespreksstof.
IJspret, heet dat! Welke Olympisch schaatskampioen moest door coach Ab Krook uit de gevangenis ‘gepraat’ worden? Wie o wie? Hij won zilver op de Winterspelen, raakte ernstig verslaafd aan drugs en alcohol, maar kwam terug Zij werd bij haar overlijden door het NOS-journaal ‘onze nationale schaatsmoeder’ genoemd Welke Nederlandse Olympisch kampioen won goud, met een gebroken pols?
Wie won 11x de Alternatieve Elfstedentocht? Hoe raakte de Jaap Eden Trofee van Yvonne van Gennip spoorloos?
Op eigen houtje
Op eigen houtje van Jessica Merkens is een bloemlezing van vrouwen die de Elfstedentocht schaatsen. De Nederlandse schaatshistorie vanaf 1890 tot heden en de emancipatie in de sport staan centraal.
Op eigen houtje van Jessica Merkens biedt een bijzondere en unieke inkijk in de Nederlandse schaatshistorie van vrouwen, van 1890 tot heden.
Al tien jaar rijdt marathonschaatser Jessica Merkens in het landelijke vrouwenpeloton, waarbij ze meerdere keren op het podium stond en vijf keer bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee over de eindstreep ging. Maar de echte Elfstedentocht, die reed ze nog nooit. Het verlangen is groot omdat er de eerstvolgende keer voor het eerst een officiele vrouwenwedstrijd verreden wordt. De kans erop wordt echter elke winter kleiner.
Nieuwsgierig naar waar haar eigen fascinatie voor schaatsen en de Elfstedentocht vandaan komt gaat ze op zoek naar de geschiedenis van vrouwen in de Tocht der Tochten. Het leidt haar naar het einde van de negentiende eeuw en ze stuit op de ongelooflijke verhalen van haar voorgangsters. Zij gingen niet alleen de strijd aan met de vermoeidheid en de elementen, maar ook met vooroordelen en de verwachtingen die de maatschappij van hen had.
Het resultaat is Op eigen houtje, een bloemlezing van de avonturen van echte schaatsheldinnen, waarin Jessica Merkens de Nederlandse schaatsgeschiedenis en de emancipatie in de sport vervlecht.
‘Weergaloos beschrijft zij de grimmige strijd tegen jezelf, het ijs en de tegenstander.’ – Eva Maria Staal