|

De top 10 van de beste boeken over de zorg in Nederland 2024

Hoewel we niet meer leven in een corona pandemie, is de druk om de zorg nog steeds groot, de ziekenhuis zijn misschien niet meer overvol, maar een snelle afspraak maken is er niet meer bij. De boeken op deze pagina geven je een goed kijkje in de zorg, en laat je ook zien wat er allemaal wel goed gaat en mogelijk is.

Alle boeken in deze top 10 dragen is toe en geven je nieuwe inzichten. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

VerpleegThuis – Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie

‘Een hartenkreet van een jonge zorgvernieuwer’

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen.
VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.


Kinderen van de staat – Jeugdzorg in ademnood

De Jeugdzorg verkeert in crisis na de Jeugdwet 2015 met jeugdzorg naar de gemeenten: ondeskundige inkoop, te lage budgetten en funeste marktwerking waarbij partijen zich rijk rekenen.

Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood De wereld van de jeugdzorg staat in brand. Het is chaos. Kinderen en ook ouders zijn de slachtoffers. Er zijn wachtlijsten voor ongeveer alle soorten van jeugdzorg; hulp bij opvoedproblemen, bij leerproblemen, of bij autisme. Maar ook bij zeer ernstige psychiatrische aandoeningen als eetstoornissen of suïcidaliteit.

Jaarlijks worden er zo’n 46.000 kinderen uit huis geplaatst en zitten er soms tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Gemiddeld iedere week een zelfdoding. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de staat ontbreekt. Kinderen worden toevertrouwd aan voogden en aan commerciële organisaties, waar gemotiveerde medewerkers op de vloer vaak overwerkt zijn. Marktwerking richt zich op omzet en concurrerende partijen drukken elkaar uit de markt ten koste van de kwaliteit van de jeugdzorg. Aanbestedende wethouders van gemeenten geven jeugdzorg in handen van private organisaties. Financiële structuren van die op winst beluste bedrijven zijn niet transparant.

Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Kinderen komen hier meer dan in welk ander land in pleeggezinnen of instellingen terecht. Vaak ook in gesloten instellingen voor jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Ze gaan achter tralies. Er is geweld, van personeel richting kinderen en agressie tussen de jongeren onderling. Kinderen belanden er, onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan. Kinderen van de Staat beschrijft ook hoe kinderen die in pleeggezinnen en in – gesloten – instellingen terechtkomen, soms levenslang zijn getraumatiseerd. 


Sorry dat ik je wakker bel – Het leven van een verloskundige

Het nieuwe boek van de allerleukste verloskundige van Nederland!

Van beschuit met muisjes direct door naar een live interview op nationale televisie: het leven van verloskundige Marlies Koers is er niet rustiger op geworden na het schrijven van haar eerste boek. Naast het werk in haar praktijk in het oosten van het land schreef ze de bestseller Dagboek van een verloskundige, wat haar toch al onregelmatige leven nog iets meer op zijn kop zette.

Met veel energie en plezier geeft ze in Sorry dat ik je wakker bel een uniek inkijkje in haar dynamische leven als verloskundige. Wat te doen als de vader in spe corona blijkt te hebben en het drukker is dan ooit op de praktijk vanwege de corona-babyboom? Een uniek, grappig en puur boek over het bijzondere leven van een verloskundige.

Beluister nu ook de Zoeken naar boeken-podcast waarin Marlies Koers vertelt over Sorry dat ik je wakker bel.

Over Dagboek van een verloskundige:
‘Na het lezen van dit boek krijg je enorm veel bewondering voor het geweldige, maar ook enorm uitdagende vak van de verloskundige.’ Nina Pierson

‘Een heerlijk boek dat zowel ontroert als vermaakt en de lezer op een unieke manier mee laat kijken tijdens de meest intieme momenten in het leven van (toekomstige) ouders.’ Anna van den Breemer

Marlies Koers (1991) studeerde in 2013 af aan de Verloskunde Academie in Groningen. Ze werkt als verloskundige in haar eigen praktijk, is columniste voor WIJ Jonge Ouders en organiseert workshops op het gebied van verloskunde. Ze debuteerde met Dagboek van een verloskundige. Marlies woont met haar vriend in Deventer.


Gevoelsarm

Een terugblik op meer dan twintig veelbewogen jaren in de psychiatrie. Niet boos of gefrustreerd, maar met mildheid, compassie en veel rustiger dan Bram Bakker ooit was.

‘De cowboy in de psychiatrie’ (de Volkskrant) wil geen psychiater meer zijn. Waarom verbreekt hij zijn haat-liefde verhouding met het vak en al zijn collega’s? Bram Bakker was een bekende criticaster van de psychiatrie, maar benadrukte ook steeds dat het een fantastisch vak is. Gaat de Nederlandse psychiatrie hem missen? Of zal hij deze vergaande stap ergens de komende jaren zelf gaan berouwen?

In het laatste jaar dat Bakker als geaccrediteerd psychiater werkzaam was, ontstond ook de behoefte zich veel persoonlijker over de belangrijke thema’s in zijn werk te uiten. Want wat deden de complexe situaties die hij tegenkwam met hem als mens? Welke prijs vroeg de betrokkenheid bij de mensen waar het allemaal om zou moeten draaien en hoe past zijn levensverhaal daarbij?

Tientallen verhalen schreef hij over deze worsteling, teksten die nu voor het eerst worden gepubliceerd. Het is een terugblik op meer dan twintig veelbewogen jaren in de psychiatrie. Niet boos of gefrustreerd, maar met mildheid, compassie en veel rustiger dan hij ooit was.

Bram Bakker (Zwolle, 1963) werd opgeleid tot psychiater in de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam. Bram promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit op de behandeling van paniekaanvallen. Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. In 2003 debuteerde hij als publicist met Te gek om los te lopen.

Sindsdien volgden vele boeken, waaronder de bestsellers Verademing en Runningtherapie. Bram is daarnaast actief in de theaters, geeft boeken en podcasts uit en is de initiatiefnemer achter de Balanskliniek.


Zorgen over de Jeugdzorg

De problemen binnen de jeugdzorg stapelen zich op. Gebrek aan geld en samenwerking, lange wachtlijsten, bureaucratie en kwetsbare kinderen voor wie geen goede hulp is. Sinds 2015 worstelen gemeenten met het organiseren van de zorg voor onze jeugd. Maar de problemen zijn van alle tijden.

Waar komen deze problemen vandaan? En hoe kan het beter?

Oud-wethouder en CDA-Tweede Kamerlid René Peters gaat in gesprek met ervaringsdeskundigen, wetenschappers, bestuurders en professionals. Verhalen vol passie, liefde, realiteitszin en geloof dat het beter kan.

René Peters (1975) is historicus en werkte in het onderwijs. De afgelopen tien jaar hield hij zich bezig met de jeugdzorg. Als wethouder was hij verantwoordelijk voor de decentralisatie van de zorg binnen de gemeente Oss. En als Tweede Kamerlid namens het CDA is hij onder andere woordvoerder sociale zaken, schulden/armoede, integratie en jeugdzorg.


Tommie in de zorg

Tommie in de zorg van Tommie Niessen bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidszorg.

‘Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende volgen en meteen voelde het goed.

Sinds zijn opleiding verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht. De zorg is niet stoer. Zeker niet onder jongens. Om zijn werk positiever onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel ‘Tommie in de zorg’. Hij wilde laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Binnen no time had hij meer dan tienduizend volgers.

En nu is daar dus het boek, waarin hij openhartig en eerlijk vertelt over zijn ervaringen in en met de zorg. Tommie in de zorg is een boek voor iedereen die bekend is met de zorgverlening óf juist helemaal niet. 


Het pillenprobleem

Medicijnen worden in de handel gebracht als keuringsinstanties vinden dat een middel meer werking dan bijwerking heeft. Maar meestal zijn die geneesmiddelen helemaal niet goed onderzocht, of alleen bij een heel kleine patiëntengroep. Eenmaal in de handel worden ze op grote schaal gebruikt door honderdduizenden patiënten. De farmaceutische industrie vaart daar wel bij, maar geldt dat ook voor de gebruikers van deze middelen?


Epidemioloog en voormalig huisarts Dick Bijl stelt in Het pillenprobleem zeer kritische vragen over het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken? Wat zijn eigenlijk de bewijzen voor de werkzaamheid van die middelen? En wat is werkelijk bekend over de bijwerkingen? Is minder medicijnen eigenlijk niet veel beter?

Deze herziene uitgave bevat vier extra hoofdstukken met nog meer medicijnen: over hormoontherapie voor vrouwen in de overgang, hormoontherapie voor oudere mannen, maagzuurremmers en statinen (voor cholesterol).


Echte dokters huilen ook

Warner Prevoo – Echte dokters huilen ook Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo is het indringende verhaal van een kankerspecialist die zélf longkanker krijgt. Hij vertelt open, eerlijk en met humor over zijn ziekteproces. Het gaat over pijn, doodziek zijn, eenzaamheid, het zoeken naar de juiste woorden, maar bovenal gaat het over de liefde voor het leven.

Gewoon doorleven, hoe doe je dat? Warner wordt nu geconfronteerd met de andere kant van kanker. De kant van de patiënt, die ook vader, geliefde, vriend en collega is. Nu hijzelf patiënt is raakt hij gefascineerd door alles wat hij doormaakt als hij geen doktersjas draagt: de emoties en angsten, het fysieke lijden, de eenzaamheid van ziek zijn, de reactie van de buitenwereld, het verblijf in een bed in zijn ‘eigen’ ziekenhuis, verpleegd worden door zijn collega’s.

De ziekte verandert zijn blik op kankerpatiënten voorgoed, evenals de vitale nuchtere manier waarop hij met tegenslagen omgaat: er is niets meer te verliezen, dus wat kan je nog gebeuren? In Echte dokters huilen ook vertelt Warner Prevoo zijn verhaal aan Karin Overmars.


Intens – Het verhaal van Diederik Gommers

In maart 2020 werd intensivist Diederik Gommers ineens gesprekspartner van het kabinet en de BN’er die de coronacrisis kon uitleggen. In Intens vertelt hij hoe het er achter de schermen aan toeging.

Toen Nederland in maart 2020 in een ‘intelligente lockdown’ terechtkwam, zat intensivist Diederik Gommers plotseling in het oog van de coronastorm. Niet alleen werd hij ineens gesprekspartner van het kabinet, daarnaast zat hij avond aan avond in de talkshows om uit te leggen wat er aan de hand was. Dat deed hij, tot waardering van velen, rustig en zonder eromheen te draaien. Gommers, die nog nooit met de landelijke politiek te maken had gehad en ook nooit eerder op tv was geweest, werd van de ene dag op de andere een Bekende Nederlander.

In dit boek vertelt hij openhartig en zonder opsmuk hoe het er achter de schermen aan toeging. Wat betekent het als je als arts plotseling politieke invloed krijgt? Wat gebeurde er precies tijdens de overleggen in het Catshuis? En wat doe je als je live op tv tegenover iemand komt te zitten die zegt: #ikdoenietmeermee? Natuurlijk komt ook de intensive care voorbij. Hoe ziet het dagelijks leven er daar uit? Hoe begeleid je een doodzieke patiënt? Maar ook de vragen: Hoe zoek je je weg tijdens een crisis en voor welke keuzes kom je als arts te staan?

Diederik Gommers blijkt niet alleen een bevlogen arts, maar ook een aanstekelijk en openhartig verteller, en een echte family man. Journaliste Wilma de Rek, die hem op de voet volgde, tekende zijn bijzondere verhaal op.


Handboek openheid na incidenten in de zorg

Dit boek draagt bij aan de implementatie van open communicatie door zorgverleners na incidenten of bij klachten. Een open en eerlijk gesprek met patiënten en hun naasten helpt bij het sneller en beter verwerken van de traumatische ervaring, door zowel patiënt als zorgverlener.

Het brengt de essentie van openheid na incidenten in kaart en bespreekt de kernelementen van het open gesprek. Het is bedoeld voor iedereen in de zorg die met incidenten, calamiteiten en klachten te maken heeft of kan krijgen. En is daardoor ook waardevol voor cliënten, patiënten en hun naasten.


Vergelijkbare berichten