|

De top 10 van de beste boeken / encyclopedieën over planten 2024

Een plant is niet meer zomaar een plant die in de hoek van de kamer staat of buiten. Het zorgt niet alleen voor sfeer, maar planten hebben ook functies je hebt de vleesetende plant die je helpt bij de strijd tegen de fruitvliegjes, maar ook luchtzuiverende-, medicinale-, eetbare planten, etc.

Kortom er valt genoeg te schrijven over de tuin- en kamerplanten. Dat is ook zeker het geval wat er zijn vele boeken uitgebracht over planten. Ondanks dat alle boeken over planten gaan, zijn de boeken wel heel divers van encyclopedieën tot het kweken van planten, van de plantenbakken tot de verzorgen / snoeien van de planten.

Dit maakte het ook lastiger om een top 10 van de beste boeken en encyclopedieën over planten samen te stellen. De 10 boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over de boeken, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

De kamerplantenbijbel van Mama Botanica

Kweek in no time groene vingers met De kamerplantenbijbel van Mama Botanica.

Iedereen kan planten verzorgen! Echt waar. En Mama Botanica helpt je met het ultieme stappenplan voor wanneer je meer groen in huis wil halen, toegespitst op jouw niveau. Dus hoe goed (of hoe slecht) je er tot nu toe in bent, en of je nou vijf of vijftig planten hebt, de bekendste plantenblogger van Nederland en Vlaanderen biedt je allerlei tips en tricks om je planten te verzorgen.

Begin je net? Ontdek gemakkelijke planten en wat ze nodig hebben. Leer de basics en geniet op je gemakje van je nieuwe groene vrienden. Heb je al een urban jungle in huis en ben je inmiddels wel toe aan een uitdaging? In dat geval heeft Mama Botanica bijzondere planten, tips voor stekken en meerdere uitdagende projecten in de aanbieding. Wie weet wil je na het lezen van dit boek zelfs wel een plantenkas in je woonkamer. Met deze kamerplantenbijbel kweek je in ieder geval in no time groene vingers en kun je vol inspiratie en zelfvertrouwen aan de slag, wat je niveau ook is!


Tuinplantenencyclopedie op kleur

De Tuinplantenencyclopedie op kleur van Modeste Herwig is een standaardwerk waarin maar liefst 2500 winterharde en algemeen verkrijgbare tuinplanten op kleur zijn opgenomen.

Hierin zijn eerst de bloemplanten, waaronder ook kuipplanten, op kleur gerangschikt, gevolgd door de bladplanten, vruchten en herfstkleuren.

Symbolen geven informatie over de standplaats, hoogte en bloeiperiode. Aangevuld met schitterende illustraties een rijke inspiratiebron voor iedereen die een border of balkon ‘op kleur’ wil aanleggen.


Plant Als Medicijn

Buiten vind je allerlei planten om je eigen medicijnen te maken, van wondspray van duizendblad tot tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen.

Leoniek Bontje, auteur van de bestseller Wildplukken, richt zich na haar opleiding tot kruidenkundige vooral op de geneeskrachtige werking van planten. Ze laat in Plant als medicijn zien hoe gemakkelijk je je eigen geneesmiddelen van planten maakt. Voor elk lichaamssysteem, zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering, beschrijft Leoniek de meest gebruikte planten en de manier waarop ze kunnen worden ingezet.

De prachtige fotografie is van Bella Thewes en concept en styling waren in handen van Kamer 465, Anya van de Wetering.


Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken

Het meest complete, overzichtelijke eetbare wilde plantenboek in handzaam formaat.


Vergeten toepassingen van planten

Welke plantensoorten dienden om bier te brouwen, leer te looien, inkt, touwen en kleren te fabriceren, papier te maken, om ongedierte te verjagen, vlekken te verwijderen of te gebruiken als tabak-, thee- en -koffiesurrogaat, poetsmiddel, stalstrooisel?

Alle planten die in de velden, in bossen en weiden groeiden dienden wel ergens voor en onze voorouders wisten precies waarvoor ze deze planten met sprookjesachtige namen als grote wederik, vlasbekje, koningskaars, wilde bertram, zilverschoon en rapunzelklokje voor konden gebruiken.

Dit boek, gebaseerd op bronnen van ca. 2000 jaar geleden tot en met de twintigste eeuw, brengt de vergeten toepassingen van zo’n 250 plantensoorten opnieuw voor het voetlicht.

Em. prof. dr. Marcel De Cleene is plantenfysioloog. Hij was werkzaam aan de UGent. Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verscheen eerder het veelgeprezen boek De historia naturalis. De geschiedenis van de kruidengeneeskunde.


Stek Je Plant

Dit boek maakt kamerplanten stekken makkelijk en geeft je inspiratie en zelfvertrouwen. Mama Botanica leert je de belangrijkste stekmethodes, toegepast bij meer dan veertig fotogenieke planten. Bij elke plant vind je de juiste tips.

Een nieuwe plant uit één enkel blaadje laten groeien is niet ingewikkeld en heel leuk om te doen. Je kunt alle stekmethodes in dit boek makkelijk thuis uitvoeren met de spullen die je al hebt. Binnen de kortste keren zie je je eigen stekjes wortelen en weet je precies hoe je ze moet verzorgen. Zo breid je plantenverzameling uit en heb je altijd stekjes om te delen met je vrienden.

Het boek Stek Je Plant is een 224 pagina dik, hardcover boek met veel mooie foto’s, inspiratie en alle belangrijke informatie over het verzorgen en stekken van je kamerplanten. In het boek vind je:

  • Stekjesgids met 40+ planten: Op Instagram en Facebook vroeg ik mijn 50.000+ volgers welke planten ze zouden willen stekken, en ze staan (bijna) allemaal met een individuele stekjeshandleiding in de stekjesgids!
  • Tips & verzorgingsadvies: Vochtig houden, of juist droog? Verpotten, water geven, hoeveel licht? Alles komt aan bod om jouw planten en stekjes gelukkig te houden.
  • Verhalen & foto’s van andere stekjesliefhebbers: Als een rode draad door de stekjesgids vind je 5 stekportretten van andere stekjesliefhebbers met verhalen en foto’s van hun favoriete stekjes.

Auteur Iris van Vliet is als Mama Botanica een van de bekendste plantenbloggers van Nederland met meer dan 50.000 volgers op Instagram en 1 miljoen views op YouTube. We vroegen Iris waarom ze dit boek heeft geschreven:


De kleine gids voor kamerplanten

Kamerplanten zijn momenteel erg in trek. Of het nu een kleine verzameling op de vensterbank is of één grote op zichzelf staande plant, ieder huis fleurt op van planten.

Er zijn inmiddels ontzettend veel mooie en betaalbare kamerplanten te koop: ‘Calathea’ met zijn bontgekleurde bladeren, ‘Pilea’ met zijn grappige pannenkoekronde bladeren en ‘Monstera’, die gaatjes in zijn bladeren heeft – keuze te over! Met zo’n groot aanbod aan planten, kan het lastig zijn om iedere plant de juiste verzorging te geven.

De kleine gids voor kamerplanten vertelt je precies wanneer en hoeveel water je ze moet geven, hoeveel zon ze nodig hebben, en hoe je iedere plant kunt vermeerderen, zodat je je plantencollectie kunt uitbreiden of met anderen kunt delen.

Deze onmisbare, praktische gids bevat de belangrijkste informatie om je kamerplanten te helpen groeien en gedijen.


Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Al eeuwenlang weet men dat planten medicinale eigenschappen hebben. Behalve de laatste 500 jaar heeft de mensheid altijd alleen maar planten gehad om zich te verzorgen.

De fytotherapie, die natuurlijke remedies biedt en goed wordt verdragen door ons organisme, kent momenteel een enorme wederopbloei in Europa. Gezond, natuurlijk leven wordt steeds belangrijker en deze Geneeskrachtige planten- en kruidengids helpt je hierbij.

  • Ontdek de kracht van alsem, brandnetel, berk, hondsroos, hop, prei, rozemarijn, sleedoorn, verbena, waterkers en 90 andere medicinale planten.
  • Leer deze planten herkennen dankzij de uitzonderlijk mooie, gedetailleerde botanische platen.
  • Lees over hun geschiedenis en hun weldaden.
  • Bereid kruidenremedies – infusies, decocten, maceraten en zo meer – om je kwaaltjes te verlichten.
  • Met tips om op een ecovriendelijke manier wilde kruiden en planten te plukken en te conserveren. Eeuwenoude herboristenkennis verzameld in dit prachtige naslagwerk.

Het plantenlab

Praktische gids over hippe en trendy kamerplanten van Judith Baehner (het Groenlab)

De bekende blogster en groenspecialist Judith Baehner (‘het Groenlab’) heeft met Het plantenlab een hip en trendy kamerplantenboek geschreven. Haar passie voor planten spat van de pagina’s af. Door haar werk als freelancer voor tijdschriften als Margriet, Home & garden en Buitenleven weet ze als geen ander welke vragen er in de praktijk leven.

Dit boek, geactualiseerd en in een nieuwe uitvoering, is de perfecte gids voor iedereen die meer wil doen met planten in en om huis.


Een huis vol planten

Hoeveel licht heeft je plant nodig, en staat hij wel op de goede plek? Wat betekent ‘halfschaduw’ of ‘indirect licht’ eigenlijk? Wat kun je doen om het junglegevoel in huis te halen?

Het tweede boek van Mama Botanica is een fullcolour hardcover kamerplanten boek met alles wat je moet weten over de lichtinval in je huis. Je leert het licht in je huis te analyseren, om zo je kamerplanten en hun lichtbehoeftes beter te begrijpen. Voortaan weet je precies welke plant op welke plek in je huis gelukkig wordt.

Het huis van Iris – Mama Botanica – is een ware urban jungle met meer dan 150 kamerplanten die ze met liefde verzorgt. Als inspiratie voor jouw eigen urban jungle bevat mijn nieuwe boek naast de informatie over lichtinval ook een ‘house plant tour’ langs de planten in haar huis, met achtergrondverhalen en verzorgingstips. Verwacht niet alleen de succesverhalen. Ook de mislukkingen deelt ze met je – niet alles hoeft goed te gaan en dat is best oké.

Iris van Vliet is een van de bekendste plantenbloggers van Nederland en Vlaanderen met meer dan 75.000 volgers op Instagram en 1 miljoen views YouTube. Ze verkocht meer dan 10.000 boeken van ‘Stek je plant’ en ‘Een huis vol planten’. Met Mama Botanica wil ze iedereen inspireren om zich te omringen met planten.


Vergelijkbare berichten