De 10 leukste oude bordspellen die we vroeger speelden.

Niet alleen nu, maar ook vroeger werden er veel bordspellen gespeeld, zowel bij gezinnen thuis als vrienden onder elkaar. Veel van deze bordspellen worden nog steeds gespeeld, maar veelal in een modern jasje. Maar waarom de klassiekers van vroeger niet? Die waren toch ook leuk en misschien nog wel leuker dan de huidige versies.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 leukste oude bordspellen die vroeger op tafel stonden als er een bordspel werd gespeeld. De spellen worden uitgebreid beschreven en ook eventuele de nieuwe versies komen aanbod.

Bij de bordspellen van weleer heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd, hier is de klassieke oude versie te koop en heb ik eventueel aangevuld met de huidige versie van het spel indien van toepassing.


Monopoly

Het bordspel monopoly is in 1933 gemaakt voor Charles Darrow en werd in 1935 op de markt gebracht door de uitgever Parker Brothers (tegenwoordig Hasbro). Monopoly is één van de beste verkochte bordspellen ter wereld het is ruim 200 miljoen keer verkocht en uitgebracht in 26 talen. De oorspronkelijk naam van monopoly was “The Landlord Game”.

Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, Dit kun je op verschillende manieren doen wel heb je hier volledige straten voor nodig. Als je een straatje hebt kun huizen en hotels bouwen en krijg je huur als er een speler op jouw straat komt. De straten zijn gegroepeerd in kleurgroepen van 2 of 3 straten. Elke land heeft zijn eigen versie, naast de kinderversie 6+ zijn er ook vele speciale versie van Monopoly uitgebracht ik heb hier ook al eens een blog over gemaakt.


Risk

Risk is een klassiek strategiespel waarin iedereen een opdracht krijgt. De eerste speler die zijn opdracht helemaal heeft uitgevoerd heeft het spel gewonnen. De opdrachten verschillen zo moet je bepaalde landen, werelddelen veroveren of juist tegenstanders dwars zitten of uitschakelen. Je kunt het spel spelen met 2 tot 6 spelers.

Risk is bedacht in 1957 door de Franse Oscarwinnaar Albert Lamorisse, de eerste versie is uitgebracht door Miro met de titel “La Conquête du Monde”.  In 1959 lanceerde Parker Brothers het spel Risk Continental Game. De naam “RISK” betekend is het Engels Risico maar wordt over het algemeen toegeschreven aan de kleinkinderen van een verkoper van Parker Brothers (tegenwoodig Hasbro). De voornamen van deze kleinkinderen beginnen met de letters R, I, S, K.

Naast een Junior versie zijn er ook speciale uitvoeringen uitgebracht, hieronder vind je een paar exemplaren.


Doolhof

Het Doolhof spel van Ravensburger is een spel vol verrassingen. Telkens veranderen de gangen waardoor het wel lijkt dat spookt op het bordspel. De spelers moeten op zoek naar verschillende schatten die verborgen liggen in het Doolhof. Door het schuiven van de gangen kan het juist extra moeilijk worden.

Het doolhof spel staat ook wel bekend als de betoverende doolhof en Labyrinth. Ook van dit spel zijn er uiteraard verschillende versie gemaakt zelfs een Glow in the dark.


Levensweg

Het spel Levensweg is uitgegeven door Milton Bradley beter bekend als MB, tegenwoordig is het een onderdeel van Hasbro. In het spel Levensweg mogen de spelers zelf bepalen hoe ze hun leven gaan leiden en willen uitstippelen. Helemaal een vrije wil hebben ze niet wat het Rad van Fortuin heeft een grote rol, hetzelfde geldt voor je tegenstanders.

Het spel zit vol met goede en slechte keuze en heel veel verrassende wendingen dat het juist zo leuk en grappig maar. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Vergeleken met de andere spellen zijn er maar weinig varianten uitgebracht. Uiteraard is er wel een junior spel verkrijgbaar.


Trivial Pursuit

Het spel is ontwikkeld door de Canadese journalisten Scott Abbott en Chris Haney en kwam in 1981 op de markt. Het duurder ook niet lang of er kwam ook een Nederlandse versie. Standaard werd het spel geleverd met 2400 vragen. Je had in totaal 6 categorieën en elke categorie heeft zijn eigen kleur.

  • aardrijkskunde (blauw)
  • amusement (roze)
  • geschiedenis (geel)
  • kunst & literatuur (bruin)
  • wetenschap & natuur (groen)
  • sport & ontspanning (oranje)

De speler die het eerste elke kleur in zijn of haar bakje heeft is de winnaar. Je kunt het spel spelen met minimaal 2 spelers en maximaal 6 personen. Meer bakjes zijn er niet, maar het spel leent zich ook perfect voor teamspellen. Bijvoorbeeld teams met 2 of 3 spelers.

Om het spel leuk te houden werden er al snel aanvullen op de markt gebracht, vragen voor kinderen of juist over een bepaald onderwerp bijvoorbeeld Disney of Voetbal. Tegenwoordig zijn er ook speciale versie gemaakt over 1 bepaald onderwerp. Uiteraard zijn er ook nog steeds aanvul sets met vragen te koop die je kunt gebruiken bij het basis spel of één van de versies.

Een zeer leuk bordspel waar je kennis voor nodig hebt en ook een beetje geluk.


Stratego

Stratego is één avontuurlijkste bordspellen, en werd gedacht in 1946 werd door 2 ontwerpers en gebaseerd is oorlog. Het spel wordt sinds 1958 uitgebracht door Jumbo. Het is een strategie spel waar bij jij je tegenstander moet verslaan met een leger. Het leger heeft allerlei rangen. Om te winnen moet je de vlag van de tegenstander vangen. Maar de tegenstander wil uiteraard jouw vlag pakken. Dus verstop deze goed op het speelveld.

Je kunt naast je leger in verschillende rangen ook bommen gebruiken, deze kunnen uiteraard wel uitgeschakeld wordt dus bedenk voor alles een zeer goede plek. Het is een leuk spelletje met een combinatie van oorlog spelen en strategie. Het spel kun je spelen met 2 spelers.

Naast de klassieker versie is er uiteraard ook een kinder- / junior versie op de markt en vele bijzondere varianten voor zowel kinderen als volwassenen. Ook zijn er reisversies uitgebracht van Stratego.


Ganzenbord

Ganzenbord is één van de alle oudste bordspellen ter wereld. De exacte datum van oorsprong is niet bekend wel is het volgende bekend over Ganzenbord. Francesco de Medici (1541-1587) stuurde een ganzenbordspel naar Filips II van Spanje (1527-1598). In 1597 werd het spel ingeschreven bij het Londense Stationer’s Hall register. Rond 1640 verscheen het ganzenbordspel voor het eerst in Nederland.

Wie heeft er vroeger niet een versie van Ganzenbord gespeeld wat er zijn in de loop van de jaren vele versie de revue gepasseerd. Ganzenbord is een leuk familiespel waar je bij je wel geluk moet hebben. De kleinste spelers maken net zoveel kans als een fanatieke bordspel liefhebber.

Onderweg kom je diverse obstakels tegen die je weer terug naar het begin stuurt of zelfs een beurt laat wachten. De regels van het spel zijn heel simpel waardoor ook iedereen makkelijk mee kan spelen.


Scrabble

Het bordspel en letterspel Scrabble kwam voor het eerst op de markt in 1948. Oorspronkelijk ontworpen als een woordspel om oude mensen te helpen met hun woordenschat. Maar nog steeds is het spel erg populair en zijn er ook verschillende varianten op de markt gekomen zoals het onlinespel Wordfeud.

Het is ontworpen door Alfred Mosher Butts en de oorspronkelijke naam was Criss Cross Words, deze naam werd veranderd wegens problemen met de copyright met de The New York Times kruiswoordpuzzel.

Het spel is in 29 talen uitgebracht en is na Monopoly het meeste verkochte bordspel ter wereld. Naast het Latijnse alfabet is scrabble ook verschenen in alfabetten zoals het het Hebreeuws, Arabisch, Cyrillisch, Grieks, Chinees, Japans, etc.  Naast de klassieke versie met letterblokjes is er ook een braille-, een digitale en andere versie uitgebracht.

Dit oude klassieke bordspel heeft geen dobbelstenen of kaarten, want de spelers moeten in plaats daarvan een zak met lettertegels gebruiken en woorden op een bord bouwen. Elke letter heeft zijn eigen waarde en op het speelbord kun je extra woordwaarde of extra letterwaarde ontvangen.


Mens erger je niet

Mens erger je niet is een bordspel voor twee tot zes spelers. De oorsprong van het spel ligt in India. Het traditionele Indiase spel was Pachisi in 1896 werd het spel in Groot-Brittannië uitgebracht onder de naam Ludo. Door de Duitser Joseph Friedrich Schmid werd “Mensch ärgere Dich nicht” gedacht en verscheen in 1914 in Duitsland. In Nederland werd het spel pas in 1934 uitgebracht door Jumbo onder de naam “Mens erger je niet”. In Vlaanderen wordt de benaming Paardjesspel gebruikt.

Iedere speler heeft vier pionnen die een ronde over het bord moeten maken om veilig op een van de eindcirkels te geraken. Als jij met jouw 4 pionnen de eindcirkel hebt bereikt ben jij de winnaar. Elke speler heeft pionnen van een eigen kleur, een eigen beginpunt, en eigen eindcirkels. De spelers gooien om beurten met een dobbelsteen en moeten een van hun pionnen met de klok mee verplaatsen. Wanneer een pion op een cirkel komt waar al een andere pion staat, dan wordt deze afgegooid. Een afgegooide pion moet weer opnieuw in het spel worden gebracht en van voren af aan zijn ronde maken.

Je mag pas een pion om het speelveld zetten als je 6 hebt gegooid. Hoewel het een geluksspel is kun je wel een strategie gebruiken en tactisch spelen.


Cluedo

Cluedo is een detectivespel dat in 1946 werd uitgegeven door Waddingtons uit Leeds. In 1949 werd het spel onder de naam Cluedo door de Parker Brothers uit gebracht in Noord-Amerika. De oorspronkelijk naam van het spel was “Murder!” bedacht door Anthony E. Pratt.

Het spel was oorspronkelijk bedoeld voor volwassen maar er is sinds de jaren 50 ook een kinderversie. In Cluedo krijgen de spelers een omgeving en zes verdachten waarmee zij een moordmysterie moeten oplossen. door aanwijzingen te verzamelen over wie schuldig is aan welk misdrijf wordt de lijst van verdachten kleiner tot dat ze weten wie de misdrijven heeft gepeeld en met welk wapen.

Naast de kinderversie zijn er vele verschillende versies uitgebracht van Cluedo.


Vergelijkbare berichten