De 10 beste kookboeken met de Surinaamse keuken 2024
De Surinaamse keuken is een geliefde keuken in Nederland. Helaas zijn niet op alle plekken heerlijk Surinaamse gerechten te verkrijgen, gelukkig is er ook een mogelijkheid om ze zelf te gaan maken. Door middel van een goed Surinaams kookboek moet dit voor bijna iedereen mogelijk zijn.
Om je te helpen bij de beste kookboeken met de Surinaamse keuken, heb ik een top 10 gemaakt. De boeken helpen je allemaal bij het maken van de lekkerste Surinaamse gerechten, maar zijn ondanks dit toch heel divers.
Om je een goed beeld te geven van de kookboeken heb ik de kookboeken uitgebreid beschreven, naar een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft je extra informatie over het kookboek zoals de waardering en de recensies van de lezers / gebruikers. Via de link kun je het kookboek eenvoudig en snel bestellen / kopen.
SuriMAM cooking
SuriMAM cooking. Op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken bevat de lekkerste gerechten en de mooiste kooktradities uit Suriname.
SuriMAM Cooking is een uitnodigend Surinaams kookboek van de drie zussen Waal met een selectie van de lekkerste recepten en belangrijkste culinaire gebruiken uit Suriname.
Met tongstrelende, authentieke Surinaamse gerechten van natuurlijke en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten: klassiekers zoals pom en roti, pindasoep met tom tom, gele pesiesoep en ook gemberbier.
Allerlei recepten, van feestelijke maaltijden, lekkere hapjes, soepen en sauzen tot zoete nagerechten, zijn vertegenwoordigd in dit boek.
Surinaams bakboek van Dubois
Als in Nederland over Surinaamse gerechten wordt gesproken, gaat het meestal over Roti, Pom en Bara. De overheerlijke baksels die ook deel uitmaken van de Surinaamse eettraditie zijn bij veel mensen volkomen onbekend. Daar brengt dit eerste Surinaamse bakboek verandering in. Op toegankelijke wijze introduceert Diana Dubois een aantal klassiekers uit de zoete keuken van Suriname, die uw smaakpapillen zeker in vervoering zullen brengen.
Fiadoe, Keksi, Ingris boru (Engelse bol) en Bojo staan er allemaal in. Maar ook andere typisch Surinaamse cakes, taarten en koekjes, waarvan de meeste zijn voorzien van historische informatie. Bovendien heeft Diana tal van nieuwe recepten bedacht, zoals voor Dawet eksi kuku (roze sponscake), Timur kuku (maïzena cake), Cokes-taart (houtskooltaart), de Juultjes van Dubois (maïzenakoekjes met kaneel) en Eksi kuku nanga karu-blom (eiercake van maismeel). Leidraad daarbij was het gebruik van Surinaamse ingrediënten.
Niet alleen de ervaren taartenbakster, maar ook een hobbykok of iemand die geen bak-ervaring heeft, kan met dit bakboek haar of zijn culinaire grenzen verleggen. Datzelfde geldt voor mensen die geen suiker willen eten of op zoek zijn naar glutenvrije recepten.
Alle 60 cakes, taarten en koekjes zijn door Diana meerdere keren gebakken. Dankzij haar heldere aanwijzingen brengt u probleemloos elk recept tot een resultaat, waarmee u steeds weer goed voor de dag komt. Kortom: een heerlijk bakboek vol inspiratie om keer op keer mee aan de slag te gaan!
De Surinaamse keuken
De Surinaamse keuken is zeer uitgebreid. De voorouders van de Surinamers zijn immers afkomstig uit Azië, Afrika, Amerika en Europa. Iedere bevolkingsgroep bracht de lekkerste gerechten uit hun traditionele keuken mee. Uit deze vermenging van culturen ontstond de unieke Surinaamse keuken met een eigen onderscheidend karakter. Geen wonder dat deze keuken niet alleen divers, maar ook nog eens uitzonderlijk lekker is!
In dit kookboek treft u de variatie aan die de Surinaamse keuken zo aantrekkelijk maakt, zoals Saoto bravoe (Javaanse maaltijdsoep), Roti nanga pesi (Hindoestaans brood met gele erwten) en Chinese tajer bravoe (Chinese tajersoep).
Je vindt recepten om een heerlijke warme maaltijd mee te bereiden, maar ook lekkere hapjes voor bij de borrel, zelfgemaakte sambals en sauzen en zoete nagerechten. Tevens bevat het boek een verklarende woordenlijst en enkele keukentips.
Kortom, een afwisselend kookboek voor iedereen die geïnteresseerd is in de Surinaamse keuken.
Terug naar mijn Roti
Als kleine jongen stond ik vaak naast mijn moeder in de keuken. Ik was onder de indruk van elke beweging die ze maakte. Maar wat mij het meest fascineerde was dat ze bij het serveren van de gerechten de mensen oprecht blij maakte. Dat wilde ik ook kunnen.’ – RAMON BEUK
‘Terug naar mijn Roti’ is een persoonlijke zoektocht vol impressies, emoties en intieme ontmoetingen. Al reizend, etend en kokend neemt Ramon Beuk de lezer mee op een culinaire ontdekkingsreis door zijn Suriname. Het toont “de oorspronkelijke Beuk”, de mens achter de kok.
Naast zijn persoonlijke verslag over een reis van 28 dagen door zijn geboorteland, bevat het boek ruim 50 vernieuwende recepten voor typisch Surinaamse gerechten. Een heerlijk boek voor Surinamers, Nederlanders, kookliefhebbers en reizigers.
‘Een sfeervol, informerend en inspirerend lees-, kijk- en kookboek. De liefde en het respect voor Suriname spat van de pagina’s af. De aantrekkelijke fotografie draagt ertoe bij dat je alle recepten wilt bereiden.’ – Juryrapport Kookboek van het Jaar 2011
‘De sfeer en overpeinzingen zijn allemaal goed en pakkend onder woorden gebracht.’ – De Volkskrant
‘Dit boek is cuisinale antropologie. Een nieuw genre. Fantastisch om te lezen.’ – Thomas Acda
Ramon Beuk kwam als kind, in 1975, naar Nederland. En hoewel hij groot werd tussen de boerenkool en de gehaktballen, is hij gek op roti en kousenband. Met de NCRV ging Ramon Beuk voor het eerst in 28 jaar terug naar Suriname. Op zoek naar zijn roots. En zijn roti.
Paramaribo
Vraag iemand naar zijn favoriete Surinaamse gerecht en aan de hand van zijn antwoord kun je herleiden hoe goed hij is ingevoerd in de Surinaamse keuken. Is het antwoord roti kip of bami/nasi, dan durf ik te zeggen dat we te maken hebben met een beginner.
Een gevorderd eter van de Surinaamse keuken zal een genuanceerd antwoord geven: ‘Heb je even? Voor mijn saoto, telo, saté en dawet ga ik naar de Javaan, voor mijn bara en roti ga ik naar de Hindoestaan, voor mijn rijst met kip en kousenband, maispap en moksi ga ik naar de Creool en voor de pom – zucht – daarvoor moet ik naar mijn buurman, want zoals zijn oma die maakt, maakt niemand hem.’
Precies over déze smeltkroes gaat dit boek. Culinair ontdekker Judith Cyrus gaat in dit boek terug naar haar Surinaamse roots. Ze toont je hoe de diversiteit van de bevolking zich vertaald heeft in een veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten als saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten als gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.
Surinaams Vegetarisch Kookboek
Surinaams Vegetarisch met veganistische en glutenvrije recepten.
Groot Surinaams kookboek
Goed koken is een kunst Het Groot Surinaams Kookboek staat nu al bijna 40 jaar terecht bekend als het enige, echte (leer)boek van de Surinaamse keuken. Deze druk bevat alle recepten uit de oorspronkelijke versie, aangevuld met meer dan 150 nieuwe recepten. De nieuwe kleurenfoto’s zijn een lust voor het oog, en de zwart-witfoto’s van de verschillende ingrediënten zeer praktisch omdat zij voorschotelen wat u moet kopen in de winkel. Om het boek compleet te maken, is bij de gerechten en dranken zoveel mogelijk de originele benaming vermeld.
De recepten in dit boek zijn afkomstig uit inheemse, joodse, creoolse, europese, chinese, hindoestaanse, javaanse, libanese en brazilaanse keukens in Suriname. Kortom: deze heruitgave van het Groot Surinaams Kookboek is een standaardwerk dat thuishoort in de keuken van iedereen die met heimwee terugdenkt aan de gerechten uit hun Surinaamse jeugd, maar vooral ook voor hen die willen kennismaken met alles wat de Surinaamse keuken te bieden heeft.
Switi Sranan
De rijke keuken van het land van mijn vader
In Switi Sranan viert chef-kok en kookboekauteur Noni Kooiman in 120 recepten de culinaire rijkdom van het land van haar vader: van samosa’s en bakkeljauwkroketjes tot salade van bakbanaan en roti met alles erop en eraan. En van saotosoep en snert (ja echt) tot pom, peperganache en tangy tamarindepunch.
Suriname is een land met een belangrijk verhaal dat niet beter verteld kan worden dan aan de hand van eten. Naast de Inheemse bevolking bestaat de Surinaamse maatschappij voor het grootste deel uit Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Chinezen.
De Surinaamse keuken is een smeltkroes van alle mensen die er door de jaren heen terecht zijn gekomen en de ingrediënten, kooktechnieken en gerechten die zij met zich meebrachten.
Sorgh & Hoop
Dit boek introduceert drie belangrijke culturen en keukens uit het multiculturele Suriname. Je maakt kennis met drie Surinaamse tantes en hun diverse ‘roots’. Zij leren je snel en makkelijk Surinaams koken met kruidenpasta’s en het ‘No Spang’ kookplan. Ook gebruik je producten van het seizoen, uit je provisiekast en restjes van de vorige dag.
Dit boek is dé oplossing voor liefhebbers van de Surinaamse keuken met een druk bestaan. Op zoek gaan naar exotische producten, uren in de keuken staan en veel troep is nu verleden tijd! Met drie authentieke, 100% natuurlijke kruidenpasta’s, bereid je snelle, overheerlijke groenten-, vis-, vlees- en vegan gerechten. Je maakt zó kennis met de authentieke Surinaamse smaken uit de koloniale tijd met herkomst uit Indonesië, India en het Caribisch gebied. Je begrijpt daarom ook dat de Surinamer meerdere gezichten heeft.
Sandra was 15 jaar lang eigenaresse van Sorgh & Hoop, een Surinaams restaurant in Rotterdam met een verhaal. Met haar kennis en liefde voor de Surinaamse cultuur en authentieke eigentijdse keuken, ontwikkelde zij de drie kruidenpasta’s. Onlangs voegde zij hier salsa’s, een chutney, rubs en een rotiwrap aan toe. Haar Surinaamse productlijn is te koop bij een grote supermarktketen. Dit in combinatie met haar persoonlijk verhaal en die van drie Surinaamse tantes maakt haar de perfecte culinaire en culturele gids.
Sandra’s vegan Creoolse, Javaanse en Hindoestaanse kruidenpasta’s kan je nu ook zelf maken met de recepten uit dit boek. Haar ‘No Spang’ Kookplan zorgt voor koken in drie stappen met de voorbereiding op rustige momenten. Neem bijvoorbeeld de vele ovenrecepten die zorgen voor makkelijk en schoon koken terwijl je werkt. Kookstress aan het einde van de dag is nu verleden tijd!
Met de aanschaf van dit boek en de productlijn draag je bij aan de missie van Sorgh & Hoop om projecten voor vrouwen en kinderen in Suriname te ondersteunen. Ook kan je nu thuis zélf een Surinaams feestmaal bereiden en delen met je vrienden, familie of misschien zelfs je Surinaamse buren.
Muriel’s Groot Surinaams Kookboek
Muriel’s Samsin – Hewitt is jarenlang lerares kook- en voedingsleer geweest en had als wens om een uitgebreid Surinaams kookboek te maken