|

De top 10 van de beste boeken over (chronische) vermoeidheid 2024

Gezondheid hebben we niet voor het kiezen, de ene persoon wordt 80 zonder gezondheidsproblemen en de ander is van jongs af aan het klungelen met de gezondheid. Dit kan wat kleins en onschuldigs zijn, maar ook een chronische aandoening of ziekte.

Chronische vermoeidheid is er hier één van. Naast chronische vermoeidheid heb je ook een langdurige vermoeidheid, dit is bij minder dan 6 maanden, anders is er sprake van chronische vermoeidheid. Over veel ziektes, aandoeningen en ongemakken is veel geschreven.

Ook over vermoeidheid en chronische vermoeidheid zijn diverse boeken gemaakt de 10 beste boeken over vermoeidheid heb ik voor je op een rij gezet. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Naast de boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

GezondheidGezondheid

Je vermoeidheid te lijf

Minder moe: praktische en beproefde methode voor energie-opbouw en herstel op wetenschappelijke basis.

Na covid, behandeling tegen kanker en bij ingrijpende chronische aandoeningen is vermoeidheid een veelvoorkomende klacht. Het allerlaatste advies dat door behandelaars dan gegeven wordt is: ga eens liggend rusten. Vanuit het idee dat mensen die met vermoeidheid kampen daardoor van de regen in de drup raken, richten behandelingen zich eerder op bijvoorbeeld het opbouwen van de conditie.

Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming weet uit de behandelpraktijk én als ervaringsdeskundige dat overdag vaker kort liggen of zelfs kort slapen cruciaal kan zijn bij het opbouwen van energiereserves. In Je vermoeidheid te lijf biedt zij een praktische methode op wetenschappelijke basis en legt in begrijpelijke taal uit waarom het lichaam baat heeft bij rust overdag. Niet alleen zul je de vermoeidheid beter begrijpen, ook biedt het boek de erkenning die in medische en persoonlijke kring vaak ontbreekt.

  • Beproefde praktische methode op wetenschappelijke basis
  • Kort liggen of slapen helpt bij energie-opbouw en herstel
  • Zo geïllustreerd en vormgegeven dat lezen weinig inspanning vergt
  • Naar schatting 10% van symptomatische covid-patiënten houdt vermoeidheidsklachten
  • Een derde van de kankerpatiënten (120.000 mensen per jaar) blijft na behandeling oververmoeid
  • Van de auteur van de bestseller Pijn & het brein: 16.000 exemplaren verkocht

Annemarieke Fleming is auteur van de bestseller Pijn & het brein en heeft meer dan twintig jaar ervaring als gezondheidszorgpsycholoog. In 2021 raakte Annemarieke besmet met covid.


Chronische vermoeidheid nooit meer!

Als vermoeidheid chronisch wordt, is je lichaam niet meer goed in staat om de nodige energie op te slaan. Wie met zulke klachten naar de dokter gaat, krijgt vaak te horen dat genezing moeilijk of zelfs onmogelijk is. Termen als fybromialgie, ME en CVS (Chronische Vermoeidheid Syndroom) verhullen nogal eens dat de arts het ook niet precies weet. Die zegt dan dat het ’tussen je oren zit’.

Zoals psychiater Bram Bakker in het voorwoord van dit boek schrijft, zijn chronisch vermoeide patiënten in de eerste plaats gebaat bij een praktische aanpak. Stans van der Poel heeft met haar praktische aanpak bij veel CVS patiënten vooruitgang geboekt. Met de door haar ontwikkelde Energy Control Methode meet je nauwkeurig je energieniveau. Daarmee kan individueel bepaald worden wat je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen, zodat je energie op peil blijft en vermoeidheid geen chronisch probleem meer is.

Stans van der Poel (1955) heeft veel ervaring met het revalideren van o.a. long-, diabetes 2- en CVS-patienten en met het begeleiden van duursporters. Zij bedacht en ontwikkelde apparatuur om ademhaling en hartslag in beeld te brengen, als basis voor training en therapie. Iris van der Zanden (1987) studeerde af in bewegingswetenschappen en sportpsychologie en doceert Human Movement bij International Lifestyle Studies. Ze heeft shorttrack gedaan op internationaal niveau, wat haar belangstelling wekte voor de wisselwerking tussen lichaam en geest. www.stansvanderpoel.nl www.uitgeverijlucht.nl


Altijd moe & chronische pijn

Als adviserend geneesheer bij een onafhankelijk ziekenfonds ziet dr. Kris Van Kerckhoven wekelijks tientallen mensen met ‘onverklaarbare’ klachten. Ze voelen zich uitgeput, dolgedraaid, slapen slecht, hebben schouder-, nek- of rugpijn, verterings-, concentratie- of geheugenproblemen. Sommigen hebben de diagnose CVS, burn-out of fibromyalgie gekregen en hebben al een heel parcours van scans, echo’s, bloedonderzoek enzovoort doorlopen. Resultaat: nul.

Na jarenlange observaties kwam Kris Van Kerckhoven tot een ontstellend eenvoudige conclusie: ‘Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderliggende boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen.’ Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk.

Dit boek is een boeiende wetenschappelijke – maar voor een groot publiek heel begrijpelijke! – zoektocht naar de wortels van allerlei uitputtingsziekten: van een chronisch overprikkelde hpa-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as), met ziekten en depressie als gevolg, tot de oplossing in de vorm van emotional pacing: je leert de jarenlang onderdrukte intuïtieve signalen van je lichaam opnieuw herkennen, en de wortels van het probleem aanpakken.

De vernieuwende benadering van dr. Kris VAN KERCKHOVEN werd voor een breed publiek in heldere taal gegoten door auteur en journalist Hans WILLEMSE.


De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid’ van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl. Zoek je al tijden naar een oplossing voor je aanhoudende vermoeidheid, dan biedt dit boek uitkomst!

Volgens Anne Fleck liggen er aan onze vermoeidheid vaak tot nu toe ongekende, niet-erkende lichamelijke oorzaken ten grondslag. Kom erachter hoe die vermoeidheid veroorzaakt wordt en herken de symptomen. Als we er geen aandacht aan schenken, kunnen deze zelfs tot chronische aandoeningen uitgroeien. Je (chronische) moeheid is een signaal dat er wel degelijk iets aan de hand is.

Neem bijvoorbeeld een verstoorde spijsvertering, de nummer één energierover en ziekmaker. Door je lichaam te ontgiften en aan een gezonde darmflora te werken, help je verborgen ontstekingen te helen, versterk je je immuunsysteem en krijg je je energie weer terug. Met handige checklists en gezonde recepten.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland worstelen met chronische vermoeidheid, veel meer mensen zouden meer energie willen hebben. Je kunt zelf én samen met je arts zoveel doen: Dr Anne Fleck laat zien hoe.


Vermoeidheid de baas

Vermoeidheid de Baas. De werkweek was nog nooit zo kort, de werkomstandigheden waren nog nooit zo goed. Hoe komt het toch dat zoveel mensen afknappen? Waarom herstel je zo moeilijk als je eenmaal bent afgebrand? Je krijgt het advies om het vooral rustig aan te doen. Het is dan heel deprimerend als je je voortdurend gesloopt voelt en en die vermoeidheid blijft, terwijl je niet veel doet en je rust neemt.

Langdurige overbelasting kan een burn-out veroorzaken, je bent dan opgebrand, maar onderbelasting kan je ook hondsmoe maken (uitgeblust). Hoe breng je er weer leven in? Je kunt ziek en uitgeput zijn van: – een lichamelijke aandoening: pfeiffer, lyme, reuma, spastische darm, MS, enzovoort; – zorgen, ergernis, angst en verdriet; – een verziekte omgeving (conflicten, onrecht, onbetrouwbaarheid, uitzichtloosheid).

Je hebt dan kennis nodig om erachter te komen wat er bij jou speelt en hoe je daar een oplossing voor vindt. Wat helpt in ieder geval niet: – goed je best doen. Van je best doen alleen word je niet beter, anders was je allang beter geweest; – de raad om het maar te accepteren, te stoppen met strijden. Van niets doen word je zieker; – een goeroe zoeken en iets doen wat je in je beste tijd ook niet deed.

Je hebt een programma nodig waardoor je fysiek, mentaal en sociaal weer succesvol wordt. Hoe maak je een therapieprogramma voor jezelf dat past bij je klachten en omstandigheden? Dit boek helpt je daarbij. Leer van je beste tijd! Succes geeft je energie, falen en de angst te falen kosten je energie.

Als succeservaringen zo belangrijk zijn, stel dan voor jezelf vast wat je succes noemt. Je raakt steeds meer gefrustreerd als het goede nooit goed genoeg is en je geluk nooit daar ligt waar je bent, maar altijd een halte verder. Doodmoe? Misschien ben je gewoon veel te vermoeiend bezig (geweest). Maak je leven simpel. Stel realistische, aantrekkelijke doelen, kies met behulp van dit boek de juiste methode en ga er (weer) voor. Succes en dus energie verzekerd! Frits Winter www.fritswinter.nl


Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is een ernstig invaliderende klacht voor mensen die lijden aan of herstellend zijn van kanker, multiple sclerose (MS), chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en fi bromyalgie. Dankzij het wetenschappelijk onderzoek naar chronische vermoeidheid bij deze patiëntengroepen is de behandeling ervan het laatste decennium aanzienlijk verbeterd. Dit handboek slaat een brug tussen dat wetenschappelijk onderzoek en het klinische werkveld (fysiotherapeuten, ergotherapeuten, revalidatieartsen, psychologen etc.).

Voor ieder van de genoemde ziektebeelden is een afzonderlijke handleiding voor de revalidatie van chronische vermoeidheid gegeven, zodat de clinicus er meteen mee aan de slag kan. De revalidatie van chronische vermoeidheid is voor iedere pathologie afzonderlijk geïllustreerd met casuïstiek.

DAPHNE KOS is ergotherapeut en doceert aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en de KU Leuven, in de bachelor- en masteropleiding ergotherapie.

JO NIJS is docent aan de Artesis Hogeschool Antwerpen en aan de HUBrussel.

MIRA MEEUS doceert revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel.

BIHIYGA SALHI werkt aan de Faculteit Geneeskunde van de UGent waar ze ook gastdocent is aan de opleiding revalidatie en kinesitherapie.


Ervaringsverhalen 4 – Queeste – Avonturen van een dertiger met chronische vermoeidheid

Je leidt een actief leven en alles loopt op rolletjes. Een bacterie gooit plots roet in het eten. Na een maandenlange behandeling lig je op de bank, je ziet er niet echt ziek uit, maar je kan werkelijk helemaal niets meer. Een bijna onoverwinnelijke energieloosheid heeft je lichaam en geest overgenomen. Zelfs de kleinste dingen zoals even thee zetten kosten je enorme veel moeite. Hoewel je het liefst niets zou willen doen, ga je net als Iris toch op zoek naar een diagnose van je ziekte én naar een oplossing.

Omdat het voor anderen vaak moeilijk te begrijpen is hoe iemand chronisch vermoeid kan zijn, schreef Iris tijdens deze Queeste, een boek over haar ziekte en de lange weg naar een remedie voor haar allesbepalende energieloosheid en hypersensitiviteit. Het is één groot avontuur vol boeiende verhalen, overgoten met humor, verdriet en een gezonde dosis cynisme. Lukt het Iris om haar chronische vermoeidheid te overwinnen? Je leest het stap voor stap in haar getuigenis.

Met dit boek wil Iris andere chronisch zieken inspireren en herkenning bieden. Daarnaast wil zij ook gezonde mensen een inkijkje geven in de leefwereld van mensen die niet in staat zijn om te iets te doen. De strijd is echt, net als de hoop… Iris Scheys (1984) is schrijfster, moeder en ondekkingsreiziger op zoek naar gezondheid en diepgang.


Van A tot ggZ – Omgaan met chronische vermoeidheid

Wanneer je lijdt aan chronische vermoeidheid voel je je al uitgeput en beroerd na de minste geringste inspanning. In het begin begrijp je niet wat er aan de hand is. Anderen kunnen het ook moeilijk plaatsten. Als een arts geen duidelijke medische verklaring vindt en je bovendien last hebt van andere klachten zoals spierpijn of concentratieproblemen kan het zijn dat je aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) lijdt.Deze aandoening zet je leven op zijn kop. Het kost vaak de grootste moeite je werk te blijven doen.

Het kan zijn dat je zelfs helemaal stopt met werken. Je hebt geen fut om bezoek te ontvangen, hobby’s te onderhouden, uit te gaan, te sporten of anderen te helpen. Je moet veel leuke dingen uit je hoofd zetten. Vaker dan je lief is, moet je terugvallen op hulp van anderen en vechten voor erkenning. Dat is moeilijk en frustrerend. De stress die met die frustratie gepaard gaat, kan de vermoeidheid versterken.

In Omgaan met chronische vermoeidheid beschrijft klinisch psycholoog Jaap Spaans wat het in de praktijk betekent om te lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hij zet de mogelijke symptomen, oorzaken en gevolgen overzichtelijk op een rij. Je vindt in dit boek bovendien de meest succesvolle behandelmethoden én praktische tips waarmee je als patiënt zelf je situatie kunt verbeteren.


Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid

Frank Schaper nam in 2001 afscheid van een lange carriere als manager om een aantal boeken te schrijven, onder meer over persoonlijkheid en over burnout. Op 5 juni 2005 was hij mede-presentator van de door hem gemaakte Nationale Karaktertest, live uitgezonden door de KRO. Hij is gevestigd als zelfstandig personal coach, consultant en trainer. In Eerste hulp bij stress en vermoeidheid bundelt hij de meest effectieve tips uit zijn praktijk.

Management Team over Geen tijd voor burnout: ‘Voormalig KLM-manager Frank Schaper verdiepte zich in het verband tussen karakter, levensfasen en stress. Joop van den Ende – die op 58-jarige leeftijd het roer radicaal omgooide – leverde de rode draad voor dit belangrijke boek.’
Algemeen Dagblad over Geen tijd voor burnout: ‘Schapers boek puilt uit van de verrassende weetjes en analyses over het verschijnsel burnout. En voor het eerst worden er harde, cijfermatig onderbouwde gegevens in opgevoerd.’

De Volkskrant over Het Enneagram en het team in jezelf: ‘Kunnen nieuwe titels nog iets aan de zegetocht van het enneagram toevoegen? Nou en of. Vooral Het team in jezelf van de trainers/coaches Frank Schaper en Azwin Ressang is een paar avondjes waard. De auteurs stoffen de mystiek van het model af en presenteren een frisse, ketterse benadering.’


Spiritualiteit werkt bij vermoeidheid

Ruim 800.000 Nederlanders kampen met chronische vermoeidheidsklachten. Dit beperkt hun mogelijkheden en dat roept vaak frustratie, boosheid, angst en stress op: begrijpelijke, maar contraproductieve emoties. Hoe doorbreek je die spiraal?

Dat kan als je je vermoeidheid ziet als iets wat op je levenspad komt en waar je zin aan kunt geven. Vermoeidheid biedt je de kans om rustig te onderzoeken of je nog wel de goede kant op gaat in je werk en in je privéleven. Of om bewuster in het hier en nu te zijn, meer voor jezelf te kiezen en meer van het leven te genieten. De eerste en moeilijkste stap is je vermoeidheid inclusief de grenzen die ze je oplegt, te accepteren. Dan kun je het leven weer verwelkomen zoals het is en ontwikkelt alles zich vanzelf.
De auteur geeft in dit hoopvolle boek veel praktische tips voor die eerste, lastige stap en voor vervolgstappen.

Het 12e deel in de serie Spiritualiteit werkt…. Zie ook: www.spiritualiteitwerkt.nu

Tekstschrijfster Anne-Christine Staals schrijft over persoonlijke ontwikkeling en groei, onder andere voor het tijdschrift Spiegelbeeld. Van 2005-2008 worstelde ze met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).


GezondheidGezondheid

Vergelijkbare berichten