|

De top 10 van de beste ayurveda kookboeken 2024

Ayurveda is een geneeskunst die duizenden jaren oud is en wordt zelfs beschouwd als oudste gezondheidssysteem ter wereld. Bij de geneeskunst van Ayurvede speelt voeding ook een belangrijke rol.

Voor deze pagina heb ik naast de beste kookboeken op basis van ayurveda ook boeken met informatie over deze geneeskunst geselecteerd. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van bol.com geeft veel extra informatie over de boeken, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

KokenKoken

De Ayurveda keuken

Anne Heigham laat je zien hoe je de ayurvedische keuken gemakkelijk thuis toe kunt passen. Ze geeft tips om zelf kruiden en kiemen te kweken, groenten te fermenteren en voor hoe je kruidenpasta’s maakt die perfect bij de ingrediënten van elk jaargetijde passen.

In dit boek vind je 80 heerlijke vegetarische recepten om je agni (spijsverteringsvuur) aan te wakkeren, zoals saffraanpasta, reinigende kitchari en voedende amandelkardemom-polentacake. Er zijn ook ayurvedische ademhalings- en mindfulnessoefeningen, en recepten voor simpele huismiddeltjes tegen kwaaltjes.

Met De ayurveda keuken breng je een eeuwenoude wetenschap naar je keuken. Geniet van een heerlijke maaltijd, die ook nog zorgt voor meer harmonie en balans. ‘Ik hou van de logische basis van ayurveda en de manier waarop gezondheidsaandoeningen worden ontrafeld om de onderliggende oorzaak van een ziekte bloot te leggen.’

Anne Heigham heeft een master in ayurveda. Ze behandelt cliënten, is yogadocente en organiseert ayurveda-retreats. Haar aanpak en haar recepten zijn populair en die deelt ze nu in haar boek.


Alles over Ayurveda

Ayurveda helpt me om meer rust in mijn dag te brengen en zorgt voor een veel betere spijsvertering, zo goed dat Cielke en Marleen dit onderwerp op een fijne en toegankelijke manier bespreken.’ Dokter Tamara de Weijer, huisarts & auteur

‘Ayurveda helpt mij om als topsporter in balans te blijven, en Cielke en Marleen helpen mij hier geweldig mee.’ Ellen van Dijk, professioneel wielrenster

Meer in balans door Ayurveda, zowel lichamelijk als mentaal. Leer hoe je deze eeuwenoude wijsheden kunt integreren in een druk westers leven.

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben hadden een druk leven met een carrière, gezin, vrienden en feestjes, maar verlangden naar meer balans, zowel lichamelijk als mentaal. Ayurveda kwam op hun pad en dit veranderde hun leven compleet. Slaapproblemen verdwenen, ze kregen een gezond gewicht (dag opgeblazen buik!), meer energie, minder stress en een probleemloze menstruatiecyclus. Ook begrijpen ze zichzelf, maar ook de mensen om hen heen beter. Dit boek, inclusief 29 recepten, is het complete werk dat ze zelf graag hadden willen lezen toen zij begonnen met Ayurveda.

Marleen Dijkhoff en Cielke Sijben leerden elkaar kennen bij BNNVARA en hebben allebei zowel voor als achter de camera gestaan. Naast media delen ze samen nog een andere liefde, namelijk alles wat met Ayurveda te maken heeft. In 2021 begonnen ze De Ayurveda Podcast die binnen 1 dag op #1 stond. Naast de podcast hebben ze de Alles Over Ayurveda Community opgericht en organiseren ze Ayurveda Retreats. Marleen heeft haar eigen coachingspraktijk en werkt daarnaast als eindredacteur/regisseur. Cielke is druk bezig met haar opleiding tot Ayurvedisch therapeut en is daarnaast radiomaker.


Perfect in balans met ayurveda

Ontdek welke levensstijl bij jouw dosha-type past voor meer gezondheid, vitaliteit en geluk. Onze leefgewoontes zijn in vergelijking met vroeger drastisch geëvolueerd. De meeste voedingsmiddelen uit de supermarkt zitten vol met additieven en toegevoegde suikers, we bewegen minder en kampen steeds meer met stress.

Daarom is ayurveda, het 5000 jaar oude gezondheidssysteem uit India, actueler dan ooit en blijft het een vaste waarde binnen de holistische voedings- en gezondheidsleer. Dit complete handboek biedt een moderne kijk op de klassieke ayurveda. Met behulp van de vragenlijst bepaal je eerst tot welk van de drie dosha-types, oftewel persoonlijkheids- en lichaamstype, je behoort. Of je nu kapha, vata of pitta bent, leer vervolgens welke voeding voor jou het meest geschikt is en maak korte metten met onder andere spijsverteringsproblemen, dankzij de talrijke tonics, theeën en recepten in het boek.

Breng tot slot behalve je lichaam ook weer je geest in balans en maak kennis met de vele yoga-oefeningen en self-carepraktijken die ayurveda te bieden heeft.


Ayurveda kookboek

Praktisch boek over hoe je ayurveda kunt toepassen in de keuken Ayurveda is een eeuwenoude filosofie die richtlijnen geeft over hoe de mens het best in het leven staat, niet alleen fysiek, maar ook mentaal, sociaal en spiritueel. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Volgens de leer is voedsel een manier om lichaam en geest in evenwicht te brengen.

Het Ayurveda-kookboek helpt je de filosofie in de praktijk toe te passen en beantwoordt vragen zoals: Welke producten kan ik het best eten of vermijden? Hoe maak ik iets het best klaar? Hoe bereid ik een evenwichtige, smakelijke maaltijd? Aan de hand van ruim 90 recepten laat de auteur concreet zien hoe ayurveda soepel in het dagelijkse leven kan worden toegepast. De gerechten zijn aangepast aan de westerse smaak en de auteur geeft alternatieven voor ingrediënten die je hier moeilijk kunt verkrijgen.

De ayurvedische keuken biedt ook een oplossing voor mensen met een voedselallergie, want het is een glutenvrij, suikervrij en veganistisch eetpatroon. Maar de recepten zijn ook gewoon lekker: zomerse rijstschotel, spinazie in yoghurtsaus, pompoencurry, linzenburgers, cake met gedroogde vruchten… Kook, proef en geniet


Ayurvedisch kruidenboek

Deepak Chopra laat in het Ayurvedisch kruidenboek zien hoe we op natuurlijke wijze een hogere weerstand en meer energie kunnen krijgen. Het boek geeft een beschrijving van de veertig meest gebruikte kruiden uit de Ayurvedische keuken. Van ieder kruid zijn bovendien de botanische kenmerken opgenomen, en ook worden instructies gegeven voor het gebruik in de Ayurvedische keuken. Daarnaast vindt men een lijst van klachten die met het gebruik van deze kruiden kunnen worden verminderd.


Boost je immuunsysteem met ayurveda

Een goed functionerend immuunsysteem staat sinds de huidige pandemie steeds meer in de belangstelling. Maar hoe verbeter je je weerbaarheid? In ‘Boost je immuunsysteem met ayurveda’ maakt ayurvedisch deskundige Janesh Vaidya de traditionele kennis van ayurveda toegankelijk voor de moderne westerse wereld. Hij laat zien hoe je je afweersysteem kunt versterken door slechts enkele eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse gewoonten aan te brengen, gebaseerd op je body/mind-type. Daarmee is ‘Boost je immuunsysteem met ayurveda’ een praktisch en toegankelijk boek voor iedereen die een beter afweersysteem wil.

Janesh Vaidya komt uit India en is auteur, ayurvedisch deskundige en een internationaal spreker. Zijn boeken zijn in zes talen vertaald, en hij is uitzonderlijk populair in Zweden.


Het Ayurveda kookboek

Het Ayurveda Kookboek van Amadea Morningstar, voedingsspecialiste en Urmila Desai, expert in de Indiase keuken, bevat niet alleen ruim 250 eenvoudig te bereiden, smakelijke recepten die er op gericht zijn uit balans geraakte constituties weer in evenwicht te brengen, maar het legt tevens uit welke voedingsstoffen – in overeenstemming met de persoonlijke behoefte – gecombineerd kunnen worden om het grootste rendement uit het Ayurvedische koken te halen.


Ayurvedische voedingsleer in de praktijk

De relatie tussen voeding en gezondheid volgens de oudste gezondheidsleer ter wereld. Met recepten en dieten. In Ayurveda, de oudste gezondheidsleer ter wereld, is de juiste voeding heel belangrijk. Alleen met de juiste voeding, aangepast aan de individuele constitutie, wordt een optimale gezondheid bereikt en worden ziektes voorkomen.

Ieder mens heeft een verschillende natuurlijke constitutie (stofwisselingstype) en daar dient het voedingspatroon op afgestemd te worden. Ayruveda gaat ervan uit dat niet alle voedingsmiddelen voor iedereen geschikt zijn: wat voor de een de gezondheid bevordert kan voor de ander ziekmakend zijn!

Het eerste deel van het boek bevat een beknopte en heldere uitleg van de Ayurvedische voedingsleer, met name bedoeld voor de Nederlandse lezer. Met overzichten van de meest gebruikte voedingsmiddelen en hun positieve, negatieve of neutrale uitwerking op elke constitutie. Met behulp van een test kunt u uw eigen constitutie bepalen.

Het tweede deel bevat tal van smakelijke en gemakkelijk te bereiden Ayurvedische recepten die afgestemd zijn op de verschillende constituties.

Het derde deel omvat specifieke Ayurvedische dieten die preventief, maar ook als bijdrage aan het genezingsproces, gevolgd kunnen worden bij ziektes als kanker, hoge bloeddruk, infecties, koorts, diarree, hoofdpijn, diabetes en obesitas.

Anil Kumar Mehta groeide op in India en studeerde Ayurveda aan de Maharishi Dayanand University in Rohtak. Daarnaast volgde hij ook een opleiding in de allopatische geneeskunde. In 1980 kwam hij naar Nederland en stichtte het Ayurvedisch Genzondheidscentrum te Den Haag. Hij publiceerde reeds twintig boeken over Ayurveda.


Ayurveda – koken voor de zintuigen

Janesh Vaidya laat je kennismaken met de ayurvedische keuken, Zo lekker kan een gezonde en helende voeding zijn.


Ayurveda in de praktijk

Een volledig herziene en uitgebreide uitgave van het klassieke standaardwerk van dr. Mehta uit 1992.

De Ayurvedische geneeskunde, een complex van behandelingsmethoden voortkomend uit de filosofie en cultuur van India, is al duizenden jaren oud. Maar ook nu nog is zij steeds in ontwikkeling. Ayurveda omvat onder meer de toepassing van kruiden en mineralen en het werken met Yoga, Pranayama en diverse vormen van massage. Daarnaast heeft het ook betrekking op chirurgie, psychologie en voedingsleer.

In dit boek worden eerst de basisprincipes van de Ayurvedische geneeskunde uiteengezet en vervolgens een aantal toepassingsmogelijkheden besproken. Naarmate men verder leest wordt de tekst steeds concreter en praktijkgerichter, ondersteund door duidelijke tabellen en overzichtschema’s. Het geheel levert een standaard- en naslagwerk op dat de lezer een gedegen indruk geeft van de Ayurvedische leer.

Het absolute standaardboek voor iedereen die zich wil verdiepen in de Ayurvedische geneeswijze en iets voor zijn eigen en andermans gezondheid wil betekenen.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten