|

De 10 beste boeken over de Nederlands Taal (leren en verbeteren)

De Nederlandse taal is lastig niet alleen om te leren maar ook om goed te beheersen. Gelukkig zijn er diverse manieren om je Nederlands te verbeteren. Dit kan doormiddel van les, cursussen maar ook door middel van boeken.

Voor deze pagina heb ik de 10 beste boeken om je Nederlands te leren of je te helpen de Nederlandse taal te verbeteren. Ondanks het zelfde doel zijn de boeken zeer divers, om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers en gebruikers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Prisma Taaltraining – Nederlands voor zelfstudie

De herziene editie van Nederlands voor zelfstudie is een geweldige taaltraining waarmee u snel Nederlands leert spreken en verstaan. Lees de teksten en luister naar de mp3’s*. Zeg de woorden en de zinnen na en maak de oefeningen. Zo bereikt u niveau A2 van het Europees Referentiekader.Woordenlijsten en belangrijke instructieteksten zijn vertaald in het Chinees, Pools, Italiaans, Portugees en Russisch. Deze kunt u, evenals de mp3’s, gratis downloaden van www.prisma.nl.

Het cursusboek bevat:

  • 18 lessen over dagelijkse situaties, bijvoorbeeld op straat, in de winkel, als u ziek bent
  • veel oefeningen en toetsen
  • ruim twee uur audiomateriaal
  • de 1000 belangrijke Nederlandse woorden
  • grammatica

Deze uitgave is gebaseerd op de succesvolle taaltraining Dutch for self-study en samengesteld met advies van medewerkers van de Vrije Universiteit, afdeling Nederlands Tweede Taal. De cursusboeken en het Werkboek zijn bedoeld voor zelfstudie, maar zijn ook uitstekend te gebruiken voor studie in groepsverband.


Het Groene Boekje

Succes boek je met het Groene Boekje! De officiële spelling in een geactualiseerd, relevant en overzichtelijk boek.

Correct taalgebruik is onmisbaar voor succesvolle communicatie. Dit Groene Boekje – de officiële spellinggids van het Nederlands – helpt u om kansen te verzilveren.

Actueel
De ‘Woordenlijst Nederlandse Taal’ is in 2015 volledig herzien en geactualiseerd met circa 10.000 nieuwe woorden, zoals chillen, appen, smoothie, dyscalculie en fluohesje. In het boek zijn nu ook meer woorden uit de Nederlandse woordenschat van Suriname en het Caribische gebied te vinden.

Relevant
Bij het samenstellen van dit boek is rekening gehouden met daadwerkelijke vragen van taalgebruikers. De woordenlijst is verrijkt met duizenden vaak opgezochte twijfelwoorden. Denk hierbij aan woorden als skiles, rechtdoorzee, acte de présence, uitprinten en faciliteren.

Gebruiksgemak
De inhoud van dit boek is overzichtelijk vormgegeven in kleur, zodat het prettig leest. Woorden zijn snel te vinden met behulp van duimblokjes langs de rand van de pagina. In de woordenlijst vindt u hoe een woord gespeld wordt en dankzij de leidraad met spellingregels weet u ook waarom dat zo is. Handige extra’s als lidwoorden vóór het trefwoord, spellingadvies en meer woordinformatie (bijvoorbeeld werkwoordvervoegingen en woordsoorten) maken dit naslagwerk compleet.

In het kort

  • De officiële spellinggids van het Nederlands
  • Voor iedereen die correct moet schrijven Verplichte richtlijn voor overheid en onderwijs
  • Bevat spellingregels en -adviezen
  • Ongeveer 134.000 woordvormen, waarvan circa 52.000 ingangen
  • Actueel: met ca. 10.000 nieuwe woorden
  • Relevant: vaak opgezochte twijfelwoorden
  • Veel aanvullende informatie bij woorden
  • Mooi en overzichtelijk

Prisma Taalbeheersing – Grammatica Nederlands

De Prisma Grammatica’s bieden heldere uitleg met veel voorbeelden over alle grammaticale aspecten van een taal. Deze ideale naslagwerken zijn overzichtelijk ingedeeld en hebben een uitgebreid register, zodat je snel vindt wat je zoekt.

Wat is een bijvoeglijk naamwoord? Welke woordsoorten zijn er? Wat is een goede woordvolgorde? Hoe zit dat nou precies met de d’s en de t’s in werkwoorden? Waar zet je precies een komma? Welke woorden schrijf je aan elkaar en wanneer gebruik je een verbindingsstreepje?

Het antwoord op deze en veel andere vragen vind je snel in deze Prisma Grammatica Nederlands. Het boek is onmisbaar voor taalstudenten, voor iedereen die de regels van het Nederlands correct wil toepassen en het is ook goed te gebruiken als cursusboek.

Henriëtte Houët is trainer-adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie bij Vergouwen Overduin bv te Badhoevedorp.


Vlekkeloos Nederlands voor iedereen

Vlekkeloos Nederlands voor iedereen is een handig naslagwerk en zelfstudieboek voor diegenen die hun kennis van het Nederlands willen testen en uitbreiden. Dit boek bevat naast alle belangrijke spelling-, stijl- en interpunctieregels een volledig overzicht van de Nederlandse Grammatica.

Bovendien is in het boek een woordenlijst met meer dan duizend lastig te spellen woorden opgenomen.In Vlekkeloos Nederlands voor iedereen staan veel uitdagende testen met verwijzing naar de theorie. Wie deze testen maakt, krijgt vanzelf de soms lastige regels van de Nederlandse taal onder de knie. Door het uitgebreide register zijn antwoorden op ’taalvragen’ snel te vinden.


Taalvoutjes- het boek

Voutjes, dat schrijf je toch met een f? Niet volgens Vellah Bogle en Inger Hollebeek. Begin 2012 richtten zij bij wijze van grap de Facebookpagina Taalvoutjes op. In korte tijd werd de pagina een regelrechte hit in Nederland en Vlaanderen. De ‘voutjes’ zijn prachtige taalmissers uit de media, van winkels, bedrijven of particulieren. De mooiste komen terecht op de Facebookpagina, vergezeld van een humoristisch commentaar.

Dit succesverhaal krijgt nu een vervolg met het allereerste Taalvoutjes-boek met de absolute toppers. Het resultaat is een achtbaan van hilarische verschrijvingen. Om te lachen, maar stiekem ook om van te leren.

  • Al ruim 180.000 Taalvoutjes-fans op Facebook!
  • Hilarische taalvoutjes en bijbehorende commentaren
  • Columns van bekende Nederlanders en Vlamingen
  • Top tien taalergernissen van Facebookfans
  • Ideaal om als cadeau te geven (of zelf te houden)

Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding

Paulien Cornelisse schrijft over taal. Niet over hoe het zou moeten, of hoe verschrikkelijk het is dat er mensen zijn die ‘groter als mij’ zeggen. Nee. Het gaat over taal zoals die op dit moment gesproken wordt. Dat is soms walgelijk, en soms aandoenlijk. Wat volgens Paulien Cornelisse in ieder geval vaststaat, is dat mensen bíjna nóóit zeggen wat ze bedoelen. (‘Als ik even heel eerlijk ben’ lijkt de opmaat tot vriendelijk commentaar, maar is meestal de inleiding tot keiharde kritiek onder de gordel).

Veel mensen vinden dat wij ons vooral door het gebruik van taal onderscheiden van de wilde beesten. Paulien Cornelisse ziet taal niet als een teken van civilisatie, maar meer als een voortzetting van omgangsvormen uit de oertijd. We zijn nog steeds bezig elkaar te vlooien en tegen elkaar te gillen, alleen doen we dat nu op een veel ingewikkelder manier. Je hebt ook mensen die niet willen toegeven dat de discussie inmiddels een ruzie aan het worden is. Die zeggen bijvoorbeeld: ‘Grappig dat je dat zegt,’ terwijl het helemaal niet grappig is.


Schrijfwijzer

Taal verandert en de Schrijfwijzer verandert mee. Daarom een volledig herziene editie van dit naslagwerk dat al sinds 1979 hét kompas is voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. De Schrijfwijzer geeft antwoorden op vragen waarmee iedere schrijver worstelt.

Hoe schrijf ik zó dat de lezer niet afhaakt? Wat is de functie van de puntkomma? Hoe schrijf ik overzichtelijke zinnen? En natuurlijk ook 1001 taalkwesties, zoals het gebruik van hen – hun, de tussen-n en : aaneenschrijven, streepje of spatie. Deze zesde editie, met nieuwe voorbeelden en duidelijker uitleg, is nog beter toegespitst op de verschillende gebruikersgroepen: studenten, secretaresses, journalisten, ambtenaren en andere schrijvers.

Of je nu online teksten of een afstudeerscriptie schrijft, bij het beantwoorden van taalvragen gaat het niet alleen om losse taalkwesties, maar ook om de tekstkwaliteit. Het boek geeft toegang tot schrijfwijzer.nl met taaltips over veelvoorkomende fouten, meer dan 1000 oefeningen voor zelfstudie, video’s, en het Verwarwoordenboek.

Jan Renkema begon zijn loopbaan als taalkundig adviseur van de Tweede Kamer, was jarenlang eindredacteur van het maandblad Onze Taal, werd daarna hoogleraar cultuurwetenschappen en vervolgens hoogleraar tekstkwaliteit. Hij schreef talrijke artikelen over stijl, taalpolitiek en begrijpelijkheidsonderzoek, en zo’n twintig boeken over taal en tekst, waaronder Het DNA van Nederland (2017) en Het verwarwoordenboek (2014). Zie ook www.janrenkema.nl.


Verwarwoordenboek

Wat is het verschil tussen bloot en naakt? Bent u gek op, gek met of gek van frikadellen? Of waren het nou frikandellen? De Nederlandse taal kent veel woordparen die met elkaar worden verward. Het gaat om woorden die op elkaar lijken of juist van elkaar verschillen qua betekenis en stijl en schrijfwijze. Zo hebben we het woord boxer, maar ook bokser.

Geen van beide wil je ze graag tegen je neus hebben, maar welke verwijst nu naar de vechtersbaas? En welke naar de onderbroek? Van werkwoorden (beslissen – besluiten) tot zelfstandig naamwoorden (auteur – schrijver) en voorzetsels (waarschuwen voor – waarschuwen tegen): Jan Renkema neemt in het Verwarwoordenboek meer dan 500 woordparen onder de loep en ontwart ze aan de hand van voorbeelden van gebruik en etymologie.

Twijfelt of weifelt u? Zoek het op in het Verwarwoordenboek.

Jan Renkema is de auteur van de Schrijfwijzer, hét naslagwerk voor iedereen die wel eens schrijft.


1000 vergeetwoorden om te koesteren

1000 Vergeetwoorden om te koesteren

Hartverwarmende verhalen over vergeten taalschatten. Deemster, prudent, wiedeweerga, struweel…

Nelleke Noordervliet is beschermvrouwe van het Gezelschap van Geadopteerde Vergeetwoorden dat werd opgericht door Frits Spits van KRO-NCRV Radio 1 programma De Taalstaat. Al meer dan duizend luisteraars hebben een woord geadopteerd dat niet in de vergetelheid mag geraken.

In dit boek: de persoonlijke verhalen van deze ‘adoptieouders’ én van aluin tot zwerk, alle 1000 vergeetwoorden met hun betekenis.

  • Selectie en inleiding door Nelleke Noordervliet
  • Voorwoord door Frits Spits

Start.nl 1

Internationale studenten en expats hebben vaak behoefte aan taalhandelingen die zij na korte tijd al kunnen toepassen. De communicatieve methode Start.nl maakt dit mogelijk. Start.nl deel 1 bestaat uit een zeer uitgebreide website en een werkboek. De methode is gebaseerd op drie pijlers: voorbereiden, uitvoeren en consolideren.

Elk hoofdstuk begint met het onderdeel voorbereiden op de website. Cursisten gaan aan de slag met animatiefilmpjes, audiofragmenten en bijbehorende luister- en spreekopdrachten, en oefenen met grammatica en woordenschat. Na de digitale voorbereiding kunnen ze in de les de opdrachten in het werkboek uitvoeren. Vervolgens zijn er na elke les oefeningen beschikbaar op de website om de geleerde taalvaardigheden in te slijpen. De instructietaal op de website is Engels, die in het boek is Nederlands.

Start.nl deel 1 omvat tien hoofdstukken met taalhandelingen die passen bij het ERK-niveau A1, zoals jezelf voorstellen, een drankje bestellen en boodschappen doen. In elk hoofdstuk is er aandacht voor de Nederlandse cultuur.

In de tweede, herziene druk is de structuur van de website aangepast, zodat cursisten minder hoeven te klikken en scrollen en niet meer zullen ‘verdwalen’. De grammatica is voorzien van extra uitleg en voorbeelden. In het boek zijn naar aanleiding van feedback nieuwe opdrachten toegevoegd. De woordenlijsten zijn gealfabetiseerd en enkele pictogrammen zijn vernieuwd. De methode Start.nl is geschikt voor internationale studenten en expats die op een communicatieve manier een start willen maken met het Nederlands.

Katja Verbruggen is werkzaam bij het Talencentrum van de Universiteit Maastricht, waar zij NT2-lessen geeft aan hogeropgeleiden. Welmoed Hoogvorst is docent NT2 voor midden- en hogeropgeleiden.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten