De top 3 van de beste boeken over Arfid 2024

Arfid is nog lang niet bij iedereen bekend, het is een eetstoornis waar degene niet wil of durft te eten. Dit kan om (bijna) al het eten gaan, maar ook bepaald voedsel. Hier wordt dan niets of heel weinig van gegeten. Met het gevaar dat er te weinig voedingsstoffen binnen komen.

De redenen waarom dit voedsel niet wordt gegeten kunnen heel verschillend zijn. Bijvoorbeeld de temperatuur, de geur, kleur, smaak, de structuur etc. De boeken op deze pagina vertellen meer over Arfid en geven je tips en hulpmiddelen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving, ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

ARFID te lijf!

In het boek ARFID te lijf! gaat Rita Maris, auteur van Over leven met ARFID en Thijs lust geen ijs, journalist en moeder van twee kinderen met ARFID, opnieuw op zoek naar antwoorden op de vele vragen die zij heeft rondom de eetstoornis ARFID. Dit keer richt ze haar aandacht op pubers en (jong) volwassenen met ARFID en duikt ze nóg dieper in de verschillende verschijningsvormen van ARFID.

Ze wil weten hoe ARFID ontstaat, hoe de diagnose kan worden gesteld en waar patiënten terecht kunnen met hun vragen. Tijdens haar zoektocht valt het haar op dat angst als een rode draad door het leven van veel ARFID-patiënten lijkt te lopen, maar dat autisme ook vaak een rol lijkt te spelen bij het ontstaan van ARFID. Ze wil weten waarom er een zekere mate van handelingsverlegenheid lijkt te zijn, wanneer er sprake is van ARFID als comorbiditeit. Ook gaat ze in gesprek over het onomkeerbare proces van voedingsdeficiënties, als er langdurig zeer selectief en/of restrictief wordt gegeten.

Er is in dit boek ruimschoots aandacht voor de verschillende behandelvormen die ingezet kunnen worden om ARFID te lijf gaan. Ook worden er veel adviezen gedeeld. Rita spreekt tijdens haar zoektocht met ruim tachtig zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Doordat de gedeelde kennis van professionals wordt gekoppeld aan bijpassende ervaringsverhalen van patiënten, wordt theoretische kennis benadrukt door praktijkervaring. Een mooie combinatie, waardoor het boek voor zowel patiënten als zorgverleners een schat aan informatie bevat.

Medewerking werd onder andere verleend door prof. dr. Sandra Mulkens (hoogleraar Voedings- en eetstoornissen), prof. dr. Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en gezondheid), prof. dr. Gert-Jan Hendriks (bijzonder hoogleraar behandeling van angststoornissen en depressie bij ouderen), prof. dr. Eric van Furth (bijzonder hoogleraar eetstoornissen), prof. dr. Annemarie van Elburg (zij houdt zich bezig met het behandelen en onderzoeken van mensen met een eetstoornis), drs. Eric Dumont (gedragswetenschapper) en drs. Diana Kroes (hoofdbehandeling bij SeysCentra), kinderartsen dr. Ellen van der Gaag en Annemarie van Bellegem, Thomas Fondelli (psychotherapeut en auteur van het boek Autisme en eetproblemen), Colette de Bruin (directeur van Geef me de 5) en dr. Fabiënne Naber (neurobioloog en autismedeskundige) en nog vele anderen wetenschappers, behandelaren en patiënten.

Er is sprake van ARFID -vermijdende voedselinname stoornis- als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten, vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten of wanneer er irrationele gedachten over (de aversieve gevolgen van) het eten van bepaald voedsel zijn. Als deze selectieve en/of restrictieve voedselinname voor lichamelijke en/of psychosociale problemen zorgt, spreek je van ARFID.


Over leven met ARFID

Een kind heeft ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – Vermijdende/restrictieve Voedselinnamestoornis) als er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten, of irrationele gedachten over (de aversieve gevolgen van) het eten van bepaald voedsel zijn. Kinderen kunnen erdoor in een sociaal isolement raken, want naast dat een maaltijd drie keer per dag terugkomt, het eten op school moeizaam verloopt, traktaties moeten worden afgeslagen en vakanties (met voor hen onbekend eten) problematisch zijn, durft een kind ook niet meer deel te nemen aan activiteiten zoals kinderfeestjes, logeerpartijtjes en een schoolkamp. Het onderzoek naar deze stoornis is nog in volle gang en veel is nog onbekend.

Ouders en zorgverleners zitten regelmatig met de handen in het haar en kunnen vaak rekenen op onbegrip voor wat anderen alleen maar als ‘kieskeurigheid’ of verwend gedrag zien. Zij hebben behoefte aan zowel professionele informatie en adviezen als aan erkenning en herkenning door lotgenoten. In Overleven met ARFID komen zowel professionals als ervaringsdeskundigen aan het woord.

Medewerking werd onder andere verleend door prof. dr. Sandra Mulkens, hoogleraar Voedings- en eetstoornissen, prof. dr. Remco Havermans, hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Thomas Fondelli, psychotherapeut en auteur van het boek Autisme en eetproblemen, Prof. dr. Wouter Staal, Bijzonder Hoogleraar Autismespectrum-stoornissen, diverse specialisten van SeysCentra en Altrecht Eetstoornissen Rintveld, specialisten binnen de eetteams van het WKZ, en het AUMC en vele anderen die als professional betrokken zijn bij het begeleiden van kinderen met ARFID en hun ouders.

De combinatie van professionele informatie en ervaringsverhalen biedt iedereen die te maken heeft met ARFID een schat aan informatie, herkenning en tips


Thijs lust geen ijs

Een lees- en praatboek voor kinderen met ARFID en hun omgeving Een kind met ARFID heeft niet alleen een probleem met eten, maar vaak ook een sociaal probleem. Want wat moet je op een kinderfeestje eten als je geen patat durft te eten? Als je geen chips, geen snoepjes, geen ijsjes en geen taartjes kunt eten?

Vaak schamen kinderen met ARFID zich zo erg voor hun afwijkende eetgedrag, dat zij uitnodigingen voor feestjes afslaan, niet bij andere kinderen durven te spelen en in een isolement terechtkomen. Thijs lust geen ijs is een leuk en informatief boek voor kinderen. Ze leren door het verhaal van Thijs wat hun eetstoornis is, gaan beseffen dat er meer kinderen zijn met deze eetproblemen, maar krijgen daarnaast een stukje hoop, doordat in dit boek wordt aangetoond dat er professionals bestaan die deze kinderen kunnen helpen.

Bij elk hoofdstuk staan gespreksvragen, zodat ouders en/of hulpverleners met het kind in gesprek kunnen gaan.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten