De top 10 van de beste boeken over Baby´s 2024
Als aanstaande ouder wil je graag meer weten te komen over baby´s en de opvoeding ervan. Toen ik zelf vader werd had ik mij wel verdiept in de vooral praktische zaken wat we nodig hadden etc. Mijn vrouw daarin tegen had zich wel ingelezen wat we allemaal tegen zouden kunnen komen en wat we konden verwachten. Dit heeft ons zeker geholpen het eerst half jaar met onze dochter want alles is nieuw als je voor het eerste ouders wordt.
De boeken op deze pagina kunnen jouw ook helpen met het opvoeden en vooral het genieten van de baby. De boeken zijn ondanks dat ze je allemaal meer willen vertellen over de baby en je helpen wil bij het opvoeden heel verschillend. Daarom heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.
De link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek zelf, denk hierbij aan de geschreven boeken van de auteur en de waarderingen / recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
Van baby tot peuter
Ouders van Nu komt met Van baby tot peuter waarin je alles leert over de ontwikkeling van je kind in de eerste 18 maanden.
Wanneer je kind net geboren is, heb je behoefte aan zoveel mogelijk informatie van experts en ervaringsdeskundigen. In dit boek vertellen de experts van Ouders van Nu je alles over ontwikkeling, slapen, eten, verzorging en groei tijdens de eerste achttien maanden van je kind. De actuele informatie en de prachtige vormgeving maken dit boek tot een fijne houvast voor jonge ouders.
Baby in een droomritme
Slaapt je baby hazenslaapjes? Wil hij maar niet doorslapen of is hij een vroege vogel? Is je baby onrustig? Met het Droomplan in dit boek geef je je baby op een lieve manier, zonder traantjes, een droomritme. Het gaat uit van baby’s natuurlijke ritmes en leeftijd, zodat je op het juiste moment en op een manier die past bij jullie aan het slapen kunt werken. Het Droomplan is inmiddels anderhalve decennium oud en gestoeld op zowel theorie als praktijk, waardoor veel zorgverleners én ouders deze aanpak en dit boek aanbevelen.
In dit boek ook uitgebreide informatie over de oorzaken van onrust bij baby’s, zodat je de werkelijke stoorzender kunt ontmaskeren. Hoe baby’s slapen en welke ontwikkelingen daarbij belangrijk zijn, geeft inzicht in wat je kunt verwachten en hoe je hierop kunt inspelen. De vele voorbeeldritmes, persoonlijke ervaringen van moeders en praktische tips maken dit een toegankelijk en vlot handboek waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Alles over:
- Slaap en hoe je hier meer van krijgt
- Het krijgen van een ritme, passende bij je baby’s leeftijd
- Waarom baby’s huilen (en wanneer dit niet normaal is)
- Met handige schema’s en uniek Droomplan.
Stephanie Molenaar is slaap- en onrustdeskundige en baby (slaap)fluisteraar. Ze is een mama met een missie, namelijk alle ukjes goed laten slapen. Ze is onder meer vaste deskundige bij diverse media en oprichtster van Stichting Onrustige Baby. Maar ook auteur van diverse boeken over slapen en onrust, waaronder de diverse edities van Baby in een droomritme, Baby Reflux & andere onruststokers, Dreumes in dromenland en Zo krijg je een blije baby. Stephanie is mama van drie dochters en een zoontje.
Wat baby’s nodig hebben
Het basishandboek voor elke nieuwe moeder ‘Had ik dít maar geweten vóórdat ik kinderen kreeg.’ …Die zin schiet bij menig ouder regelmatig door het hoofd. En alhoewel iedere ouder leert door te ervaren, door het zelf te doen met héél veel vallen en héél veel opstaan, is het toch wel fijn dat er af en toe een boek verschijnt dat je kan behoeden voor de grootste valkuilen.
‘Wat baby’s nodig hebben’ is zo’n boek. Sterker nog, het kan zomaar het enige boek zijn dat je echt nodig hebt voor dat eerste te gekke, maffe, spannende, soms slopende jaar met je baby. Melanie Visscher heeft namelijk al het voorwerk voor je gedaan; ze las stapels boeken en recent wetenschappelijk onderzoek en combineerde al die kennis in kant en klare leesbare brokken. Over hoe het brein van je baby werkt, bijvoorbeeld, en waarom hij huilt en (niet) slaapt. Over hoe jullie eigenlijk één blijven, ook na de geboorte. En, vooral, hoe je als moeder je verstand behoudt door juist je rationele ik even te parkeren bij de rest van je pre-kroost leven.
Let your monkey do it. Want onze blauwdruk, hoe we door moeder natuur geprogrammeerd zijn, weet eigenlijk heel goed hoe het ‘hoort’. De belangrijkste boodschap in dit boek: vertrouw op jou
De montessori-baby
IEFDE, RESPECT, BEGRIP en een verrassende rust bij de verzorging van een baby staan centraal in dit boek. In het Montessori-systeem zorgt de ouder voor activiteiten die de ontwikkeling van het kind stimuleren. Voor een baby betekent dat: less is more. Er zijn minder spullen, maar er is ook minder haast. Doe het wat rustiger aan en voorkom dat je gehaast moet voeden of een luier verschonen. Daardoor creëer je een ‘ja’-ruimte waarin de baby de wereld veilig kan ontdekken. Daarna doe je als ouder een stap terug. Jij maakt de ‘ja’-ruimte gereed, maar gaat de baby niet bezighouden.
In De Montessoribaby staan tips hoe je duidelijk en vriendelijk grenzen kunt stellen en voor een veilige hechting kunt zorgen. Je leest hoe je het beste met je baby kunt praten, en welk speelgoed en interieur de voorkeur hebben. Een onmisbaar boek voor het eerste levensjaar van je geliefde kind. SIMONE DAVIES is de oprichter van de Jacaranda Tree Montessori, een speelgroep voor jonge kinderen en hun ouders in Amsterdam. Op haar blog, The Montessori Notebook, geeft ze adviezen over Montessori in de praktijk.
JUNNIFA UZODIKE richtte, onder andere, een Montessori-school op in Nigeria. Ook startte zij de website Nduoma.com, met tips over een solide basis voor een goed leven. ‘Een rijkdom aan praktisch advies hoe Montessori’s diep respectvolle benadering van baby’s toegepast kan worden.’ — Angeline S. Lillard auteur van Montessori, The Science Behind the Genius.
De eerste drie maanden met je baby
Er is zoveel te leren wanneer je voor het eerst ouder wordt! Online en in boeken is dan ook superveel informatie te vinden. Zoveel zelfs, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak kom je ergens pas veel te laat achter en denk je ‘Shit, heb ik mijn baby nou kapot gemaakt?’.
Natuurlijk ga je overal je eigen weg in vinden. Maar je wil toch weten waar je moet beginnen en wat je kan verwachten. In ‘De eerste drie maanden met je baby’ vind je de belangrijkste informatie. De grootste thema’s en uitdagingen komen aan bod. Ook staat dit boek vol praktische tips en leuke weetjes. Kortom: alles waarvan je achteraf wilde dat je het vooraf al wist!
Maar waarom alleen de eerste drie maanden? Omdat dát de periode is waarin je heel veel moet leren, je baby het kwetsbaarst is en je na afloop wel aardig je ritme gevonden hebt.
Oei, ik groei! – De 10 sprongen in de mentale ontwikkeling!
Een onmisbaar boek voor iedereen die voor een baby zorgt over de 10 sprongen in de mentale ontwikkeling. Inclusief de nieuwste inzichten over slaap en sprongen.
Oei, ik groei! bestaat dertig jaar en dat vieren we. Vind een van de golden tickets in het Oei, ik groei-basisboek en win een prachtige Birth Poster, een illustratie van je kindje op ware grootte.
Deze bestseller geeft unieke inzichten en verklaart waarom je baby soms fases heeft waarin hij meer huilt, hangeriger is en humeuriger, slechter slaapt en minder eet. Dit is namelijk typisch een sprongetje in de mentale ontwikkeling en dus heel normaal. Een baby groeit namelijk niet alleen lichamelijk in schokken, maar ook mentaal. Nadat je baby het sprongetje genomen heeft, kan hij in een keer een heleboel nieuwe dingen en is hij weer zijn vrolijke zelf.
- Ontdek wanneer je baby een sprongetje maakt en hoe jij je baby daarbij kunt helpen
- Bekijk de wereld door de ogen van je baby
- Help je baby door de periodes van Huilerigheid, Humeurigheid en Hangerigheid
- Met unieke, persoonlijke ontdekkingslijsten, om je baby nog beter te leren kennen
- Compleet inzicht in de redenen waarom je baby slaapt zoals hij (niet) slaapt
Dr. Hetty van de Rijt en dr. Frans X. Plooij deden 35 jaar onderzoek naar ouder-baby-interactie en hebben wellicht een van de belangrijkste ontdekkingen gedaan op het gebied van baby-ontwikkeling. Hun boeken zijn voor al meer dan 2 miljoen ouders wereldwijd een steun geweest in de eerste 20 maanden van het ouderschap en inmiddels verkrijgbaar in meer dan 25 talen. Xaviera Plooij is de dochter van Hetty en Frans, mede-auteur en directeur van Oei, ik groei! Onder haar leiding groeide het merk uit tot een wereldwijd succes en won vele internationale prijzen.
De #1 bestseller over de mentale ontwikkeling van je baby. Power to the Parents!
De eerste 1000 dagen
In geen enkele periode worden zo veel biologische mijlpalen behaald als in de eerste 1000 dagen van een mensenleven. De omgeving waarin die ontwikkeling plaatsvindt, vormt mensen voor een belangrijk deel tot wie ze zijn en heeft een levenslange invloed. De eerste 1000 dagen beschrijft vanuit verschillende vakgebieden hoe de omgeving tijdens deze kritische periode de mens beïnvloedt en welke gevolgen dit heeft voor de maatschappij. Het boek levert overtuigend bewijs voor het fundamentele belang van een goed begin.
Investeren in een goede start is de slimste investering die we kunnen doen vanuit menselijk, maatschappelijk en economisch perspectief. In deze tweede geheel herziene druk brengt Tessa Roseboom de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het belang van een goed begin samen in een helder pleidooi voor ultieme preventie. Het boek is bedoeld voor artsen, verloskundigen, kraamverzorgenden, professionals in de jeugdgezondheidszorg, in maatschappelijk werk, bij gemeenten, in de kinderopvang en iedereen die meer wil weten over hoe we worden zoals we zijn.
Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het onderzoeksinstituut Amsterdam Reproduction & Development van het AmsterdamUMC. ‘
Het grote opgroeiboek – Baby’s
De eerste drie maanden als kersverse ouders draaien om heroriëntatie. Baby’s verdienen een stevige basis en daar ben jij als ouder verantwoordelijk voor. Een basis die voor rust zorgt. Voor jou, voor je baby en voor je gezin. Vanuit die basis wordt de wereld daarna vanzelf groter.
In dit boek vind je allerlei weetjes, tips en tricks voor de eerste drie maanden met je baby. Wij hebben niet de illusie dat dit boek compleet is, maar hebben getracht de meest basale informatie te bundelen. Zodat je niet steeds het hele internet hoeft af te struinen naar informatie over de verzorging van je jonge baby.
Wij zijn Gina en Yolanda en wij kennen het ouderschap van binnen, van buiten, van onderen, van boven, van achteren en van voren! Wij zijn twee (ex-)jeugdverpleegkundigen, die zeer begaan zijn met jonge ouders en de uitdagingen waarvoor zij geplaatst worden in onze huidige maatschappij. Ook zijn wij niet vergeten hoe met name die eerste drie maanden met je baby je vertrouwde leven ontregelen. Dit heeft ons geïnspireerd om een gids te schrijven over de eerste drie maanden met je baby.
Het baby slaapboek
Het baby slaapboek’ biedt heldere informatie, praktische tips en voorbeeldroutines over slaapgedrag bij baby’s en kinderen tot 4 jaar.
In Het baby slaapboek geeft gecertificeerd kinderslaapcoach en oprichter van het populaire Slaaptipsvoorbabys.nl Myrthe op een toegankelijke manier inzicht in het slaapgedrag van baby’s en peuters.
In meer dan 30 hoofdstukken komt in 176 pagina’s echt alles aan bod wat je in de eerste 4 jaar na de geboorte kunt tegenkomen op het gebied van slaap.
Zoals bijvoorbeeld slaapontwikkeling, spenen, hazenslaapjes, slaapomgeving, dag- en nachtritme creëren, nachtmerries en slaapassociaties.
Vopr iedere (aanstaande) ouder die geïnteresseerd is in het slaapgedrag van hun kind en/of op zoek is naar meer (nacht)rust voor zichzelf én hun kindje!
Meer dan 10.000+ ouders gingen je voor.
Inclusief:
- Praktische tips
- Voorbeeldroutines dutjes en voedingen 0 t/m 4 jaar
- Verschillende slaaptrainingen
- Verdiepende video’s
Het babybrein
De babytijd is een fascinerende periode waarin een hulpeloos wezentje zich in rap tempo ontwikkelt tot een peuter met een eigen wil. Baby’s vertederen ons, maar stellen ons ook voor een raadsel. Wat gaat er toch om in dat hoofdje? Ouders en verzorgers willen natuurlijk het beste voor hun kindje en hebben vaak veel vragen.
Wordt de baby wel genoeg uitgedaagd? Is het raadzaam om je baby tweetalig op te voeden? Moeten smartphone en iPad goed opgeborgen worden, of kunnen deze apparaten de ontwikkeling van het babybrein juist positief beïnvloeden? Kortom: wat is de optimale omgeving voor een jong kind om op te groeien en uiteindelijk een gelukkige, succesvolle volwassene te worden? Het babybrein is een onmisbaar handboek voor iedere kersverse ouder.
Onderzoekers Sabine Hunnius en Michiel van Elk herschreven hun babybestseller aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Met vederlichte pen en met veel voorbeelden uit de praktijk maken zij inzichtelijk hoe babyhersenen zich ontwikkelen. Van Het babybrein gingen eerder meer dan 10.000 exemplaren over de toonbank. Het standaardwerk is nu volledig herzien en toegankelijk gemaakt voor elke geïnteresseerde ouder, wetenschapsaficionado en professional, zonder aan wetenschappelijk niveau in te boeten.
Sabine Hunnius (1974) is directeur van het Baby Research Center en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde psychologie in Berlijn en promoveerde in 2005 op een onderzoek naar visuele waarneming bij baby’s. Haar huidige onderzoek richt zich voornamelijk op de vroege (sociaal)cognitieve ontwikkeling.
Michiel van Elk (1980) werkt aan de Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de werking van het brein. Hij heeft gewerkt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL, Zwitserland), de University of California Santa Barbara (VS) en Stanford University (VS).