De top 10 van de beste boeken over de banken & geld 2024
Regelmatig wordt er geroepen ¨Geld maakt niet Gelukkig¨ maar geen geld hebben kan wel veel zorgen en stress opleveren. De coronacrisis, grondstoffen te korten, de klimaatsveranderingen en de oorlog hebben ook veel impact op de prijzen. Dit zie je goed terug de brandstof, gas en voedingsprijzen.
Dat de alles duurder wordt merken wij goed in onze portemonnee, maar ook de media bericht er veel over. De laatste maanden gaan vele nieuwsberichten, en programma´s direct en indirect over geld.
Dit zie je ook terug in het aantal boeken die er de laatste jaren geschreven zijn over het bankwezen en over geldzaken. Om je te helpen welke boeken je het beste over geldzaken en banken kunt lezen, heb ik een top 10 geselecteerd met de beste boeken. De boeken over geldzaken zijn heel divers.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
De psychologie van geld
Aan de hand van vele voorbeelden laat Morgan Housel in De psychologie van geld zien wat we allemaal kunnen leren over onze omgang met geld.
De psychologie van geld toont aan dat goed omgaan met geld niet per se gaat over wat je weet. Het gaat om gedrag, en dat is moeilijk aan te leren. Mensen nemen financiële beslissingen niet op basis van spreadsheets, maar aan de eettafel of in een vergaderruimte, waar persoonlijke ervaringen, ego, trots, marketing en prikkels van buitenaf samenkomen.
Voormalig columnist van The Wall Street Journal Morgan Housel deelt korte verhalen met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk.
Geld, schuld & banken
Banken vervullen een aantal vitale en essentiële functies in onze economie. Ze zijn onmisbare schakels in het betalingsverkeer. Daarnaast verstrekken ze krediet en zijn in die hoedanigheid ook geldscheppende instellingen. De processen van kredietverlening en geldschepping worden echter vaak niet goed begrepen. En dat leidt weer tot misverstanden en complotverhalen.
Zozeer zelfs dat acteursgroep De Verleiders en Stichting Ons Geld het onderwerp via een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer wisten te krijgen. Als gevolg van de discussie aldaar is besloten dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ons geldstelsel gaat onderzoeken. Discussie is prima. Maar graag op basis van een juiste weergave van hoe het huidige stelsel echt werkt en niet vanuit duistere complotverhalen.
Dit boekje is bedoeld om een aantal mythes en misverstanden die rondom geldschepping en kredietverlening breed leven weg te nemen.
Een van de jongens – verleiding en fraude in de top van ABN Amro
De concerndirecteur Fiscale Zaken van ABN Amro komt uit de hoogste kringen en bereikt de Olympus van zijn carrière als hij zich laat verleiden tot deelname aan wat een van de grootste fraudezaken uit de Nederlandse geschiedenis zal worden.
Een van de jongens beschrijft van binnenuit het levensverhaal van een jongen uit het Gooi: zijn bevoorrechte jeugd, zijn loopbaan in de top van ABN Amro, de ingenieuze fraude, de nachtmerrie van zijn vervolging en zijn verblijf in de gevangenis tussen het gajes. Een van de jongens is een pageturner vol list en bedrog. Pas aan het einde wordt duidelijk hoe deze megafraude van de ‘Magnificent Seven’ in elkaar steekt en welke rol de bankier daarin heeft gespeeld.
Het boek, waarvan dit een herziene versie is met nieuw aanvullend materiaal, stelt de lezer gaandeweg ook een directe gewetensvraag: wat zou u doen als de lokroep van de financiële onafhankelijkheid u bereikt?
Cees van Lotringen is lid geweest van de hoofdredactie van Het Financieele Dagblad en is coauteur van Mister Euro. Een biografie van Wim Duisenberg. In 2008 heeft hij, samen met het fd, het beleggersplatform Fondsnieuws opgezet.
‘Het verhaal over de veranderende mores in de deregulerende bv Nederland is fascinerend. En even leerzaam als actueel.’ _ de volkskrant
Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers
Hoe is het toch mogelijk dat de mensen waar we overduidelijk niet zonder kunnen – vuilnismannen, politieagenten, verplegers – zo slecht verdienen, terwijl onbelangrijke, overbodige of zelfs schadelijke bankiers, lobbyisten en consultants veel beter boeren?
Dit is de vraag waarmee Rutger Bregman en Jesse Frederik de patstelling in het debat over ongelijkheid doorbreken. Aan de hand van oude en moderne denkers, van Aristoteles tot Piketty, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekend is aan de verdeling van inkomen en vermogen.
In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen ze de discussie naar een hoger plan.
Het is hoog tijd om die oude vraag opnieuw te stellen: welke rijkdom is echt verdiend?
Reacties:
‘Een glashelder en prikkelend betoog’ – NRC Handelsblad
‘Verfrissend en origineel’ -Vrij Nederland
‘Een schop onder de kont’ – De Standaard
Haal alles uit uw geld
Is het bon ton om te zeggen dat geld niet belangrijk is? Of is het juist onverstandig de neus op te halen voor het slijk der aarde? Veel mensen weten weinig over geld omdat ze ervan overtuigd zijn dat alles met betrekking tot financiën saai en/of ingewikkeld is. Ze doen dan ook geen moeite om er enige kennis over te vergaren. Nochtans zouden drie Belgen op vier meer geld verdienen of bezitten als ze nog maar de basisbeginselen van geld, sparen, beleggen en belastingen zouden beheersen.
Dit boek zal ervoor zorgen dat ook u bij die Belgen zult horen die meer, misschien zelfs alles, uit hungeld halen. Want één ding staat vast: als u zich niet interesseert voor uw geld, dan doen anderen dat wel. En die anderen hebben niet altijd uw belangen voor ogen.
Danny Reweghs (1965) is licentiaat in de economische wetenschappen aan de KU Leuven. Sinds 2006 is hij directeur Strategie van Trends-Moneytalk en de adviesbrief Inside Beleggen van het mediaconcern Roularta. Hij was meer dan tien jaar (tot 2006) hoofdredacteur van Cash, een financiële bijlage bij Trends, en komt sinds 1999 op Kanaal Z regelmatig over de beurs praten. Verder is hij medeauteur van de boeken De Beste beleggingen tot 2010 en Rendabel beleggen in moeilijke beurstijden en was hij ruim een decennium lid van de raad van bestuur van VFB.
Luc Van den Borre (1959) is licentiaat in de rechten aan de UGent en licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen aan de UBrussel. Hij was jaren hoofdredacteur van de beleggersbrief Swingtrend, nu Inside Beleggen, en directeur van Cash!-Trends. Hij is een van de stichters van het.beleggers.net, de eerste website in België voor beleggers. Verder schreef hij verschillende bestsellers over geldzaken zoals Tips van de Top, Verstandig Vastgoed Verwerven, De 100 Beste Aandelen ter Wereld en Strategisch Beleggen met Opties.
Gratis Geld Bestaat Niet
Hans Tielkemeijer is ruim 25 jaar beleggingsspecialist en schrijft al vele jaren eigenzinnige columns over beursperikelen, beurswijsheden en achtergronden. Dit boek bevat een bloemlezing van 100 columns die zijn geschreven om het enorme gat aan kennis tussen leveranciers van beleggingsproducten en afnemers – en dat zou u zomaar kunnen zijn – te helpen overbruggen.
Het idee achter deze columns is om de lezer te informeren over mogelijkheden en risico´s van beleggen. Daarbij tracht hij jargon zoveel mogelijk te vermijden.
Met een geactualiseerde inhoud geeft Tielkemeijer inzicht in zijn dagelijkse praktijk als beleggingsspecialist, maar schetst hij ook de oorzaken en gevolgen van de kredietcrisis. Beleggen is niet meer zo makkelijk, dat weten we allemaal, maar zijn er dan nog mogelijkheden om rendement te behalen? Tielkemeijer toont aan dat dit nog steeds het geval is.
Keer op keer beschrijft hij specifieke onderwerpen en poneert stellingen, vanuit verschillend perspectief. Het zijn de belangrijkste succespijlersonder een gedegen beleggingsbeleid. Zo zult u na het lezen van dit boek weten dat spreiding in een beleggingsportefeuille belangrijk is, maar vooral ook het waarom en hoe je zo’n portefeuille aanlegt en beheert.
Jouw Geld Telt
Jouw geld telt laat zien wat de Bijbel zegt over geld. En dat is veel. Er zijn meer dan 2350 bijbelteksten die te maken hebben met het omgaan met geld. De Bijbel is de beste gids die je ter hand kunt nemen als je wilt weten hoe je met geld om moet gaan.
In dit boek ligt de focus niet alleen op het geven van giften, maar juist op alles wat met geld te maken heeft. Zegt de Bijbel bijvoorbeeld iets over sparen? Mag je zomaar investeren? Is het beter om helemaal geen schulden te maken of kan het in sommige situaties toch?
Dayton schreef met Jouw geld telt een praktische gids die laat zien hoe je je geld kunt beheren op een manier die je dichter bij God brengt.
Geschikt voor jongeren én volwassenen in de breedte van de kerk in Nederland.
Gratis geld voor iedereen
DGratis geld voor iedereen van Rutger Bregman, waarin hij laat zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen.
Van het basisinkomen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede: het is tijd voor de terugkeer van de utopie.
Het probleem is niet dat we het niet goed hebben. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.
In deze internationale bestseller laat Rutger Bregman zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen. Iedere mijlpaal van beschaving – van het einde van de slavernij tot het begin van de democratie – was ooit een utopische fantasie.
Nieuwe utopieën zoals een gegarandeerd basisinkomen en een werkweek van vijftien uur kunnen ook werkelijkheid worden. In onze tijd.
Rutger Bregman (1988) is historicus. In 2012 publiceerde hij Met de kennis van toen; een jaar later volgde het veelgeprezen De geschiedenis van de vooruitgang (bekroond met de Liberales-prijs voor het beste boek van 2013).
Van wie wordt ons geld?
Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen.Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde erniets. In de jaren die volgden groeide de banken als nooit tevoren en werd hun macht over ons en onsgeld sterker dan ooit.
Maar wat de politiek niet lukte, lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de machtvan de banken. Digitaal geld is bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in SiliconValley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China. En onze gekozen politici?Die begrijpen de materie vaak maar half.
Tweede Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor meer kennis en kundeover digitaal geld. Zijn strijd: niet afwachten totdat ons geld niet langer van onszelf is, maar nuingrijpen en leiding nemen in de morele en politieke keuzes die de komst digitaal geld van ons vragen.In dit boek schetst hij zowel het ontluisterende onvermogen van onze politici om het voortouw in destrijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle overons eigen geld te verliezen.
Dit kan niet waar zijn
Joris Luyendijk maakt de oorzaken van de bankencrisis in 2008 inzichtelijk, in dit onthutsende en angstaanjagende boek.
Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld in Londen en zijn bevindingen beschreven in ‘Dit kan niet waar zijn’. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was.
Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als u en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben.
De scherpe blik en de onbevangen manier van vragenstellen zorgt ervoor dat Luyendijk als geen ander inzichtelijk maakt hoe we ervoor staan. And it is not pretty.
In het extra hoofdstuk ‘Hoe dit waar kan zijn’ gaat Joris Luyendijk in op de ontvangst in Europa door lezers, pers en financiële wereld en op recente veranderingen in de financiële sector.