|

De top 10 van de beste boeken over de slavernij 2024

Slavernij is overal ter wereld voorgekomen. Toch zijn er landen en plekken waar de slavernij een grote stempel heeft achtergelaten. Bij slavernij wordt gedacht aan jaren en misschien wel eeuwen geleden, maar de slavernij is nog steeds aan de orde van de dag. Denk alleen maar aan onvrijwillige arbeid.

Op deze pagina lees je de beste boeken die direct of indirect te maken hebben met de slavernij. De boeken zijn ondanks hetzelfde thema erg divers. Van eeuwen terug tot recente gevallen van slavernij.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

De geschiedenis van de slavernij – Van Mesopotamië tot moderne mensenhandel

De geschiedenis van de slavernij’ van Dick Harrison is een indrukwekkend historisch overzicht van de wereldgeschiedenis van slavernij, van de vroegste beschavingen tot het heden.

In ‘De geschiedenis van de slavernij’ geeft de Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison, auteur van ‘De Dertigjarige Oorlog‘, een indrukwekkend overzicht van de slavernij, van de vroegst bekende beschavingen tot hedendaagse dwangarbeid.

Hij behandelt de oudheid, de middeleeuwen, de trans-Atlantische slavenhandel en de laatste twee eeuwen. In dit diepgravende werk wisselt Harrison de grote lijnen af met fragmenten uit dagboeken en brieven, waardoor hij het menselijke aspect benadrukt.

Speciaal voor de Nederlandstalige editie voegde hij hoofdstukken toe over Congo, Indonesië en Suriname.

‘De geschiedenis van de slavernij’ is een magistraal boek over een van de zwartste bladzijden uit de menselijke geschiedenis.


Wij slaven van Suriname

Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting.

In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.

De Kom vertelt hoe het Nederlandse koloniale bewind het land en zijn inwoners onderdrukte, en hoe verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen daartegen in opstand kwamen. Met grote eruditie schrijft hij over de verschrikkingen, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid.

157 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij en 86 jaar na publicatie heeft het boek, en zijn boodschap, niets aan zeggingskracht ingeboet.

Deze nieuwe editie bevat nieuwe inleidingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum’.


Het zwart-witdenken voorbij – Een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie

Geschiedenis is een permanent proces van verandering; de trotse zekerheden van toen zijn de schaamte en schande van nu. Dat wéét bijna iedereen, maar in de praktijk worden steeds vaker moderne morele maatstaven op het verleden geprojecteerd.

De Gouden Eeuw, ‘foute’ standbeelden, het hulpje van Sinterklaas – in feite alle geschiedenis lijkt het dezer dagen te moeten ontgelden. Bezien met de bril van nu ontstaat zo een sterk verwrongen beeld van gevoelige historische onderwerpen als kolonialisme, slavernij en migratie.

Geschiedenis dient daarmee als politieke agenda en als excuus. Hoe het werkelijk toeging, hoe anders dan tegenwoordig, dat blijft buiten beeld. In Het zwart-witdenken voorbij geeft Piet Emmer deze drie gevoelige kwesties de context die ze verdienen: zonder emoties, met weging van de feiten.


De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop

Het woord ‘slavernij’ roept vandaag de dag bij iedereen in het Westen gevoelens van ontzetting en schaamte op. Het is een instituut waarvan we al meer dan een eeuw geleden met trots afscheid hebben genomen.

In De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop geeft Piet Emmer een analyse van de slavernij in de Europese koloniën in Noord- en Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Hij beschrijft hoe het instituut van de slavernij is ontstaan, wie slaaf werd en waarom West-Europa vanaf 1350 geen slavernij meer kende en tot een vreemde enclave zonder slavenmarkten was geworden in een wereld vol slavernij.

De slavernij in de Europese koloniën kon bestaan omdat de Europeanen er buiten hun eigen werelddeel bijna vier eeuwen lang andere normen en waarden op na hielden dan thuis. De opkomst en afschaffing van de slavernij in de koloniale Nieuwe Wereld komen dan ook uitvoerig aan bod. Tot slot volgt een overzicht van het recente slavernijdebat in Nederland.


Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel

Over het slavernijverleden van Nederland wordt volop en breed discussie gevoerd. Aan meningen geen gebrek, en terecht, want dat de slavernij een zwarte bladzij in onze geschiedenis vormt, zal niemand ontkennen.

Maar hoe zag die bladzij er precies uit? Wat zijn de historische feiten?

Daarvoor zou men het standaardwerk over dit onderwerp moeten lezen en dat is dan ook de reden voor het verschijnen van de geheel bijgewerkte editie van Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel, hét gezaghebbende boek op dat terrein, van de hand van historicus P.C. Emmer.


Het levensverhaal van Frederick Douglass – Autobiografie van de belangrijkste strijder tegen de slavernij

Frederick Douglass werd geboren als Amerikaanse slaaf en leerde zichzelf lezen en schrijven. Hij werd een gedreven strijder tegen de slavernij, briljant schrijver, journalist en spreker, wiens speeches het abolitionisme aanwakkerden.

In zijn jeugd werd hij lichamelijk en geestelijk mishandeld, maar door zijn ijzeren wil werd hij een belangrijk voorvechter van zijn volk.

Deze autobiografie schetst een indringend beeld van zijn ellendige leven als slaaf, en een adembenemend beeld van zijn ontsnapping naar het Noorden en zijn uiteindelijke vrijheid. In 1845 werd het boek gepubliceerd om de geruchten de kop in te drukken dat Douglass niet de schrijver zou zijn (slaven konden immers niet schrijven).

Het levensverhaal van Frederick Douglass – krachtig, gevoelig en vol levendige beschrijvingen – is het werk van een van de dapperste en invloedrijkste mannen van de civil rights beweging.


De reis van Syntax Bosselman – Verhalen over de slavernij

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen.

Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken.

En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek.

Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.


Slavernij en beschaving

In Slavernij en beschaving onderzoekt Karwan Fatah-Black hoe het denken over slavernij zich door de eeuwen heen gevormd heeft. Hoe kan een beschaafde samenleving slavernij toestaan?

Slavernij en beschaving van Karwan Fatah-Black, auteur van Eigendomsstrijd, is een kleine geschiedenis van een paradox.

Weinig historische onderwerpen zorgen voor meer discussie dan het slavernijverleden. Waarom is er debat over iets waar iedereen tegen is? Waarom worden beelden van slavenhandelaren van hun sokkel getrokken terwijl de slavernij allang is afgeschaft? En hoe komt het dat in onze huidige samenleving nog steeds miljoenen mensen onvrij zijn? In Slavernij en beschaving onderzoekt Karwan Fatah-Black hoe het denken over slavernij zich door de eeuwen heen heeft gevormd. Zijn analyse begint in de klassieke oudheid, voert de lezer van de islamitische wereld naar onze eigen geschiedenis en leidt tot een ontluisterende conclusie: meer dan we willen toegeven zijn denkpatronen uit de koloniale tijd tegenwoordig nog altijd aanwezig.

Met dooddoeners en vergoelijkingen gaan we het echte gesprek uit de weg. Het wordt tijd om de ambities van de afschaffers van weleer nieuw leven in te blazen en de doorwerking van deze geschiedenis onder ogen te zien. Slavernij en beschaving van Karwan Fatah-Black is een prikkelende, scherpe kijk op onze omgang met het slavernijverleden.


Rotterdam in slavernij

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders in de familie.

Hoe de Atlantische slavernij aanwezig was in Rotterdam en hoe Rotterdam aanwezig was in het Atlantisch gebied, met name in Suriname en op Curaçao, wordt duidelijk in dit boek. Rotterdam in slavernij vertelt het verhaal van tot slaaf gemaakte Afrikanen die de gedwongen oversteek naar de Amerika’s maakten, en laat zien wie in Rotterdam betrokken waren bij de slavernij.

Dat blijken veel meer mensen geweest te zijn dan alleen de rijke kooplieden en regenten. En ook toen al was slavernij niet voor alle Rotterdammers iets vanzelfsprekends. Kritische stemmen hebben altijd geklonken, uit Rotterdam en uiteraard uit de kolonies, van bijna onzichtbaar (cultureel) verzet tot grootschalige vormen van opstand.

Dit boek onthult een onbekend stuk Rotterdamse geschiedenis. Het lokale perspectief laat zien hoe wijdvertakt de slavernijrelaties waren. Tegelijk toont het in detail hoeveel Nederland daarbij betrokken was en stelt het de vraag wat dat anno nu betekent.


De slavernij in Oost en West – Het Amsterdam-onderzoek

Amsterdam en de slavernij in Oost en West

‘Het belangrijkste boek over het Nederlandse slavernijverleden dat de afgelopen tijd is uitgekomen.’ de Volkskrant

Driehonderd jaar lang was de stad Amsterdam een speler in de slavenhandel en slavernij in de Oost en West. Maar welke politieke en persoonlijke rol hadden de bestuurders van de stad daar eigenlijk bij? In hoeverre beïnvloedde de slavernij de ontwikkeling van Amsterdam en zijn inwoners? En wat voor invloed hadden de keuzes van Amsterdamse bestuurders op de levens van de honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen in Amerika, Afrika en Azië? En tot slot: werkt dit verleden vandaag de dag nog door in de stad?

In De slavernij in Oost en West probeert een veertigtal experts antwoorden te vinden op dit soort vragen. Aan de hand van toegankelijk geschreven essays laten zij hun licht schijnen over het wereldwijde slavernijverleden van Amsterdam van de zestiende tot de achttiende eeuw, en de betekenis daarvan vandaag de dag.


Vergelijkbare berichten