|

De top 7 van de beste boeken over een bipolaire stoornis 2024

Bipolaire stoornis, ook bekend als manisch-depressieve stoornis, is een ernstige psychische aandoening die wordt gekenmerkt door extreme schommelingen in stemming, energie en activiteitsniveaus. Mensen met bipolaire stoornis ervaren periodes van manie (of hypomanie) en depressie, die elkaar afwisselen.

Op deze pagina vind je de beste boeken geschreven over de bipolaire stoornis. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek over de bipolaire stoornis eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Leven met een bipolaire stoornis

Na de bevalling van haar eerste kind wordt Ann opgenomen met een psychose. Pas negen jaar later vallen de puzzelstukjes in elkaar als ze bij psychiater Pascal Sienaert terechtkomt en de diagnose bipolaire stoornis gesteld wordt.

In dit boek ontplooien zich, zij aan zij, twee verhalen: het herstelverhaal van Ann en het wetenschappelijke verhaal van wat een bipolaire stoornis is en hoe ermee te leven. Verhalen over ups en downs, over worstelen, rouwen, aanvaarden en afstand nemen.

Dit unieke boek combineert het perspectief van een ervaringsdeskundige met dat van een expert en geeft op een heel toegankelijke manier een antwoord op vragen als: Wat is een bipolaire stoornis precies? Welke behandelingen zijn mogelijk? Hoe kun je herval voorkomen? Wat met de invloed op je relaties, je gezin, je werk? En wat houdt herstel concreet in?


Hulpgids Bipolaire Stoornis

“Een praktisch, recht-toe-recht-aan boek, dat van groot nut zal zijn voor wie lijdt aan een bipolaire stoornis, en voor zijn of haar familie.” — Kay Redfield Jamison, auteur van De onrustige geest

Dankzij een preciezere diagnostiek en betere medicijnen ziet de toekomst er zonniger uit voor mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressiviteit). Maar als jij of een dierbare worstelt met de onstuimige pieken en verpletterende dalen van deze ziekte, zijn er nog steeds vele horden te nemen — thuis, op het werk en in het dagelijks leven.

De Hulpgids bipolaire stoornis geeft praktisch advies om grip te krijgen op de stoornis én je leven. Miklowitz geeft bewezen effectieve tips om in balans te komen — zonder je het recht op rijke en gevarieerde emotionele ervaringen te ontzeggen. Dit boek geeft antwoord op vragen als:


Alles en niets

Een bipolaire stoornis – ook bekend als manisch-depressieve ziekte – is een ernstige aandoening waarbij iemands stemming soms heen en weer schommelt tussen twee uitersten. Nu eens voel je je alsof je heel de wereld aankan en dat het nog gaat lukken ook. Dan weer zit je zo diep in de put dat je denkt: ik raak er nooit meer uit. Je slingert heen en weer tussen heel uitgelaten en heel sombere gevoelens, met periodes waarin je je stabieler voelt.

In Alles en niets leggen Marc De Hert, Erik Thys, Geerdt Magiels en Sabien Wyckaert het ABC van de bipolaire stoornis uit. Maar wel op een heel aparte manier. Want dit is geen studieboek maar een stripverhaal. Je hoeft het ook niet van voren naar achteren te lezen maar kan er stukjes van lezen en herlezen.

van Alles en niets zijn al enkele tienduizenden exemplaren verkocht en werd vertaald in het Frans, het Engels, het Duits en het Grieks. Het boek is zeer geschikt voor mensen met een bipolaire stoornis als voor hun gezinsleden.

De auteurs maken deel uit van Het Mis Verstand, een non-profitorganisatie opgezet om de misverstanden en vooroordelen rond psychiatrische stoornissen te bestrijden.


De smaak van hemel & hel

Daniek is veertien als ze plotseling wordt overvallen door angsten en in een depressie belandt. Van een slimme, zelfbewuste puber – vrolijk en geestig – verandert ze in een bang, onzeker meisje. Haar omgeving begrijpt er niets van. De hulpverleners wijten haar depressiviteit aan de instabiele jaren van haar vroegste jeugd. Dit boek beschrijft op een open manier de verschillende episodes die Daniek heeft doorgemaakt voordat de diagnose ‘bipolaire stoornis’ werd gesteld.

De schrijfster hoopt met haar verhaal, lotgenoten en betrokkenen een hart onder de riem te steken. Dineke Ypeij (1961) is van jongs af aan geboeid door taal. Tien jaar geleden begon ze met het schrijven van gedichten om haar, soms ingewikkelde, gevoelens in een bepaalde vorm te gieten. In ‘DE SMAAK VAN HEMEL & HEL’ schrijft ze over haar leven met een bipolaire stoornis. Niet alleen op een zware manier maar ook met de nodige humor.


Koorddansers

Eén à twee procent van de Nederlanders is manisch-depressief Vincent van Gogh, Kanye West, Joost Zwagerman. Bijna iedereen heeft gehoord van deze of andere beroemde kunstenaars of artiesten die lijden of leden aan een bipolaire stoornis, ook wel manisch-depressiviteit genoemd.

In elke kennissenkring zit dus wel iemand met deze aandoening. Desondanks is het een psychische ziekte die enorm eenzaam maakt. In Koorddansers laten mensen met een bipolaire stoornis zichzelf zien, in woord en beeld. Stigma op een bipolaire stoornis doorbreken Desondanks is het een psychische ziekte die enorm eenzaam maakt. Er is veel onbegrip en schaamte, zowel bij de patiënten zelf als bij hun directe omgeving en binnen de samenleving als geheel. Daarom zoeken veel mensen te laat hulp.

Door het stigma rond deze psychische klachten te doorbreken kunnen we de levens van hen die eraan lijden draaglijker maken, of zelfs redden. Dit boek wil daaraan bijdragen. Kwetsbaarheid én kracht Dit fotoboek, met prachtige zwart-witportretten en persoonlijke verhalen van patiënten, hun naasten en hun hulpverleners, laat een realistisch beeld zien van het leven met een bipolaire stoornis. Het toont de kwetsbaarheid én de kracht, het verdriet én de veerkracht.

Zowel onbekende als bekende Nederlanders laten zichzelf zien. Onder anderen Roos Schlikker (auteur en journalist), Cornelie Egelie (auteur van Pillendoos) en Ralph Kupka (psychiater) zijn geportretteerd en vertellen hun eigen verhaal.


Petra Etcetera

Zijn mensen die een bipolaire stoornis hebben en, zoals ik, ook in een psychose belanden, niet erg gevaarlijk? Het beeld wordt vaak geschetst dat ze onbetrouwbaar zijn en onverwachte dingen doen, maar iemand met een psychische aandoening is zo gek nog niet. Ik ben meer dan mijn diagnose en dit boek is meer dan een herstelverhaal. Je kan het een autobiografisch zelfhulpboek voor ervaringsgenoten noemen, vol (praktische) informatie, verwijzingen naar websites, onderzoeken, personen en andere boeken. Mijn boek gaat over ziek zijn, een diagnose krijgen, stabiel worden en herstellen. Ook komen (direct)betrokkenen aan het woord, want een bipolaire stoornis heb je niet alleen.

Petra d’Huy (1974) is binnen de ggz-wereld bekend als Petra etcetera. In dit boek heeft ze alle kennis die ze de afgelopen twintig jaar heeft opgedaan verzameld. Petra beheert de website petraetcetera.com en een grote, besloten Facebookgroep waar mensen elkaar steun en tips geven. In 2017 won ze de Willem Nolenprijs. De opbrengst van dit boek gaat naar de stichting Petra etcetera die zich inzet om mensen te helpen in hun herstel en om ervaringsgenoten, (direct) betrokkenen en behandelaars met elkaar te verbinden.


Bipolair

René Booms is in 1965 geboren ‘op de duingrond’ van Heemstede. Autodidact en onderzoeker van menselijk gedrag. Samen met zijn vrouw als betrokkene willen ze als gewone mensen meer naar buiten treden. Daardoor hopen zij een gezicht te zijn voor medemensen die ook de last ervaren van een bipolaire stoornis. Uit ervaring kunnen zij zeggen dat dat overleven geblazen is. Je vindt in dit boek praktische handvatten en tips. Daarom is dit boek ook uitermate geschikt voor behandelaren therapeuten en trainers. Het geeft inzichten vanuit ervaring. Onderwerpen als extreme stemmingswisselingen en stigmatisering staan tegenover stabiliteit en openheid.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten