|

De top 5 van de beste boeken over Misofonie!

Stel je voor dat het geluid van kauwen, slurpen of tikken op een toetsenbord je niet alleen irriteert, maar ook intense gevoelens van woede, stress of zelfs angst veroorzaakt. Voor mensen met misofonie is dit helaas geen verbeelding, maar dagelijkse realiteit. Misofonie, een aandoening waarbij alledaagse geluiden een extreme emotionele reactie teweegbrengen, is vaak moeilijk te begrijpen voor degenen die er geen last van hebben.

In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en verkennen we de wereld van misofonie door de lens van boeken. Boeken hebben de kracht om inzicht te bieden, empathie te kweken en mensen samen te brengen door gedeelde ervaringen. Of je nu zelf met misofonie te maken hebt, iemand kent die eraan lijdt, of gewoon nieuwsgierig bent naar dit fenomeen, de volgende lijst met boeken biedt een waardevolle en informatieve reis door de wereld van geluidssensitiviteit.

Op deze pagina vind je de top 5 van de beste boeken over Misofonie van dit moment. De boeken worden uitgebreid beschreven en als extra heb ik een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft extra informatie over het boek.

Boom Hulpboek – Misofonie

Krakende popcorn in de bioscoop, de malende kaken van een collega, geknaag aan een appel in de trein. Het zijn herkenbare bronnen van irritatie, maar voor mensen die lijden aan misofonie zijn dergelijke geluiden ondraaglijk.

Bij mensen met misofonie (geluidshaat) wekken eet- en drinkgeluiden, en soms ook de bewegingen die ermee gepaard gaan, intense gevoelens van woede en walging op. Vaak leidt dit er zelfs toe dat zij situaties waarin zij met die geluiden en bewegingen geconfronteerd worden, zo veel mogelijk mijden. Zij reizen niet met de trein, en kijken liever thuis op de bank films dan in de bioscoop. Maar nergens zijn ze veilig, want overal zijn er wel mensen die geluiden maken. Misofonie lijkt onschuldig, maar heeft verstrekkende gevolgen. Het kost de mensen die er last van hebben – en hun omgeving – heel veel energie om normaal te blijven functioneren. Werken in een kantoortuin is slopend, gezamenlijke maaltijden weerzinwekkend en een ‘verplicht’ kerstdiner een kwelling.

Dit boek bevat informatie over misofonie en vooral over wat iemand kan doen om ervan af te komen. Het biedt mensen die lijden aan misofonie en hun omgeving tips, herkenning en begrip. Arnoud van Loon is klinisch psycholoog, hoofd van het Dagcentrum Psychiatrie van het Amsterdam UMC, praktijkopleider en docent. Marthe van der Pol is klinisch psycholoog, onderzoeker en behandelaar bij het Amsterdam UMC. Samen met anderen ontwikkelden de auteurs de eerste behandeling van misofonie in Nederland.


Meer over Misofonie

“Ik maak je dood als je nog één keer in die appel bijt.” “Jouw gevreet maakt me HE-LE-MAAL gek!” “OMG. Hou op, hou op, hou op, sterf!!” Bijzondere gedachten? Niet voor een misofoon. Misofonie wordt pas sinds kort beschreven door de medische wereld en is voor velen een onbekende en onbegrepen aandoening. De extreme reactie op specifieke geluiden, met name mond- en keelgeluiden, kan levensontwrichtend zijn. Wereldwijd wordt er mondjesmaat wetenschappelijk onderzoek gedaan. Heel veel is er dus nog niet over bekend. Wat wél helder is, is dat misofonie een echte en ernstige beperking is en vaak grote gevolgen heeft voor misofonen en hun (werk)omgeving.

Renske Schut raadpleegde wetenschappers, specialisten, ervaringsdeskundigen en behandelaren, en schreef ‘Meer over Misofonie’. Met dit boek wil zij zoveel mogelijk informatie over de aandoening en behandeling -voor zover bekend- bundelen. Ervaringsverhalen van misofonen en hun dierbaren maken de impact op diverse vlakken duidelijk. De schrijfster hoopt met dit boek onder meer begrip te creëren voor de mensen die aan misofonie lijden en diegenen die eronder lijden. Renske Schut schrijft en fotografeert. Ze is misofoon en snapt als geen ander de gevoelens en problemen die misofonie met zich meebrengt. Eerder schreef ze het boek ‘De Hel van Huntington’ (2016).


Misofonie

Misofonie is een weinig gekende aandoening. Helaas te weinig gekend. Letterlijk wil dit zeggen: het haten van geluid. Van iemand die eet, spreekt, ademt, feitelijk alles en iedereen die om het even wat voor geluid maakt, een persoon met misofonie wordt er in hoge mate door belemmerd. In mijn hele leven speelde misofonie een rol die jammer genoeg bijna een rode draad werd doorheen mijn bestaan. Nu ik volwassen ben en veel heb kunnen plaatsen werd het stilaan tijd om uit de stilte naar voor te treden en mijn verhaal te doen over een leven in het kader van vluchten voor geluid en steeds moeilijker wordende sociale contacten.

Dit boekje is dan ook bedoeld om mensen die het ook hebben een hart onder de riem te steken, mensen die met iemand met misofonie samenleven wat duidelijkheid te bieden en misschien beide partijen een beetje te verzoenen met een conditie waarvoor niemand vrijwillig zou kiezen. Met wat humor, herinneringen, ervaringen en vooral eerlijkheid wordt er in dit boekje op zoek gegaan naar wat duiding van het probleem en misschien hier en daar een beetje zalving. …hoewel ik nooit vergeet dat het me waarschijnlijk mijn hele leven zal blijven achtervolgen…


Misofonie

Triggers bij misofonie Misofonie is een aandoening die nog maar recent is gedefinieerd en waarvoor tot een aantal jaren geleden nog geen behandeling was. Veelvoorkomende triggers bij misofonie zijn: eetgeluiden (bijvoorbeeld smakken en slikken), neus- en ademhalingsgeluiden (bijvoorbeeld snuffen, ademen) en wiebelende benen. Hierbij varieert de hevigheid van de reactie vaak, afhankelijk van de context en de mate van spanning in het algemeen. Behandeling en werkbladen bij misofonie Er zijn raakvlakken tussen misofonie en dwang of OCS. Maar anders dan doet vermoeden werkt bij misofonie de standaardbehandeling van exposure juist tegenovergesteld.

Behandelprotocol Misofonie bevat een stapsgewijze beschrijving van een behandeling met aspecten van CGT en rescripting. Het boek sluit af met werkbladen voor de cliënt. Het behandelprotocol is geschreven door A. van Loon, M. van der Pol, S. Slaghekke, C. van der Meer, E. Schekman, E. Nieuwendijk, I. de Wit en I. Jager. Arnoud van Loon is klinisch psycholoog, hoofd van het Dagcentrum Psychiatrie van het Amsterdam UMC, praktijkopleider en docent. Naar aanleiding van het behandelprotocol verschijnt er in het voorjaar van 2020 ook een Boom hulpboek Misofonie voor cliënten.


STILTE!

‘STILTE!’ galmt dagelijks als een echo door haar hoofd. Het bestaan van een student wordt namelijk niet gekenmerkt door balans en rust. Gooi daar nog eens de hersenaandoening Misofonie, haat aan geluid, overheen en de chaos is compleet. Het zette de wereld van Sanne Snijders op zijn kop en zij kreeg te kampen met depressies en paniekaanvallen als gevolg van drukte en stress. Met de handen in het haar keek zij jarenlang naar een onzekere toekomst. Ze vond haar weg door het labyrint van zelfontplooiing, maar deed dat wel alleen. Vanuit de simpele wens dat niemand alleen staat op het moment dat zij de reikende hand het meest nodig hebben, kaart ze haar ervaringen met heftige situaties als zoekende adolescent op een luchtige manier aan.


Vergelijkbare berichten