|

De top 10 van boeken over ongewilde kinderloosheid en adoptie 2024

Voor veel mensen is kinderen krijgen vanzelfsprekend. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Ongewenste kinderloosheid wordt nog wel eens onderschat door de buitenwereld. Vaak wordt er gedacht dat een gezin zonder kinderen een bewuste keuze is. Dit is echt niet altijd het geval. In Nederland is ongeveer 20% van de stellen kinderloos, hiervan is bijna de helft ongewenst kinderloos.

Vaak wordt er snel gezegd of gedacht dan ga je toch voor adoptie. Maar dit is ook simpeler gezegd dan gedaan. Naast dat dit een intens traject is, zitten hier ook veel regels en voorwaarden aan verbonden. Bij het adopteren van kinderen uit andere landen zitten vaak ook hoge kosten, dit kan wel oplopen tot € 15.000 à € 20.000.

De boeken in de top 10 over ongewilde kinderloosheid en over adoptie kunnen je helpen bij de verwerking en de procedures, ook andere alternatieven en mogelijkheden komen aan bod. De boeken hebben dan wel een gemeenschappelijk onderwerp, maar zijn wel heel divers.

Om je een goed beeld te geven over de boeken, heb ik naast een beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Autumn 2- 728 x 90

Het volgend jaar gezin

‘Het jaar liep op zijn einde. We keken er wat tegenop. Onze vrienden brachten, alles bijeen, negen kinderen mee naar het huis waar we samen zouden vieren. Wij kwamen aan met een volgestouwde koffer en een pijnlijk lege achterbank.

We verborgen ons verdriet tot het om middernacht onhoudbaar naar boven kwam. Weer een jaar voorbij zonder dat onze ene, grote wens in vervulling was gegaan, net zoals vorig jaar en alle verdomde jaren daarvoor.

“Volgend jaar is het aan jullie!”, zo spraken onze vrienden ons moed in. Zo werden we het volgend jaar gezin: twee mensen met steeds weer de belofte van groot geluk in het vooruitzicht, tot de klok er ons aan herinnerde dat het voorbije jaar opnieuw een verloren jaar was geweest.’

Tien jaar, zeventien IVF-pogingen en een lange adoptieprocedure waren nodig om de droom van Leander en zijn vrouw Karen in vervulling te laten gaan. In dit boek gaat hij geen taboe uit de weg. Hij schrijft heel open over het onvruchtbare hindernissenparcours dat ze samen hebben afgelegd.

Van de vele uren in volle wachtkamers in het ziekenhuis, via absurdistische adoptiecursussen tot de intense vreugde als ze hun kinderen voor het eerst ontmoeten: dit is hun ontroerende verhaal.


Geen kinderen, wel drie kippen

Openhartig en ontroerend mooi relaas van een leven zonder kinderen

Sofie woont met haar partner Wouter in de buik van een huizenrij. Door de dunne muren horen ze wanneer de buurkinderen wakker worden en wanneer ze uitgelaten thuiskomen na een schooldag. In Sofies huis blijft het stil. Zachtjesaan neemt ze afscheid van haar kinderwens.

Aan de hand van herkenbare en geestige situaties beschrijft Sofie De Moor wat het betekent om zonder kinderen door het leven te gaan. Ze vertelt over haar vrienden en collega’s die wel kinderen hebben, over de vrijheid die ze koestert en het verdriet dat ze met zich meedraagt.


Hoe doen andere pleegouders dat?

In dit boek delen meer dan honderd pleegouders uit Nederland en België hun ervaringen, ter inspiratie voor andere pleegouders.

Hoe gaan zij om met de situaties en uitdagingen die zij tegenkomen? Hoe doen andere pleegouders dat? biedt pleegouders nieuwe perspectieven en verrassende tips die je kunt toepassen in je eigen gezinssituatie.

Klaartje de Vletter is pleegmoeder en houdt van uitdagingen. Haar doel is bereikt als pleegouders zich erkend en geïnspireerd voelen door dit boek. Niet alleen voor de creatieve, maar juist ook voor de pleegouders die creativiteit van nature minder in hun gereedschapskistje hebben is dit een waardevolle bundeling. Creativiteit is een mooi middel om met kinderen te communiceren.


De stem van het donorkind

Sinds een aantal jaar kom je meer dan ooit nieuwsberichten over zaaddonatie tegen. De meest schaamteloze onthullingen krijgen het podium. Helaas wordt één groep binnen dit thema te vaak over het hoofd gezien, namelijk de donorkinderen zelf. Deze groep volwassenen heeft ook een stem en een bijzondere kant van het verhaal om te delen. Want wie luistert er eigenlijk naar de unieke en aangrijpende verhalen van deze donorkinderen? Wie kent deze verhalen achter zaaddonatie nu écht?

Marjolein Hermes – directeur van de uitgeverij én donorkind uit 1985 – is tijdens haar zoektocht naar haar biologische vader nieuwsgierig geworden naar de ervaringen van andere donorkinderen. Samen met de redactie van Uitgeverij Jasmijn heeft zij tientallen donorkinderen uit Nederland en België gesproken. Twaalf daarvan schreven zelf hun verhaal en die verhalen vormen samen dit boek: De stem van het donorkind.


De maakbare baby

Eén op de zes koppels heeft medische hulp nodig om zwanger te raken. Gelukkig voor hen maakte de wetenschap al grote sprongen: van IVF, zaad- en eiceldonatie en draagmoederschap tot baarmoedertransplantatie. Maar daar stopt het niet. Straks kweken we misschien zaad- en eicellen uit onze eigen huid. De vruchtbaarheidsrevolutie komt eraan.

De Maakbare Baby is een boek op het kruispunt tussen wetenschap, ethiek en de diepmenselijke kinderwens. De auteurs geven een overzicht van alle mogelijke behandelingen, doorspekt met verhalen van jonge (wens)ouders. Internationaal bekende wetenschappers en filosofen wakkeren mee het maatschappelijke debat aan. Want de vraag blijft: hoe ver gaan we om onze kinderwens te vervullen?


Op zoek…

Als je kinderwens niet vervuld wordt, ga je op zoek naar een andere manier om je leven vorm te geven. Een zoektocht naar manieren om, ondanks je gemis, een fijn en gelukkig leven te leiden. Dit inspiratiewerkboek is er om jou te helpen bij deze zoektocht.

Dus ben jij op zoek naar…

  • Manieren om met je gevoelens om te gaan
  • Zingeving
  • Nieuwe dromen
  • Genietmomenten
  • Geluk
  • Acceptatie

Ben je op zoek naar wie je bent zónder een kind?

Dan heb je nu het juiste boek in handen! Een erg inspirerend boek voor vrouwen met een onvervulde kinderwens die hun leven opnieuw richting willen geven. Echt prachtig, helder en open geschreven, met zachtheid en liefde en tegelijk ook duidelijkheid en daadkracht. Miranda


Geen kind of een vreemd kind?

Aldoor die sluimerende angst. Het ging niet langer enkel om ons. Na al die jaren dat we onszelf in het middelpunt hadden geplaatst, kwam plots, uit het niets, een beeld van een kind naar voren. Niet óns kind, wel ‘een’ kind. Zo vreemd, zo veraf, zo beangstigend dichtbij …’ Voor Heidje en haar man Olivier begint een lang gevecht wanneer zij te kampen krijgen met ongewenste kinderloosheid. Wanneer blijkt dat een biologisch kind er niet komen zal, overwegen ze adoptie. Hun onbekendheid met de procedures, de herkomstlanden, de bureaucratie en de onvoorspelbaarheid zorgen voor heel wat turbulente momenten.

Dit boek ontrafelt onverbloemd de jarenlange strijd van ‘eigen’ kind naar ‘vreemd’ kind. De frustraties en de schroom, het eindeloze wachten en het stille verdriet worden open en eerlijk beschreven, evenals het spannende parcours naar de onbekende, nieuwe wereld die op hen wacht. Kan je evenveel houden van een kind dat niet uit je buik komt? Heidje Martens is afkomstig uit Antwerpen, werkt als freelancer en is twintig jaar gehuwd met haar echtgenoot. Samen hebben ze twee kinderen.

In 2007-2008 hield ze een veelgelezen blog bij in verband met de adoptie van haar tweede kind. Met haar non-fictiedebuut ‘Geen kind of een vreemd kind?’ wil ze een eerlijke inkijk geven in het transformatieproces van onvruchtbaarheid richting adoptie en wat dit doet met jezelf, je relatie en je omgeving. Het boek is bestemd voor koppels die geconfronteerd worden met infertiliteit en al wie er – van ver of dichtbij – mee te maken heeft.


De hoop voorbij

De hoop voorbij’ is een boek met ervaringsverhalen over ongewenste kinderloosheid. Op openhartige en aangrijpende wijze vertellen 27 mensen/stellen hun eigen verhaal. Over hun diepgewortelde kinderwens, hun pogingen om deze wens uit te laten komen en over het moment dat ze hoorden, of moesten beslissen, dat er nooit een kindje zou komen.

Maar ook over de periode daarna, als ze de hoop voorbij zijn. Want hoe ga je om met deze pijn, dit verdriet? Hoe verwerk je zo’n groot gemis van iemand die er eigenlijk nooit is geweest? Hoe ga je om met kinderen in je omgeving? Als je grootste droom nooit uit zal komen, moet je op zoek naar een nieuwe droom, nieuwe zingeving.

Sommige van de schrijvers hebben deze zingeving al gevonden, anderen zijn nog zoekende. Ieder mens is tenslotte uniek, iedere situatie is uniek. ‘De hoop voorbij’ biedt steun en herkenning aan mensen met een onvervulde kinderwens. En tevens biedt het inzicht voor hen die dat niet zijn. Want hoe is het nou écht om ongewenst kinderloos te zijn?


Geadopteerd, en dan?

Er zijn ongeveer 55.000 geadopteerden in Nederland. De meesten hiervan komen van verre continenten met andere culturen: Azië, Zuid-Amerika en Afrika. De adoptie van Nederlandse kinderen is de afgelopen jaren flink afgenomen. Er worden nu per jaar in Nederland nog twintig kinderen ter adoptie aangeboden.

De één groeit op als enig geadopteerd kind, de ander met meerdere geadopteerde of biologische kinderen van de adoptieouders. In een aantal adoptiesituaties merkt of voelt het kind zich anders dan de leden van zijn of haar adoptiefamilie. Voor de één is dat moeilijk terwijl de ander dat als een vaststaand gegeven accepteert. Lang niet alle geadopteerden gaan op zoek naar hun ‘roots’.

De geadopteerden die voor dit boek zijn geïnterviewd hebben vrijwel allemaal de stap gezet naar een zoektocht, één denkt erover en één andere geadopteerde zegt totaal geen behoefte te hebben aan contact. Loyaliteit jegens de adoptieouders en onzekerheid over wat je te wachten staat als je je biologische familie gevonden hebt, komen in de verhalen naar voren. Vooral de band met broers en/of zussen blijkt belangrijk te zijn.

De adoptieouders die zijn geïnterviewd geven allen aan dat het uiteindelijk goed is dat hun kind contact krijgt met de biologische familie. Zij vinden het belangrijk dat hun kind in ieder geval weet waar hij of zij vandaan komt. Ze realiseren zich dat het contact een desillusie kan zijn voor hun kind en bespreken dat ook.

Uit de verhalen van twee afstandsmoeders die inmiddels contact hebben met hun kind, kun je opmaken dat het contact met een afgestaan kind niet automatisch soepel verloopt. Dat gaat met pieken en dalen. Er is veel verdriet bij de afstandsmoeders en boosheid omdat ze hun kind ‘moesten’ afstaan. Daarnaast moeten ze antwoorden vinden op de vragen van het kind dat ze afgestaan hebben.

Het boek bevat niet alleen heftige ervaringsverhalen; ook een vertegenwoordiger van de Fiom en hoogleraar Adoptiestudies Femmie Juffer komen aan het woord. Daarnaast heeft em. hoogleraar adoptie René Hoksbergen een proloog geschreven. Hij besluit deze met: “Cornelie van Well heeft met haar boekje gevoelige snaren van de gehele adoptiedriehoek weten te raken. Dit boekwerk bevat een schat aan relevante, waardevolle informatie.”

Met een voorwoord door Peter Benders van Stichting Adoptievoorzieningen.


Begeleiding van vrouwen met een miskraam

Als een vrouw haar prille zwangerschap verliest, weet ze vaak niet hoe ze die ervaring goed kan verwerken. Dan heeft de verloskundige of echoscopist een belangrijke rol. Maar hoe begeleid je als hulpverlener de vrouwen met een miskraam of abortus ook goed op psychologisch emotioneel gebied?

Dit waardevolle boek kan je daarbij helpen, het staat vol met praktische tips, praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen, stappenplannen en checklists.


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten