|

De top 10 van de beste Boeken over groenten 2024

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog met boeken over groenten. Hoewel er vaak saai over groenten wordt gedacht, kunnen groenten juist leuk en uitdagend zijn. Ook is er veel meer te verkrijgen dan wij op ons bord hebben. Nu gezondheid een belangrijk thema is geworden leek het me een goed moment om de groenten in de spotlight te zetten.

Hieronder vind je de 10 beste boeken die direct of indirect te maken hebben met groenten. Denk hierbij aan kookboeken, informatie over groenten, de moestuin etc. Naast de titel en een foto van het boek heb ik ook een beschrijving toegevoegd en een link van Bol.com.

Deze link geeft een waardering van de lezers weer en de prijs van het boek. Via de link kun je meer informatie krijgen over het boek, de auteur en de recensie van de lezers. Uiteraard kun je het boek ook bestellen via deze link.

Wist je dat er ook een online groente cursus is? De cursus leert je alles over de groente de verschillende voorbereidingen maar ook hoe je het beste groente kan snijden. Via deze link kun je een gratis proefles volgen!

KokenKoken

Flavour – Heel veel groenten, nog meer smaak

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, taco’s met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels – allen voorzien van foto’s die je doen watertanden.


Kookbijbels – Groentebijbel – van aardappelpuree tot zuringsouffle

Met meer dan 65 groentesoorten, 850 recepten, een eindeloze lijst variaties daarop en bijpassende serveersuggesties is Groentebijbel het standaardwerk over groenten.

Mari Maris besloot om na twintig jaar haar koksbuis aan de wilgen te hangen en groenten te gaan verbouwen. Groentebijbel is geen vegetarisch kookboek maar een standaardwerk waarin Maris haar ervaringen als kok en groenteboer bijeen heeft gebracht. Ook laat ze zien hoe de groenten groeien en weet ze over elke groentesoort interessante wetenswaardigheden te vertellen.

‘Het is gelukt; het groentekookboek van Jane Grigson heeft een waardige opvolger gekregen.’ – Jonah Freud, De Kookboekhandel

‘Een leerboek, een kookboek, een boek om van te smullen!’ – Yvonne Kroonenberg


De moestuinkalender – supermakkelijk zaaien, telen en oogsten – het hele jaar door

Wat heerlijk, een eigen moestuin! Of het nu om een flinke lap grond, een balkonnetje of een piepklein tuintje gaat, er is niets lekkerder dan (uit je eigen tuin oogsten) tuinieren in je eigen tuin. Voor een flinke opbrengst hoef je alleen maar te weten wat je wanneer moet doen. Daarbij komt deze moestuinkalender goed van pas. Hierin staat per maand wat je moet doen, kunt doen en niet mag vergeten. Met ruimte om je eigen tuinklusjes op te schrijven. Mislukte oogst komt in jouw woordenboek niet meer voor!


Makkelijke moestuin

Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1,20 bij 1,20 meter). Die verdeel je weer onder in vierkante vlakken van 30 bij 30 centimeter. Je vult de bak met een speciale aardemix en beplant elk vak met een andere groente. Door zo te tuinieren zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen, voorkom je verspilling van zaad, water en meststoffen, hoef je bijna niet te dunnen en te wieden en is je moestuin heel gemakkelijk te onderhouden. Voor beginners en gevorderden, voor jong en oud. Bovendien kan je de bakken bijna overal plaatsen, zelfs op je balkon of je (dak)terras.


Handboek ecologisch tuinieren

Dit is een grondig bewerkte editie van het klassieke Handboek ecologisch tuinieren – de moestuin, met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onder andere het bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming. Het beheer van ongewenste kruidgroei krijgt een apart hoofdstuk.
Wederom met een schat aan informatie per groentesoort: niet zomaar ‘sla’, maar negen verschillende soorten, van kropsla en ijsbergsla tot pluksla en molsla, en bijvoorbeeld een hoofdstuk met een dozijn verschillende kolen.

Voor wie wil tuinieren als de beste.


Comfort food met groente

Als donkere wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. Wat ons nu vrolijk stemt is een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs. Klassiekers genoeg, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in Comfort food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan winterkost. Het resultaat is een boek met talloze najaarsgerechten met groenten, desserts om je vingers bij af te likken en drankjes om bij op te warmen.

In meer dan honderd recepten vind je smaakcombinaties en -invloeden terug uit onder andere de Franse, Mexicaanse en Indiase keuken en zit je er dit najaar, in ieder geval aan de keukentafel, warm en voldaan bij.

‘Wie denkt dat je met groenten geen troostrijk wintervoedsel kunt maken moet maar eens uit dit boek koken..’ – Mari Maris

‘Alleen al van het lezen van Welmoeds en Ankers recepten krijg ik een warm gevoel vanbinnen. Dit is precies wat je wilt eten als je op een herfstige avond natgeregend thuiskomt..’ – Janneke Vreugdenhil

‘Ik ben geen keukenprinses, maar o, wat sta ik te popelen om met deze recepten aan de slag te gaan. Volwaardige gerechten, diervriendelijk en milieubewust. Wat wil je nog meer?’ – Loretta Schrijver


Maak je eigen boerderijtuin. Zelf groente en fruit kweken en kippen en bijen houden

Maak je eigen boerderijtuin – Nicky Trench
Alles wat je moet weten om zelf groente en fruit te kweken
Hulp bij de keuze van rassen en het kweken van gezonde planten
Bepaal zelf hoeveel je wilt doen: van sla en kruiden kweken op de vensterbank tot kippen en bijen houden.Droom je ervan je eigen groente en fruit te kweken, te oogsten en te eten? Dit boek helpt je er mee.

Nicky Trench, die zelf haar eigen boerderijtuin aanlegde, vertelt je alles wat je moet weten over groente kweken en kippen en bijen houden. Ontdek hoe je compost maakt, groente en fruit kweekt, honing oogst en kippen houdt voor verse eieren. Wat je ook wilt kweken of houden in je boerderijtuin, dit boek laat zien hoe je op een eenvoudige, aangename en duurzame manier van het goede leven kunt genieten.


Plenty – groente genoeg om heel lekker te koken

Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddestoelen.

Het boek eindigde op de veertigste plaats van de top 50 beste kookboeken aller tijden van The Guardian.


Zaaiagenda – complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin; 90 groentesoorten en 1100 groenterassen

Hét standaardwerk voor de moestuin! Biedt alle informatie die iedere moestuinder graag wil weten: de vroegste zaai- en laatste teeltmomenten, in hoeverre ‘herhaling’ nuttig is, of welk groenteras voor welke periode van het jaar het meest geschikt is. Met veel tips en wetenswaardigheden, aandacht voor biologische en historische zaden, vergeten groenten, kleine moestuinen, pot en bak. – 90 soorten groenten en 1100 groenterassen –

Biologische en historische groenten en enkele meerjarige gewassen en veel voorkomende kruiden – In één oogopslag de hele range aan zaai- en oogstmomenten – Teeltplan, teeltwisseling en teeltgroepen – Kiemgegevens, biologische en hybride beschikbaarheid, geschiktheid voor pot en bak, winterhardheid, daglengte- en temperatuurgegevens etc. – Tips om gespreid kleine hoeveelheden te telen Dit complete naslagwerk vormt samen met de nieuwe zakgids ‘Van Zaaien tot Oogsten’ de ideale informatiebron voor beginners en gevorderden.

Uit de pers: ‘Iedereen krijgt in het voorjaar de kriebels, maar dit boek laat zien dat je het hele jaar kunt zaaien.’ – MergenMetz Hans van Eekelen is de drijvende kracht achter ‘GROENMOES’, een initiatief dat mensen inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel. Streekbetrokkenheid is daar onlosmakelijk mee verbonden. makkelijke moestuin, tuinieren, biologische, ecologische, groentetuin, stadstuinieren, groente telen, fruit, zaden, kruiden, groenteteelt, moestuinkalender, tuinkalender, duurzaam, gezond, voedsel, seizoenen, eten uit de natuur.


Groenten

GENOMINEERD VOOR HET GOUDEN KOOKBOEK 2022

Voor iedereen die weleens groenten eet
Vol inspiratie voor culikenners & uitgebreide basiskennis voor (beginnende) koks die nog niet alles weten

Groenten bezingt de lof, rijkdom, kleur en veelzijdigheid van onze dagelijkse, en minder alledaagse, groenten. In overzichtelijke hoofdstukken komen 63 groentesoorten, wildpluksels en verse kruiden aan bod, elk met een portret van zaad tot bord en een mooi palet aan uiteenlopende recepten, van exotisch of een Poolse klassieker tot Mediterraan. Daarbij geeft Mari vaak ook nog een flinke lijst met variaties – voor het geval u naast de ruim 800 recepten nog meer inspiratie zoekt –, serveersuggesties, de houdbaarheid en smakelijke restverwerkingsideeën.

Kortom, een boek dat bruist van de verrassende groenterecepten. Alle gerechten zijn zonder dier en voor wie geheel plantaardig wil eten zijn de vegan gerechten apart aangegeven. Evenals de glutenvrije variaties.

‘Mari! Ik zal het maar eerlijk zeggen: Ik wil héél graag koken als jij, eruit zien als jij en jouw gevoel voor stijl, smaak en kleur hebben. Wat ik ook zou willen hebben is jouw paradijselijke moestuin. Goddank is er nu dit geweldige boek! Nu ben ik weer een stapje dichterbij!’ – Lies Visschedijk

‘Mari geraakt nooit uitgepraat over groenten, gelukkig maar voor ons. Van basisbereiding tot verfrissend veelzijdige recepten, verder advies over zaaien en oogsten voor als we helemaal à la Mari willen gaan. Van blad tot wortel, letterlijk zelfs. Dit is een boek dat je moet hebben.’ – Regula Ysewijn

‘Groentekoningin Mari Maris weet raad met alle soorten groen.’ – Hiske Versprille


KokenKoken

Vergelijkbare berichten