De 10 leukste kookboeken met Hollandse (Streek) gerechten 2025
Bij de Nederlandse keuken wordt veel aan aardappelen en stamppot gedacht. Maar de Nederlandse keuken heeft veel meer te bieden. Ook de Nederlandse streken heeft zijn eigen gerechten.
Maar niet alleen gerechten maar ook bepaalde producten zijn echt Nederlands zoals: Kaas, stroopwafels, pindakaas, drop etc. Maar we kennen ook veel streekproducten Limburgse Vlaai, de Bossche Bol. Groningse Worst en nog vele meer.
Hier ondervind je de 10 leukste kookboeken met streekgerechten uit bepaalde regio’s en de Hollandse pot. Naast de titel en de kaft het van boek vind je hieronder ook de beschrijving, en een Bol.com link. Via deze link kun je meer informatie lezen over het boek, vind je diverse recensie of eventueel het boek bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl een geweldige online aanbieder van boeken, waaronder kookboeken.
- Vlaai en ander Limburgs gebak
- De Nederlandse keuken/ Dutch cuisine.
- Hollands Bakboek
- Puur Hollands – Gezond koken met Hollandse ingrediënten.
- Lekker lokaal – vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten.
- Nederland Kookboek – Geheimen van de regionale keuken
- Groningse Pot
- Leuk Zeeuws kokenrecepten van Zeeuwse toppers
- Hollandse happen – Lekker uit de Delfts Blonde keuken
- De Hollandse pot
Vlaai en ander Limburgs gebak

Het boek `Vlaai en ander Limburgs gebak van Wil en Netty Engels-Geurts is een everseller. Vanaf het verschijnen in 2002 gaan er jaarlijks vele exemplaren over de toonbanken, niet alleen in Limburg, de thuisbasis van het kookechtpaar, maar ook ver daarbuiten.
In het boek staan bakrecepten voor 38 overheerlijke vlaaien en 25 andere soorten gebak, van stoet tot nonnevot. Ze geven een stap-voor-stap-beschrijving bij elk recept en zorgen er zo voor dat ook de beginnende bakker een perfect resultaat kan krijgen.
Wil en Netty Engels-Geurts zetten zich op vele manieren in om traditionele recepten te bewaren en te promoten. Zij groeiden op in families die producten uit de eigen tuin gebruikten voor hun dagelijkse kost. Daar werden natuurlijk op verschillende hoogtijdagen vlaaien gebakken. Al meer dan 25 jaar zijn ze bezig met demonstraties, kookboeken, radio- en televisiepresentaties en cursussen voor geïnteresseerden.
De Nederlandse keuken/ Dutch cuisine.

De Nederlandse keuken/ Dutch Cuisine – alle recepten staan in het Nederlands en in het Engels vermeld.
Een authentieke zondagse soep, zelfgemaakte kroketten of een goede stamppot- In dit boekje staan veel typisch Nederlandse warme en koude, zoete en hartige gerechten, die de moeite van het bereiden meer dan waard zijn. Puur koken, geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekker en degelijk eten voor de hele familie-ouderwets gezellig!
Francis van Arkel ontwikkelt recepten voor kooktijdschriften en schreef diverse kookboeken. Francis is daarnaast werkzaam als foodstyliste en heeft een zelfstandige praktijk waarin zij voedingsadviezen geeft. Van het vorige boekje van Francis van Arkel, Amuses, werden al meer dan 15.000 exemplaren verkocht.
An authentic Sunday soup, home-made croquettes, a proper stew and more-this book has recipes for many typical Dutch dishes. Hot and cold, sweet and savoury, they’ll more than repay your efforts. It’s pure, uncomplicated cooking that makes tasty and solid eating for the entire family – traditional and gezellig!
Francis van Arkel develops recipes for cookery magazines and has written several cookery books. Francis also works as a food stylist and has her own business giving nutritional advice. Her last book, Amuses, sold more than 15,000 copies.
Hollands Bakboek

Zelf gebakken taarten, koekjes, cake en broodjes zijn ultieme blijmakers! In dit boek vind je een verzameling van het mooiste klassieke gebak uit Nederland.
De enige echte appeltaart, boterkoek, saucijnenbroodjes…
Recepten die op het repertoire van geen enkele thuisbakker mogen ontbreken.
Met de stap-voor-stap instructies kan het bijna niet misgaan. Voor je het weet verbaas je iedereen met je baktalenten – jezelf misschien nog wel het meest!
Puur Hollands – Gezond koken met Hollandse ingrediënten.

MAKELIJCK – PUUR HOLLANDS
Gezond koken met Hollandse ingrediënten!
Puur Hollands is een kookboek vol met heerlijke gerechten voor ieder moment van de dag. Met pure ingrediënten van onze eigen bodem; uit onze eigen omgeving, van onze eigen boeren of uit eigen tuin.
In dit boek vind je geen specifieke Oudhollandse gerechten of echte Hollandse kost, wel zijn er een aantal streekgerechten opgenomen met een leuke twist. De doelstelling van dit boek is om zoveel mogelijk te koken met producten die in Nederland verbouwd worden of die in Nederland kunnen groeien. Nederland is een rijk land, met een goed klimaat waar veel gewassen kunnen groeien en we hebben veel eigen productie.
Denk aan granen, zuivel, vlees, vis, groenten en fruit. Veel van onze voeding is niet duurzaam. We halen veel producten van ver, wat vervolgens met vrachtwagens, vliegtuigen of scheepvaart naar Nederland komt vanuit alle delen van de wereld. Terwijl we in Nederland zoveel prachtige producten hebben van eigen bodem. Daar moet verandering in komen. Niet alleen om de Nederlandse boer te steunen maar ook om je eigen ecologische footprint een stukje kleiner te maken.
Uniek! De recepten worden afgewisseld met prachtige beelden van Hollandse landschappen en met een 6-tal portretten van Hollandse boeren (fruittelers, kwekers, imkers etc.!) Geniet van lekkere, Hollandse producten en maak het verschil
Lekker lokaal – vegetarisch & simpel koken met Nederlandse producten.

Ons land is een goudmijn voor lekker eten en mooie producten als je weet wat er verbouwd wordt én wat je ermee moet doen. Koken met lokale seizoensproducten is lekker en supervers.
Daarnaast steun je zo lokale boeren, verminder je voedselkilometers en bevorder je de biodiversiteit. Laura de Grave vertelt in Lekker lokaal waar je de beste producten bij jou in de buurt kunt vinden en hoe je daar vervolgens de lekkerste vegetarische gerechten mee maakt.
Ze geeft de Nederlandse keuken een moderne, creatieve twist: wat dacht je van zelfgemaakte pannenkoekentaart, vegetarisch zoervleis of wortel-worstenbroodjes?
Nederland Kookboek – Geheimen van de regionale keuken

Wist je dat je bordje avondeten misschien wel 30.000 kilometer heeft afgelegd? En andersom: wist je dat vaak meer dan 80 procent van onze groente, fruit, vis, vlees en kaas naar het buitenland gaat?
Nee, Laura de Grave wist dat ook niet toen zij haar research begon voor het Nederland Kookboek, als opvolger van haar succesvolle Amsterdam Kookboek. Tijdens haar reis op een elektrische motor naar alle provincies kreeg zij gaandeweg een missie: laten we meer lokaal eten, niet alleen omdat het duurzamer en natuurlijker is, maar vooral omdat het zo lekker is.
Laura’s mond viel vaak wagenwijd open van de verrassende producten die in Nederland te vinden zijn. En van de smaakvolle gerechten die lokale chefs ermee maken, zowel traditionele als vernieuwende. Onze Nederlandse keuken blijkt veel gevarieerder en dynamischer dan we denken.
In dit verrassende, inspirerende boek daagt Laura je uit om bij haar achterop de motor te springen en de Nederlandse keuken weer opnieuw te ontdekken.
Groningse Pot

De twaalf provincies van Nederland verschillen onderling
veel van elkaar op het gebied van tradities, taalgebruik en
landschap. Deze diversiteit is ook terug te zien in de Hollandse
keuken. Nederland lijkt klein, maar elke provincie kent zo zijn
eigen streekgerechten en lekkernijen.
Die zijn vaak helaas in vergetelheid geraakt, maar ze zijn er nog wel, opgeschreven in oude receptenschriften of bijna versleten kookboeken.
Het typische van sommige streekgerechten is dat ze in
meerdere provincies voorkomen, waarschijnlijk als gevolg
van ‘meeverhuizen’. Verder valt op dat ingrediënten en
bereiding van gerechten dikwijls per deel van een provincie
iets verschillen, soms zelfs plaatselijk.
In dit boek staat een alfabetische selectie van Groningse
gerechten en lekkernijen als bloedbrood met rozijnen,
klont, knipselbonenstamppot en nieuwjaarsrolletjes.
In Groningse pot worden de Groningse keukengeheimen
prijsgegeven.
Leuk Zeeuws kokenrecepten van Zeeuwse toppers

Zo’n dertig bekende en minder bekende Zeeuwen kozen voor ”Leuk Zeeuws koken” hun favoriete recept. Het leverde een verzameling heerlijke gerechten op die een feestje zijn om te maken. Ieder recept gaat vergezeld van een klein inkijkje in het leven van deze bevlogen Zeeuwen.
Restaurants en koksopleidingen uit de provincie leverden eveneens een bijdrage in de vorm van een tongstrelend Zeeuws menu. Het eindresultaat is een verrassende mix van traditioneel én vernieuwend, van makkelijk én uitdagend. Maar altijd: Lekker Zeeuws!
Hollandse happen – Lekker uit de Delfts Blonde keuken

De lekkerste Hollandse happen van Blond Amsterdam, het kookboek voor alle fans van Blond Amsterdam en de Nederlandse keuken
Voor alle fans van Blond Amsterdam en de Nederlandse keuken: in deze nieuwe uitgave van Blond’s Hollandse happen vind je de beste gehaktballen, de lekkerste kroketten en beste stamppotten van toen, met een originele Blond Amsterdam-twist van nu. Uiteraard in mooi Delfts Blond. Leuk om te geven of te krijgen.
De Hollandse pot

ederland is een klein landje, maar toch heeft iedere provincie haar specifieke gerechten: Gelderse gortsoep, Zeeuwse mosselen, Fries suikerbrood, Haagse bluf. Claartje Lindhout neemt je mee op een culinaire ontdekkingstocht naar de ‘Hollandse pot’ − gerechten volgens oma’s recept, met soms een twist van nu.
Zo vind je in dit boek steeds een voor-, hoofd- en nagerecht om een compleet streekmenu uit elke provincie te maken. De recepten zijn helder beschreven en de fotografie van ieder recept vormt een knipoog naar de 17de-eeuwse Hollandse stillevens.