De top 5 van de beste boeken van Tommy Wieringa 2024

Tommy Wieringa is geboren in Goor op 20 mei 1967. Het eerste deel van zijn jeugd heeft hij doorgebracht in Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin naar het Overijsselse Geesteren. Op latere leeftijd ging Tommy eerst geschiedenis studeren in Groningen en later Journalistiek in Utrecht.

Bij het grote publiek brak Tommy Wieringa door met de ontwikkelingsroman “Joe Speedboot“. Voor dit boek heeft Tommy 3 romans uitgebracht. De doorbraak was in 2005. De eerst Roman die hij uitgebracht was in 1995  Dormantique’s manco (roman). Het boek Joe Speedboot is genomineerd voor vele prijzen en heeft er ook enkele mee gewonnen.

Naast het schrijven van boeken en verhalen is Tommy ook actief in de journalistiek. Tommy werkte voor o.a. de Volkskrant, Rails, en Vrij Nederland. Ook wat hij columnist bij de kranten de Pres, spits en bij Propia Cures. In het voorjaar van 2013 ging hij aan het werk als columnist bij Wegener-dagbladen en in september 2019 als columnist bij NRC Handelsblad.

Voor de VPRO schreef Wieringa het scenario voor de korte film “Laatste Wolf” dit was een film uit de serie Goede daden bij daglicht. Bij de KRO radio schreef hij verschillende hoorspelen en in 2013 presenteerde Tommy 6 weken de televisieserie de Grens voor de VPRO. Voor de documentaireserie Speesches ook van de VPRO verzorgde hij het Voice-over werk.

Ook in de muziek was Tommy actief namelijk in de muziekgroep Donskoy. Hier werd een combinatie van muziek en poëzie gemaakt. In 1998 verscheen de CD “Beatnik Glorie”.

Andere bijzonderheden van Tommy Wieringa vind je hier onder.

  • Wieringa is gehuwd met mensenrechtenadvocate mr. Channa Samkalden.
  • In 2002 ontving Wieringa de Halewijnprijs voor Alles over Tristan.
  • Tommy schreef het Groot Dictee der Nederlandse Taal in 2010.
  • In 2013 ontving Wieringa de Libris Literatuur Prijs en de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Uil. voor “Dit zijn de namen” en in 2014 won dit boek de Inktaap.
  • De BookSpot Literatuurprijs in 2018 werd gewonnen met het boek “De heilige Rita“.

Bron: Wikipedia


De 5 beste en leukste boeken van Tommy Wieringa

Na de korte biografie van Tommy Wieringa is het tijd voor zijn 5 beste en leukste boeken. De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. De boeken zijn voorzien van een link van Bol.com en een foto van het boek.

De heilige Rita

Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader.

In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Polen en Roemenen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.

De grote kentering is begonnen met de Russische piloot die met een sproeivliegtuigje uit de Sovjet-Unie ontsnapte, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maisveld achter de boerderij.

Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.

De heilige Rita is een betoverend memento voor de achterblijvers en een ode aan de mens die zichzelf wil overstijgen.

Alles moest zijn loop hebben. In het leven van de dieren, in dat van hemzelf, Paul Krüzen – meer haas dan kraai. Solitair levend prooidier. Hazenhart.


Joe Speedboot

Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt.

De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren.

Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren:

Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.


Een mooie jonge vrouw

Wat is pijn? Welke pijn delen mens en dier? En kun je doordringen tot de pijn van een ander als je die niet eerst zelf hebt gevoeld?

Edward is een succesvolle microbioloog van in de veertig. Wanneer de eenendertigjarige Ruth zijn leven binnen fietst, begint hij een passionele relatie met de mooie jonge vrouw. Tegelijk bekruipt Edward het gevoel van zijn vergankelijkheid, een obsessieve gedachte van verval. Hij wordt niet jonger van haar, zij wordt ouder van hem.

Gaandeweg was het hem beginnen te dagen dat ook schoonheid pijn kon toebrengen, juist schoonheid; hoe ze kon snijden met licht.


Caesarion

Ludwig Unger komt voort uit het huwelijk van twee beroemdheden, en was voorbestemd van hun beider talenten de vermenigvuldiging te zijn. De zoon van Julius Caesar en Cleopatra werd Caesarion genoemd, kleine Caesar.

Het is ook de koosnaam die Ludwig Unger van zijn moeder krijgt. Met haar woont hij op een eroderende klif in Oost-Engeland. Na iedere winter is de zee het huis dichter genaderd, net zo lang tot het vergaat. Een odyssee begint.

Caesarion is een geschiedenis over schoonheid en verval, over de knellende band tussen moeder en kind, hun trouw en ontrouw, en ten slotte, wanneer deze dingen zijn verteld, over het belang jezelf ten offer te brengen.


Dit zijn de namen

Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad.

Als Pontus Beg, commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden.

Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst.

De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf.

Met humor en wijsheid verbindt Tommy Wieringa de duistere binnenwereld van de mens met de vraag naar wie wij zijn en of verlossing mogelijk is.


Vergelijkbare berichten