De top 5 van de leukste boeken musea van Nederland 2024
Sinds een paar hebben wij een museum kaart en bezoeken we regelmatig musea, ook diverse musea die direct en indirect met boeken te maken hebben. Zo hebben wij o.a. het stripmuseum in Groningen (inmiddels gesloten) en het drukkerij museum in Meppel bezocht. Maar wist je dat er nog veel meer musea zijn die te maken hebben met boeken?
Op deze pagina vind je de 5 leukste musea in Nederland die te maken hebben met boeken. Hoewel een musea vaak een oubollig en saai beeld schept is dit echt verleden tijd. De musea zijn erg leerzaam en er valt ook vaak veel te beleven en te doen. Dat het niet alleen leuk is voor de volwassenen, maar ook zeker voor de kinderen.
Kindermuseum – Den Haag.
Het kindermuseum is een museum over de Nederlandse Jeugdliteratuur dat deel uit uitmaakt van het Literatuurmuseum. Het kindermuseum is geopend in 1994. In de beginfase was het eerst een museum speciaal voor de jeugd. Het bood een overzicht van kinder- en jeugdliteratuur aan de hand van vijftien thematisch ingerichte kabinetten. Hierin waren niet alleen boeken van bekende schrijvers te zien, maar ook foto’s, handschriften, illustraties en voorwerpen van Nederlandse schrijvers en illustratoren. Ook organiseerde het museum tijdelijke tentoonstellingen over jeugdliteratuur.
In 2007 sloot het Kinderboekenmuseum tijdelijk de deuren in verband met een grootschalige verbouwing. Het vernieuwde Kinderboekenmuseum heropende in december 2010 zijn deuren. Het Kinderboekenmuseum heeft onder andere het manuscript van Dik Trom, handschriften van Annie M.G. Schmidt, De kikker illustraties van Max Velthuijs. Ook vind je er de typemachine waarop Thea Beckman haar bestseller “Kruistocht in Spijkerbroek’schreef.
Het museum stelt een gedeelte van de bewaarde objecten tentoon, de rest is beschikbaar voor bijvoorbeeld onderzoeken.
Het Kinderboekenmuseum is geschikt voor iedereen en ook nog eens erg leuk voor alle leeftijden. Voor de allerkleinsten zijn er de tentoonstellingen Ik ben Kikker en ABC met de dieren mee. Vanaf 6 jarige leeftijd is er de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt. Papiria is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook voor volwassenen is het kinderboekenmuseum leuk en je leert alles over de jeugdliteratuur en je krijgt een kijkje in de prachtige originele boekenillustraties.
Literatuurmuseum – Den Haag
Het literatuurmuseum is gevestigd in het Koninklijke Bibliotheek Complex in Den Haag. Het Literatuurmuseum werd in 1954 opgericht als Nederlands Letterkundig Museum. Het archief is gewijd aan Nederlandse auteurs vanaf 1750 tot 1 eind 2016 was de naam van het museum Nederland Letterkundig Museum en Documentatiecentrum. In het museum is ook het Kinderboekenmuseum gevestigd beiden vallen onder de Stichting Nederlands Literatuurmuseum en Literatuurarchief.
Het Literatuurmuseum is een onderzoekscentrum voor de Nederlandse literatuur en ook voor de Indische letteren. Tevens is het de plaats waar jaarlijks de P.C. Hooft-prijs wordt uitgereikt.
De collectie is deels geschonken en deels gekocht van nabestaanden of bij antiquariaten en veilingbedrijven. De nalatenschappen en archieven kan zijn van auteurs maar ook van uitgevers en fotografen. De inhoud kan manuscripten, typoscripten, maar ook verzamelingen zijn van knipsels, foto’s portretten en audiovisuele dragers. De collecties bestaan vooral uit literaire schrijvers in een ruime opvatting.
Huis van het Boek – Den Haag
Het Huis van het boek is ook gevestigd in Den Haag en is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848). Het voormalige woonhuis is gevestigd aan de Prinsessegracht in Den Haag. Tegenwoordig is de naam van het Museum Het huis van het boek vroeger was de naam Meermanno-Westreenianum.
Het museum richt zich op het geschreven en gedrukte boek in al zijn vormen van vroeger en nu. Het is een verzameling van boeken uit alle perioden van de westerse boekengeschiedenis met onder andere middeleeuwse handschriften. Behalve de handschriften bezit het museum een omvangrijke collectie incunabelen, vroege drukken van vóór 1501.
Het museum houdt ook jaarlijks 4 tentoonstellingen ook zijn er op het gebied van educatie vele activiteiten.
Nijntje Museum
Het Nijntje Museum is de huidige naam, voorheen werd het “Dick Bruna Huis” genoemd. Het museum is gevestigd in Utrecht en is gewijd aan het werk van de auteur Dick Bruna. Het museum is een onderdeel van het Centraal Museum.
Op 18 februari werd het museum geopend in aanwezigheid van de auteur Dick Bruna. Op 6 juli 2015 werd voor een verbouwing het museum gesloten. 6 februari werd het als “Nijntje museum” heropend. Het richt zich voornamelijk op peuters en kleuters. Sinds januari 2016 wordt er ’s avonds op de gevel van het museum een animatie van Nijntje en haar vriendjes geprojecteerd.
In het museum zijn verschillende ruimtes ingericht waar kinderen kunnen spelen, leren en knutselen in de wereld van Dick Bruna (Nijntje). Er zijn meer dan 1200 werken van Dick Bruna in het museum te bewonderen. Waaronder de Nijntje boeken en Bruna’s eerste boekomslagen. In het museum worden regelmatig activiteiten gehouden.
Drukkerijmuseum – Meppel
Het laatste museum is niet een boeken museum, maar heeft wel met boeken te maken. Het drukkerijmuseum ligt in het centrum van Meppel. Het museum is gevestigd in een monumentaal pakhuis aan de Kleine Oever.
Meppel is van oudsher een drukkerijstad, dit verklaart ook meteen waarom het Drukkerijmuseum gevestigd is in Meppel. Ook tegenwoordig zijn er nog diverse drukkerijen gevestigd in Meppel.
Op 22 mei 1986 werd het museum geopend onder de naam Stichting Grafisch Museum Drenthe. In 1995 werd de naam naar de huidige naam veranderd Drukkerijmuseum Meppel. Er werd voor deze naam gekozen om een volledig mogelijk inzicht te geven in de geschiedenis van het drukkersvak.
Het museum word gerund door vrijwilligers, een aantal van deze vrijwilligers zijn oud-grafici. Dagelijks geven zij ook demonstraties in papierscheppen, steendrukken, handmatig en machinaal zetten, boekdrukken op oude persen en boekbinden.
Naast de demonstraties houdt het museum ook regelmatig verschillende en wisselende exposities van het werk van grafische kunstenaars, denk hierbij aan etsen, fotografie, houtsneden, steendrukken en bijzondere boekuitgaven. Ook zijn er exposities gehouden van illustratoren zoals Dick Bruna en Jan Kruis.
Het leuke aan het museum is dat je ook in het museum van alles kan doen. Bijvoorbeeld hoe je met de oude ambachtelijke technieken een pagina maakt, schep je eigen papier in een grote oude papierton gevuld met cellulose en liters water.
De machines van het drukkerijmuseum zijn iedere dag nog in beweging, want het museum is nog volop in bedrijf.