|

De top 10 van de beste boeken over HSP / hoogsensitiviteit 2023

Als je HSP bent betekend het dat je hooggevoelig bent. Dit is geen ziekte of een aandoening, het is een eigenschap met hele mooie kwaliteiten. Je kunt zelfs veel profijt hebben van je eigenschap als je er op de juiste manier mee om weet te gaan.

De boeken die ik geselecteerd heb zijn zeer geschikt voor mensen die HSP zijn en voor de naasten denk hierbij aan partners, ouders etc. Bij ons thuis worden er veel boeken geluisterd en gelezen die te maken hebben met HSP. Dit komt omdat zowel mijn vrouw als dochter hooggevoelig zijn. Daarom was het ook niet mogelijk om de beste boeken te selecteren voor deze boekenlijst.

Naast de beste boeken vind je hieronder ook een aantal herkenningspunten met tips voor hoogsensitviteit / HSP. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er ook een Bol.com link aan toegevoegd. Deze link geeft onder andere de waardering van andere lezers weer. Via je de link vind je extra informatie over het boek en de recensie ook kan het boek eenvoudig besteld worden via deze link.

De beste boeken voor HSP (hoog gevoelige personen en hoogsensitiviteit / hooggevoeligheid.

De lijst met de top 10 van boeken die direct en indirect te maken hebben met hooggevoeligheid / hoog gevoelige personen zijn uitgebreid beschreven en allemaal de moeite waard. Al komen sommige boeken wel overeen, maar toch zijn alle boeken anders en kunnen je helpen op hun eigen manier. Ook zijn er boeken met speciale thema’s voor ouders, of partners etc.


Hoog sensitieve personen

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. Vele grote kunstenaars en denkers die bekend zijn in de wereld waren hoogsensitief.

Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. Ook hebben zij vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving.

Dit boek is al voor velen een eyeopener geweest. Het bevat heldere tips en adviezen voor het omgaan met hoogsensitiviteit, hoe van je onzekerheid af kunt komen en hoe je een nieuwe sociale balans kunt vinden. Het is niet voor niets één van de best gelezen boeken als het gaat om HSP.


Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven – een gids voor hoogsensitieve personen en mensen met een gevoelige aard

‘Je herkent het zeker wel, dat ze tegen je zeggen, dat je niet zo bezorgd moet zijn. Dat je harder moet worden. Dat je moet leren net zoveel aan te kunnen als de meeste andere mensen.’

Dit boek beschrijft wat het betekent om hoogsensitief te zijn, en overweldigd te worden door je omgeving. Het bevat talloze ervaringen van hoogsensitieve personen over alle aspecten van het leven.

Lees hoe andere hooggevoeligen omgaan met woede, angst, liefde en schuld en verdiep je inzicht in jouw geaardheid. Je onbegrensde creativiteit en rijke innerlijke leven kun je pas echt accepteren en op waarde schatten door te bouwen aan je gevoel voor eigenwaarde en door je leven in te richten naar jouw gesteldheid.

Een boek, geschreven met precisie en tact, recht uit het hart van de hooggevoelige, Deense psychologe, Ilse Sand. Met tientallen praktijkvoorbeelden, tips, een samenvatting van relevant onderzoek en een zelftest om te ontdekken: ‘Hoe sensitief ben jij?’

Een praktische gids voor alle sensitieve en hoogsensitieve personen en hun partners, vrienden, familie, therapeuten, collega’s en werkgevers.


Hartsverhalen voor iedere HSP – met inspirerende krachtkaarten

Niet alleen kinderen kunnen ademloos luisteren naar een verhaal, ook volwassenen kunnen er helemaal in opgaan. Zeker als je een levendige verbeelding hebt. Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) denkt vaak in beelden en daardoor kunnen verhalen voor hen een zeer positieve uitwerking hebben.

De meerwaarde van verhalen is dat het effectiever in het geheugen aanwezig blijft, helemaal indien de verhalen direct verwijzen naar een huidige levenssituatie die naar inzichten vraagt. Dan kan er een ‘energetisch kwartje’ vallen. Dat geeft kracht en vrijheid.

Dit boek is geschreven voor hoog sensitieve personen waarbij de verhalen uit de praktijk van Antoine van Staveren in de afgelopen twaalf jaar hun effect ruimschoots hebben bewezen. Dergelijke verhalen, met belangrijke HSP-thema’s, kunnen je ‘aanraken’ waarbij je hart wordt geopend en inzichten ontstaan.

Exact dat wat een belangrijk onderdeel is om gewenste veranderingen teweeg te brengen. Daarom worden de verhalen ‘hartsverhalen’ genoemd.

De bijgevoegde ‘krachtkaarten’ geven de essentie van de verhalen weer, die je ondersteunen met een thema gedurende de periode dat je aandacht geeft aan het onderwerp dat bij je huidige situatie past. De vragen en opdrachten geven je het gevoel van een werkboek. Een werkboek voor jezelf, om in je ware kracht te komen staan.


HSP ervaren als kracht en niet als kwaal

In dit boek heb ik beschreven wat ik geleerd heb over mijn kracht hoogsensitiviteit. Jaren heb ik ermee geworsteld en blokkades opgelopen. Gewoon omdat ik niet wist wat aan de hand was en ik niet snapte dat anderen mij niet konden begrijpen. Ik voelde me in die tijd best wel alleen en alsof ik van een andere planeet kwam, dat ik niet hier op aarde thuis hoorde, had ook een onbestemd gevoel van heimwee, maar wist niet waarna.

ik ben begonnen om goed naar mezelf te luisteren, in het begin was dat best een klus, de onzekerheid, wat is nu van mij en wat niet, wat bedenkt mijn hoofd en wat komt vanuit mijn gevoel waren de grootste twijfels die ik had. Was het wel allemaal goed en ben ik niet gek, omdat ik zo anders ben.

Ben ik niet zelf het probleem en moet ik niet veranderen, zodat anderen mij wel aardig zouden vinden etc. Dus veel twijfelen over mezelf en erg onzeker zijn of ik wel goed ben zoals ik ben.

Het ontdekken van mijn levensdoel was een grote gebeurtenis voor mij. Er kwam een zekerheid over mij heen die door niets in twijfel gebracht kon worden, wat een rust dat toch geeft. Echt een heel bijzonder moment en ik hoop dat jij dit ook mag beleven.

Heb je hulp hierbij nodig dan wil ik je graag een stuk begeleiden op je weg, om dit moment te ontdekken.

Ik hou van makkelijk doen, als dingen ingewikkeld worden verlies ik vaak de interesse en vindt ik het moeilijk vol te houden. Zo zijn ook mijn tips en oefeningen in dit boek, het gaat vooral om makkelijk je doel bereiken, blokkades oplossen en klachten verminderen.

Eindelijk kan ik weer doorslapen, heb rust in mezelf en weet mijn weg te gaan. Ik voel me niet meer half, alsof iets ontbreekt, een bijzonder gevoel van compleetheid heb ik bereikt en mijn grootste wens is dat jij dit ook mag bereiken.

Ik help je graag een stukje verder, met dit boek.


Leven met hooggevoeligheid – Van opgave naar gave

Susan Marlette Hart laat in ‘Leven met hooggevoeligheid’ zien dat hooggevoeligheid geen last, maar kracht is. In deze klassieker belicht ze ook de spirituele kant van HSP.

Alles zien en alles horen; een kamer binnenkomen en niet alleen de meubels en de mensen, maar ook de onuitgesproken conflicten waarnemen; veel behoefte hebben aan rust, aan tijd voor jezelf om na te denken en te dromen. Herkenbaar? Dit zijn een aantal voorbeelden van kenmerken van hooggevoelige personen.

‘Wie hooggevoelig is, wil vaak vertra­gen waar de rest van de wereld versnelt en wil luisteren naar de stilte wanneer anderen niet kunnen zwijgen.’

Jezelf herkennen in de term hooggevoeligheid is een vorm van thuiskomen. Voor velen blijkt de herkenning van hooggevoeligheid het startpunt van heling, lijmen van vroegere breuken, en herstellen van schade die door onbegrip en mismanagement van het zelf werd gecreëerd.

Volgens Susan Marletta Hart hoeven hoogsensitieve mensen geen slachtoffer van hun bijzondere gevoeligheid te zijn, maar kunnen ze die tot hun eigen kracht omvormen.

In “Leven met hooggevoeligheid’ belicht ze onder meer de spirituele kant van hooggevoeligheid en laat ze veel ervaringsdeskundigen aan het woord. Zo kun je dit boek ook opvatten als een toegang om dichter bij de verborgen wijsheid van het leven te komen.


Het hooggevoelige kind met een sterke wil

Wie denkt dat hooggevoelige kinderen vooral rustig, bedachtzaam en teruggetrokken zijn, komt in dertig procent van de gevallen bedrogen uit.

Er zijn ook kinderen die hun hoge mate van gevoeligheid combineren met een ijzersterke wil. Zij zijn op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen, ook al druist dat vaak in tegen hun gevoelige inborst. Een pittige combinatie, die geregeld leidt tot vurige uitbarstingen bij kinderen en wanhoop bij ouders.

Janneke van Olphen geeft ouders en andere opvoeders op zeer toegankelijke wijze inzicht in de innerlijke wereld van deze categorie hooggevoeligen.

Met dat inzicht zullen zij beter weten om te gaan met de vurigheid van hun gevoelige kinderen. En dat zal uiteindelijk het hele gezin ten goede komen.

Janneke van Olphen is psycholoog en specialist in hooggevoeligheid. Zij was al eerder nauw betrokken bij het boek ‘Draakje vurig’.


Hoog Sensitieve Personen in de liefde – hoe ga je om met relaties als de wereld je overweldigt

Word je makkelijk verliefd, maar ben je tegelijkertijd bang voor intimiteit? Heb je moeite om respect op te brengen voor je meer rationele partner? Of heb je al besloten dat liefde voor jou als hsp’er niet is weggelegd?

Met Hoog Sensitieve Personen in de liefde heeft Aron een praktisch zelfhulpboek geschreven voor hsp’s die op zoek zijn naar een gelukkige, gezonde en romantische relatie, mét of zónder een hsp-partner.

Aangevuld met verhelderende zelftesten en resultaten uit Aron’s baanbrekende onderzoeken op het gebied van intimiteit en persoonlijkheidsontwikkeling is Hoog Sensitieve Personen in de liefde een betrouwbare gids voor elke hsp die op zoek is naar echte liefde.


Prikkels bijten niet!

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren.

Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Eén op de vijf realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.

De hoogsensitieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, actief, creatief en hebben een brede interesse.

Ze worden gedreven door het intense ‘ik leef’ gevoel. Dat conflicteert regelmatig met hun hoogsensitieve behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie. Verveling overvalt hen snel.

Ze hebben moeite met het tijdig schakelen naar de juiste versnelling van meer of minder actie. Ruim een kwart heeft een bore-out gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk.

Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen. Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS.

De verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS komen uitgebreid aan bod. Prikkels bijten niet! geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer. Het hoogsensitieve HSS-kompas is een verklaringsmodel voor het tegenstrijdige gedrag van een hoogsensitieve HSS.

Prikkels bijten niet! is een diepgaand boek voor hoogsensitieve HSS, hun omgeving en coaches of therapeuten die hoogsensitieve HSS beter willen begrijpen en begeleiden.


Temperamentvolle kinderen – Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke wil

In de bestseller Temperamentvolle kinderen geeft ervaringsdeskundige Eva Bronsveld ouders tips hoe ze een temperamentvol kind goed kunnen begeleiden en ondersteunen.

Eva Bronsveld geeft ouders tips hoe ze hun temperamentvolle kinderen goed kunnen begeleiden en ondersteunen. Deze editie van het boek is volledig herzien en inhoudelijk up-to-date.

Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Maar dat vraagt vaak wel meer van jou als ouder dan de opvoeding van een niet-temperamentvol kind.

Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht?

Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Het boek vol handreikingen en tips verandert het kind niet, maar de opvoeder wel.


Wegwijs in hooggevoeligheid – gids voor ouder en kind

Het complete boek over hooggevoelige en hoogsensitieve kinderen

Gids voor ouder en kind Hooggevoelige kinderen merken veel op in hun omgeving en denken diep na over wat ze waarnemen.

Ze zijn empathisch, gewetensvol, creatief, sociaal sensitief en functioneren het beste in een harmonieuze sfeer. Maar ze kunnen ook behoedzaam, angstig en zeer emotioneel zijn.

In Wegwijs in hooggevoeligheid, gids voor ouder en kind legt auteur Gerarda van der Veen uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is, zodat je als ouders de beste zorg en begeleiding kunt bieden.

Deze gids geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, alsmede tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit.

Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling.

In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid en hoogsensitiveit.

De 5 Herkenningspunten voor HSP.

Hoewel HSP voor elk persoon anders tot uiting kan komen en anders ervaren kan worden zijn er wel overeenkomsten. Hieronder lees je de 6 grote herkenningspunten naast dat de personen vaak attent, behulpzaam en creatief zijn.

Drukte en drukke plekken vermijden

Veel hoogevoeldige personen vermijden graag drukte en drukke plekken. Ze kiezen er ook vaak voor om op een ander tijdstip deze activiteit of bezigheid te beoefenen op het moment dat het minder druk is (prikkelarm). Dit geld zowel voor het boodschappen doen, maar ook voor uitjes en activiteiten.

Op drukke dagen haal ik altijd de boodschappen en deze doe ik dan ook zonder vrouw en dochter. Als wij een dagje uit gaan, doen we dit vaak ’s morgens vroeg en vertrekken we vaak als het drukker wordt. Indien mogelijk proberen we dus rustige momenten en dagen te vinden.

Bij uitjes kiezen we ook vaak voor kleinschalige dingen deze zijn doorgaans ook minder druk. Denk hierbij aan kleine dierentuin, pretparken, festivals, musea etc.

Winkelen kun je ook voorkomen door meer online te bestellen of net te gaan bij openingstijd, doordeweeks, in supermarkten is het vaak ook rustig tussen half 6 en 7 uur.


Uitgeput zijn na sociaal contact en een activiteit.

Een middag met veel sociaal contact of een activiteit is uiteraard erg gezellig, maar kan ook slopend zijn. Vaak zijn er veel indrukken en moet het even bezinken. Ook worden er bij gesprekken veel gevoelens en signalen opgevangen, die helemaal niet uitgesproken hoeven te worden. Dit geld niet alleen bij sociale contacten, maar ook bij uitjes en activiteiten.

Na activiteiten en sociale contact is het belangrijk een rust moment voor jezelf te zoeken om te ontprikkelen. Soms is het even zoeken wat het beste werkt, voor veel mensen werkt de natuur erg goed, anderen lezen liever een boek of luisteren tv. Mijn vrouw heeft ook lang yoga oefeningen gedaan om weer relaxed te worden.


Zorgen voor een ander

Veel hooggevoelige mensen werken ook in de zorg, ze staan vaak klaar voor een ander. Bij een hulpvraag wordt er ook vaker ja dan nee gezegd. Er wordt ook direct meegedacht en de handen uit de mouwen steken is ook niet vreemd.

De innerlijke wens is dat je graag wilt dat het goed met een ander gaan en dat ze weten dat ze het verschil kunnen maken. Dit kunnen grote zaken zijn, maar ook kleine, zoals kleding en andere aanverwante artikelen verzamelen en bewaren voor collega’s, vrienden, buren, familie etc.

Het zorgen voor anderen is één van de mooie kwaliteiten van een hooggevoelig persoon, maar kan ook zeker een valkuil worden. Het is belangrijk dat de HSP ook goed voor zichzelf zorgt. Als je goed voor jezelf zorgt kun je ook goed voor een ander zorgen. Het mooie van alles is dat er bij hooggevoelige personen vaak helemaal geen hulpvraag gedaan hoeft te worden, maar dat dit sowieso wel wordt opgevangen door hoe iemand kijkt, de trillingen in de stem of bijvoorbeeld de lichaamshouding.

Het gevaar schuilt er wel in dat er in 7 sloten tegelijk gesprongen wordt en dat ze zich zelf voorbij lopen en uit het oog verliezen. Besteed ook zeker tijd aan jezelf en zeg gewoon eens vaker nee. De eerste keer nee zeggen is moeilijk, de tweede keer wordt al iets makkelijker, hoe vaker je voor jezelf kiest, hoe makkelijker het wordt. Jij verdient het om net zo goed voor jezelf te zorgen zoals je dat voor een ander doet.


Het lichaam reageert snel.

Het lichaam van hooggevoelige personen reageert sterk en snel op impulsen van buitenaf. Dit kunnen positieve prikkels zijn, maar ook negatieve, denk hierbij aan emoties, voeding, muziek, geluiden, geuren, bewegingen etc. Kortom alles wat er via de zintuigen binnenkomt.

De prikkels kunnen omgezet worden in buikpijn, hoofdpijn, misselijk worden, dit kan al ontstaan wanneer ze voelen dat iemand in hun nabijheid verdrietig is of het moeilijk heeft. Dit kan in fysieke nabijheid zijn, maar ook zeker op afstand. Dit geldt niet alleen voor verdriet, maar ook bij woede, angst etc. Dit kan ook ontstaan bij eigen emoties.

De klachten zijn voorbeelden, maar het kunnen ook fysieke klachten zijn. Het kan zelfs voorkomen dat hooggevoelige personen op bepaalde plekken een naar en onprettig gevoel krijgen, denk aan oorlogsgebieden, kerkhoven, etc.

De positieve prikkels kunnen de HSP-ers helemaal opladen. Denk hierbij aan massage’s, dieren, yoga, de natuur, wandelingen, muziek, sauna of wellness. etc.

Het is belangrijk dat jij jezelf oplaad na negatieve prikkels, ontdek bij je zelf waar je energie en een positief gevoel aan overhoud. Voor de ene is het sporten en voor de ander juist wellness. Jij voelt je eigen lichaam het beste en kunt die zelf ook het beste beoordelen, daarom kan ik alleen maar voorbeelden geven.


Hart voor mens, dier en natuur

Hooggevoelige personen hebben een sterke relatie met de natuur, dieren en mensen. Dit verschilt wel per persoon waar de meeste interesse naar uit gaat. Ook kan dit verschillen per mens of dier en de natuur.

Zoek daarom ook goed uit waar jij je prettig bij voelt, niets is verkeerd als jij er profijt en rust van hebt. Dit kan de aantrekking zijn tot bomen, landschappen, bloemen of planten, maar ook baby’s of bepaalde dieren die jou kracht en geborgenheid geven.


Vergelijkbare berichten