| |

De boeken van Thierry Baudet en over Forum van Democratie 2024

In Maart 2023 zijn de verkiezingen voor o.a. provinciale staten, een goed moment om tegengeluid te geven tegen het kabinet als je het er niet mee eens bent. Een oppositie partij Forum voor Democratie en fractievoorzitter van deze partij Thierry Baudet heeft de laatste jaren flink lopen schoppen tegen het beleid van het huidige kabinet. Of hij zichzelf en de partij hiermee geholpen heeft en populairder heeft gemaakt is en blijft een vraag, wellicht krijgen wij hiervan de resultaten zichtbaar na de verkiezingen.

Op deze pagina lees je alles over de boeken die Thierry Baudet zelf geschreven heeft of een belangrijke bijdrage aan geleverd heeft en ook de boeken over Forum van Democratie door anderen heb ik toegevoegd.

Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com toegevoegd met extra informatie over de boeken om je een goed beeld te geven. Via de link kun je het boek over Forum van Democratie en Thierry Baudet eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Boeken van Thierry Baudet

Conservatieve vooruitgang

Conservatieve vooruitgang biedt portretten van de belangrijkste moderne conservatieve denkers: van Ludwig Wittgenstein en C.S. Lewis tot Johan Huizinga en Leo Strauss. Het bevat bijdragen van prominente geestverwanten als Roger Scruton, Andreas Kinneging, Theodore Dalrymple en Arjo Klamer.

Conservatisme valt niet in termen van `links of `rechts te vangen. Het ontsnapt aan de kunstmatige tegenstelling markt-staat waar liberalisme en socialisme verlamd door zijn. Hierdoor kunnen conservatieven nieuw licht werpen op actuele onderwerpen als:

Duurzaamheid
maatschappelijk verantwoord ondernemen
het probleem van het populisme
het belang van vorming, religie en cultuur

Allen die belang stellen in de huidige politiek zijn het aan zichzelf verplicht dit interessante en goed geschreven boek te lezen.
frits bolkestein

Wat een rijke en verrassende selectie van denkers en teksten!
jos de beus, hoogleraar politieke theorie, uva

Spectaculair vuurwerk van ideeën.
marijn kruk, auteur van parijs denkt


SIGNIFICANCE OF BORDERS

This book explains why supranationalism and multiculturalism are in fact irreconcilable with representative government and the rule of law. It challenges one of the most central beliefs in contemporary legal and political philosophy, which is that borders are bound to disappear.


De aanval op de natiestaat

De Europese Unie en de open grenzen hebben de nationale staat verzwakt. De soevereiniteit van het parlement wordt steeds verder ondergraven en de nationale identiteit verwatert. In de tweede helft van de twintigste eeuw is in alle West-Europese landen een sluipende aanval gedaan op de natiestaat.

In een verrassende kritiek op de naoorlogse elites laat Thierry Baudet zien dat zonder nationale soevereiniteit de democratische rechtsstaat niet kan functioneren. De aanval op de natiestaat neemt de lezer mee vanaf de oorsprong van moderne staten in de zestiende en zeventiende eeuw tot aan de brandende kwesties van nu: immigratie, populisme en de toekomst van de EU. In deze speciale, tiende druk zijn twee nieuwe voorwoorden toegevoegd: een van de Franse essayist Pascal Bruckner en een van de Britse filosoof Roger Scruton.

Dr. mr. Thierry Baudet (1983) is een van de meest markante stemmen in het hedendaagse debat. Hij publiceerde zes non-fictieboeken over filosofie, politiek en geschiedenis, een boek over klassieke muziek en, in september 2014, een roman. De aanval op de natiestaat werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van 2012. Er werden inmiddels meer dan 10.000 exemplaren van verkocht.


Pro Europa dus tegen de EU

Op 21 juni 2012 promoveerde historicus en jurist ThierryBaudet op een proefschrift over het belang van soevereine staten, dat verscheen onder de titel Aanval op de natiestaat. Vergaande eenwording van landen heeft in het verleden al vaker tot problemen geleid, en Baudet is dan ook kritisch over het proces van Europese eenwording. Dat zal volgens hem uiteindelijk tot conflicten leiden.

In de H.J. Schoo-lezing, die EW jaarlijks houdt ter nagedachtenis aan voormalig hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo (1945-2007), schetst Baudet een alternatief voor de Europese Unie dat meer recht doet aan de democratie en de culturele diversiteit van het continent. Dit boek is een uitgebreide, geannoteerde en geïllustreerde weergave van die lezing. Aan de tekst van de lezing zijn in deze bundel ook nog vier aan Europa gerelateerde stukken van ThierryBaudet toegevoegd.

ThierryBaudet (1983) is jurist en historicus, en promoveerde op Aanval op de natie-staat. Hij schrijft columns voor NRC Handelsblad en publiceerde met Michiel Visser Revolutionair verval en De conservatieve vooruitgang.


Oikofobie

Oikofobie is het tegenovergestelde van xenofobie. Niet de angst voor het vreemde, maar voor het eigene. Een afkeer van geborgenheid; het willen stukmaken van het thuis. Oikofobie is wat de westerse elites drijft. Modernisme in de kunsten, multiculturalisme en het Europese project: ze komen er direct uit voort. Het zijn symptomen van een ziekelijke behoefte aan vervreemding en ontworteling.

In Oikofobie identificeert Thierry Baudet deze ziekte van onze tijd. Het is het aangrijpende credo van de nieuwe avant-garde.

Thierry Baudet (1983) is een van de meest markante stemmen in het hedendaagse publieke debat. Samen met Michiel Visser publiceerde hij de succesvolle essaybundels Conservatieve vooruitgang en Revolutionair verval. Hij was columnist voor nrc Handelsblad en is redactieadviseur van het tv-programma Buitenhof. In 2012 verscheen De aanval op de natiestaat, dat in binnen- en buitenland werd besproken en werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker voor beste filosofieboek van 2012.


Thuis in de tijd

De politieke discussie in veel West-Europese landen wordt op dit moment grofweg beheerst door, aan de ene kant, de liberalen en sociaaldemocraten, en aan de andere kant de populisten. Beide kanten van het spectrum hebben zich ingegraven en kunnen elkaar niet meer bereiken. Dat geldt ook voor Nederland, in onze eindeloze Hoekse en Kabeljauwse twisten tussen ‘nationalisten’ enerzijds, en ‘multiculturalisten’ en ‘eurofielen’ anderzijds.

In Thuis in de Tijd klauteren Thierry Baudet en Geert Mak uit de loopgraven. Ze brengen een aantal botsende, overlappende en contrasterende visies bijeen op een van de belangrijkste thema’s van deze tijd: ons thuis, onze identiteit. Het bevat bijdragen van Benno Barnard, Marita Mathijsen, Jan Willem Duyvendak, Asis Aynan, Ad Verbrugge, Thierry Baudet en Geert Mak.


Van Bach tot Bernstein

Klassieke muziek is er voor iedereen. Voor alle stemmingen en alle momenten van de dag. Een rustige zaterdagochtend, of ’s avonds bij het eten met vrienden. Thuis op de bank of juist in de concertzaal, tijdens het koken, in de auto, bij een feest of een droeve gebeurtenis: elk moment kan verrijkt worden door de schoonheid van klassieke muziek.

In Van Bach tot Bernstein vertellen Arie en Thierry je over de verschillende stijlperiodes, over de componisten en hun drijfveren, ze geven je achtergrondinformatie, maar ook smeuïge details en in elk geval genoeg luistertips om lange tijd mee voort te kunnen. Het is de ideale gids voor alles wat je moet weten over klassieke muziek.

Thierry Baudet (1983) is academicus, journalist en schrijver. Zijn recentste boeken zijn De aanval op de natiestaat en Oikofobie. Met Geert Mak stelde hij de bundel Thuis in de Tijd samen. Arie Boomsma (1974) is schrijver en tv-programmamaker. Bij Prometheus publiceerde hij eerder de roman Relishow en de succesvolle poëziebloemlezingen Met dat hoofd gebeurt nog eens wat en Waarom ben je niet bij mij.


Voorwaardelijke liefde

Als Gregor, een aantrekkelijke promovendus uit Amsterdam, wordt benaderd door zijn oude studievriendin Tessa en haar tweelingzus Madelon, blijkt dat dit duo een merkwaardig voorstel voor hem heeft. Ze vragen hem of hij wil bijverdienen als gezelschapsheer. Gregor is intelligent, zelfverzekerd en charmant; precies de eigenschappen waaraan de hoogopgeleide vrouw van nu behoefte heeft. Geld verdienen door met mooie en slimme vrouwen te converseren, te flirten en soms meer:

Gregor is gevleid en gefascineerd en hij besluit op het aanbod in te gaan. Het dubbelleven brengt hem echter al snel in problemen, en oude, nooit geheelde wonden uit zijn jeugd dreigen zijn ogenschijnlijk comfortabele bestaan volledig te gronde te richten.

Voorwaardelijke liefde, het eerste literaire werk van Thierry Baudet, stort de lezer in een paradoxale zoektocht naar oprechtheid en onschuld, en onderzoekt het offer van de liefde in een tijd van egoïsme. Zelden heeft ons land een romandebuut gezien waarin de moderne moraal zo genadeloos op de pijnbank wordt gelegd; waarin liefde en haat, goed en kwaad, op zon schokkende wijze met elkaar worden verbonden.

Thierry Baudet (1983), academicus, journalist en schrijver, studeerde rechten en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde aan de rechtenfaculteit Leiden, en is auteur van De aanval op de natiestaat en Oikofobie.


Breek het partijkartel!

Het democratische systeem verkeert in bijna alle westerse landen in crisis. De gevestigde partijen zijn hun feeling met het electoraat verloren; anti-establishmentbewegingen komen op; het wederzijdse wantrouwen groeit en de onvrede wordt niet kleiner maar groter.

In Breek het partijkartel! betoogt filosoof en politicus Thierry Baudet dat het negentiende-eeuwse bestuursmodel dat we nog altijd in hoofdlijnen hebben een structuurprobleem kent: kartelvorming. De politieke elites zien het niet, omdat ze er middenin zitten. Maar de kiezer haakt af. Referenda vormen een unieke en noodzakelijke aanvulling op het systeem – niet om de representatieve democratie af te schaffen, maar om haar te corrigeren waar zij niet representatief meer is.


Van elk waarheen bevrijd

In deze ontroerende roman kruipt Thierry Baudet in de huid van cellist Philippe Gautier: een babyboomer die vanuit het hedendaagse Parijs nadenkt over de idealen van zijn generatie – en over de richtingloze wereld waarin die zijn uitgemond.

Het verhaal begint op een ochtend als Philippe een ansichtkaart ontvangt van zijn jeugdliefde: de vrouw met wie hij twintig jaar samen was, trouwde en kinderen kreeg. Via zijn herinneringen worden we deelgenoot van de wereld waarin zij elkaar en het leven ontdekten: de jaren zestig en zeventig, de relatie met de generatie vóór hen, het idealisme van een leven met muziek en kunst – en een hopeloze verliefdheid op een jong meisje die uitmondt in een hartverscheurende ontknoping.


Politiek van het gezond verstand

Drie Grote Projecten domineren de politiek in alle Westerse landen: alsmaar voortgaande immigratie, Europese eenmaking en verregaande klimaatplannen. Maar geen van deze projecten helpt ons verder of dient een zinvol doel. Ze staan haaks op het gezond verstand. In dit boek presenteert Thierry Baudet zijn alternatief.

Politiek van het Gezond Verstand neemt de lezer mee in de opbouw van een ongekend succesvolle politieke vernieuwingsbeweging. Vanaf het ontstaan van Forum voor Democratie volgen we de belangrijkste stappen en speeches tot het moment waarop de partij uitgroeide tot grootste van het land. Het boek biedt de belangrijkste argumenten voor de noodzakelijke maatschappelijke koerswijziging, maar laat zich ook lezen als liefdesverklaring aan de Europese beschaving in al haar veelkleurigheid, diepte en kracht.


De ravage van tien jaar Rutte

De afgelopen tien jaar is roofbouw gepleegd op ons land. De verschillende coalities van VVD, CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie waaraan Mark Rutte leiding gaf kozen voor records aan immigratie, honderden miljarden aan ‘klimaatbeleid’ en steeds maar meer macht voor de EU.

De lasten stegen naar ongekende hoogtes en de publieke sector werd verwaarloosd. Over de hele linie viel ons land ten prooi aan een duizelingwekkend aftakelingsproces: ziekenhuisbedden werden wegbezuinigd, de thuiszorg werd uitgekleed, het onderwijs holde achteruit, de aangiftebereidheid daalde, de woningnood rees de pan uit en agrariërs werden structureel weggepest. Omdat het referendum werd afgeschaft konden burgers niet eerder aan de bel trekken: maar op 17 maart 2021 hebben ze de kans te kiezen voor verandering.

In deze genadeloze analyse van DE RAVAGE VAN TIEN JAAR RUTTE laten Thierry Baudet en Paul Frentrop zien dat er een andere weg is. Ze schetsen een land dat weer kiest voor de eigen mensen en de eigen tradities, dat stopt met het open grenzenbeleid, de onzinnige duurzaamheidsagenda en de financiering van de schulden van Zuid-Europa.

Een land dat investeert in zorg, onderwijs en veiligheid. Dat voldoende woonruimte biedt voor iedereen en de koopkracht voor alle werkenden en gepensioneerden herstelt. Het biedt kortom het alternatief waaraan ons land meer dan ooit behoefte heeft.


Het Coronabedrog

In Het Coronabedrog ontrafelt Thierry Baudet stuk voor stuk de mythes die Nederland – en de wereld – al twee jaar in een wurggreep houden. Hoe gingen we van een vrije, open samenleving naar een land van lockdowns, steeds verdergaande controlemechanismes, QR-codes en vaccinatiedwang? Wat verklaart de synchroniciteit waarmee dit alles vrijwel overal op aarde op dezelfde manier wordt uitgerold?

Baudet gaat uitgebreid in op de geheime plannen van het World Economic Forum en andere globalistische elites om een Great Reset af te dwingen via de kunstmatig gecreëerde angstpaniek over een verkoudheidsvirus. Ook onthult hij het nooit eerder vertelde verhaal wat er achter de schermen gebeurde binnen zijn eigen partij, vanaf het moment van de ‘uitbraak’ van het virus tot aan de gefaalde couppoging van de mensen die wilden meegaan in het coronabedrog.

Dit boek is een absolute must read voor iedereen die wil weten wat er écht aan de hand is in de wereld van nu.


De Gideonsbende

De Gideonsbende vertelt het verhaal van Forum voor Democratie, de enige politieke partij in Nederland – en misschien wel in heel Europa – die fundamentele oppositie voert tegen de ideologie die de Westerse elites in haar greep heeft: het globalisme. Sommige partijen zijn tegen aspecten van de globalistische agenda – bijvoorbeeld immigratie of de EU – andere willen de beleidsmatige effecten wat verzachten – zoals de windturbines in zee zetten in plaats van op land; maar nergens anders dan bij FVD treft men het inzicht aan dat alle problemen van nu met elkaar verbonden zijn en dezelfde oorzaak hebben.

Dit boek legt hun onderlinge verband uit. Want Coronabeleid en de oorlog in Oekraïne, massa-immigratie en genderpolitiek, de EU en de klimaatmystiek: allemaal komt het voort uit de oude marxistische droom van een wereld zonder nationale verbanden, zonder privébezit en zonder familiestructuren.

Als je dit boek leest, zul je het begrijpen. En als je het begrijpt, zullen je de schellen van de ogen vallen. Want we beleven niet zomaar een aanval op de natiestaat; op de economie; op de vrijheid en op het traditionele gezin; het is een aanval op het menszijn zelf. Voor het eerst beschreef Thierry Baudet de integrale filosofie van zijn partij.

In deze absolute must read zet hij bovendien een aantal getrouwen van het eerste uur in de spotlights. Laat je meevoeren op een duizelingwekkende reis van de alledaagse politiek in Den Haag naar de denkers van de Frankfurter Schule; van Michel Houellebecq naar de NAVO; en volg zijn Gideonsbende op het pad naar de overwinning.

Mr. dr. Thierry Baudet (1983) studeerde Rechten en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde bij Paul Cliteur en Roger Scruton aan de Rechtenfaculteit Leiden. Hij was columnist voor NRC Handelsblad, redacteur voor Buitenhof en schreef daarnaast voor Elsevier Juist.

In 2015/2016 stond hij aan de basis van het referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne, en sinds 2017 zit hij in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Baudet publiceerde 14 boeken, waaronder romans, politieke filosofie en een inleiding in de klassieke muziek.


Revolutionair verval

Na het succes van Conservatieve vooruitgang. De grootste denkers van de twintigste eeuw bieden Thierry Baudet en Michiel Visser in hun nieuwe boek zicht op de achttiende en negentiende eeuw: de tijd van de grondleggers van het conservatisme. In Revolutionair verval komen denkers als Edmund Burke, Alexis de Tocqueville, Hegel en Joseph de Maistre uitgebreid aan bod, en wordt ook aandacht besteed aan Nederlandse conservatieven als Groen van Prinsteren en Abraham Kuyper.

De artikelen in deze bundel zijn van vooraanstaande geestverwanten als Paul Cliteur, Roger Scruton, Rob Hartmans en Theodore Dalrymple.

Mr. Thierry Baudet (1983) was programmamaker/presentator bij Amsterdam fm en bnr Nieuwsradio. Nu is hij columnist voor nrc Handelsblad. Ook werkt hij aan de Universiteit Leiden aan De aanval op de natiestaat, zijn proefschrift over nationale soevereiniteit.

Mr. drs. Michiel Visser (1976) is advocaat. Zijn publicaties verschenen in Modern Age, Liberaal Reveil, de Volkskrant en hp/De Tijd.


Boeken over Forum van Democratie (FvD)

Mijn meningen zijn feiten

Een onthullend portret van Thierry Baudet, die, nergens thuis en vaak afgewezen, in de politiek voorlopig zijn bestemming heeft gevonden.

Mijn meningen zijn feiten van Harm Ede Botje en Mischa Cohen is een onthullend portret van politicus Thierry Baudet. Hij kwam als een komeet omhoog in de Nederlandse politiek: een rechtse stoorzender die de zaak wel eens even zou opschudden. Veel kiezers omarmden zijn verzet tegen de gevestigde orde. Waarom maakte Baudet – zelf als gymnasiast, rechtsfilosoof en romancier lid van de elite – diezelfde elite tot zijn aartsvijand? Waar komt zijn angst voor het vreemde en voor het uitwissen van ‘onze’ westerse cultuur vandaan? Hoe ontwikkelde hij zich van conservatief tot radicaal-rechtse populist?

Journalisten Harm Ede Botje en Mischa Cohen spraken met familieleden, leraren, medestudenten, (voormalige) vrienden en vriendinnen – en met ideologische voor- en tegenstanders. Mijn meningen zijn feiten laat zien hoe Baudet, nergens thuis en vaak afgewezen, dan maar zijn eigen zuil bouwde. En hoe hij na pogingen in de muziek, de wetenschap, de journalistiek en de literatuur in de politiek – voorlopig – zijn bestemming vond.


Afstand nemen van Forum

Opeens waren ze Statenlid. Ze hadden er geen campagne voor gevoerd, ze hadden geen beeld van wat de provincie doet en hadden niet meegepraat over hun eigen verkiezingsprogramma. Niemand wist wie ze waren en dat zou vier jaar lang zo blijven: de 86 FvD’ers die in maart 2019 op de slippen van Thierry Baudet en Henk Otten werden gekozen in de twaalf provinciale besturen. Forum werd in elke provincie een van de grootste fracties, maar het grote publiek hoorde er nooit meer iets van, behalve toen veel Statenleden weer wegliepen.

In dit essay beschrijft Chris Aalberts hoe het de Statenleden van Forum verging. Wie zijn de mensen die voor Forum werden verkozen, hoe kwamen ze in de Provinciale Staten en hoe hadden ze zich voorbereid? Wat hebben ze van deze vier jaar geleerd en wat hebben ze bereikt? En misschien wel de belangrijkste vraag: wat kunnen we van hun verhaal leren? Nu wederom nieuwe partijen zich verdringen om in de Provinciale Staten plaats te nemen is die vraag belangrijker dan ooit. Herhaalt de geschiedenis zich?


De partij dat ben ik

Nooit eerder werd een politieke partij zo snel zo populair alsd FvD. In ‘De partij dat ben ik’ reconstrueert Chris Aalberts de opkomst van de beweging van Thierry Baudet.

Voor de ene stemmer is Thierry Baudet de verlosser, voor de ander een valse verleider. Maar hoe kon hij met Forum voor Democratie deze positie innemen?

Het begint in 2015, wanneer Baudet een denktank opricht die Nederland moet veranderen. Wanneer het niet lukt om met ‘borrellezingen’ de politiek van buitenaf te beïnvloeden, moet het van binnenuit: de partij Forum voor Democratie is geboren. Er volgt een tumultueuze periode van groei en controverse. Forum ontwikkelt zich tot een krachtige campagnemachine, Baudet trekt volle zalen en weet keer op keer de media te bespelen. Op de achtergrond stampt Henk Otten een efficiënte organisatie uit de grond waarbij voor inspraak geen ruimte is.

In 2019 wordt Baudet alleenheerser, Forum extremer en de sfeer grimmiger. Partijleden deinzen er niet voor terug om critici te intimideren. Chris Aalberts was er vanaf het prille begin bij, toen Forum nog een denktank was aan de Amsterdamse Herengracht. In ‘De partij dat ben ik’ – het resultaat van vijf jaar verslaggeving – reconstrueert hij de opkomst van de beweging van Thierry Baudet. Hij analyseert de inhoudelijke koers, het stormachtige succes en de organisatie.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten