|

De top 10 van de beste boeken over de politiek 2024

De Nederlandse politiek is een dynamische wereld, waar beleid, debatten en politieke intriges samenkomen. Deze blog neemt je mee op een informatieve reis door de meest invloedrijke en onthullende boeken over de Nederlandse politiek. Of je nu een gepassioneerde burger, een politiek analist of gewoon nieuwsgierig bent naar de ins en outs van het politieke landschap, deze verzameling boeken belicht de cruciale momenten en personages die de koers van Nederland hebben gevormd.

Op deze pagina vind je de top 10 van de beste boeken over de Nederlandse Politiek. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen – Voor iedereen die meer over politiek wil weten

De politiek bemoeit zich sowieso met jouw leven, dus kun je je er maar beter een beetje tegenaan terugbemoeien op een manier die bij jou past. Volgens ons is politiek net Game of Thrones: hoe meer je je erin verdiept, hoe leuker het wordt.’


Waarom moet je niet zomaar stemmen waar je ouders op stemmen? Dat leggen Titia Hoogendoorn – bekend van haar podcast voor politiekn00bs Polititia – en Nienke Schuitemaker je graag uit. Van hoe het precies in zijn werk gaat als je het stembureau binnenloopt (ja, die stembus lijkt inderdaad op een kliko) tot hoe het politieke landschap van de laatste vier jaar eruitziet.

Ze vertellen je waarom het belangrijk is om te stemmen, geven een korte basiscursus over de Nederlandse politiek, bespreken hoe je kiest op wie je stemt, verhelderen wat strategisch stemmen is en behandelen de belangrijkste politieke thema’s van de laatste jaren.
Voor iedereen die voor het eerst mag stemmen, voor het eerst bewust wil stemmen óf wie voor het eerst niet zomaar wil stemmen waar zijn/haar ouders op stemmen.


De ravage van tien jaar Rutte

e afgelopen tien jaar is roofbouw gepleegd op ons land. De verschillende coalities van VVD, CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie waaraan Mark Rutte leiding gaf kozen voor records aan immigratie, honderden miljarden aan ‘klimaatbeleid’ en steeds maar meer macht voor de EU. De lasten stegen naar ongekende hoogtes en de publieke sector werd verwaarloosd. Over de hele linie viel ons land ten prooi aan een duizelingwekkend aftakelingsproces: ziekenhuisbedden werden wegbezuinigd, de thuiszorg werd uitgekleed, het onderwijs holde achteruit, de aangiftebereidheid daalde, de woningnood rees de pan uit en agrariërs werden structureel weggepest.

Omdat het referendum werd afgeschaft konden burgers niet eerder aan de bel trekken: maar op 17 maart 2021 hebben ze de kans te kiezen voor verandering. In deze genadeloze analyse van DE RAVAGE VAN TIEN JAAR RUTTE laten Thierry Baudet en Paul Frentrop zien dat er een andere weg is.

Ze schetsen een land dat weer kiest voor de eigen mensen en de eigen tradities, dat stopt met het open grenzenbeleid, de onzinnige duurzaamheidsagenda en de financiering van de schulden van Zuid-Europa. Een land dat investeert in zorg, onderwijs en veiligheid. Dat voldoende woonruimte biedt voor iedereen en de koopkracht voor alle werkenden en gepensioneerden herstelt. Het biedt kortom het alternatief waaraan ons land meer dan ooit behoefte heeft.


Hans Wiegel – De biografie

n ‘Hans Wiegel’ beschrijft Pieter Sijpersma het roerige leven van een van de meest talentvolle én meest controversiële politici van na de Tweede Wereldoorlog: Hans Wiegel. Er zijn weinig politici die hun stempel zozeer op de vaderlandse politiek hebben gedrukt als hij. Zijn retorisch talent, zijn ‘gewonemensentaal’, zijn gevatheid, zijn vermogen om gecompliceerde onderwerpen tot hun essentie terug te brengen en zijn humor bezorgde Hans Wiegel al snel een grote aanhang. In 1967 kwam hij als 25-jarige Gooise Amsterdammer de Kamer in, tot dan toe als jongste Kamerlid ooit. Ten tijde van het kabinet-Den Uyl profileerde hij zich als oppositieleider. Zijn finest hour als VVD-politicus beleefde hij in 1977, toen hij vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken werd (1977-1981). Tot veler verbazing verliet hij in 1982 op 41-jarige leeftijd de Haagse politiek en werd commissaris van de Koningin in Friesland.


Mark Rutte

Hét verhaal over Mark Rutte, hoe hij werd tot wie hij is.

In 2006 won Mark Rutte de lijsttrekkersstrijd van de VVD maar nét van Rita Verdonk. In de partij bleven er daarna zoveel twijfels over hem dat hij in 2009 bijna door het hoofdbestuur naar huis werd gestuurd en in 2010 ook niet de officiële premierskandidaat mocht zijn van de VVD. Tien jaar later lijkt zijn positie onaantastbaar, en niet alleen in de VVD. In Mark Rutte laat NRC-journalist Petra de Koning zien wat hem maakte tot wie hij is, hoe zijn manier van denken en doen zich ontwikkelde. En misschien ook wel vooral al die jaren hetzelfde bleef.

Hoe kan het dat iemand die bekend kwam te staan als politicus-zonder-opvattingen, die met rechts en links regeerde, een rij van verkiezingsbeloften verbrak en grote politieke inschattingsfouten maakte, volgens opinieonderzoek in 2020 wordt gezien als de beste naoorlogse minister-president van Nederland? Mark Rutte gaat over een politiek leider die als scholier en student al op zoek was naar een rol voor zichzelf in de geschiedenis. Het is het verhaal dat mensen van dichtbij met hem meemaakten, op school en thuis, in de JOVD, op het Binnenhof, in Europa.

En ook het verhaal dat voor een deel werd bedacht door campagnestrategen en andere VVD’ers die zich bleven afvragen of Rutte wel echt wist en snapte wat zijn eigen kiezers het allerbelangrijkste vonden. Mark Rutte laat een politicus zien die extreem kwaad kan zijn als hij de controle verliest. Die vertrouwelingen kwijtraakte en dus ook leegte om zich heen creëerde.

Maar die ook elke zondag koffie dronk met de bejaarde moeder van een vriend, die in zijn appartement boven hem woonde en niet moeilijk deed toen er door het plafond heen stroop uit haar keuken op zijn Italiaanse pakken was gekomen. En haar voorstel weigerde om meer te gaan betalen aan huur. ‘Wat moet ik met dat geld?’


De kanarie in de kolenmijn

Marianne Thieme en Ewald Engelen waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen. Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo’n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd. Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling. Dat de strijd om water er niet een is van de verre toekomst.

De meeste politici en wetenschappers kiezen voor marginale veranderingen binnen de status quo waarbinnen we ons richten op meer economische groei en meer vrijhandel. Marianne Thieme en Ewald Engelen pleiten voor een radicale koerswijziging. Thieme vanuit ecologisch oogpunt, Engelen vanuit economisch perspectief. Ze komen tot een gemeenschappelijke conclusie: het financiële systeem en het politieke stelsel zijn volledig vermolmd. Plan B is onontkoombaar.

Marianne Thieme (1972) is fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de Partij voor de Dieren, jurist, dierenrechten- en milieuactivist en publicist. In 2002 richtte ze samen met anderen de Partij voor de Dieren op.

Ewald Engelen en Marianne Thieme waarschuwen tegen de onhoudbaarheid van de huidige politieke en financiële keuzes. Als een kanarie in de kolenmijn signaleren zij gevaren die onze toekomst bedreigen. Dat het fossiele denken gedurende lange tijd zo’n beetje alle verzamelde reserves aan fossiele brandstoffen erdoor heeft gejaagd. Dat honger niet het gevolg is van te weinig voedselproductie, maar dat het vooral gaat over voedselverdeling en -verspilling. Dat de strijd om water er niet een is van de verre toekomst.

De meeste politici en wetenschappers kiezen voor marginale veranderingen binnen de status quo waarbinnen we ons richten op meer economische groei en meer vrijhandel. Ewald Engelen en Marianne Thieme pleiten voor een radicale koerswijziging. Engelen vanuit economisch perspectief, Thieme vanuit ecologisch oogpunt. Ze komen tot een gemeenschappelijke conclusie: het financiële systeem en het politieke stelsel zijn volledig vermolmd. Plan B is onontkoombaar.

Ewald Engelen (1963) is hoogleraar financiële geografie aan de UvA, waar hij onderzoek doet naar het mondiale financiële stelsel. Als publicist en activist is hij bekend van zijn kritiek op de euro en op TTIP, het handelsverdrag tussen Amerika en Europa.


Voor Dummies – Nederlandse politiek voor dummies

Omdat we dagelijks te maken hebben met de gevolgen van politieke besluiten is het belangrijk om van de politieke ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Hoe is ons politieke bestel ontstaan? Wat doen Kamerleden precies? Hoe komen besluiten tot stand? In dit boek komen alle onderdelen van de staatsinrichting aan bod, zoals de regering en het parlement. Ook lees je over de politieke partijen, de grondwet, verkiezingen, de gemeentepolitiek en de relatie met de Europese Unie. Bovendien krijg je uitgelegd hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op de Nederlandse politiek. Eddy Habben Jansen is directeur van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.


Een Nieuw Sociaal Contract

Een nieuw sociaal contract

Heel lang geloofden we dat Nederland af was. Maar schijn bedriegt. Pieter Omtzigt laat zien dat er in Nederland grote problemen zijn met macht en tegenmacht. De mechanismen van de rechtsstaat functioneren niet goed meer, zoals uit het kinderopvangtoeslagenschandaal is gebleken. Omtzigt pleit vanuit zijn eigen ervaringen in de politiek voor een nieuw sociaal contract.

Het is nodig om het vertrouwen tussen overheid en burgers te herstellen. Dat is zeker niet eenvoudig. We moeten instituties herbouwen door checks-and-balances te hernieuwen. Het vraagt ook om een andere mentaliteit van de overheid én van de burgers zelf. Er is geen simpele oplossing. Het hele weefsel van de rechtsstaat moet worden onderzocht en gerepareerd. In dit boek doet Omtzigt een aantal voorstellen daartoe.

Pieter Omtzigt (1974) is sinds 2003 Kamerlid voor het CDA, en zit sinds 2004 in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.
Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Welmoed Vlieger (1976), filosoof en columnist.


Een wonderbaarlijk politicus – Hans van Mierlo, 1931-2010

Monumentale biografie van Hans van Mierlo

Hans van Mierlo – de onzekere jongen uit een Brabantse patriciërsfamilie – kwam laat tot bloei. Pas toen hij na een moeizame rechtenstudie in het katholieke Nijmegen op 29-jarige leeftijd in Amsterdam ging wonen, vond hij, meevarend op de golf van veranderingen in de jaren zestig, zijn plek: eerst als journalist en vanaf 1966 als partijleider van D66. Van Mierlo stond aan de wieg van twee van de bijzonderste regeringen van de twintigste eeuw: het progressieve kabinet-Den Uyl (1973-1977) en de paarse kabinetten-Kok (1994-2002).

De belofte van een nieuw bestel wist hij nooit in te lossen. Staatkundige hervormingen kwamen niet van de grond. Het ideaal van één progressieve volkspartij werd een desillusie. Maar al die jaren bleef de ongedisciplineerde libertijn met zijn intellectuele uitstraling de politieke tolk van Nederlanders die streefden naar individuele vrijheid in een sociale rechtsstaat. Journalist en historicus Hubert Smeets, die als eerste Van Mierlo’s privéarchieven mocht inzien, laat zien hoe politiek voor de twijfelaar Van Mierlo een intellectuele levenshouding was, geen kille machtsstrijd – al was hij niet vies van de macht. Een wonderbaarlijk politicus is het portret van een zoeker en een tobber, van een politicus die geen politicus was, maar Nederland wel vormgaf.


Alles komt goed

Dit boek is een gesprek. Een gesprek over politiek. Niet de politiek van oneliners, tweets of korte statements in het journaal. Niet de politiek van kritiek leveren op anderen en de vraag wie er wint of verliest. Mocht u daar meer van willen, dan volstaat het de tv aan te zetten.


Het gesprek gaat over een politiek van beschouwingen op de maatschappij, nadenken over de problemen waar we voor staan en hardop denkend en pratend zoeken naar oplossingen. Het gaat over een sterkere middenklasse en een bloeiend lokaal bedrijfsleven. Over grenzen stellen aan immigratie. Over klimaatdoelen halen, over veilig zijn, en over samen leven in een tijd van verbitterde identiteitsstrijd.


Uw gesprekspartners zijn Klaas Dijkhoff en Tim Versnel. Klaas speelt in gemeenteraad, Tweede Kamer en het kabinet nu ruim een decennium in de liberale voorhoede van Nederland. Tim is gemeenteraadslid in Rotterdam. Door de jaren heen hebben ze veel gesprekken gevoerd over politiek, over hoe je je als politicus opstelt en over hoe je het bereiken van je idealen dichterbij brengt. Toen Dijkhoff de opdracht aannam om de partij waar beiden lid van zijn te vernieuwen hebben ze hun gesprekken vastgelegd.


Bidden en binden – Christen in de coalitie

Bidden en binden’ van journalist Riekelt Pasterkamp volgt Gert-Jan Segers als politiek leider van de ChristenUnie, de kleinste regeringspartij in het kabinet-Rutte III.


Vergelijkbare berichten