De top 7 van de beste boeken over bijen (houden) 2024
Bijen zijn niet geliefd bij iedereen, toch groeit de populariteit als het gaat om bijen en het bijenhouden. Niet alleen worden er meer bijenhotels gemaakt, mensen kiezen ook bewust voor planten die bijen aantrekken. Gemeenten zien ook steeds meer het belang van de bij en dragen hun steentje bij.
De Gemeenten maaien later en gebruiken geen gif meer in het onkruidbeer. Dat de bijen populair zijn zie je ook aan de imkers, er komen steeds meer imkers bij, dit zijn vooral jonge imkers die de weg hebben gevonden.
Als je interesse in bijen hebt wil je graag je kennis vergroten, vooral als je hier actief mee bezig wilt gaan. Kennis en vaardigheden kun je perfect uit boeken halen. Tegenwoordig is er een goed aanbod boeken die over bijen, de bijenteelt, bijen houden, imkers etc. gaan. Om te zorgen dat je een goed boek aanschaft en geen miskoop begaat heb ik de beste boeken die te maken hebben met bijen voor je op een rij gezet.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Het complete bijenboek – ontdek de wondere wereld van de bij en hoe we ze kunnen beschermen
- Honingbijen – leefwijze en gedrag – de nieuwste inzichten – unieke foto's
- Bijen houden – een compleet overzicht
- Het bijenboek
- Zakboek voor de bijentuin – Maak je tuin, je balkon en zelfs je buurt bij-vriendelijk
- Dichter bij de bij – op weg naar natuurlijk imkeren
- Het bewustzijn van de bij
- Bijenstichting Educatiecentrum
Het complete bijenboek – ontdek de wondere wereld van de bij en hoe we ze kunnen beschermen
Dit complete bijenboeken is een aantrekkelijk vormgegeven praktische handboek voor informatie over alle bijensoorten, bijproducten en alles wat je moet weten over de bij.
Het boek is geschikt voor iedereen die een bijdrage willen leveren aan een goede leefomgeving voor bijen tot en met imkers (in spé en de beginnende imker).
Met de plantenwijzer kun je zelf aan de slag om de tuin aantrekkelijk te maken voor bijen of ontwerp je eigen bijenhotel.
Maar je kunt ook kennis uit het boek halen om bijenhouder te worden. Leer alles over het verzorgen van een bijenkolonie: van het ontwerp van goede bijenkorven, het gezond houden van de kolonie tot en met het verwerken van bijenwas en honing tot diverse producten.
Honingbijen – leefwijze en gedrag – de nieuwste inzichten – unieke foto’s
Het boek honingbijen presenteert op een toegankelijk manier alle actuele kennis over de honingbijen en inzichten in hun leven en hun gedrag.
De kennis wordt deels doorgeven doormiddel van unieke foto’s. Deze foto’s geven een goed beeld van de evolutionair succesvolle insecten. De bij is als van honing, als grootmeesters in het organiseren van complexe sociale kolonien en als architecten van indrukwekkende raatconstructies.
Dankzij de bestuivingen van de bij, is de bij onmisbaar voor de landbouwgewassen. Des te alarmerende zijn recente ontwikkelingen van toenemende bijensterfte wereldwijd. Top experts ontrafelen stap voor stap het verschijnsel honingbij’ en komen daarbij steeds weer voor nieuwe verrassingen te staan. Je leest in het boek “Honingbijen” alle geheimen van de fascinerende honingbij.
Honingbijen: een boeiend naslagwerk voor bijenliefhebbers, landbouwers, imkers en entomologen.
Bijen houden – een compleet overzicht
Bijen houden is een complete gids over het houden van bijen en hun dagelijkse verzorging. Een gids die jou helpt van begin tot eind: van het kiezen van de juiste bij tot het kopen ervan, hoe je bijen in de bijenkast plaatst, de kast gedurende het jaar moet onderhouden, tot aan het oogsten van de honing.
Het boek beschrijft de bloemen, planten, bomen en gewassen (en hun bloeiperiode), die de beste nectar en stuifmeel leveren voor de bij. Dit boek biedt een fascinerende blik in de dynamiek van bijenvolkeren.
Het prachtige boek heeft meer dan 400 foto’s, inclusief stap-voor-stap uitleg en schitterende foto’s binnen in de kast. Met aandacht voor preventie en oplossingen voor problemen zoals ziekten, mijten, plagen en bijenziekten.
Het bijenboek
Het bijenboek is een allesomvattend boek over de bij: Hoelang vliegen er al bijen rond op aarde? Welke soorten bijen bestaan er en wat is hun functie van de bij? Hoe ziet een bijenkorf er vanbinnen uit? Hoe communiceren bijen met elkaar? Welke rol speelden bijen in de geschiedenis? Wat doet een imker? Hoe wordt honing gemaakt?
De informatie in dit boek is zeer uitgebreid. Je leest over o.a verschillende soorten bijenkasten, van alles over de imker, de bouw van een bijenkast, bestuiving en nog veel meer.
Dit is een mooi boek dat vol staat met prachtige illustraties. Dit geeft naast de tekst een goed beeld van het leven van de bij. Dit boek is zeer geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen.
Zakboek voor de bijentuin – Maak je tuin, je balkon en zelfs je buurt bij-vriendelijk
Met dit boek kun jij een steentje bijdragen aan het milieu en kun jij je tuin bij vriendelijk maken. Je krijgt kennis van de belangrijkste bijensoorten en de (mooiste) planten en struiken die zou tuin tot paradijsje maken. Tips voor de grote en kleine tuinen, maar ook balkons, scholen en voor het openbaar groen.
Dit zakboek voor de bijentuin vertelt je het boeiende verhaal van bestuiving, kleurrijke, zoemende borders en snoephagen. Het boek is niet alleen bedoeld voor bijen liefhebbers, maar ook zeker voor tuin- en plantenliefhebbers.
Dichter bij de bij – op weg naar natuurlijk imkeren
Dichter bij de bij is het fascinerende bijenboek van Alma Huisken. Alma is groenauteur, bio-tuinier en -imker.
Dit boek is geschikt voor iedereen die ook maar iets met bijen heeft of er iets voor voelt. Het is een bruisende bron van kennis en wijsheid over het bijenleven.
Of je nu imker bent, imker wilt worden of bijen liefhebber bent, na het lezen van dit boek bij je een rijker mens als het om informatie en kennis van de bijen en de natuur gaat. ,
Alma de schrijfster van het boek is aanvankelijk doodsbang voor een bijensteek, maar evengoed geïntrigeerd door deze boeiende insecten. Ze raakte gegrepen en werd toegewijd biodynamisch imker. Gloedvol vertelt ze over haar avontuurlijke ‘reis met de bijen’, op weg naar natuurlijk imkeren.
Ze neemt een gretige duik in de bijenhistorie, etaleert een keur aan korven en kasten, kraakt een reële, kritische noot over de omgang met honingbijen en breekt een lans voor de zwarte oerbij. Warm pleit ze voor het zaaien van massa’s (biologische) bloemen, want bijen helpen of houden begint met een gevarieerde, voedzame habitat.
In het boek vind je een royale lijst van geschikte bijenplanten. Voorts bevat dit liefdevol geschreven boek: verrassende verhalen over honing, stuifmeel en was, ontroerende bijengedichten, sfeervolle tekeningen én 24 beproefde honingrecepten. Dit boek bevat prachtige foto’s zijn van Doortje Stellwagen.
Het bewustzijn van de bij
Bijen hebben een piepklein zenuwstelsel. Hun hersenen hebben de grootte van een vierkante millimeter. In dit boek laat etholoog Lars Chittka zien dat bijen desondanks over opmerkelijke cognitieve vermogens beschikken. Ze zijn slim, hebben een persoonlijkheid, herkennen bloemen en menselijke gezichten, communiceren via een eigen taal, vertonen emoties, kunnen tellen en gebruiken eenvoudige gereedschappen. Ze leren van elkaar en weten problemen op te lossen. Bijen zien meer kleuren dan wij, maar schakelen soms om naar een zwart-witvisie om overbelasting van hun visuele brein te voorkomen.
We wisten al dat bijen een ‘korfgeest’ hebben en daardoor geweldig samenwerken. Het bewustzijn van de bij laat zien dat bijen ook als individu uniek en intelligent zijn. Lars Chittka is hoogleraar gedrags- en ervaringsecologie aan de Queen Mary University in London. ‘De tijd ligt ver achter ons dat insecten werden gezien als kleine machines zagen, niet in staat tot complexe gedachten, emoties, tot leren. Voor een toegankelijke introductie tot de wonderbaarlijk bijenintelligentie kan men zich geen betere gids wensen dan Lars Chittka.’ – Frans de Waal auteur van ‘Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’
Bijenstichting Educatiecentrum
Naast de boeken wil ik je kennis laten maken met de Bijenstichting Educatiecentrum uit Vorden. Dit is een stichting die zich bezig houdt met Educatie & Advies over bijen. Met als doel:
- Stimuleren van initiatieven om de voedselvoorziening voor bijen te verbeteren
- Voorlichting geven over wilde bijen
- Verkopen van bijen gerelateerde producten
Naast de vele informatie en gratis e-book kun je ook ambassadeur worden van de Bijenstichting die geeft je vele voordelen en is zeer geschikt voor je als je een bijen liefhebber bent, maar ook hobby of beroepsmatig bezig bent met bijen in welke vorm dan ook.
De voordelen als ambassedeur zijn: Je krijgt toegang tot alle extra cursussen. Voorbeelden van deze cursussen zijn:
- Beplantingsschema’s voor een bij-vriendelijke tuin
- Cursus bijen herkenning
- Fotografie
- Bijen onderzoek
- Bijenproducten in de voeding
- Bijenproducten in de cosmetica
- En nog veel meer
Je ontvangt ook een bijenmagazine Beeezz, je krijgt toegang tot de gehele online community, waar je in contact kan komen met andere bijenliefhebbers waar je meer informatie vind over de bijen, honing, bijen houden etc. maar ook kun je hier vragen stellen.