|

De top 11 van de beste boeken over wielrennen (wielersport) 2024

In de maand juli is het wielerevenement waar iedere wielerliefhebber met smart op wacht. De Tour de France wordt gezien als de route van het jaar. Terwijl er nog veel meer prachtige routes en tochten zijn.

Voor deze blog heb ik de 11 mooiste boeken die iets te maken hebben met wielrennen voor je op een rij gezet. De boeken zijn heel divers voor de amateur tot de mooiste verhalen van de prof, en alles wat er tussenzit.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

tot 35% korting

De man en zijn wielerverhalen – Het complete fietswerk (1990-2020)

Al ruim dertig jaar schrijft Wilfried de Jong over wielrennen en de wielersport.

Het boek “De man en zijn wielerverhalen” is een bundeling van zijn columns en korte verhalen met het thema wielrennen. Het boek bevat zoveel mooie verhalen en informatie dat het gerust als een ‘wielerbijbel’ genoemd mag worden.

Dumoulin, Merckx, Vos, Froome, Armstrong, Van Vleuten, Bartali, Van der Poel zijn maar enkele namen die je leest in het boek.

Het boek sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, bergtoppen en valpartijen, modderstromen en massasprints.

De Jong beschrijft zijn lievelingssport fantasievol, in een beeldende stijl. De lezer zit met dit complete fietswerk boven-op de wielersport.


Thomas Dekker – Mijn gevecht

Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens en komt naar buiten met zijn echte verhaal die nog niet eerder was verteld.

De waarheid over Thomas Dekker heeft ook zeker lelijke kanten die lees je ook in dit boek. Het boek van de kroonprins van het Nederlandse Wielrennen geeft je een in kijkje in de wereld van de wielrenner die niet voor de buitenwereld zichtbaar is.

Thomas speelt open kaart, hij heeft niets meer te verliezen. Het boek neemt je mee vanaf pagina één in het leven en het verhaal van Thomas Dekker.


Draag nooit een gele trui – en andere geboden voor de bloedfanatieke wielertoerist

DRAAG NOOIT EEN GELE TRUI en andere wetten voor de bloedfanatieke wielertoerist

Wekelijks trekken ze er alleen of in groepjes op uit. De een legt zijn dikke buik op de stang van zijn lichtgewicht racefiets, de ander zoeft met geschoren benen op enorme snelheid over dijken, fietspaden en heuveltjes in de omgeving.

Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal wielertoeristen en ze willen allemaal de snelste zijn. In hun hoofd rijden ze gemakkelijk met de profs mee. Ze racen uit liefde voor het fietsen en in de hoop sneller te gaan dan anderen.

Vooral eerbiedigen ze ‘de regels’, weinig sporten gaan gepaard met zo veel ongeschreven geboden als het wielrennen.


In Draag nooit een gele trui staan de verschillende types wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden. (Oud-)profs geven tips en vertellen over hun ervaringen met wielertoeristen.

Het is een onmisbaar boek voor wie graag de weg op gaat en twijfelt over het scheren van benen of de kleur van de wielersokken.

Een humoristische inkijk in de wereld van de bloedfanatieke onbetaalde fietsers.


Mathieu van der Poel

Lees in het allereerste boek over wielrenner Mathieu van der Poel van schrijver Mark de Bruijn hoe ‘MvdP’ een fenomeen werd.

Zet Mathieu van der Poel (1995) op een fiets en hij wint, met een uitroepteken. Op jonge leeftijd wint hij de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche, ook wordt hij vier keer wereldkampioen in het veldrijden. Ongeëvenaard in zijn talent, met de weergaloze wielergenen van vader Adrie en opa Poulidor. Mathieu vliegt, vlucht en verbaast. En doet vooral zijn eigen ding. Hij stelt voorop wat er in de wielersport nogal eens ontbrak: plezier. Wat maakt hem tot de wielrenner die hij geworden is?

In dit boek verklaart journalist Mark de Bruijn het fenomeen MvdP. Hoe word je van bejubeld talent een groot kampioen?

Een jaar na zijn grote doorbraak is olympisch goud het volgende doel van de in België geboren Franse Nederlander. Er volgt een wielerseizoen waarin alles anders loopt. Een succesroute buiten de gebaande paden, daar heeft Mathieu meer voor nodig dan de genen van vader Adrie en opa Poulidor. Waarom lukt het hem om door te stoten naar de top en anderen niet? Wat doet hij anders? En wie gaat er schuil achter de goedlachse, nonchalante ideale schoonzoon die altijd wind mee lijkt te hebben?


Surplace

Surplace is het enige sportboek dat ik ooit las, en nog wel in één ruk ook. Ik begrijp nu voor het eerst iets van de sport, die net zozeer een cultuur is.’ – Marcel Möring

Het was meer dan een eeuw lang nauwelijks voorstelbaar, een voorjaar zonder koers. Zonder gedokker over kasseien, zonder heuvelklassiekers, etappewedstrijden, massasprints en bergetappes. Totdat een virus onze maatschappij ging beheersen, en de sport verviel tot een bijzaak in het leven.

Dit boek is het relaas van twee wielervolgers die aanvankelijk een wielerseizoen in duigen zien vallen. Ze tonen zich bezorgd over de impact van het virus, niet alleen op de samenleving, maar ook op de toekomst van de wielersport.

Ze verbazen zich daarna over de veerkracht van organisatoren, ploegen en coureurs. Over een sport die zich aan de crisis ontworstelt en creatief omgaat met de beperkingen in tijden van corona.

Vele kopstukken uit de Lage Landen komen aan het woord. Grote namen als Patrick Lefevere, Wout van Aert, Wouter Vandenhaute, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin.

Ze kijken vooruit, naar hoe de sport verdergaat na het vreemdste jaar in de wielergeschiedenis, wat er moet gebeuren met de macht van de grote organisatoren, de veiligheid in en rond de koers en de manier waarop de sport zich via de televisie verkoopt.

Maar ze kijken ook terug op een seizoen dat lang stilstond, als in een oneindig lijkende surplace, en daarna alsnog een spetterende finale kreeg met honderd dagen koers.


De ereronde van de eland

Het boek “De ereronde van de eland” is een meeslepend verhaal over de wielersport. De wielersport is een wereld van omhooggevallen ploegleiders, soigneurs, slapies, ethische normen, afgunst, winst en verlies.

Sla ‘De ereronde van de eland’ van Thijs Zonneveld open en je zit midden in een etappe in de Tour de France. Of beter gezegd: in het hoofd van de wielrenner die tegen wil en dank op kop ligt, met nog honderdveertig kilometer te rijden.

Alleen met de weg, de wind en de pijn in zijn benen. Alleen met zijn gedachten. Een kans om te winnen heeft hij eigenlijk niet. Aan het begin van zijn loopbaan was hij nog een veelbelovende renner, maar in de loop der jaren heeft hij het geloof in eigen kunnen verloren, en werd hij links en rechts ingehaald door jongere coureurs.

Door Cornelisse bijvoorbeeld, die ook al achter zijn vriendin Patricia aan zit. Maar dan keert het tij. De eenzame vluchter komt in het ritme, ziet zijn voorsprong groeien, en daarmee ook zijn hoop op succes in de sport, en ook in de liefde.

‘De ereronde van de eland’ is een meeslepende, trefzekere roman over de Tour de France en de wielersport, een wereld van omhooggevallen ploegleiders, soigneurs, slapies, ethische normen, afgunst, winst en verlies. Dit alles gezien door de ogen van een onverwachte koploper.


Tank

Bram Tankink reed in 2018 zijn laatste profwedstrijd. Achttien jaar lang was Bram beroepswielrenner.

In die tijd leerden het publiek en de wielerfans hem kennen als de altijd grappige en goedlachse renner, met zijn positieve kijk op de koers en het leven.

Het boek de “Tank”is opmerkelijke wielerverhalen en avonturen die hij op de fiets meemaakte. Dankzij de fiets verlegde Bram Tankink zijn grenzen, ontdekte hij de wereld.

Maar ‘Tank’ is ook een boek over angst, twijfels en vragen. Over schuldgevoelens.

Bram Tankink geeft de lezer op openhartige en eerlijke wijze een inkijk in zijn leven als profrenner, echtgenoot en vader van een jong gezin.


Koerskalender 2023

Voor de wielerfan is de Koerskalender intussen een vaste waarde. Deze kalender barst opnieuw van de nuttige (en nutteloze) feitjes, aangrijpende quotes en wielerverhalen die je nooit eerder hoorde.

Van Parijs-Roubaix en de Bredene Koksijde Classic tot de Scheldeprijs: met de scheurkalender fiets je mee door de hoogtepunten van de mooiste wedstrijden uit het verleden én mis je dankzij de handige wieleragenda van 2023 geen enkel event van het komende fietsjaar.


Mijn wereld

Peter Sagan presteerde tussen 2015 en 2017 wat nog nooit iemand had gedaan: hij werd driemaal achter elkaar wereldkampioen wielrennen.

Overal waar hij sindsdien aan de start verschijnt, is hij favoriet. Maar alleen naar zijn prestaties kijken zou hem tekortdoen. Hij fietst niet alleen, hij entertaint.

In het zadel kan hij zijn wie hij is: hij toont zijn enorme passie voor wielrennen en heeft de onbedwingbare neiging om mensen ermee te vermaken.

In deze autobiografie geeft hij voor het eerst een inkijkje in zijn persoonlijke leven: zijn trainingen, zijn toewijding, de druk die gepaard gaat met het rijden in de regenboogtrui, het gevoel wanneer hij als eerste de finish bereikt, maar ook de oprechte verslagenheid die hij voelde toen hij in de Tour de France werd gediskwalificeerd.


Mythische cols – De 30 machtigste beklimmingen

Dit prachtige salontafelboek bundelt de mythische cols die in de rubriek ‘De Bergen’ van het fietsmagazine Grinta! verschenen, uitgebreid met schitterend beeldmateriaal en nieuwe verhalen.

Geniet van de Tourmalet, de Stelvio en de Galibier zoals je ze nog nooit eerder zag. De zwaarste beklimmingen zijn de mooiste ervaringen en dit boek laat je elk stukje mee beleven, of je er nu zelf op uittrekt of gewoon in gedachten mee en danseuse fietst.

Alpe d’Huez
Alto de El Angliru
Col d’Aubisque
Col de la Bonette
Monte Carpegna
Col du Ballon d’Alsace
Cormet de Roselend
Col de la Croix de Fer
Colle Fauniera
Passo Fedaia
Col du Galibier
Passo Gardena
Passo Gavia
Sankt Gotthard Pass
Passo Giau

Grimselpass
Col de l’Iseran
Col d’Izoard
Lagos de Covadonga
Col du Lautaret
Col de Peyresourde
Pla d’Adet
Passo Pordoi
Col du Portet
Sa Calobra
Passo dello Stelvio
Timmelsjoch
Col du Tourmalet
Tre Cime di Lavaredo
Mont Ventoux


De Raboploeg

We horen van vergeten renners en gebroken dromen, maar ook van bekende coureurs als Michael Boogerd en Michael Rasmussen.

De Rabobank wielerploeg is een van de meest succesvolle sportploegen uit de Nederlandse sportgeschiedenis. ‘Rabo’ won grote rondes als de Giro D’Italia, Vuelta en bijna de Tour de France. In de onthullende en diepgravende biografie ‘De Raboploeg’ duikt Maarten Kolsloot in de geschiedenis van het veelbesproken team. Aan de hand van interviews met 200 betrokkenen en duizenden nieuwe documenten wordt een veelomvattend en in diverse opzichten nieuw beeld geschetst van de ploeg die tussen 1996 en 2012 successen boekte.

Nieuw archiefmateriaal laat een intiem beeld zien van de eerste dagen van het team in september 1995. Uit persoonlijke fax- en e-mailberichten van Jan Raas en zijn medewerkers ontstaat het beeld van een gepassioneerd stel mensen dat hun wielerploeg wilde redden. En een gehaaide bank die een hyper ambitieus plan opstelde om de sport uit het slop te trekken. Ten koste van veel. De afgeketste transfer van Lance Armstrong naar Rabo en diverse andere transfers komen aan bod. Soms voor het eerst in het openbaar. Ook slaagt ‘De Raboploeg’ erin omdat het gordijntje open te trekken voor het grootste publieke geheim uit de wielersport: waarom verdween Jan Raas nu écht uit beeld? Dit boek geeft antwoorden.

We horen van vergeten renners en gebroken dromen, maar ook van bekende coureurs als Michael Boogerd en Michael Rasmussen. Die laaste, de magere Deense bijna-Tourwinnaar, is misschien wel de man die de hoogste prijs betaalde voor gewenste wielerroem. En passant wordt door middel van nog nooit ingeziene financiële stukken een beeld geschetst van de boerenleenbank Rabobank die weliswaar heel veel gaf aan de sport, maar altijd met een de vinger van een Hollandse koopman op de knip. Een boek dat boeit van kaft tot kaft.


tot 35% korting

Vergelijkbare berichten