De top 7 van de beste boeken over jagen en de jacht 2024
Vroeger werd er gejaagd op voedsel als levensbehoefte, er zijn nog stammen, regio’s en landen waar gejaagd wordt om zichzelf te voorzien van een levensbehoefte. In Nederland wordt er niet meer gejaagd omdat het noodzaak is om te eten. Er zijn wel andere redenen waarom er gejaagd wordt.
Verkeersveiligheid of schade aan gewassen of infrastructuur is een reden dat er gejaagd word. Dit wordt aangeduid met faunabeheer, wildbeheer of beheersjacht. Dit wordt gedaan om grote populaties te voorkomen van bepaalde dieren die anders schade aan belangrijke flora of fauna kunnen aanbrengen.
Een andere reden is jagen voor het plezier / hobby. Je mag niet zomaar gaan jagen hier zitten zijn strenge regels en wetten aan verbonden. Ook heb je een vergunning en een stuk grond nodig waar je mag jagen. In Nederland zijn er ongeveer 27.000 jachtaktehouders.
Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan naar de 7 leukste, beste en mooiste boeken te direct of indirect te maken heeft met het jagen en de jacht. De boeken zijn heel divers en maken samen een goede top 7
De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een nog link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft onder andere de waardering van de lezers weer. Als je op de link klikt kun je de recensies lezen van de lezers en het boek eenvoudig bestellen.
Jagen in Nederland
Iedereen in Nederland heeft wel een mening over de jacht. Daarom is het een voortdurende bron van discussie, waarbij de emoties hoog oplopen maar vaak een loopje wordt genomen met de feiten.
Jagen in Nederland geeft een goed overzicht van de jacht en faunabeheer in Nederland.
Welke diersoorten mogen bejaagd worden? Wat is de rol van de jager bij het beheer van diersoorten? Hoe wordt er gejaagd?
Siebren Siebenga, bioloog en tevens jager, geeft een helder antwoord op al deze vragen.
Heer- en broodjagers een schets van de jacht in de twintigste eeuw
Heer- en broodjagers geeft een schets van de cultuurgeschiedenis van de jacht in Nederland en laat zien hoe deze drastisch veranderde.
Tal van soorten jagers komen aan het woord: de landgoedeigenaren in Overijssel en Gelderland, de broodjagers aan de vroegere Zuiderzee, de robbenjagers op het Wad, de kistjagers langs de Friese IJsselmeerkust, de herenboeren uit Zeeland en Groningen, de kleine boerenjagers uit Drenthe en waterwildjagers op de Reeuwijkse plassen en in de Biesbosch.
Het jagen op de bunzing in de Friese Wouden, op de houtsnip op Ameland, en de Friese wilsterflapper worden zeer uitvoerig geportretteerd.
Het boek kent vele verhalen en anekdotes uit de wereld van de jagers.
Heer- en broodjagers geeft door middel van foto’s en beschrijvingen een unieke kijk op de jacht als belangrijk Nederlands cultuurfenomeen.
Buit – een jachtjaar
Pauline de Bok is jager.
In Buit verblijft ze een jaar lang in een omgebouwde koeienstal in het oosten van Duitsland, van waaruit ze jaagt.
Dagelijks bespiedt ze vanuit haar kansel zwijnen, reeën, vossen, konijnen en dassen. Soms lukt het haar een dier te schieten, andere keren zijn ze haar te slim af.
Al haar buit sleept ze mee naar haar stal, ze ontweit en vilt de beesten en bewaart hun vlees, om het van kop tot staart op te eten.
De Bok neemt je mee op haar ontdekkingsreis door de jachtwereld: van de eerste pootafdruk tot het schot, van het sjouwen door storm en modder tot de lege uren in de kansel.
Haar belevenissen en haar tochten door het overrompelende Duitse landschap vormen de aanleiding voor prachtige bespiegelingen over de relatie mens-dier, over sterfelijkheid en over de plaats van de mens in de natuur.
Nevelbok en andere jachtvertellingen
Nevelbok en andere jachtvertellingen bevat een mix van meeslepende, onderhoudende, ontroerende, maar ook vaak humorvolle verhalen over de jacht op klein- en grofwild, in binnen- en buitenland.
Jachtvertellingen die getuigen van kennis en ervaring, van verantwoordelijkheid, maar vooral van bescheidenheid en respect voor dier en natuur.
Nevelbok en andere jachtvertellingen gaat over leed en plezier, over verdriet en vreugde, het hele spectrum van die diepmenselijke activiteit: de jacht. Hans Mulder (Arnhem, 1947) is vanaf jonge leeftijd hartstochtelijk jager.
Het bracht hem naast Nederland vaak naar zijn favoriete land Schotland, maar ook Duitsland, Rusland en Namibië.
Zijn eigenhandig geïllustreerde verhalen verschenen eerder in De Nederlandse Jager en in het toonaangevende Duitse jachtblad Wild und Hund.
Op jacht – In het spoor van jagers in Europa, Noord-Amerika en de Amazone
‘Op jacht’ is een beschouwing op jachtcultuur door Isabella Rozendaal.
De moderne mens houdt van dieren.
We organiseren protestmarsen als herten en paarden in natuurgebieden verhongeren, en beschouwen onze huisdieren als volwaardige gezinsleden.
Toch eten we massaal vlees, en accepteren we het bestaan van de bio-industrie.
Schrijver en fotograaf Isabella Rozendaal is sinds jaar en dag gefascineerd door de ambivalente relatie tussen mens en dier. Zou onze omgang met dieren anders zijn als we zelf ons voedsel moesten bejagen en dieren moesten doden?
Om dit te onderzoeken volgt Rozendaal sinds 2007 jagers in uiteenlopende culturen.
Ze schuwt hierbij geen enkele confrontatie. Met de dood, met het menselijk vermogen tot vernietiging, met de harde realiteit van de natuur en met haar eigen moraal. Ze is niet alleen toeschouwer, maar ook deelnemer: Rozendaal volgde een jachtopleiding, leerde hoe ze moet slachten en hoe ze wild moet bereiden.
‘Op jacht’ is een indrukwekkend verslag van een reis die Rozendaal van de Hoeksche Waard naar Duitsland, de Verenigde Staten en de Braziliaanse Amazone dreef.
In ‘Op jacht’ confronteert ze ons in woord en beeld met onze dubbelhartige relatie met dieren.
De Jacht
Schneeweisz neemt ons in De jacht mee in de sensatie van het jagen. Hij schetst een historisch portret van de jacht en gaat op zoek naar de waarde die de jagerstraditie nog heeft in de 21e eeuw.
In ‘De jacht’ neemt Oswin Schneeweisz, een ervaren jager, de lezer mee het veld in en laat hem delen in de sensatie van het jagen. Daarnaast schetst hij een historisch portret van de jacht en gaat hij op zoek naar de waarde die de jagerstraditie nog heeft in de eenentwintigste eeuw. De praktijk van het jagen blijkt veel minder zwart-wit dan voor- en tegenstanders willen doen geloven. ‘De jacht’ is een prikkelende, beschouwende bijdrage aan de discussie over dierenrechten, dierenactivisme en bio-industrie, en de plaats van de mens in de natuur. Schneeweisz gaat daarbij geen controversiële standpunten uit de weg.
Schemerjacht
Schemerjacht bevat, na het succesvolle Nevelbok en andere jachtvertellingen, een nieuwe bundel verhalen over de jacht van Hans Mulder, de meest gewilde jachtauteur van dit moment. In het boek leest u boeiende, meeslepende, soms ook humorvolle vertellingen over de jacht op grof- en kleinwild in Nederland, Schotland, Duitsland, Rusland en Afrika; indringende getuigenissen over succes en geluk van de jager, maar evenzeer over zijn vertwijfelingen, spijt en teleurstellingen.
Mulder weet in enkele zinnen een voor jagers herkenbare situatie en sfeer op te roepen. Zijn verhalen verschijnen regelmatig in tijdschriften in binnen- en buitenland. Het boek is prachtig geïllustreerd door de schrijver zelf; naast schrijver is Hans Mulder ook een uitmuntend wildlife-illustrator.