Hoe kun je het beste een nat boek laten drogen!
Ik denk dat iedereen het wel eens mee heeft gemaakt dat je (favoriete) boek, studieboeken, notitieboek agenda of stripboek nat is geworden, dit kan door de regen, een glas water, maar ook nog erger door koffie of soep komen. Uiteraard zijn er nog meer oorzaken dat je boek nat geworden is.
Als jouw boek kleddernat is wil je deze graag goed laten drogen, niet dat alle bladzijdes aan elkaar plakken of kromtrekken.
Er zijn verschillende methodes en manieren om je natte boek of tijdschrift te drogen. Deze methodes lees je op deze pagina. Zo kun je zelf kijken welke methode voor jou het beste werkt.
De verschillende methodes om je natte boek te laten drogen.
Tussen een nat boek en een nat boek kan veel verschil zitten als je boek een beetje nat is geworden kun je het boek het beste laten drogen zonder er veel moeite voor te doen. Wel is het belangrijk dat je het boek op de kop laat hangen zodat de vochtige bladeren vrij hangen en enkele uren kunnen drogen. Dit kun je doen door het boek tussen twee tafels laten hangen of een andere constructie verzinnen. Zorg wel dat het boek stevig hangt en niet valt.
Hieronder vind je de methodes als je boek kletsnat en doorweekt is. De methodes worden uitgebreid beschreven.
- Het boek deppen
- Het boek laten drogen in de vriezer
- Met een föhn je boek drogen
- Het boek drogen met een ventilator
Het boek deppen
Voordat je het boek gaat deppen is het belangrijk om eerst alle overtollig water uit het boek te schudden. Bij het schudden pak je het boek bij de rug en schud je het boek met een zijdelingse beweging. Met deze methode zorg je er voor dat je boek zo min mogelijk kreukelt en de inkt zo min mogelijk vervaagt.
Schud uiteraard wel voorzichtig een nat boek is kwetsbaar. Deppen is niet de beste optie als je boek helemaal doorweekt is door dat het bijvoorbeeld in bad is gevallen. Voordat je gaat deppen is het belangrijk dat je al het vuil verwijderd. Hiermee voorkom je dat je straks schade maakt aan het boek.
Verwijder indien mogelijk het vuil en de rotzooi met je handen (werk wel met schone handen) of met een pincet bij kleine vuiltjes. Een andere methode is het schoonspoelen met water. Die kun je doen door schoon water in een bak te doen en het boek hier in te dompelen. Zo trek het vuil van de bladzijde en beschadigden deze niet. Het is wel zo dat je boek zo extra nat word.
Voor het deppen kun je wit keukenpapier of een schone witte doek gebruiken. Dep heel voorzicht ga niet heen en weer bewegen zo kunnen de bladzijdes beschadigen of scheuren. Dep beide zijdes zachtjes en voorzichtig voordat je aan de volgende pagina begint. Als de bladzijdes aan elkaar vast zitten dep je beide zijdes en behandel je deze bladzijde als 1 pagina.
Een harde kaft kun je afnemen doe dit uiteraard wel voorzichtig. Een paperback boek kun je beste deppen zo loop je met minste risico voor schades. begin eerst met de bladzijdes de omslag van het boek is sterker en duurzamer en hoef je dus niet direct te drogen. Wacht uiteraard niet te lang en zorg uiteraard er ook voor dat er geen water op de omslag blijft liggen. Dit kan de boekband beschadigen en schimmels kunnen snel groeien met water.
Het boek laten drogen in de vriezer
Een goede methode om je boek te drogen in door je boek een tijdje in de vriezer te leggen. Je kunt het boek er niet zomaar in leggen, dit vergt wel een voorbereiding. Als het boek doorweekt is met vocht haal dan eerst zoveel mogelijk water (vocht) uit het boek.
Dit kun je doen door het boek rechtop te zetten, plaats onder het boek een adsorberend vel papier of een handdoek. Kies je voor papier zorg dat wel dat het wit is en onbedrukt, zodat het niet kan afgeven. Leg een nieuwe handdoek, stof op papier onder het boek als deze nat is geworden. Voordat je het boek plaatst op het papier of handdoek kun je het boek heen en weer schudden.
Controleer het boek goed of er nog water in zit. Als de bladzijdes nog steeds erg nat zijn kun je het boek rechtop zetten en absorberend papier achter de voor- en achterkant van het boek plaatsen. Dit versnelt het droogproces en beschermd ook de rug van het boek.
Als je het boek in de vriezer wil plaatsen moet je het boek in een dichte plastic zak stoppen. Zorg er wel voor dat het niet luchtdicht is, zorg er voor dat er wat lucht bij de bladzijden kan komen. Ook moet er ruimte zitten in de zak en het boek. Een diepvries zak is een goede keuze.
Leg het boek op zijn rug in de vriezer. Zorg dat ervoor dat het boek niet ergens tegen aan ligt als het mogelijk is op een aparte plank zodat de lucht goed kan circuleren om het boek.
Controleer regelmatig het boek. Deze methode werkt goed als het op de juiste manier wordt uitgevoerd. De pagina’s zullen ook niet scheuren en de inkt gaat niet uitlopen. Maar het duurt wel lang.
Bij dunne boeken duurt het een kleine week, bij dikkere boeken kan het wel 2 weken duren voordat het boek droog is. Als het boek nog bobbelig is en vol met water zit laat het boek dan nog even een paar dagen in de vriezer liggen.
Met een föhn je boek laten drogen
Voor kletsnatte boeken of boeken die zeer vochtig zijn heb je ook nog een andere manier namelijk het boek laten drogen met een föhn.
Als je het boek wil gaan drogen met een föhn is het wel belangrijk dat je eerst het overtallig water uit het boek gaat halen. Ga je een te nat boek föhnen kan de boekband beschadigen, de bladzijden verkleuren en zelfs schimmel ontstaan.
Als het boek het overtallige water kwijt is, zet je het boek rechtop neer met een adsorberende doek eronder (handdoek). Als je gaat föhnen leg je jouw hand lang de rug van het boek.
Door de fohn kan het boek erg warm worden daarom is het belangrijk een afstand van 15 tot 20 centimeter aan te houden als je boek gaat föhnen. Als je fohn de mogelijkheid geeft om de fohn op een koude stand te zetten kun je hier ook voor kiezen. Met een warme stand kun je ook het boek drogen.
Gebruik niet een te hoge stand dan loop je het risico dat de bladzijdes verbranden. Controle de pagina regelmatig dat ze niet te warm worden, als de pagina warm wordt begin je met een ander stuk tot de pagina weer is afgekoeld.
Blaas met de föhn langs alle bladzijden en blij blazen totdat ze niet meer nat of vochtig aanvoelen. Je föhnt van boven na beneden en je kunt het beste beginnen aan de rand van de bladzijde in een beweging naar je toe.
Neemt de tijd met het föhnen die voorkomt dat de bladzijden gaan kreukelen en uitrekken. Droog niet vanaf de zijkant die kan er voorzorgen dat je plekken overslaat met het effect dat het papier broos kan worden en kan gaan golven.
Het boek drogen met een ventilator
Drogen met een ventilator is alleen geschikt voor boeken waarbij de bladzijden deels vochtig zijn. zeik natte boeken kun je beter niet met een ventilator drogen.
Voordat je de ventilator gaat gebruiken schud het boek eerst droog of ga voorzichtig deppen. Open hierna het boek in een hoek van ongeveer 90 graden en zet het boek rechtop. Laat de ventilator goed waaien op de natte bladzijdes. Zorg er voor dat de lucht goed langs de bladzijdes kan stromen.
Laat de bladzijden uitwaaieren, trek de bladzijdes niet uit elkaar, dan kan de inkt afgeven en bladzijden uit elkaar trekken.
Je kunt een plafondventilator, staande of een tafelventilator gebruiken. Als je verschillende stand kunt kiezen kies dan voor gemiddeld of langzaam. het is belangrijk dat de luchtstroom niet te sterk is dat het de bladzijden omvouwt en verkreukelt. Zoek de juist luchtstroom snelheid want te lage stand kan verzorgen dat de luchtstroom niet te sterk is.
De kans is groot dat de bladzijden kreukelt als je ze droogt met een ventilator. Om het kreukelen te behandelen kun je het beste een zwaar voorwerp op het dichte boek plaatsen. Gebruik een steen, een zwaar grootboek, presse-papier of een ander voorwerp. Laat het boek met het zware 24 tot 48 uur liggen. Dit helpt om je laatste kreukels in het bladzijden glad te strijken.
Zorg er wel voor dat het boek recht ligt, als het boek niet recht ligt kan dit schade aan het boek toebrengen.
Tips voor het drogen van natte boeken!
Voordat ik een paar tips ga geven wil ik nog 1 methode vertellen, je kunt als enkele bladzijdes nat zijn geworden ook wit wc papier of keukenpapier tussen de bladzijdes leggen. Deze moet je wel regelmatig vervangen. Het beste kun je iets zwaars op het boek leggen. Deze methode werkt niet bij natte boeken het is ook veel werk.
- Als je het boek geleend hebt bijvoorbeeld van de bibliotheek of school is het verstandig eerst contact op te nemen met de instantie waar je het boek geleend van hebt. Sommige instanties hebben namelijk een eigen of een bepaald protocol. Bijvoorbeeld dat ze zelf het boek willen herstellen.
- Neem de tijd bij het herstellen van het natte boek, dit neemt veel tijd in beslag en bij overhaastig werken kunnen er snel dingen vergeten worden of een schade ontstaan.
- Gebruik altijd schone doeken (handdoeken) en wit naturel papier. Papier met kleuren kunnen afgeven op de boeken.