|

De 10 van de beste kookboeken met de Spaanse keuken 2025

De Spaanse keuken bestaat in feite een uit vele regionale keukens, zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische keukens. De regionale keukens kunnen sterk verschillen. Ondanks de verschillen zijn er ook vele kernmerken en elementen die horen bij de Spaanse keuken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Veel gebruik maken van Olijfolie.
  • Uien, knoflook en peterselie zijn belangrijke smaakmakers
  • Zoetigheid of fruit als dessert
  • Wijn bij de maaltijden
  • Veel gebruik maken van vis en zeevruchten
  • Een zoet ontbijt

Deze elementen zie je ook terug in de verschillende kookboeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De 10 kookboeken met Spaanse recepten worden uitgebreid beschreven doormiddel van een boekomschrijving.

Naast de boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het kookboek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het kookboek eenvoudig en snel bestellen.

KokenKoken

De Catalaanse keuken

Catalanen zien zichzelf als een onafhankelijk volk met een eigen taal, geschiedenis, cultuur en keuken. De Catalaanse keuken heeft een rijke variatie aan smaken en combinaties, en staat bekend om zijn eenvoudige, traditionele, seizoensgebonden stijl. En, niet geheel toevallig, is er in Catalonië een hoge concentratie aan Michelin-sterrenrestaurants.

Proef de groenten, fruit, charcuterie en zeevruchten uit Catalonië; wereldwijd bekend om hun uitmuntende smaak. Door de ligging van het Spaanse Catalonië – langs bergen, de zee en steden als Girona en Barcelona – heeft zich hier een ongekend gevarieerde keuken afgetekend. De culinaire subculturen, de mengeling van geschiedenis en innovatie hebben de meest uiteenlopende authentieke gerechten opgeleverd.

Maak een fantastische reis langs de 85 authentiek-klassieke gerechten als ‘mar i muntanya’ (zee en bergen), vongole met ibericoham in een saus van cava of de langzaam gegaarde lamsbout in sherry en citroen en de kruidige ‘van kop tot staart’-terrine. Samen met de waanzinnige fotografie is dit het ultieme kookboek voor liefhebbers van Spaanse en mediterrane gerechten.


Spanje, de authentieke keuken

Dit boek presenteert de meest authentieke gerechten van Spanje – rechtstreeks uit de keukens waar ze tot perfectie zijn gekomen. De beste koks van lokaal Spaans eten, variërend van bakkers tot chef-koks van wereldfaam, delen in dit boek hun passie voor eten en de klassieke recepten uit hun regio, waaronder braadstukken, gewaagde visgerechten en moderne tapas.


De Traditionele Spaanse Keuken

Ontdek met dit boek de traditionele recepten uit alle streken van Spanje, van Galicië tot Andalusië, en leer de gevarieerde Iberische eetcultuur ‘proefondervindelijk’ beter kennen!

Wie Spanje zegt, denkt aan het vrolijke geroezemoes in de tapasbars en de ontelbare verrukkelijke hapjes om uit te kiezen, terwijl u aan uw glas nipt… Met dit boek worden al uw Spaanse culinaire dromen werkelijkheid. Bereid de heerlijkste tapas om uzelf, vrienden en familie in de stemming te brengen. En daarna? Paella valenciana, zarzuela de mariscos, calamares rellenos, crema catalana en de beroemde churros zullen geen geheimen meer voor u hebben.


Tapas en pincho’s

Genieten van tapas en hun Noord-Spaanse broertje pinchos staat bijna gelijk aan genieten van het leven! Neem er net als de Spanjaarden alle tijd voor en zorg dat de basis goed is met mooie, verse ingrediënten. In dit boek vind je 35 heerlijke recepten voor hapjes uit verschillende delen van Spanje. Van gamba’s pil-pil tot escabeche en van lamsworstjes met aioli tot patatas bravas.


Basque

Spaans Baskenland, hét culinaire mekka van de wereld Spaans Baskenland is vermaard om zijn keuken -van tapasbar tot sterrenrestaurant- en wordt beschouwd als een van de interessantste, culinaire regio’s ter wereld. De regio staat bekend om pintxos (tapas- gerechten), cider, prachtige markten en natuurlijk heerlijke vis. José Pizarro laat met Basque zien hoe makkelijk het is om de lekkerste gerechten uit Spaans Baskenland zelf thuis te maken: van pintxos en huiselijke gerechten tot en met verfijnde voor-, hoofd- en nagerechten. Bovendien geeft Basque handige menuplanners voor elke gelegenheid. Van gesauteerde doperwten met chorizo, salade van gemarineerde ansjovis, tomaat & jamón of croquetas met spinazie & geitenkaas tot en met gekaramelliseerde peren met hazelnootijs. Met Basque waan je je in San Sebastián en omstreken: hét culinaire mekka van de wereld!



In de keuken van het Spaanse dorp Polopos

Krijg de smaak van Polopos te pakken met het kookboek In de keuken van het Spaanse dorp Polopos van Wijnand Boon.

In het kookboek In de keuken van het Spaanse dorp Polopos neemt ereburger Wijnand Boon je mee op een culinaire reis door Andalusië. Neem een kijkje in de keuken van het tot voor kort best bewaarde geheim van Spanje… het dorpje Polopos!

In dit kookboek neemt Wijnand Boon je mee naar het pittoreske plaatsje uit de populaire RTL-serie. Naast de traditionele smaken, ingrediënten en gerechten die zijn liefde voor het dorpje hebben versterkt, deelt hij ook lokale verhalen en zijn bijzondere ervaringen uit het tv-programma. Maak onder andere lamsstoofpot van de herders, geflambeerde chorizo en boquerones. Proef streekgerechten uit de bergen, schuif aan bij de buren en eet tapas op het dorpsterras.

Kortom: authentieke Spaanse gerechten met een persoonlijk randje, en alles stap voor stap uitgelegd.

‘Dit boek doet je verlangen naar de echte Spaanse keuken. Rijke variatie aan smaken en combinaties, eenvoud en traditionele stijl.’ Frederick van Emstede, Winnaar van Masterchef 2018


La Paella

Rijst is een ongelofelijk veelzijdig ingrediënt. Spaanse koks weten er een heel scala aan gerechten mee te bereiden, van eenvoudig comfortfood voor thuis tot indrukwekkende feestschotels voor speciale gelegenheden.

In dit boek heeft auteur Louise Pickford fantastische paella’s uit heel Spanje bijeengebracht, van regionale klassiekers die wereldwijd bekend zijn tot bijzondere plaatselijke variaties en andere creatieve versies van dit populaire gerecht. Of je nu al vaker paella hebt gemaakt of dat de Spaanse keuken nieuw voor je is, met deze gemakkelijke stap-voor-staprecepten voor zowel traditionele als moderne Spaanse gerechten zul je niet teleurgesteld worden!

Louise Pickford is een populaire kookboekenauteur en foodstylist met meer dan 20 jaar ervaring. Ze heeft wereldwijd 16 kookboeken uitgebracht. Ze levert bijdragen aan vele tijdschriften in Australië en Groot-Brittannië en haar recepten en artikelen over eten hebben in diverse foodmagazines gestaan, zoals in delicious, Good Housekeeping en Gourmet Traveller.


¡Sabor Sabor!

Een verrassend modern Spaans kookboek met prachtige fotografie dat je direct uitnodigt om te gaan koken. Sandra Alvarez ontdekte bij MasterChef Holland dat haar Spaanse recepten veel waardering kregen. Zij besloot haar traditionele familierecepten – van Santiago de Compostella tot het hippe Ibiza – eenvoudiger, moderner en gezonder te maken. Haar recepten bevatten minder suiker en meer groenten dan de traditionele gerechten en er zijn opvallend veel vegetarische varianten.

Door Sandra’s verhalen krijg je de Spaanse lifestyle en sfeer van het land mee. Bij de recepten staan wijntips. Sandra slaagt erin om mensen op een enthousiaste manier Spaans te laten koken, voor elk budget!

Met deze gemakkelijk te bereiden recepten, met weinig ingrediënten en lekkere sauzen, zet je snel het beste uit de Spaanse keuken op tafel.


De smaken van Spanje

Claudia Roden: de grande dame van de internationale culinaire wereld!
De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische
kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rondom de Middellandse Zee – Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen.

De smaken van Spanje is een onuitputtelijke schatkamer van gerechten die van de ene generatie op de andere zijn overgeleverd: simpele tapas, verrukkelijke soepen, schaal- en schelpdieren, vlees- en wildgerechten, glorieuze paella’s, feestelijke bonengerechten en verfijnde desserts. Claudia Roden bereist daarbij alle delen van het land: van Galicië tot Andalusië en van de Balearen tot de Canarische Eilanden. Haar heldere, elegante en humoristische stijl is een genot voor de lezer.

De smaken van Spanje is alomvattend en tijdloos. Het is een van de belangrijkste boeken die in de afgelopen decennia over deze geweldige keuken verschenen zijn. Ook dit boek zal een klassieker worden – onmisbaar voor de liefhebber en voor elke serieuze kok.

‘Nu kan ik de Spaanse keuken toevoegen aan de lange lijst van onderwerpen waarop Claudia Roden letterlijk de hoogste autoriteit is. Ik vertrouw Claudia blindelings op welke culinaire reis dan ook. Haar recepten en verhalen zijn een feest.’ Yotam Ottolenghi

‘Een groot, prachtig boek vol heerlijke recepten en verhalen, geschreven door de nestor van de gastronomische literatuur.’ Jamie Oliver


1080 Recepten

Ruim 30 jaar geleden kwam 1080 recetas de cocina uit en nog steeds vliegt hét kookboek dat in elk Spaans huishouden gebruikt wordt dagelijks over de Spaanse toonbanken. Inmiddels zijn er al miljoenen exem­plaren van verkocht. Nu kan ook Nederland eindelijk gaan genieten van de ultieme paëlla en bacalao, de mooiste gerechten met chorizo en de authentieke tortilla-recepten. De Spaanse kookbijbel bevat 1080 recepten, verzameld en opgeschreven door de autoriteit van de Spaanse keuken, Simone Ortega en haar dochter Inés. Wat het boek ­uniek maakt zijn de bijzondere illustraties van kunstenaar Javier Mariscal. 1080 Recepten geeft de culinaire geheimen prijs van elke Spaanse regio.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten