|

De 10 beste kookboeken met gerechten uit de oven 2025

Je hebt vele voordelen als je gaat koken in de oven, de grootste voordelen zijn dat je alles bij elkaar gelijk klaar kunt maken, dit zorgt ervoor dat je minder vaatwas hebt. Als het in de oven staat kun jij andere dingen gaan doen, je hoeft in feite alleen de voorbereidingen te doen en de oven aan te zetten.

Eten uit de oven is ook makkelijk je kunt veel specifieker de gerechten bereiden, daarnaast is het gezond en het behoud ook goed zijn smaak. Alleen dit zijn al voordelen om vaker met de oven te koken, terwijl er nog veel meer voordelen zijn.

Als jij niet zoveel gerechten weet of juist een keer iets nieuws uit wil proberen dan zijn oven kookboeken iets voor jou. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de top 10 met beste, mooiste en lekkerste kookboeken met gerechten uit de oven.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

De groene bakplaat

n ‘De groene bakplaat’ staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Het boek bestaat voor de ene helft uit veganistische en voor de andere helft uit vegetarische recepten.

De hoofdstukken zijn ingedeeld op bereidingstijd. Denk aan curry van geroosterde wortel en bonen (30 min.), shakshuka uit de oven (45 min.) of gevulde pompoen met salie en geitenkaas (1 uur).

Snijd de groenten, verdeel over de bakplaat, ga ontspannen achterover zitten en laat de oven het werk doen.


Slow cooked

In Slow cooked staan 100 recepten, die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Elk recept geeft twee varianten in bereidingswijze: in de slowcooker en als alternatief op het fornuis of uit de oven.

Hiermee is Slow cooked een zeer praktisch kookboek en geschikt voor iedereen, of je nu wel of niet in bezit bent van een slowcooker. Maak een heerlijk geurende curry of langzaam gegaard buikspek in karamelsaus en een vijgen- hazelnootpudding met pure chocolade. Van soep, de ultieme bolognese, vegetarische stoofschotels tot en met zoet.

Slow cooked biedt 100 internationale gerechten die voor elk huishouden makkelijk te bereiden zijn.


De bomvolle oven van Van Boven

Sinds een aantal jaar bedenkt Yvette voor Volkskrant Magazine wekelijks een ovenrecept. De meest ovenheerlijke recepten verschenen in haar kookboeken Uit de oven van Van Boven, Nog meer uit Van Bovens oven en De grote oven van Van Boven.

De bijna 200 recepten zijn nu gebundeld in De bomvolle oven van Van Boven. Steeds met duidelijke, foolproof receptuur zoals we van Yvette gewend zijn én voorzien van een mooie tekening en foto. Alles gaat de oven in: groente, vlees, vis en uiteraard wordt er ook zoet gebakken. Kortom: dit is weer een heerlijk boek met heel veel oveninspiratie.


Kookbijbels – Ovenbijbel

Ovenbijbel van de bestseller auteurs Chickslovefood

Van ovenschotels en zoete klassiekers tot gezonde baksels en recepten voor stoomovens: in de Ovenbijbel laten Nina en Elise van Chickslovefood je zien wat je allemaal uit je oven kan halen. Ze blijven hun keukenfilosofie trouw en maken het dus nooit onnodig ingewikkeld en laten je nooit de hele dag in de keuken staan.


Brood uit eigen oven, Levine van Doorne

Zelf brood bakken: leer alle fijne kneepjes van Levine van Doorne

Wat is er nou lekkerder dan de geur van versgebakken brood in je huis? In Brood uit eigen oven geeft Levine van Doorne de groeiende groep van thuisbakkers, zowel beginners als gevorderden, haar broodbakgeheimen prijs.

De filosofie van Levine is dat de receptuur en werkwijze duidelijk moeten zijn. Dus geen gedoe met kopjes, thee- en eetlepels, maar ingrediënten die in grammen worden aangegeven, zodat je ook makkelijk meer of minder kunt maken, recepten kunt uitrekenen en controleren en je eigen recepten kunt maken.

In dit boek wordt uitsluitend met eerlijke ingrediënten gewerkt, die overal in Nederland verkrijgbaar zijn.Brood uit eigen oven bevat 50 recepten voor allerlei soorten brood: bruin, wit, spelt, hartig en zoet en ook kleine broodjes, stokbrood, feestbrood en gevlochten brood. Aan het bakken van zuurdesembrood wordt ook ruim aandacht besteed.

Elke stap in het proces, van kneden en rijzen tot bakken wordt duidelijk uitgelegd. Kortom, hét broodboek voor thuisbakkers.

Levine van Doorne heeft jarenlange ervaring als broodbakker. Ze geeft broodbakworkshops en maakte al vier broodboeken met Forte Culinair. Ze deelt haar recepten en verhalen op haar blog uitdekeukenvanlevine.nl.


De snelle bakplaat

aat de oven het werk doen! Met deze 75 veelzijdige recepten zet je met maar 10 minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten baktijd eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel. Van doordeweekse gezinsmaaltijden tot luxe gerechten waarmee je punten scoort bij je partner. Van luie ontbijtjes tot het preppen van lunchtrommels, en een tafel vol braadsledes voor een avond met vrienden of familie tot zoete traktaties.

Maak bijvoorbeeld een alles-in-een Thaise vispastei, kindvriendelijke gnocchi met knapperige ham en erwten of geroosterde halloumi met aubergine, tomaten en pijnboompitjes. Of ga voor zoet met een granaatappel-yoghurtcake.

Welk overheerlijke recept je ook kiest, een half uurtje later kun jij aan tafel met een heerlijke, gezonde én snelle maaltijd.


Het Oven Kookboek

  • Claudia Allemeersch kookt met ’s werelds meest geliefde fornuis
  • Meer dan 200 basisgerechten, ovenschotels en feestelijke menu’s
  • Niet alleen voor AGA-fornuizen, maar voor elk type oven!

Het vermaarde AGA-fornuis maakt gebruik van het traditionele principe van warmteopslag en is geliefd in vele keukens. Van bakken tot sudderen, van braden tot slow cooking, een AGA doet het allemaal. In Het Oven Kookboek geeft Vlaanderens bekendste hobbykok Claudia Allemeersch meer dan tweehonderd recepten om niet alleen met de AGA, maar ook met de traditionele oven te bereiden.

Claudia vroeg ook enkele gastchefs om hun lekkerste ovengerechten klaar te maken voor dit boek.


500 stoof- & ovenschotels

500 stoof- & ovenschotels is een omvangrijke collectie recepten voor voedzame maaltijden die niet een hele dag voorbereiding vergen en waarvoor je niet al jouw pannen nodig hebt. Het zijn recepten voor de perfecte eenpansmaaltijd: veelzijdig, makkelijk klaar te maken, goed in te vriezen en ideaal om ook een dag later nog op te warmen.

Een nieuwe blik op deze makkelijke manier van koken die past in een gezond eetpatroon, met een verrassende selectie verse, seizoensgebonden gerechten.

500 recepten voor al jouw lievelingskostjes en nog veel meer. Hier vind je alles wat je nodig hebt om te genieten, indruk te maken op gasten of uw gezin een goede maaltijd voor te zetten.

Aandacht voor speciale wensen, zoals vegetarische, veganistische en caloriearme gerechten. Zo weet je zeker dat je de perfecte maaltijd kunt vinden voor elke gelegenheid.


Eten uit de oven

Het kan écht! Na een lange werkdag in korte tijd een gezonde warme maaltijd op tafel toveren. In Eten uit de oven vind je recepten voor allerlei smakelijke gerechten die je met weinig voorbereiding, een paar ingrediënten en een schaal en een oven kunt maken. Heerlijke ovenschotels met vlees en gevogelte, vis en zeevruchten en groenten, maar ook nagerechten, voorafjes en bijgerechten. Kortom: weinig moeite voor een compleet, gezond en lekker diner!


De zoete bakplaat

Laat de oven het werk doen – ook voor de lekkerste zoete baksels, toetjes en desserts. In ‘De zoete bakplaat’ van bestsellerauteur en koningin van de ovengerechten Rukmini Iyer vind je de heerlijkste recepten voor cakes, muffins, taarten, koekjes en brownies.

Net als bij ‘De groene bakplaat’ en ‘De snelle bakplaat’ verrast Rukmini Iyer ons met waanzinnige smaakcombinaties: van kers-walnootbrownies met mascarpone tot saffraansinaasappelcake en van muffins met pindakaas, framboos en banaan tot chocolade-limoentaart.

Of je nu op zoek bent naar iets eenvoudigs voor bij de thee of indruk wilt maken met een groots dessert of traktatie: ‘De zoete bakplaat’ mag op geen enkele kookboekenplank ontbreken.


Vergelijkbare berichten